Sunday, January 8, 2017

Edisi Jelajah Utaraaaaa #tripudanggalah - part 4

assalammualikum..

sorry guys aku lambat sket hupdate... nah link entry lepas bg sapa yang belum baca dan aku ada edit sket sbb tertinggal ayat best si kuali....

Kami gerak masuk kul 12.15 dengan powil uncle... dekat jer… setelah parking, terus mendaki masuk… uuuuhhhh 3 bukit gak nak sampai kat air terjun tu… tapi kerana kuali, kak nini, koh, kak ita, kakak, adik dan pedot kami layan kan jer… 20 min kemudian sampai… letak beg, bukak ground.. then masak nasi… uncle masak air… 


kemudian, yang lain ikut wary pegi air terjun… huhuh… si kakak yang tadi duk melolong nangis sebab pacat pun duk mengikut… hahahaha… aku pun tak tahu apa kejadian menarik semasa mereka duk bersuka ria di air terjun LWOB ni... tapi kan... pic bawah tu baru air terjung tingkat 2.. blum lagi korang tengok ke-3 sampai ke-7 termasuk air terjun Lata Debu lagi... huhuhu... 

kuali, gogo trip kali ini...

kak nini, nurse yang manis...

pic kak nini aku saje letak begini sebab dari gopro dh mcm ni... so bagi korang nk tengok, pandai-pandai la.. nak tertonggeng ke apa ke...hihihi... lalalala... 

pedot, konon diva...

koh, baik cikgu....

dr. sarah... huhuhu...

6 orang..

mula-mula aku paham la sket2 citer melalui pic dalam gopro aku ni... tapi bila tang next picture aku dah tak paham... pusing sana, pusing sini... ntah pape2... tapi aku suka, sbb diorang guna betul2 dan beraksi dalam gopro ni... dalam waktu ni mesti ada citer nye yang tersendiri bila pic ni diambil... huhuh... 

motip..?

ni lagi motip... yang lain okay tapi apa yang si pidot buat...

ni baru bahagia kowt... eh si kuali...?

20 minit kemudian, nasi dah masak… kak ita dan anak2nya sampai… mengadu lapor nasi… uncle layankan diorg makan dulu… tgk muka kesian si adik yang xmo senyum sejak pagi tadi… hahahaha… sambil itu sempatlah goreng udang, dan uncle potong2 jering… yang lain sampai, ngam2 kakak dan adik sudah makan, so uncle cepat-cepat hidang nasi panas2, udang goreng… sambil duk bagi-bagi udang, tertengok adik dah tersungkur... senyap dan tdo terus... tak hamik tau dah apa yang berkau... kikikiki...  


yang paling best, kami yang duk riuh bercerita itu ini, dapat nasi, baca doa, suap nasi terus diam... shuuuuuh...! macam terdengar "SILENCE PLEASE.... KEEP CALM,.. LET'S fokus udang galah" hahahaha.... xdelah... masing2 lapor wehh... kiranya nasi dah habis.. udang galah ada lebih.. duk meratah... janji habis!!!



Lepas makan, acara mandi manda… tapi sekejup jer… memandangkan jojo, kak nini, koh, kuali, sarah n pedot dah mandi kat air terjun… so taklah diorg teruja mandi di bawah… yang mandi hanya uncle, kakak, adik, kuali, pedot dan sarah.. aku..? tengok je… sejuk weehhhhh… xmoooo…

acara mandi manda..

cer korang teka sapa pakai skirt kain pelekat tu... konpius aku...

mandi pun taklama… sebab macam nak hujan… si wary pun xbagi lama2… so jam 4 petang kami gerak keluar… balik terus ke homestay… petang tu, rehat kejup sebab lepas asar nak naik gng baling... sampai umah, ada yang mandi, ada yang lepak2 amik angin dan ada yang duk bersnapping… hahaha… pastu sorang-sorang tdo… aku tengok kan jer sambil mencuci apa-apa yang patut… aku rasa macam xjadi je petang ni naik baling klau tengok cara uncle tdoq… hahahaha…

Jam 5.30 petang, kak nini kejut uncle.. sebab uncle je tak mandi lagi… tak dilayan nya kejutan itu.. boleh sambung tidoq balik... huhuhuhuh... pastu masing2 buat minum petang.. sambil snapping view banjaran pulai-baling yang tak pernah menghampakan...

aku pun kejut uncle sampai uncle bukak mata… uish… “apa plan kita petang ni, uncle..." hahahaahahahahah… comfirm laaaaa weiiii tak naik gng baling… hahaahaha…. Lagipun anak2 kak ita duk membuta lagik… so cancel naik gunung baling  utk tengok SUNSET.. lagipun memang tak sempat... so amik keputusan dan setuju ramai-ramai..  esok layan sunrise gng baling… hahaha… part ni aku gelak dulu… uncle memang suka ubah tentatif… sapa gogo niiiii… kuali…. Hahahahaha… kebetulan hari pun nak hujan… 

 eleven of us..

so petang tu dalam 6 petang kami kuar cari makan… sebelum itu kami layan view kat Guan Jepu, Dataran Jepun dan cuci mata tengok lekuk-lekuk batu Gunung Baling... hurm.... cantik gak tapi.... betul tidak dan kenapa gua ini dinamakan Gua Jepun jangan tanya aku hokey... sebab aku pun tak pernah masuk gua ni... dan aku pun tak tahu ini kesahihan Gua Jepun... kebetulan masa kami datang tu... pintu nya dh pun di kunci....

apa kuali buat tu... 

aku paling suka pic ni... korang...?

eleven of us... uncle, jojo, aku, koh, pedot, sarah, kuali, kak nini, kak ita, adik dan kakak...

background kaki gunung baling...

habis usha di Gua jJepun pergi pulak kat Dataran Jepun... hokey... hokey... kat sini aku nak explain dulu... Dataran Jepun klau korang nak pegi korang kena mendaki... mendaki mencanak...! mendaki anak tangga yang mencanak jer... hehehehehe....

yuk mendaki... 

masa aku duk mendaki tu... dalam kepala hotak aku ni duk fikir "camne aku nak turun nanti.." huhuhhuh... serammm.... klau ada tali okay gak... aku tak rela btul nk turun guna tangga ni... huhuhu.... korang yang nak dah mendaki ni, pandai-pandailah korang turun nanti eh... dan pelase turun dengan berhati-hati... serius bahaya... huhuhuh...

dataran Jepun..

main-main tangga pulok..

lepas habis puas berpicture bagai..., kami terus ke bandar Baling... cari makanan.... lepak kat foodcourt jer… tu pun parking dekat2 ngan foodcourt memandangkan hujan lebat…

Nasi kosong dan sup menjadi pilihan sebab tak lalu makan… lepas makan kami terus balik… lepas maghrib uncle hantar aku balik merbok.. turut follow jojo dan kuali… sampai umah aku dalam kul 9 malam… lepas sesi clearance kat umah aku, diorg terus balik baling…

orait... nanti aku sambung ye... SUNRISE di BALING....

ta ta for now - ttfn 

No comments:

Post a Comment

- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

- Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

- Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAMkan serta merta.

Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.