Thursday, February 18, 2016

Trip Redah Berpantun - Last Part Gunung Daik

sambungan entry yang lepas...

kami seperti biasa.. antara yang akan turun dulu.. lajuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu... target nak mandi kat air sungai shelter 1... wwooooo besttt... pijankodok antara yang mendahuli di belakang bang amran... fizah, uncle, syed, jojo dan sepul... kemudian pakzul turut serta bersama-sama kami... 3 orang lagi masih berdendang sayang dibelakang.. hahaha...

kami mengambil masa 1 jam sahaja untuk turun.. dan akhirnya kami sampai di sungai jam 4 petang... apalagi.. letak beg, kuar periuk bagai.. dan masak maggie... yeayy.. aku ngan fizah memang xamndi ler.. sejuk... yang mandi uncle, syed, jojo dan sepul.. tidak ketinggalan pak zul..

inilah... kawasan sungai yang airnya jernih... 

airnya.... sejukkkkk.... serius sejuk wehh... klau korang dah sampai sini korang nak bandingkan ngan CBL ke, lata medang ke.. lata tu lata ni... terpulang lah... tapi sini best... sebab kami boleh mandi dengan sesuka hati... bersihkan diri, solat dan makan sambil tunggu orang belakang yang tak kunjung tiba lagi... jam menunjukkan jam 5.30 petang masih x muncul nya bang agung dan bang mascit... menghampiri jam 6 petang, kami amik keputusan packing2 dan kul 6.00 petang gerak keluar.. dalam sibuk-sibuk duk packing, akhirnya sampai... rupa2nya diorg memang gerak lambat... so kami terus berjalan keluar sahaja... 6.50 alhamdulillah... kami sampai di starting point... tetapi masih sama bang agung dan bang mascit belum sampai... 

sambil duk tunggu-tunggu, apa lagi... snapping la kami dengan berbagai gaya mutu keunggulan... hahahaha... 
this is uncle....

this jojo.. "biase jer.."

this fizah..

jojo dan sepul..

syed...

us... line up gunung daik 2015... ko mampu..?

gelagat kami sebenarnya diperhatikan oleh duk lalu lalang dengan motor... lagi syiok bila ada sorang pak tu tegur kami tetiba dia kuarkan air tin coke... wahhhh.... bestnyaaaaa.... apalagi malu2 kucing semua... masa tu hanya ada kami berenam dan bang amran dan sornag lagi (aduiyaii serius aku lupa nama nya)....

pak zul plak pegi cari kereta untuk kami balik... bang masjit muncul kemudian tumpang kawan dia ke rumah cari kenderaan yang dia dah tempah... tapi xde... akhirnya... uncle tumpang mascit ke rumah then amik motor.. patah balik angkut kami... hahaha... kelakar bab ini... isu merempit... pak zul, kawan bang mascit dan bang mascit... hihihi... akhirnya kami berpisah dengan 2 orang guide asli iaitu bang amran dan sorang lagi serius aku lupa sungguh namanya... mati aku klau dia tahuuu.... comfirm dia tak bagi aku jejak kaki ke pulau daik... #jangankecamsaya #matilapijankodokcamni.... 

sampai umah, siap2.. mandi dan solat... kuar ramai2 yang kebetulan umah bang mascit ada banyak motor plak... so merempit lah kami malam tu ke kedai makan yang best gak la... dinner kali ini kami warga kohm berenam, bang mascit, pakzul, bang agung dan sorang lagi yg tlg bwk kami balik... aku tak tahunya namanya... tapi yang pasti dia salah sorang ahli kepal yang aktif... 

malam tu kitaorang tido awal... pijankodok n fizah membuta dalam bilik... seram gak lah.. tahu kenapa....? hihihi... 1. rumah Dato' Laksamana Melayu Lama (zaman kesultanan Melayu-Nusantara), 2. ada gambar-gambar datuk nenek yang masih digantung dalam bilik tu.. 3. katil - masih katil lama yang tinggi siap ada kelambu.. kelambu tu aku tak kisah sebab aku dh biasa tido dalam kelambu... 3. lantainya berpapan... lama... dan kat bawah tu masih kosong... mulalah dalam kepala aku ada macam2... citer-citer nusantara tu mulalah kuar... huhuhuh... aku tgk fizah dah lama nyenyak... aku..? huhuhuhuh.... seriusly memang aku penat tapi paksa jugak tdo... hehehehe... 

gunung daik dari Rumah Laksamana

pagi2 lagi aku dah bangun awal.. sebab tak boleh tdo... huhuhu.... so mandi pagi tu syiok lah sket sebab sejukkk... yeayyy.... then solat pastu... kejutkan yang lain2... sempatlah aku tengok dan snap aksi-aksi hebat gelagat penglipur lara tengah tdo.. hahahahaha.... then aku tunggu utk cerah sket... 

dah cerah... kaki aku mula langkah kuar rumah, turun tangga... menapak tengok sekeliling... AWESOME...subhanaAllah... dari jauh... gunung daik bercabang tiga.... 

permandangan waktu pagi...

ke tanjung Buton

jam 6.00 pagi, cuaca cerah menerang, kami mula-mula packing dan tunggu motor untuk bawak kami ke jetty buton... di sana kami akan mengambil tiket ke Batam... tapi kami akan singgah di Pulau Lingga dulu utk tukat bot... so datang lah 9 motor serentak... woooo... pilih nak rempit mana satu... huuhu...

rumah pak zul yang masih dalam pembikinan...

pakzul, jojo, uncle, fizah, syed, sypul dan sorang ahli KePAL (aku xingat namanya)

gunung daik dari kejauhan...

tiket..

sampai ke jety pulau lingga (jagoh) kami sarapan dulu... sebab lapor tahap cipan kebetulan... bot nak ke batam xsampai lagi... heheheh... berebut cari nasi lemak... dapat dua bungkus ciput je... si fizah sanggup beli kat kedai sebelah... yang lain makan nasi berlauk... hurmm... lepas makan, lepak2 jup... 

nasi lemak sambal ikan...

jeti lingga..

kali ini bot... kami xde seat... keutamaan diberikan kepada pemengang tiket yag dibeli di Jagoh,... huhuh... ramai kowt... nak lepak2 kat belakang pun tak boleh sebab memang full malah berlebihan penumpang... aku risau gak klau jadi pape ditengah-tengah jalan... whuaaa.... 5 jam perjalanan... ada yang berdiri, ada yang duduk kat kerusi plastik... ada yang berpanas kat belakang... feedback orang ramai, dan semestinya orang Indon, tak pernah-pernah seramai ini... yalah orang balik dari cuti panjang... huhuhu.... esoknya keje... puiii... apalah nasib... tapi inilah dikatakan pengalaman... berasak-asak dalam bot selama 5 jam.... KO MAMPU..? hahahaa... 

aku tak tipu la... betul... 

akhirnya ketabahan kami selama 5 jam dalam bot berakhir... alhmadulillah... selamat sampai di Batam iaitu Tanjung Punggur... bang agung terus mendapatkan kami teksi yang membolehkan kami terus ke jeti Batam... sampai terus tanyakan bot last... kaunter to kaunter habis... huhu tapi cuma ada satu je tu pun jam 5.30 petang... nak tak nak kami amik lah jugak... 

awal lagi, so aku, fizah, uncle, jojo dan spul lepak sambil order makanan... uncle ngan syed order makanan terus hilang beli rokok... sekali datang.... mak aiiiii berkaton2... mulalah... muka tak bersalah bawak lah sorang2... xnak kena byr kastam nanti.. huhuh.... 


lepas makan, terus kami beratur nak masuk... ramai kowt... kat sini baru nampak orang malaysia yang turut sama nak balik... hihihihi... akhirnya kami sampai malaysia jam 8.30 malam... alhamdulillah.. trip sukses... insyaAllah... 2016 ke gunung sepincang pulak... 


ta ta for now - pijankodok

No comments:

Post a Comment

- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

- Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

- Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAMkan serta merta.

Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.