Friday, December 30, 2016

Edisi Jelajah Utaraaaaa #tripudanggalah - part 3

yuk tetringgal entry plak... aku sambung yang tertinggal.. teknikal entry kedua tuu... hihihi... jangan marah ye kawan-kawan... saja nak korang suspenk jup...

bila kumpulan anak2 ikan ini lepak dalam 5 min, tetiba... datang sorang mamat ni… lalu depan aku berlalu ke wary, terus amik botol air dan teguk air wary…. mintak pun tak.. cakap ngan wary pun tak.. aku ingatkan kawan dia... so aku buat derk je.. tapi bila tgk muka wary yang lost tetiba.. aku usya je.. 


teka yang mana satu aku maksudkan..

“huuuu.. penat, penat…”  sambil teguk lagi botol air wary… 

hafiz pandang wary… aku pun pandang wary gak…. Nak tanya wary “kawan hang ka..?” mamat ni rehat sambil streching tangan dia “uuhhh penat, penat” teguk lagi air wary tu… 

hahaha.. buat bahan sat lagi… lepas geng anak2 ikan gerak ke atas, mamat ni dengan selamba letak balik botol wary dan terus mendaki… kat situ jugak wary jadik bahan…
 “kawan hang ka tu..” ish ish.. awat xsenonoh ooooooooii… mahu wary nak mengaku… hahahaha….. 



awat kawan hang tu mcm mental sket ni, tu la…. Hang xsekolah kan dia kowt… ish2..” hahaha.. sorry wary… habis kot air wary dalam botol tu budak tu bedal..… terima kasih pun xde nya cakap… hahahaha… 

laluan turun...

layan pic dulu...

so kami gerak turun memandangkan uncle mungkin lambat lagi dan jauh ke belakang… sambil duk jalan tu wary still menjadi bahan aku… hahahaha…  finally kami sampai bawah jam 10.30 pagi… wary bawak kami pegi melawat gua kelambu… gua yang aku kira glamor lah jugak… cer korang tanya pakcik google sat…. hihihi…

gua kelambu..


menguap dah kuali tunggu..

lepas tu kami lepak2 kat jambatan… aku duduk ngadap sungai dengan kakak.. kuali dan wary bersembang di hujung jambatan… pedot n sarah duk ulang alik jambatan tu.. kira apa ntah… ukur apa ntah… tapi aku xnampak plak tali ukurnya… hahahaha… kat sungai tu ada satu group yang duk bercamping tapi dah kemas2 nak balik la…. Aku perasan gak group ni pagi tadi masa kitaorg nak naik… aku tengok dari tadi duk kira orang, duk beratur macam nak mendaki… pastu salah sorang duk tanya kat wary dan kuali… maybe diorg nak naik kot… huhuhu.. panas-panas macam ni nak baru nak gerak naik… aduyaiii… bukan aku atau KOHM la naik panas2 tengahari buta ni weiii…

dalam duk lepak2 tu, tetiba ada sorang pakcik ni datang bawak kayu panjang mengamuk…

“sapa langgaq anak aku berdarah-darah, mana… mana… aku nak katok..”

sambil duk jalan melintasi jambatan yang aku ngan kakak duduk.. pedot pun duk lepak gak… pakcik pegi hujung jambatan pastu diikuti oleh 2 orang lelaki lain.. mungkin takut pakcik tu mengamuk betul2 lah kowt… aku pandang wary n kuali yg duk hujung sana… terpinga-pinga kejup…

“pakcik, kami ka pakcik… pasai pa pakcik…” aku dengan muka tak bersalah tanya…
“tadi anak aku tipon cakap kaki dia berdarah, lepaih lalu jambatan.. dia kata dia nak lalu ngan moto susah.. ada org duduk katas jambatan.. hangpa jangan duk atas jambatan… susah oqang nak lalu…” 

Sambil duk lintas depan aku, dia cakap macam tu… pastu dia start moto.. berderu blah ngan kayu2 nya… wary ngan kuali duk gelak2 kat aku… kuangjaq… nak kutuk lah tu… sarah n pedot duk susah hati sebab takut kayu tu kena kat diorg… hahahaa… owhhh kiranya aku, kakak, pedot ngan sarah la punca nya… tapi tak jadi nak ngamuk… hahahaha…

So kami pun berlalu lah dari jambatan tu… kebetulan bebudak yg kemsite tu pun dah balik.. kami pun duk bercerita.. konon2 isu lah…
1)   Pakcik mengamok
2)   Bebudak kemsite yang tak jadi naik, dtg jauh, sesat… pastu xnaik gng pulai.. rugiiii ooooooo

Pakcik tu mengamok sebab anaknya call.. ngadu kakinya berdarah sebab terkena kabel dawai jambatan tu… kami perasan ada motor lalu dengan 4 orang satu motor… ada 2 org budak yang duk tengah2 kaki tak center lah… korang paham2 je lah klau budak2 kecik naik motor duk tengah2 xde tempat pijak kan… mungkin terkena kabel semasa nak lalu tadi kebetulan kami lepak atas jambatan… huhuh… apapun salah kami gak duk lepak.. dan salah pakcik tu jugak sebab bagi anak2 nya naik satu motor sampai 4 orang… huhuhu… tu naseb xjadi pape… klau jatuh dalam sungai sbb nak balance motor, acaner… nak salah aku gak ke…  kebetulan motor tu terkena beg pedot, taklah pedot tu marah2… Apapun jadikan pengajaran… jangan sampai sayangkan anak, sampai menyalahi undang-undang… memang la aku bleh cakap mcm tu sebab aku tak kawen lagi dan belum ada anak lagi… tapi beringatlah.. macam2 bleh jadik okay…

Isu kedua, bebudak yang kemsite semalaman tu datang jauh… katanya dari Selangor… kwsn nya aku tak pasti.. tapi xdapat naik Gng. Pulai… citer2 kata diorg sesat pagi tadi lalu laluan lain, pastu patah balik.. tak silap aku diorg ada guide… huhuhuhu.. pastu menyempit pulak dan satu kenderaan tu… citer nya diorg dah naik gng baling petang smlm tapi pagi tadi patutnya naik pulai tapi sesat.. patah balik tapi dah lewat… huhuhuhuh… so aku ni dengar je lah… xmo komen banyak2… nanti kena kecam..! hahahaha…

45 min kemudian barulah uncle muncul ngan jojo, kak ita, kak nini, koh dan adik… kami lepak2 kejup kat kemsite yang ada tempat duduk kayu di tepi sungai… bercerita lah kat uncle… hahaha…

Kami gerak balik kul 11 pagi, singgah minum ABC Cendol special… then decide jadik masuk Lost World Baling tapi tidak sepenuhnya… kasi chance mandi air sungai jer… air plak tengah banyak… memamng ohsem… hihihi… sampai umah, tapaukan udang yang telah dimasak semalam dengan lebihan udang semalam… masak kat air terjun… fuhhh heaven..!! silalah bertabah ye kawan2 yang tak follow... muahahahaha…. Tetiba gelak jahat… hahahaa…



Thursday, December 29, 2016

Edisi Jelajah Utaraaaaa #tripudanggalah - part 2

assalammualaikum.. dan hi guys... meh aku nak sambung entry lepas...

masa duk lepak-lepak lepas angkat barang masuk umah, tetiba whassup masuk.... owhh wary...

“wei hangpa semua ada mana… mai umah aku, makan laksa… aku buat makan-makan sket…”
"nakkkkkk... kami lapaq....." sepantas aku balas...

Nak tolak ke klau masing-masing dah kelaparannnnnnn…. so dari homestay kami ke rumah wary taklah jauh sangat… kentot pun dengar… hahahahaa…. Taklah… dalam 10 min kami dah sampai… makan dan berkenal-kenal ngan tuan rumah… sembang-sembang kenduri untuk anak2 tuan rumah dan adik beradik wary balik kampung…hihihi… korang tahu tak kami di jamu apa… antara menu2nya… :

1.       Laksa – koh ngan kak ita tambah 2 kali
2.       Capati n kuah kari – uncle, pedot, jojo, kuali makan tak hingat org belakang
3.       Agar-agar merah yg sedap – kak ita n anak2 bedal habis…
4.       Kuih muih kampung
5.       Air kopi o panas – terbaik.. aku refill 2 kali
6.       Air sirap
7.       Tembikai sweet

tuan rumah, wary @ guide 

Dengan menu2 mcm tu pergh... rezeki….. hahaha…. Pastu dalam duk sembang2, hajat uncle nak makan udang galah… gigih wary ngan abg dia cari… uncle order 3 kilo = RM165.00 untuk 11 orang…. Uuuuuuuuwwwhhhhaaaaaaaa…. Sooo korang yang duk baca ni aku cadangkan sila bertabah dan jeles… hihihihih… sekian… lepas makan2 tak hingat org belakang, kami g mencuci mata kat pasar malam… heaven wehh… makanan… ikan, ayam… murah2… terkejut kami bila kak ita kuar statement “nak duduk baling lah… murah2 kot sini… makan murah, barang-barang pun murah… baju sekolah rm5….? Huhuhuhuhuhu….. ” haaaaaa kau… yang paling lawak, kuali... "eeeeee syok nya.... seumur hidup ini lah pasar malam yang paling syok sekali...:" aku agak pelik la gak sebab tengok si kuali tak lah membeli pape pun tapi agaknya dia duk usha awek2 baling kowt... hahahahah... ke sebab apa... tu korang tanya kuali... aku pun tak paham...

 berdrama di pekan baling... 

Lepas mencuci mata dan menderma sebagainya, kami gerak balik umah… jam pun dah merayau kul 9.30 malam… mandi, solat… ada yang meneruskan adegan packing-packing, ada yang tdo… dan ada yang duk berpicture… aku n uncle duk menunggu udang galah… nak buat bekal masuk Lost World Of Baling lepas turun dari Pulai nanti…. hihihi… fuihhhhh wary mai hantaq plak kul 11.00 malam… so dia sampai, aku terus cuci udang… tetiba uncle “kodok, goreng… aku lapar… masak nasik…” hahahaha… mahunya nak tergelak… tadi konon kenyang… uncle ni suka berdrama plak… hahahaha…
menu udang galah goreng kunyit..

 So cepat2 aku n koh mencuci dan goreng setengah udang galah tu… sambal tu mendengar uncle, wary dan kuali sembang-sembang dan mengulas isu-isu pendaki dalam negeri dan negara… tidak kurang hebatnya kes yang baru2 ni… hurm… wary balik 11.45 malam macam tu… ngam2 nasi n udang galah masak… tepat kul 12.00 tengah malam… aku hidang udang galah goreng daun kunyit, nasi putih panas, kicap dan jering… mengadaplah uncle, koh, kuali dan kak ita… hurmm… tdoq lagi syiok.... 

Uiiii tido laaaaaa… esok nya kul 3.00 pagi nak naik gunung pulai… huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu…

25 Disember 2016, kami semua terjaga kul 3.30 pagi… hahaha… penangan keletihan melampau lah tu… si wary guide yang akan membawa kami naik Gng Pulai dah menunggu dari kul 3 pagi lagi.. siap main game… hahahaha…. Kami sampai starting point jam 4.00 pagi… tak lah jauh dari homestay kami tuuu… hihihi…. So wary taklimat keselamatan sket, then terus naik…. Awal-awal trek nya dan mencanak, memanjat batu… takdenye diskaun 5% ke 10%.. kalu nak diskaun, 0.1% je diskaun yang bleh bagi…. Huaaaaaa….

Mendaki waktu malam atau pagi-pagi buta, mental kita kuat dan tak banyak songgeh nak fikir.. follow je orang depan… tapi korang… aku bagitau dulu la… xdenya aku nak naik lagi gng Pulai ni…. Nak turun AZAB.. sekian terima kasih… hahahaha…. Tipuuu jer… trek gunung Pulai ni okay jer… so so jer…. Hihihihi… okay aku tipu… bagi aku la kan… naik okay… turun azab lah sket… main ngan batu-batu tajam… so korang kena hati2.. silap pijak, jatuh dan teruk luka2 kat badan tu… so aku nasihatkan amiklah insurans okay…

view dari puncak gng Pulai

perlahan-lahan matahari kuar... 

Kami sampai kat atas ngam2 kul 7… tapi matahari masih malu2 nk tunjukkan dirinya… kat puncak gng pulai adalah satu group yang dah ada… so group kami plak… then ada lagi satu group sampai… so agak2 terhad sket nk bergambar sunrise tapi… ikut turn lah kan… kena la tunggu kejub… memang la 1st come 1st serve tapi… gilir-gilir lah… tak salah pun.. keindahan ciptaan Allah SWT adalah untuk dinimati bersama… klau ko sorang2, celah mana ko nak bertahan… so jangan tamak okay… pesanan untuk diri sendiri…

uncle (dalam usaha memperpopularkan dirinya) 

oranghutanmalaysia @ masa ni kak nini dan koh sibuk duk buat jejak kasih... hahaha..

nak kenal ke...?

koh, kuali, uncle, jojo, kak nini dan pijankodok

oranghutanmalaya bersama guide wary..

nak buat OHM tapi tak jadikkk...


oklah konon2 nya kami nak turun kul 7.15, huuuurrrmm… taknya… masing-masing duk bergambar bagai, tak jadi nak masak air panas… yang kesiannya anak kak ita si adik… mentalnya dia masa nak mendaki… lagi hazab nanti masa dia nak turun… mungkin akan mengambil masa 2 jam setengah… apapun cekal ko dik… abaikan yang lain… jangan ko serik sudah… kak nini dan koh sempat berjejak kasih sayang dengan mamy awan…

sarah bakal doktor ni...

sarah n pedot

uncle try kamera hp baru...

adik dan kakak..

Dalam jam 7.40 pagi kami gerak turun setelah puas bergambar… aku antara mendahului sebab akan jadi lambat nanti… mengikuti hafiz, kakak (anak kak ita) kuali a.k.a hilmi, wary dan pedot… kemudian sarah… kami berhenti seketika di RnR sebab mental hadap batu2… minum air dan makan sandwinch… dalam duk lepak2 5 minit, kami gerak.. aku ikut laluan ke tandas plak… aiyakkk…. Tak pasal2 kena booo ngan wary buat trek baru… hahaha… so turun…


dalam perjalanan turun kami terserempak dengan 1 group pakwe2… phewww dan agak2 berumur… okaylah.. sempat pulak diaorg bergurau kasih ngan aku..

“dik, orang hutan Malaysia..? seb baik xder bulu2 panjang dan bertudung.. orang, klau orang utan tadi.. abg tak tegur dah… abang lari dulu....”

wah2 sedapnya gurauan.. selambanya dijawab oleh aku “alhamdulillah..” sambil senyum2… seb baik aku jawab macam tu padahal dalam hati nak je jawab “muka abang yang berbulu janggut, berserebeh nak panggil apa… orang utan ke…?” hahahaha… bila tengok diorg penat dengan berbackpack 30 liter tu… takde nye aku nak cari pasal… hahaha.. diorg ada jugak bertanya… jauh tak lagi, bape jam lagi… ramai tak ke puncak..? “dari ni nak ke RnR pun 30 min, dari RnR ke puncak adalah 30 minit… hahaha.. amik ko… yang paling pergh…

  “tak jauh bang… dekat je… nak mendaki tu jauh..”

haaaaaa.. pandai2 lah ko nak paham jawapan tu…

kami turun lagi sampai RnR kedua tak silap aku… rehat kejup konon-konon nak tunggu uncle, jojo, kaki ta, adik, kak nini dan koh… huuu tetiba kami ditegur satu group pakwe “anak ikan”… hahaha… bagi aku anak2 ikan la… apa tak nya.. mendaki dengan pakai jeans… huhuhu… sempat lah diorg bertanya soalan yang sama… tapi kali ini wary yang jawab… aku diam jer… malas ler tuuu… pewai kot hadap batu2… tetiba….. semua pandang wary…


ta ta for now... ttfn


Wednesday, December 28, 2016

Edisi Jelajah Utaraaaaa #tripudanggalah - part 1

asslammualaikum... n hi guys.. 

naper sunyi sangat ni... adeh... takpe... aku pun lama kowt tak tulis pape kat sini... hujung2 tahun baru aku sanggup tinggalkan keje... thanks to uncle, jojo, kuali, sarah, kak ita dan anak2, kak nini dan pedot sebab turun kedah bagi meraikan birthday aku... hahahaha... luv korang... hahahahaha... jangan jeles okay... 

Aku pun tak tahu nak letak tajuk apa entry kali ini… memandangkan ianya trip 2-3 hari sebelum jadi trip ini… hahaha… edisi terjadi bilamana trip hujung tahun ini sepatutnya kami bergelanggan ke Kepulauan Riau tetapi disebabkan masalah teknikal dan kesesuaian waktu.. so kami cancel lah tahun ini… insyaAllah hujung tahun depan “gunung Sepincan, tunggu ye…”

24 Disember 2016, group Kelab OHM sampai jam 6.00 pagi di rumah aku… masuk rumah, terus sambung tdo… uncle zainul, kak nini, koh, kaki ta dan anak2 dia sudah membuta… dan aku masih tunggu jojo, kuali, pedot dan sarah… alhamdulillah… 15 minit kemudian sampai lah satu buah kereta… diorg solat dan terus melepaskan lelah… yalah diorg gerak dari rumah uncle (Sg Buloh) jam 0030H (12.30 am)… huhuhu…

aku mengajak kuali ke Tupah untuk mengambil air minuman… so kuali yang tidak dapat melelapkan mata, terus bangun… cuci muka, sarapan nasi lemak dan nescafe… tak sempat nak kuar, jojo, uncle, pedot dan kaki ta dah bangun… jojo n uncle pun nak mengikut… so kuali naik MrM, pedot naik MrPoly… aku dan jojo naik powil uncle memandangkan sarah nak ikut… hahaha…. So jadilah trip mengambil air tupah… air kat Tupah ini adalah free… ramai org-orag kampong datang Hutan Rekreasi Tupah untuk mandi manda dan juga mendapatkan air minuman yang sejuk dan bersih dengan percuma… hihihih….

Citer kuali dan pedot yang berbasikal ke Tupah… hurmm… hahahahahaha… aku nak gelak dulu… sorang yang pernah berbasikal jelajah bandar batu, tetiba sampai kat loji tupah nak angkut beskal naik powil uncle… hahaha… xmo dah… sorang lagi plak yg konon2nya “lama tak kayuh” krem plak kaki.. so kedua2 org yang bersemangat nak berbasikal DOWN… hahaha… so jom balik umah…

Lepas semuanya dah sarapan, uncle memberikan tentative baru memandangkan semuanya macam PENAT jer… hahaha… so kul 11.30 pagi kami gerak ke Gurun.. nak naik Gunung Jerai… sebelum sampai ke Kaki Gunung Jerai, kami singgah makan tengahari dulu… maisng-masing diam bila mengadap makanan… woooooo lapar bila tengok muka masing-masing… hahaha… order minuman pun perghhh… hahahaha… aku selaku tuan rumah pun terkezuttttt dan sama-sama naik hantu… hilang diet… hahaha…. 


yuk kita jenjalan..

try test kamera hp kak ninie..

panas sampai aku tak leh bukak mata... huhuh.. aku tak kenyit2 mata okay..

Selepas makan, jom naik gunung jerai…. Kami sampai di Resort, pun dah jam 12.30 tengahari… dapat view… superb… alhamdulillah…. Kat sini bermulalah sesi memperkenalkan pulau-pulau di sekitar Yan… hahaha… termasuklah memasang angan-angan nak berbasikal ke Pulau Bunting… hahahah… yuk… aku okay ajer….

menghayati keindahan..

Lepas pusing-pusing sekitar resort, aku bawak diorg jalan denai pusing balik ke parking... dapatlah tengok pendatang-pendatang yang lepak macam setinggan dan buang sampah sesuka hati kat kawaasan hutan sepanjang laluan denai berke Makan Tok Sheikh... hurmm... 


mengacau je si sarah ni bersnap... hahaha..

kami turun ke Taman Rekreasi Gunung Jerai… hahahaha… sini semuanya xmo berjalan kaki masuk… so tumpang powil uncle lah senang… masuk kawasan rekreasi, wahhh ramai kot… ada yang buat program dalam tu… kami plak lepak2 untuk mengambil gambar je tanpa menganggu program diorg…

yuk kita masuk taman rekreasi Gunung Jerai


hihi.. eleven of us...

yuk kita berhuaaaaaa...

penumpang tetap belakang powil... hihiih...

Jam 3 petang, kami gerak turun ke Baling melalui Jalan Jeniang… kali ini aku memandu memandangkan si pedot krem kaki… dan aku tahu jalan-jalan sini…

kami melalui jalan kampung.. so sempat usha bantal kabu RM10… hahaha…… tetiba… shreeeeeeeeeeekkkkkkkkk… kereta depan brek tetiba… aku pun sempat break 2 kali demi mengelak langgar bontot kereta depan, alihkan sedikit kereta di sebelah kanan… sempat la powil uncle xcium bontot kereta sarah… huhuhu… rupa-rupanya van depan brek tiba2 sebab nk bagi laluan kepada ayam…. Huaaaarggghhh… beratus2 sumpah seranah orang yang duk dalam keta tu sekali ngan kereta depan aku… hahaha.. bongok btul… 



homestay Abah menjanjikan view yang cukup superb… hahaha… plan nak naik gng baling petang tu tak jadikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk…..!!!!!!!!!!! hahahahahaha… apa tak nya… kami sampai homestay abah kul 4.30 petang… cantik dah… ingat nk terus naik lah… dapat view yang berlatar belakangkan banjaran gunung, memang satu jam ler duk bersnapping nya… hahaha… nk tengok sunset kat puncak Gunung Baling xmenjadi… hanya tinggal tentative jer… hahahaha… so bersnapping la, berselfiaq la, bersawa pun ada… bergopro pun ada… apa lagi yang harus aku tuliskan disini bila masing-masing ada gadget CANGGIH… apalagi… haaaaa WELPIE pun ada… hahahaha…

taken by uncle...

also taken by uncle...

kami duk kutuk uncle... "uncle ni sejak2 ada hp baru, makin berskill pulak pic dia amik.. makin tambah cantik pulak gambar dia..."

lompat tak jadikkkk...

eleven of us...

kuali amik pic ni sampai menyenget telinga.. hahaha... gurau je...

dan... korang tahu tak... masa ni, kami bukannya bawak turun lagi barang2 dalam powil uncle... buruk perangai.... hahahaha... termasuk aku wokeyyy.... hahahaha... ntah apa-apa... hahahaha...

kat umah pun harus berselfie weh...


kak nini n koh bincang masa depan... sorang nak pindah duk hospital baling... sorang lagi nak pindah sekolah kat baling gak... 

uwaaaaaaa.... okaylah... nanti aku sambung lagi k... have fun guys...  
Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.