Friday, February 3, 2017

Trip Lagho Bukit Kutu

assalammualaikum...

sorry la.. asyik aku je rajin hupdate blog... bukannya apa... aku xnak bersawang... so klau boleh tiap-tiap bulan ada entry sket... walaupun aktiviti tu pada bulan lepas... ni tajuk pun aku tak decide lagi... jup eh nak tanya dalam group... aku pun sebenarnya xplan apa2 minggu tu.. ingatkan nak "mereput" je kat umah.. tapi bila tanya2 dlm group nk ke Bukit Kutu... uuwhhaaa... salah satu gunung / bukit yang aku dah wishlist... hahahaha... poyos je aku kan... hahaha... so daripada aku mereput kat umah, so aku decide turun KL lah.. 

so pagi jumaat 20 Januari 2017 aku gerak ke PD... plan dengan koh nak g melawat kawasan... xdelah.. nak g Bukit Batu Putih, Tg. Tuan, PD... walaupun aku dah bape kali atau kesekian kalinya jejak ke PD or lalu jalan kg nak ke MELAKA, dan pernah bape kali lepak kat Tg. Tuan ni, aku tak pernah jejak puncak Batu Putih ni... rumah api..? rumah api dah biasa.. ni puncak Batu Putih... memang tak pernah... 

aku sampai kat pintu gerbang Tg. Tuan, dalam kul 3.30 petang.. tunggu Koh, then siap2 untuk mula mendaki... bayar RM1/sorang dan Koh mula bagi penerangan laluan... huhuhu... ada banyak laluan rupanya nak ke puncak... ada yang melalui Monkey Bay, ada yang melalui tepi laut iaitu mula2 lagi dah melalui pantai... kemudian memanjat batu2 putih terus ke puncak... ada 5 orang budak2 lelaki panjat2 dan katanya lebih dekat... tapi kami yang melalui monkey bay sampai dulu.. kikikikikiki... dan yang pasti dan menariknya ada yg naik dari laut.. which is berkayak dari pantai, then terus ke kaki batu-batu putih dan terus panjat ke puncak... 2 in 1 = kayak n mendaki... hurmm.. menarik... next time je lah eh... 

so sampai puncak, amik pic kejup2 ajer... sebab panas weh... aku baru je nak rasa putih... dalam 30 min kemudian, kami turun melalui jalan lain iaitu menuju ke rumah api... masa perjalanan turun tu, ramai gak yang beriadah, jogging naik turun ke rumah api... tetipa terserempak dengan akak legend iaitu KAK MAZNAH BABA... hahahaha... piewwww... kena den... kena leteran api kak maz... hahaha... so sembang2 dia xjadi ecerxices.. hahaha... so g lepak kat Teluk Kemang... cari kelapa shake n makan2 sket, sambil bincang-bincang next trip... insyaAllah... hahahah

so malam tu berpisah aku, koh dan kak maz... aku lepak umah jo dan koh di Klang... dan aku sempat berMcDonald ngan kechik kat Putrajaya... hahahaha... thanks kechik belanja akak makan Mc Prosperity... nyum.. nyum... nyum...

pagi 6.30 pagi aku dah kuar... pegi jemput kak nini sebab dah janji ngan uncle dirumahnya kul 7.00 pagi... hahahaha... tang sini kami di tipu hidup uncle.. katanya dah kul 7.00 dh gerak tapi 7.30 masih kat umah... hahahaha.... aku yang pagi2 wajib minum kopi haruslah menyinggah Starbucks Rawang... muahahahahaha... huuuuu lega perut aku... serius pagi tu memang aku lapar... huhuhu... 

aku ngan kak nini terus melalui keluar ke KKB/Batang Kali.. meeting point empangan... sampai tengok jerul, kuali dan sypul dah ada... uwhaaaa... masing-masing tanya mana uncle... hahaha... ceh dia tak sampai lagi... takpe uncle sampai mesti dia bawak bekfes... perut aku duk berdondang sayang... muahahaha... 

kan betul kata aku... uncle sampai siap ngan sarapan... so bekfes dulu kita... nasi lemak, mee grg dan kuih... aku sebat 2 bungkus nasi lemak... yeayyy.. alhamdulillah... then terus gerak ke Sg. Pisang... sebenarnya aku pun tak tahu ianya kawasan mana... lama kot aku tak lalu jalan ni... long long time ago... melalui perkampungan orang asli, kami bayar rm2 so dapat masuk parking... uhuiiiiii... banyaknya kereta... parking penuh sampai ke atas... oooohoooiiii.... so aku parking  skit untuk menyelamatkan bumblebee aku dari calar-calar karang nangis aku.... huhuhu... 


dari parking, kami berjalan masuk lebih kurang 2 km jugak nak ke jambatan besi pertama... ramai sungguh pengunjung ke sini.. bermandi manda, bercamping dan sebagainya... sg. ini agak terkenal di kalangan pendaki dan peminat-peminat outdoor serta yang berkeluarga... haaaa... masa nak berjalan masuk tu ada sekumpulan kanak-kanak orang asli... kami rasa ada cikgu-cikgu diantara mereka ni... bawak bekalan bbq dan sebangainya... rasanya nak bercamping... tapi yang aku susah hati sebab ada anak anjing yang diorg bawak... menangis jugak aku kat sini karang... jantung aku tak teka lah berdengup macam nak pecut 100meter... huuhuh... aduyai.. bab ni aku lemah betul lah... bersisi ke kiri ke kanan aku dalam ramai tu... 


masa nak naik jambatan besi tu, aku bior je group diorg lalu depan aku dengan harapan anak anjing tu tak nampak aku... muahahaha.. plan bagus punya, sekali dia tunggu kat jambatan tu... berderau darah aku ni... rupa2nya ada tuan dia kat belakang... huhuhu... lepas tuan dia dan dia naik jambatan baru lah aku jejak jambatan tu... tetiba mereka dah hilang maybe ke kanan atau ke kiri... aku xmo amik dahhhh... yang pasti mereka sudahhh ke depan... maybe ke lata makau atau mana2 port yang sesuai untuk mereka bercamping... dari jambatan besi pertama tu, kami berjalan lagi melalu denai hutan yang berbatu kecil dan sedik berpasir untuk sampai ke jambatan besi ke-2, 

melalui denai hutan nak ke Bukit Kutu...

semasa melalui denai nak ke jambatan besi kedua, jerul mengambil keputusan berpatah balik... hahaha... dia tak tahan sakit perut... nak cari toilet jugak-jugak... walaupun kak nini dan uncle dah mencadangkan untuk membuang di sungai besar depan, dia tak jugak dengar... sebab keselesaan penting baginya... sanggup dia berpatah balik ke tandas di perkampungan orang asli... wooooo jauh tuuu... kami pun berjalan agak slow sebab nak tunggu jerul... 

dah nak sampai jambatan besi ke-2

jambatan besi ke-2

okay... bila sudah melalui jambatan besi, akan melalui denai lagi... kat jambatan besi ke-2 ni berlaku adegan yang tak sepatutnya diketahui... tapi korang nak tahu gak ke... tanya cikgu Koh ye... hikhikhikhikhik... lepas jambatan besi kedua, kami akan menyusur sungai.. pagi tadi hujan, tapi sini rasanya tak hujan bila tengok air jernih bersih... hahahaha... 


lepas menghanduk air sungai yang bersih tu, disebelah kiri aku nampak tapak perkhemahan yang ada beberapa khemah terpasang... owhh.. memang ada yang datang dari semalam lagi... tujuan..? bukit kutu aku tak pasti atau gathering kelab2 outdoor oun maybe jugak kan.. tapi yang pasti ramai jugak lah yang lepak di sini.... tak heran lah kereta banyak... 

lepas bertukar sliper ke kasut (aku je masih bersandle sebab nak test) kami take 5 untuk tunggu jerul.. kemudian meneruskan perjalanan walaupun jerul tak kunjung tiba... kat situ aku terjumpa dengan Tini, member semasa aku pegi Kerinci 2 tahun lepas dengan group OWA... tapi group dia hanya lepak di Lata Makau.. oowhhh... aku tak pernah sampai lagi... sob sob sob...

kak nini the eagle guide...

so kami meneruskan perjalanan... jalan masih landai dan sesekali melalui sungai kecil yang perlu melompat macam kak nini (pic kat atas)... hahaha... kata uncle dan kak nini jalan ni akan terus landai sehingga berjumpa dengan kawasan rehat pokok buluh.. starting there baru la memanjat-manjat... mencanak-canak..kikikiki... 

lintasan pokok balak...

tetiba depan kami ada tali yang menandakan jalan ditutup... hahahaha... kan.. rupa2 kena dari simpang 3 tu, kami perlu amik simpang 2 iaitu terus.. patutla... pacat attack memanjang.. huhuh... sebab ada jalan ke bawah di sebelah kanan.. so xpe, nanti turun kita lalu situ plak.. dun worry.. warm up kata sypul... hahahaha...

so kami lepak kejup situ... tahu tak kami buat apa... boooomerang actually bukan boomerang pun tapi konon nak buat manuqiune tapi tak jadi.... hahahaha...

video



kemudian kami bergerak... kali ini trek agak mencanak... dan kak nini guide... so masa ni lah kami nampak jerul di belakang... fuuuuuu laju woooo.... so lepak kejup, slow... sempat 2 group memotong kami... dan ada jugak group yang sudah turun... uncle dan kuali beramah mesra.. katanya kat puncak ramai... perlu beratur dan tunggu sejam untuk naik ke puncak... dan ada banyak group yang duk tunggu giliran... so kami deide slow-slow ajer... supaya tak tunggu lama untuk naik ke puncak berbatu... 


hilal "tak sampai lagi kan kat batu besar..." kak nini "depan tu je.." hahaha.. ayat dia.. mentang2 naik kali ni dia guide, laju ehhhh... hahaha... kami banyak lepak, bersnapping dan berboomerang... banyak tapi aku xnak lah letak kat sini... saje.... kemudian kami sampai kat batu besar.. si koh tertanya-tanya "inikah batu bentuk ikan pari yang kak maz katakan.." aku tak tahu...


sampai kat batu ini kami menunggu group warga Indonesia yang merupakan pelajar antarabangsa yang study kat Putrajaya... universiti mana aku lupa... hahaha... so sembang-sembang kejup... then memanjat lagi... trek mencak-canak weh... dan finally sampai kat kawasan batu yang paling besar... macam kapal pun ada...

aktiviti wajib..

kami lepak sambil makan jajan... sambil itu tengok hilal dah pun pewai... so take a rest.. kebetulan masih ramai group yang berjalan turun... eh sini baru RnR batu kapal, blum puncak lagi... jauh lagi kowt rasanya... so 15 min jugak la kat situ... yg pasti amik picture... tgk cuaca macam nak hujan.. kami teruskan pendakian bila hilal dah okay.... 

eight of us... 

dalam pendakian naik tu ada jumpa sebatang balak yang dipenuhi dengan cendawan... wahh umah smurf kata kak nini n koh... nak korang tengok lah 4 pic kat bawah dan... nanti bagitau la apa jenis nya okay... yang paling pasti TAK BOLEH DIMAKAN... kihkihkihkihkih....

cendawan 1

cendawan 2

cendawan 3

cendawan 4
guys sampai dulu kat kawasan lapang yang katanya ruang makan... dulu ada lagi batu2 bangunan tapi sini dah takde.... kat sini terserempak dengan pendaki yang baru nak turun... masih ramai lagi kat atas.. so teruskan pendakian walaupun xmendaki sangat pun cuma lereng dan mendatar sahaja nak ke puncak....

katanya ruang makan...

cer tengok kat belakang... masih ramai.... 

kami sampai di kawasan lapang yang cuma ada telaga, terowong asap jam 1.30 tengahari... masih ramai... dan sempat lah snap 2-3 keping kat signboaard bukit kutu tu... yang menunggu kehadiran kami adalah seekor anjing kaler puith...

gigih betul amik pic ni..

uncle suka cakap pic family untuk gambar ramai2 camni...

pic family... terowong asap...
selepas amik kat terowong asap tu, uncle ajak g hospital kusta yang lama... sebab sini ramai... so bagi lalauan... lagipun masing2 dah lapar... sampai kami lihat ada 4 orang yang tengah berfotografi... so kami abaikan dulu... makan tu penting.... so makan dulu, karang orang dah xde kita plak...

hilal dan jerul amik bukti mangsa...

makan itu penting... apahal kerut dahi si kuali..?

detektif conan dan kindaichi...

motip... ;>

pic family..

jadi model uncle....

lepas amik pic pe semua, kami berjalan menuju puncak bukit kutu... kat sini pun ada anjing... dan kami jumpa famili yang sama-sama naik ngan kami pagi tadi... lepas letak beg, jerul mendahului memanjat tangga ke puncak, diikuti oleh kuali dan koh... kemudian uncle... aku berkira-kira sebab "takut" nak turun nanti... tangga curam... huhuhuh...

alang-alang dah sampai aku panjat gak.. so tabahkan hati... sampai kat batu atas ada lagi puncak batu... huhuhu.. waktu tu plak angin kuat... jerul turun cepat2.. lepas amik pic aku terus turun... huhuhu... nak aku lelama... kak nini, dan sypul tak naik.. 

tunggu giliran panjat tangga...

batu paling puncak..

hanya 3 orang je kekal kat atas puncak batu tu... aku menyusuri jerul dan hilal... xmo lah lama2 kat atas ni.. gayat rasanya... dengan angin yang kuat, silap pijak atau tak balance badan bleh buat badan melayang.. so aku yg tak konfiden turun adalah keputusan yang selamat walaupun 10 min kat atas tu..

masa turun tu barulah aku terperasan anjing yang sedang lepak atas batu besar... kebetulan ada pendaki mat salleh baru sampai...

menunggu giliran memanjat batu..

kami gerak turun meninggalkan koh, uncle dan kuali di atas... aku dan kak ninie lepak kat signboard bukit kutu sambil2 menantikan jerul, sypul dan hilal solat... lepak dan berpic sambil menunggu yang lain untuk menunikan amanah wajib..


beboys..

ladies..

lepas menunaikan menunaikan amanah wajib itu, kami bersnapping... yalah, waktu tu hanya ada 2 group di puncak, dan ada satu group yang sudah turun... so kami-kami je ada situ.. tepat jam 3.00 petang kami gerak turun kebawah... kak nini dan hilal lajuuuuuu turun... aku terkemut-kemut skit sambil ditemani koh... uncle, jerul, kuali dan sypul di belakang... 

pic paling rare... 

sampai kat parking 5.00 petang.. masih awal tapi ramai jugak yang masih lepak-lepak.. cuaca agak panas, so uncle belanja kami makan aiskrim... yeayy... hilal terus balik, kami bertujuh singgah di KKB foodcourt untuk makan dulu... sebab perut duk berdondang sayang.. lepas makan tepat kul 7 aku gerak balik susur keluar Tg. Malim..

so trip kali ini hanya 8 orang dan 7 orang family OHM... seperti yang uncle katanya... buat aktiviti kelab tapi asyik muka yang sama je join.. kos...? tanya uncle n kuali okay atau tinggalkan diruang komen.. daaaa..

ta ta for now... ttfn

Sunday, January 8, 2017

Edisi Jelajah Utaraaaaa #tripudanggalah - last part

worait... ini part yang terakhir aku kira... disebabkan aku takde, so aku lebih suka letak pic diorg... credit kat uncle sebab hp baru so pic pun cantik2... hahahaha... bagi korang termiss entry sebelum ni.. klik je k...

masa aku tulis entry ini, sebahagian diorg ni duk sibuk cuci Zoo Negara.. korang yang baca ni mesti tengah mereput kat umah atau duk join aktiviti kat Nuang kan... so papun korang take care ler... safety come first... hihihi...

26 Disember 2017, uncle the gang naik gng baling kul 7 pagi… jojo dan adik tak follow… yang lain naik gng baling sampai puncak kul 10.00 pagi.. jojo tak follow, temat si adik yang XMO dah panjat gunung... hahaha... penangan naik Gng Pulai... kalu aku pun serik nak layan track Pulai.. naik memang xde masalah... tapi turun... menangis beb... 

kak nini, koh, sarah, pedot, kak ita, adik dan uncle... kuali tukang amik pic..

part masuk terowong selepas RnR..

koh.. 

sarah..

kak nini..

kak ita..

singnage...

finally diorg sampai ke Puncak Gunung Baling memang nampak view yang terang menerang... dalam jam 9.45 pagi tak silap... laju gak... track pun tak sesusah trek Pulai... korang bleh cuci mata tgk pic diorg okay... 

uhwhaaaa..

uncle..

kuali a.k.a hilmi

kak nini..

pedot..

sarah..

puas kot aku membelek pic invidu yang berlatarbelakangkan Gng Pulai ini... tapi pic single koh, kak ita dan kakak xde... hurm... so sorry... xdpt nk letak kat sini... huhuhuh...

apa hal plak si pedot.. 

kakak, kak ita dan sarah..

wallah...

orang kat belakang buat apa, kakak..

yeayyy... mission in complete..

dalam pukul 10.30 pagi diorg turun dan sampai bawah… terus balik homestay memandangkan diorg kena check out kul 12.30 tengahari… sempat membelasah nasi ayam panggang… hahaha… 

Diorg singgah Kuala Kangsar… part ni buat aku sakit jiwa… huuhuhuh… tak ngajak aku… oleh kerana tak hajak aku, aku tempek pic satu jer untuk korang... sob sob sob... ini tidak adil!


Diorg sampai Kuala Lumpur jam 12.00 tengah malam sebab JAMMED…. Hihiihihi… total bajet, korang kena tanya uncle dan kuali… sekali ngan makan, homestay yang dapat view cantik itewwww….

Okay lah… ta ta for now…


By pijankodok 
Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.