Saturday, February 13, 2016

Trip Redah Berpantun KOHM - Shelter 2

sambungan entry lepas..

kami berjalan sampai ke darat... hurm... masing-masing terpingga gak la... yalah sebab bang agung yang uruskan semua... ikutkan aku, ringan je mulut aku nak bertanya penduduk disitu... "ada mobil tak nak ke rumah tumpangan dan boleh carikan guide utk kami ke Gunung Daik..?" yeaaaahhh tu soalannya.... seb baik uncle ada.... dia yang duk tanya bang agung... dan duk berkira-kira komunikasi ngan bang agung... klau suruh kodok n syed... hurmm...

so dalam 15 minit, duk tercongok, sampai sebuat kereta MPV putih... menjemput kami... kami berenam plus bang agung plus lagi ngan beg besor... mahunya berhimpit kami... tapi katanya sekejup je... "lansungnya ke rumah saya" itu kata-kata yang keluar dari mulut bang mascit yang merupakan presiden Kelab Rekreasi Kepal...


setelah 30 min berhimpit dalam perjalanan dijamu dengan gunung yang bercabang tu, kami sampai di sebuah rumah lama... iaitu rumah zaman melayu iaitu Rumah Datuk Laksamana.. huhuh... saat ini aku memang duk bayang dah.. aku masuk atau flashback zaman kesultanan melayu dulu kala.. dah macam dalam buku Sulalatus Salatin... huhuhu... mcm nampak Raja-raja dan Sultan Melayu dengan aksesorinya... dan rumah bang murshid ni merupakan salah satu rumah pembesar-pembesar Melayu.. huhuhu... 

haaaa kau... mampu...?

dan... kalau la aku tahu begini, comfirm aku bawak baju melayu, kain batik, yg lelaki dengan tengkoloknya... hahahaha.... ko mampu....? insyaAllah.... 


sambil duk usha, aku sempat melihat ada gerai jual satay... nakkkkk... sebab perut lapar... oh ya lupa plak nak mention... masyarakat kampung daik ni, cakap guna dialek Minangkabau.. takde nye bahasa indon yang keluar.. tapi sapa org minang, dia boleh faham.. kalau cakap bahasa melayu plak.. memang melayu kita... loghat nye yang pasti bukan Indon... kihkihkih... ni lah first time aku rasa mcm duk kat tempat aku sendirik.... 

sambil makan satay, sambil packing2... finally, 6.00 petang kami dah gerak ke starting point... kat sana dah ada 2 orang guide asli (guide gunung2)... oh ya... selain agung dan bang mascit, sorang lagi ahli KePAL iaitu bang zul... hihihih.... 2 orang guide asli plak amran dengan.... alamak... aku lupa plak namanya.... nanti klau aku ingat aku letak okay... my bad... huhuhu...

bersnap dulu....

yeaaaayyy... sebelum masuk, biasalah... kami diberi taklimat atas faktor keselamatan... orait jom masuk... aku xsempat nk selfie sangat.... tapi yang pasti... kiri dan kanan kebun getak yang tidak dijaga... belukar yang tinggi... so di depan aku bang amran, kodok, fiza, uncle, syed, jo, sypul dan sorang lagi guide.. bang agung dengan bang mascit di belakang yang aku tak pasti bila nk start masuk... 


30 minit kemudian kami melalui jeti kayu... kat situ pun dah tertulis max 3 tapi... bang amran xkasi lalu 3 orang serentak... yeah... lihat pada jambatan kayu tu sudah lama dan usang... tak berapa nak confident nak buat bergurau pun... so sorang2 lah lalu.. hihihihii...

peraturan-peraturan yang ditetapkan...

setelah melalui jambatan, 30 minit kami sampai di sungai kecil... kat situ ada bangku panjang... dan ada pondok yang hampir usang... so lepak seketika memandangkan maghrib sudah mendekati... sukalah aku nak meningatkan kawan-kawan lain dan diriku sendiri... jika dalam hutan, atau beriadah jikamana waktu maghrib mengahmpiri, berhentilah seketika.. terutama di kawasan berhutan dan lain-lain tempat... walaupun kita tak memercayai benda2 begini, sekurang-kurangnya hormati lah... 

8.00 malam, kami meneruskan perjalanan setelah bang agung dan bang mascit tiba... kami tidak menyeberangi sungai itu... aku tidak nampak sangat persekitarannya.. tetapi trek nya tak lah mencanak dan tak la menurun... permatang je... 


perjalanan kami menuju ke Shelter 2 masih lagi permatang dan... menyeberangi sungai... walaupun tak laju dan tak dalam... tapi tidak confident memandangkan waktu gelap... huhuh... basah jugak kasut... hihihi... kami stop kejup menunggu bang agung dan bang mascit tapi tak kunjung tiba... huhuhu.... jadinya kami meneruskan perjalanan tanpa diorg... pak zul masih ditengah2... line up masih sama.... 

finally kami sampai di shelter 2... letak beg, pasang fly, pasang ground... let masak...


1 comment:

- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

- Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

- Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAMkan serta merta.

Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.