Wednesday, May 30, 2018

Crossing Gunung Tahan 2018 - Hulur Beg


23 April 2018 - Jam 5.30 pagi mcm biasa aku dah terjaga… sbb tak boleh tdo sangat bila hujan turun… hurmmm… kul 6.30 pagi tu, dalam kemalasan aku bangun… g sungai ngan nad, membuang dan amik air solat.. masak air dulu then solat bawah fly uncle… so uncle n abg yus, nak tak nak kena bangun… kihkihkihkih…


Pagi tu bekfes nasi goreng tomyam… then lunch pulak, aku tapaukan bihun goreng… hik hik hik hik.. bila nasi goreng dh siap, kami bekfes sama-sama angkat tangan baca doa… makan… nasi goreng dan air kopi o panas… kemudian lepas makan. Kerja-kerja membasuh bukan aku dah… aku terus nk turunkan fly, hammock…. time to packing… serius slow aku pack… kul 9.15 pagi, dirul ours guide beri sedikit taklimat perjalanan pagi ni… hahahaha…
Jam 9.30 pagi kami gerak ke Kubang… target lunch di Kubang… hahahaha…uncle ler… target lunch Kubang lah sangat… dia tak tau bape puncak tipu nanti dari Permatang ke Kubang… hahahaha… abg yus laju ke depan, disusuli uncle, aku, nad dan dirul last sekali… lagipun kami 5 orang bukannya jenis berpecah-pecah… jalan mmg hingat kawan di belakang… iye keeeee? Hik hik hik…

“hangpa tinggai kami kat belakang…” – nad

Lepas je melepasi sungai di Kem Kor…. Haaaaaa ngadap ler bukit kembang hidung… huhuhuhuhu… trek memang mencanak… itu lah awal perkenalan mencanak sebelum sampai ke Permatang… hahaha… serius… abg yus yang sesekali aku memotong tapi jangan harap aku nak duk depan… xmo lah… I is takut, walaupun dah beberapa kali aku ngadap trek yang sama, dalam hutan yang sama dan last aku naik 2016 tetap jugak aku xberani nk duk depan… uncle di belakang ku… nad di belakang bersama dirul… beberapa kali jugak aku berhenti dan memanggil abg yus untuk stop dan mintak uncle rapatkan saf sambil tunggu nad dan dirul yang tak jauh sangat pun dibelakang… sebab ada ‘bau-bau’ maybank… so korang rasa….


lepas settle setting beg, kami meneruskan pendakian… target lunch di Kubang.. hurm tak pasti kul bape.. hahaha… pendakian kami jugak kadang-kala terhenti bila “bau” maybank mengamit perhatian hidung kami… keadaan cuaca pun tidak begitu menyebelahi kami kerana sudah Nampak pokok-pokok hujan.. line up kami abg yus, uncle, aku, nad dan dirul… masih sama… Cuma aku tak lah tinggalkan si nad memandangkan dia duk beletiaq kat aku sebab aku tgglkan dia… hahahahaha… masa hadap trek pacak tu, beberakali abg yus berhenti… dan panggil kami naik…

“kodok, cepat sket…” - uncle
“nad, hulurkan beg tu… meh hulurkan beg tu…” - abg yus

Hahaha… hampeh abg yus…bleh plak dia buat lawak tgh2 nad mental…. Ngek… nak hulurkan beg camne kawan tu jauh kat bawah… dirul gelak dengar kata-kata abg yus tu… hahaha… rare!


kami lunch on trek… hahahaha… uncle dah bunyi laporr… kihkihkihkih… uncle bukak beg, dan aku panaskan bihun yang aku masak pagi tadi… huhuhu…. Hujan turun bila kami tengah pack nk bergerak teruskan perjalanan… sib baik… huhuhhuu… masing2 dah kuarkan baju hujan yang santik kecuali aku… sebab aku M.A.L.A.S… nak main hujan… yang penting bagi aku adalah beg… dalam perjalanan banyak jugak kami berhenti sebab bila dah hujan ni, trek licin.. so kena berhati-hati… 


Alhamdulillah.. kami sampai Kem Kubang dengan ketinggian 1406m, 3.30 petang… hihihihihi… letak beg… huarghhh…. Hujan pun baru berhenti… aku dah pandang uncle… nak teruskan perjalanan ke Botak ke….? Atau nak tdo Kem Berlumut… “klau uncle tanya aku, aku nak tdo kubang.. hehehe” – hati aku laaaaa… pastu aku pandang dirul, macam tau2 je jawapan aku… pastu semua pandang aku…

“camne kodok…” – uncle… hahahaha… kan aku dah cakap…
“hurmmm… klau tdo berlumut, tempat tu dah tak bape nak SAVE sebab pokok2 nye dah takde,.. sumber air plak tak pasti kering atau ada.. Cuma kaler nye kureng best, warna tea o pekat.. so saya follow… betul tak dirul…?” – aku… dirul angguk..

”lagipun klau nak teruskan ke Botak, maybe kita sampai tengah malam… tak digalakkan OT…” – dirul… “lepas berlumut, kita kena hadap satu lagi trek mencanak-canak-canak dari bukit tali ke Bonsai… Bonsai plak xde air…” – cepat2 aku menambah.. nak kuatkan alasan supaya malam ni TIDO Kem Kubang… hahaha…

“klau kita teruskan perjalanan gak uncle, tak dapat tgk view kat puncak view” – aku tambah alasan kukuh sambil pandang dirul… hahahaha…

“oklah, tido kubang malam ni… kita rehat awal… esok kena gerak awal…” – uncle… bab KENA GERAK AWAL tak boleh percaya… kihkihkih…

so malam ni kami tdo umah teres sebilik katil lain-lain.. aku awal2 parking tengah2 sebab takut nak tdo tepi… lagipun lebih selamat dari tempias hujan… muahahahahaha… so apalagi setting fly ler… habih setting,

“sapa nak turun amik air.. nak masak ni..” – aku tanya…

pastu kami bleh plak gaduh2 sapa nak turun amik air… dirul as a guide memang wajib le dia turun… aku…? Memang tak laaaaaa… bukannya apa… aku tahu azab nak turun tu… naik angkut air xde masalah… nk turun tu aku fikir 10 kali… kekekekeke… so yang turun dirul, nad n uncle… abg yus sambung kemas apa2 yg patut dan buat anggun api… aku buat cucur ikan bilis… buat air tea o panas… uiks… lamanya diorg ni turun…. aku ngan abg yus lepak minum petang dulu…

akhirnya diorg muncul jugak… riuh bercerita…. Hahahaha.. penangan amik air kat kubang… jauh hooo…. Nak turun satu hal… naik lagi lah satu hal… tapi Alhamdulillah.. diorg angkut air 15L klau tak silap aku… untuk solat, lap2 sket… hihhihi… aku terus bangun cari pot tukar baju, dan terus amik wudhu… begitu juga nad… lepas kami solat, giliran abg yus, uncle dan dirul plak settlekan diri masing2… pastu kami menyambung minum petang.. Alhamdulillah… sambil2 tu prepare menu makan malam… nasi putih, ayam masak kicap, sayur campur… nad ngan uncle mcm biasa membantu chef kodok.. abg yus n dirul lepak bawah fly… nape tak lepak sekali… huhuhuhuh…. Hujannnnnn!


Lepas maghrib, kami terus siap2 untuk makan malam… baca doa, terus ngap… diam.. menghayati makan malam yang sememang sedap… ke LAPAR… hahahaha…

“apsal semua diam ni… sejuk sgt ke..” – aku pandang dirul ngan abg yus….
“tgh hadap makan, mana leh cakap..” – uncle…

hahahaha… pastu barulah bunyi suara… lepas makan, aku dan nad kuar cuci sket2 pinggan dan uncle kemas2 kawasan dapur kami… cuci ngan air hujan mmg cemerlang sejuk nya… wuuuuuuuu… lepas solat jama’ aku dan nad masuk bawah fly…

Kat Kem Kubang ni mmg sejuk… tapi kejup tu panas plak… then sejuk… aiyakkk… seb baik sleeping beg aku jenis bulu iti angsa so.. ianya sangat membantu aku… kaki aku lapik dengan beg aku supaya aku dapat bernafas dengan baik dan keselesaan amat penting bagi kaki… huhuhu… penat dia menampung berat badan dan kaki aku… sooo sayangilah kaki anda… hikhikhikhikhik…

Orang yang paling tdo dengan nyenyak adalah nad… hahaha… macam xde pape… uiks… jeles aku.. orang kedua adalah uncle… wooooo… aku tdo2 ayam… huhuhu… perasan gak abg yus, dirul pun xberapa nak lelap sangat… hurm… aku pun tak sedar kul bape aku terlelap… jam kul 5 automatik aku terjaga…

“when tomorrow comes, I’ll be on my own, feeling frightened of, the thins that I don’t know,, when tomorrow comes… when tomorrow come… when tomorrow comes….” – Jessie J


To be continued….


Sunday, May 20, 2018

Trip Crossing Gunung Tahan 2018 - Mental Sliper / Sandle vs Kasut

hehehe... korang... klau nak baca journal yang aku tulis kena prepare mental tau... jangan jadi macam penulis tau... hahahahaha.... yuk kita sambung...

22 April 2018
Fuhhhh… pagi ini kami akan bergerak masuk ke Sungai Relau… kat Taman Negara Sungai Relau,  kami perlu melalui prosedur biasa iaitu declaration barang seperti plastic, baju, gas dan kasut serta tin… yalah berapa banyak yang kami bawak, jumlah itu yang perlu kami bawak keluar… kihkihkihkih…. Owh ya.. untuk maklumat WET TISSUE ADALAH DILARANG SAMA SEKALI.. so klau lepas ni sapa yg nak naik gunung tahan, jgn bawak okay… TISU KERING xde masalah…. Hahahaha…

Selepas sarapan, usyar makanan untuk kami tapau, kami lepak dulu sambal tunggu guide hemsem yang tak kunjung tiba… kami bergerak ke stesyen keretapi dulu lahh… mengimbau kenagan masa dulu2 naik train ke merapoh klau nak naik gunung tahan… dan jugak naik train ke Gua Musang bila layan CUS… 


Dah puas amik gambar, kami balik ke kedai yang kami bekfes tadi… tengok dah disediakan lunck pack kami, dan guide tgh makan… hahahaha… for sure dia lewat… jenuh leeeee…. Kul 9.00 kami gerak masuk ke Taman Negara Sungai Relau… jumpa lagi aku dengan en Jaei… hahahaha… masa ni lah aku nk pujuk untuk lepas kan aku bawak wet tisu, xde maknenya dia nak lepas… hahaha… dia sanggup balik amik tisu kering bagi kat akuu… mengganti kan tisu basah tu…


Setelah declare apa2 yang patut, kami naik 4WD untuk masuk ke Kuala Juram… 30 min gak le… sampai Kuala Juram jam 10.45 am tak silap aku… kami layan lah dulu ikan kelah memandangkan nanti tak jumpa dah ikan kelah tu… huhuhuhu… yalah keluar nanti di Kuala Tahan… so naik jalan lain, turun jalan lain… huhuu… dari 10 min jadi 30 min bila guide ckp “awal lagi”…. hahahaha… 

kat sini lah bermula drama... konon2 lepa yang tangkap ikan kelah tu... pastu duk cari plak ikan kelah kaler merah...  hahahaha... gelagat ni bukan kami tau... "orait.. yuk kita cari ikan kelah merah dulu.. awal lagi ni...  " - dirul... 

aku pewai dengar... adeh.. bila nak sampai Kem Kor ni... 


Jam 11.30 baru kami mula masuk… dari Kuala Juram kami akan menuju ke Kem Kor… dari sini kami akan layan 8 sungai dan melalui Kuala Luis dan Lata Luis sebelum sampai ke Kem Kor… jarak perjalanan adalah 13.5KM dan masa lebih kurang 5 jam…


Uncle pakai sandle je, abg yus, aku dan nad mmg pakai kasut hiking walaupun tahu akan melintasi sungai… dirul jugak berselipar… adehhh… mental kejup aku… cabaran kot…. Sebelum masuk, kami baca doa dulu… mohon agar perjalanan kami dipermudahkan dan selamat keluar kembali ke pangkal jalan dan jadi manusia yang bertamadun.. aameen…  dalam perjalanan kami sempat bertembung dengan trip lain yang akan keluar hari ni dan aka nada satu group di Kem Kor….


Cer korang tengok picture atas… eh silap.. abg yus pun pakai… oh my my my..  huarghhh… jeles… aku tak bawak sebab xnak memberatkan beg… huhuhuhu…

sepanjang merentasi sungai, mata aku memerhati sliper dirul... wah selambanya... tak licin, tak de pape... mcm mempunyai cekauan pada batu, dan tanah sepanjang kami berjalan.. adehh... aku kan klau bab2 org pakai sliper mcm tu mmg buat aku mental.. stress... huuhuhu... harapan gak if klau ada orang jatuh semasa merentasi sungai tu kan.. then basah... hahahaha... aku nak gelak.. SERIUS aku nak gelak... 

Finally kami sampai Kuala Luis jam 1.40 tengahari dengan paras ketinggian 306M… lunch lah dulu… lapar kot lagipun dah pukul 1.40 tengahari.. dalam pada itu kami terserempak dengan group abg zul.. guide by abg zul… hahaha… cepat benar dia kenal muka aku dan still ucapan yang sama… “turun sini tak hello2..” hahahaha… lepas sembang2 kejup, dia meneruskan perjalanan ke Kuala Juram dan kami…  time to lunch... hahahaha… apa sangat org nak kisah kan… 

jam 2.45 petang kami pun gerak meneruskan perjalanan ke Lata Luis… dan sampai Lata Luis jam 3.20 petang dengan ketinggian 558M… sebenarnya kami tak lah penat tapi dengan cuaca panas kami “terpaksa” lepak jup, si nad g toilet… pekena air best kaler hijau milik dirul… bukan apa… nak meringankan beg jer… lagipun cuaca amat panas kan.. huhuhuhu…. 

Kami meneruskan perjalanan ke Kem Kor… huish… bila nak sampai2 ni… adehhh… tetiba abg yus meluru jalan tak hingat… plouuup.. jatuh ‘gaung’ kecik… hahaha… itulah… tahu lah penat.. cer sabar… sia-sia je kotor... hahaha…


Alhamdulillah… kami sampai di kem kor jam 4.55 petang dengan ketinggian 750M… uiks awal sehhhh… masa kami sampai dah ada satu group yang tgh lepak kat kem kor… tapi macam 3-4 orang jer… maybe yang lain belum sampai lagi kot… hehehehe…

So letak beg, bukak kasut… nad dan aku meluru mandi dulu… abg yus, uncle dan dirul setting hammock, fly dan tempat masak… then kami ubah duk diatas sket memandangkan esok mudah trus gerak ke Kubang… kononnya lebih dekat laaaa dengan laluan tu,,, hahahahaha… esok citer trek mencanak… huhhuhuhuh… so lepas aku dan nad mandi, terus masak air, masak nasi untuk dinner… lepas masak air, bagi si 3 orang tua tu makan, mudah aku dan nad cari port untuk tukar baju… hehehehe… lepas tu solat jama’ then setting makan plak… sambil2 tu nad menghadapi serangan sakit kepala… huuuuuu… lama dia tinggalkan dunia hiking.. tu pasal jadi begitu.. kih kih kih kih kih kih… dia makan biskut cicah air the o, makan ubat then boleh dia tido kejup… lagipun masih awal lagi.. amik gambar kat signage Kem Kor…? Tak pun… aku malas… lagipun dah banyak kali amik… kodok aku xmo kuar dan mengotorkan diri… kodok aku yg baru ni mmg pemalas sket… nak tunggu puncak baru duk terhegeh2.. hahahahahaha…. 


So masak lah aku sorang2 dengan resepi suka2 hati aku… kihkihkihkih… menu kami malam tu nasi putih, tomyam ayam plus sayur, n telur dadar… nad makan sket je... maybe perut tak bape selesa… then sambung tdo… jam 9.00 malam mcm tu dia bangun dan sambung makan… hahahaha… panaskan tomyam, dan lepak2 ngan uncle n abg yus… kami mengendap bawah fly dirul, dia xde… comfirm dia g lepak bawah fly abg aki (guide) yang bawak group depan kami ni… hehehehehe… kul 10 suku mcm tu… aku nak tdo..  tdo awal… lagipun kepala aku pun duk berat sebelah gak… hahahahaha… esok nk kena cergas bangun awal, bekfes dan buat lunch lagi… then esok nk kena hadap Bukit Kembang Hidung…. hahahahaha… korang nak tau bukit apa itu kembang hidung, so kena mendaki ler…. Hehehehehehe…


 Jam 4.00 pagi tu aku tersedar… sebab hujan.. huhuhu… terus hulur tangan dari hammock tarik ground supaya tutup beg masuk bawah fly dari terkena air hujan.. Alhamdulillah… hujan tak lah lebat sangat… huhuhu… klau tak, mmg aku angkat beg masuk dalam hammock aku ler jawabnya… kihkihkihkih…  sambung tdo….? bleh ker… ntah… 

to be continued... hehehe... 




Wednesday, May 16, 2018

Trip Crossing Gunung Tahan 2018 - macam2 hal

uish... blog kelab aku hupdate... cuma blog sendirik lama sudahhhhhhh lamaaaaaaaa tak hupdate... last tahun 2016...huarghhhh... uhuhuhuhuhu.... nak kata busy, YES BUSY... tapi itu semua ALASAN! okaylah.... kali ni aku nak hupdate trip yang hampir-hampir CANCEL dan tak jadi tapi alhamdulilah... berjaya...

the begining was pada awalnya surat permohonan trip kepada Jabatan Perhilitan Merapoh (Taman Negara) telah dihantar.. tarikh yang dimohon adalah 26 April hingga 3 Mei 2018 kemudian di'reply' tarikh tu full.. so kitaorg decide pegi 22 hingga 30 April 2018.. alhamdulliah diterima... peserta plak dari 15 orang pun mula-mula ramai... duk fikir nak kena amik 2 orang guide... kemudian memandangkan trip lama sangat, so ramai plak yang menyerah dan tarik diri sebab hal-hal yang tidak dapat dielakkan..

Pada awalnya trip sudah dirancang 5 tahun yang lepas... yaaaa percayalah dan tahun ni baru bleh proceed... trip ini akan bermula dari Merapoh (Kuala Juram) dan akan berakhir di Kuala Tahan.. dan kami akan plus 2 hari untuk masuk ke Air Terjun Four Step... so trip pada asalnya 7 hari akan bertambah kepada 9 hari... huarghhh mmg sungguh tidak bertamadun lah kami nanti... so walapun 9 hari, kami kena tetapkan 10 hari sebab jika hujan lebat, air sungai naik di Kem Teku / Kem Putih, kami tidak boleh meneruskan perjalanan... so macam-macam boleh berlaku... huhuhuhuhuh...

21 April 2018
aku dan nad gerak dri umah jam 5.30 pagi… kami singgah di RnR Tapah untuk bekfes dan sewaktu dengannya… masa tu jam 8.30 pagi.. bekfes kami pagi tu bihun sup, mee hitam… aku cukup lah nescafe… rehatkan otak kejup… then 9.30 kami menyambung perjalanan… plan kami nak singgah Decathlon… aku…? Nak cari rain cover, stoking tebal, rain coat dan hydration pack… huhuhuhu… entah camne la aku terlupa pun aku tak tahuuu…. Nad pulak sempatlah menyambar beberapa barang2 yang di perlukan jugak… excited dia first time pegi decathlon… hahahahaha…

Kul 12.30 kami gerak ke TBS… janji ngan uncle dan abg yus, jam 1 tengahari di TBS untuk check barang2 yang tak perlu bawak… huhuhu… begitu jugak aku tunggu jojo… sambil tunggu sempat lah aku dan nad packing barang2 dalam beg… barang2 makanan aku pack dalam beg ikea sbb nanti ration tu akan selenggarakan… hahaha… jam 1 .30 tengahari uncle ngan abg yus tak muncul jugak2… sedangkan bas gerak 1.55 tengahari.. WHAT a such great…!!!

So aku mintak jojo hantar aku n nad ke terminal terus.. abg yus mintak aku check tiket dan clearkan tiket untuk kami bereempat… so settle… jam dah 1.45 aku dah beratur nak masuk… dengan harapan 2 orang JANJI MANIS tu sempat sampai… tepat 1.55 nad dan aku dah beratur masuk, abg yus n uncle akhirnya sampai… adehhh… aku mg dh niat tadi, klau diorg tak muncul gak, aku nak ke Gunung lain jer..… aduyaiiii macam2 dugaan betul trip kali ini….

Kul 2 petang bas sampai, terus loading beg, ration dan naik bas… abg yus amik single seat untuk kami… apalagi lentok lah tido… hahahaha…. Sedar2 dah sampai Bentong… lepas bentong kami akan terus ke  Merapoh… janji ngan guide, dah sampai bgtau sebab dia akan menjemput kami… hehehe…

Dalam waktu yang sama, perut aku berkeroncong hebat… jam pun dah 5.00 petang… patutlah… Bas Ekspress yang kami naik tu berhenti di rumah rehat… aku sempat berWhassap dengan guide bila dia tanya “naik bas apa, dah sampai mana..?” Bila kami turun tu, muncullah kenderaan 4WD.. turun 2 orang mamat… sorang hemsem, sorang kurang hemsem… hahahahahahahaha… okay2 aku gurau… sorang cerah, sorang gelap okay… puas hati?  Hahahahahaha… matilah aku if diorg baca apa yang aku tulis ni… kihkihkihkihkih… soooooo kena jiwa kental okay….

Nama guide kami Dirul tapi xramai org kenal ngan dia dengan nama dirul… so dia terus mintak kami naik kenderaan 4WD… huhuhuh…. Pemandu bas yg sememang dh tahu kami akan naik gunung tahan sebab bawak beg pack yang tinggi tu, melepaskan kami pergi setelah dirul dan fendi bersalam-salaman ngan driver…

Kami naik 4WD terus ke pintu masuk ke Taman Negara… sempatlah menghayati suasana merapoh yang sudah JAUH berubah… highway baru yang memendekkan perjalanan, dan kebetulan PRU14 semakin menghampiri… banyaklah bendera2 kecil di tepi sepanjang jalan… hahahahaha….




Kami berhenti dan nak makan dulu… ada kedai makan yang orang2nya boleh tahan ramai… mungkin itu je kedai makan yang best… sebab ada makanan panas.. waktu tu sapa yang cari nahas, mmg kena.. sbb masing2 tahap lapar gilakkkk… huhuhuhuhu…

Bila makanan sampai, masing2 diam… tak banyak cakap… licin lah jugak kecuali nad… maybe perut dah masuk angin… dia hanya makan separuh je… air 2 kali order… dah makan lepak kejup, aku pinjam moto kampong, g cari sabun, kicap dan telur… sebab 3 barang tu je aku tak beli lagi…

Owh ya… klau korang tanya menu kami untuk pendakian ni…? Jawabnya… on track nanti baru bincang nak makan apa… hahahahaha…. Makanan kami bawak ngam2 untuk 9 hari iaitu kami akan masuk Air Terjun 4 Step… insyaAllah… bergantung pada keadaan pendaki nanti… hehehehehe…

Lepas makan kami masuk ke chalet yang disediakan…. Ikutkan plan asal, trip kami ni akan disertai staf2 perhilitan… sebab tu lah Dirol pun PERHILITAN yang arrangekan.. hahahaha… tapi sebab last2 minute cuti tak lepas dan garfu plak injured, hurmm… klau tak, bleh lah merasa penginapan free.. kihkihkihkih… banyak kot dorm dalam Taman Negara tu yang kosong… aiseh…

So masuk chalet, dirol, fendi, abg yus dan uncle bersembang2 dulu kat beranda… aku dan nad hanya menyampuk untuk sesi suaikenal.. hihihihi..... shuuhhh… Lepas diorg balik, aku terus kuarkan ration kami yang banyak… so mudah uncle nak bahagi sama banyak…. aku whassup dirol, bgtau dia makan sekali ngan kami… dia pun okay… setelah packing2 dan aku biasalah… mmg tak lah nak packing sangat sebab esok nk kena kuarkan balik… DECLARATION!!!!!  

Habis yang tu yang ni, aku pun nak lepak2 sambil tunggu nad solat... lepas nad solat, kami nak panjat katil bersedia untuk tido, tetiba… 

Ada orang ketuk pintu…. 
aku dan nad tetiba diam... huhuhu.... "kodok, dah tdo ke... jom makan maggie"

hahahahahahaha.... gila suspen... abg yus ni... ketuk pintu.. bagi la salam ke apa ke... huhuhuhuhu... abg yus bertanyakan stove dan gas… sebab dia tahu aku mmg takkan pack lagi… so malam2 tu kami berempat melantak maggie… hahahaha… then baru tido sebab dah kenyang… hahahaha…. 



Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.