Monday, January 4, 2016

Trip Redah Berpantun KOHM - Pulau Batam

seperti yang entry lepas nak sambung citer pasal trip ni...

dari Stualang Laut, Johor Bharu, Malaysia... kami menaiki feri ke Pulau Batam.. perjalanan lebih kurang sejam setengah.. dalam feri tu penuh dak la.. letak beg di ruang bagasi (kononnya padahal ruang tu mmg utk letak barang tapi bukan bagasi mcm flight itew yer..) masing-masing cari park baik punya... duk depan yang xde orang dan satu line tu kosong kecuali kami yang amik sorang satu.. hehehe... konon2 nya nak tdo... masing-masing pakat termenung kejup.. kodok, sypul, uncle dan syed dah hilang naik ke bumbung feri.. fiza dan jojo macam nak layan mata je... tapi kami yang kat atas ni kejup je lah sebab hujan... hahaha... memang TAK la berhujan untuk tgk view... so turun kembali, duduk seat masing2 mulalah hanyut seketika.. ZZZZZ....

fiza, uncle n syed d legend... hehehe...

dalam 3 petang (waktu Malaysia) sampai terus amik giliran beratur foreigner Passport... masa ni aku dah duk jeling-jeling klau orang Indon masuk lorong ni gak... hahahaha... haissshhh.... lepas imegresen, kami terus cari teksi atau angkut2 yang murah2 sket... syed ngan uncle tolong adjust... kami nak lepak kat nagoya, so cari hotel murah2 utk letak beg dan tido... hehehe... alhamdulilah...

lepas check in, letak beg dan terus merayap... cari makanan untuk isi perut bila masing-masing dah lapar tahap dewa... hikhikhikhikhikhik... kami gerak kuar dari hotel dan pusing rumah kedai yang berdekatan dan jumpa Nagoya Walk... macam mall tapi xlah menarik sangat pun.... nak cari shopping complexs Nagoya Mall pun xtahu sangat jalan... so singgah kedai bila uncle masuk dan terus order nasi yang set tu.. yang lain order mee goreng je.... lepas makan, terus kuar masuk Nagoya Walk tu...

i'm king of jati... raja..? raja apa..? raja kapur... kihkihkihkih... sorry sypul...

kami xbeli apapun just meninjau-ninjau dan mencari makanan yang boleh dimakan... pijankodok beli jus apricot tapi pahit la plak... huhuhu... orang tu tak pandai buat... nak jus aprikot... lepak-lepak kejup sambil tunggu uncle bershopping kasut, syed teringin nk makan burger, pijan dan fiza memerhati orang ramai disekeliling dengan bermacam ragam... hahaha....

panduarah kedai-kedai yang ada di Nagoya Walk... hehehe

lepas uncle dapat apa yang dia nak, syed dapat burger idaman, kitaorang gerak jalan kaki menuju ke hotel... sambil-sambil itu fiza usha jugak perfume... hahaha... katanya sini murah2... ntah la... so kodok teman si fiza masuk kedai perfurme... last2 semua pakat2 masuk... hahaha... xmembeli pun cuma usha harga... tak murah sangat pun.. boleh lah... tapi bagi aku memang TAK laaaaa.... hehehee... yuk jalan balik hotel... petang tu dah janji nk jumpa gogo yang akan membawa kami ke Gunung Daik... 

sampai hotel, kodok dan fiza naik bilik... yang lain nak jalan-jalan beli stok rokok... hahaha... xsir la kamu nk follow... jam 7.30 malam bang Agung (gogo) berjumpa di hotel... kodok terus kenalkan uncle sebagai ketua ekspedisi... duk bertanya soalan pe semua tetiba :

"siapa pijankodok nya itu...? inikah..?" bang agung bertanya sambil matanya melihat kodok....
"inilah pijankodok itu..." jawab uncle sambil ketawa..
"laaaaa.... ingatkan pijankodok itu lelaki... hahahaha... dia pun xmengaku lelaki ke wanita.. masa di FB saya panggil 'bang' dia tak cakap apapun... hahaha" jelanya bang agung... 

kodok pun ketawa dan senyum-senyum jer... hahahaa... lawak jup... kodok ni memang suka mengenakan orang... adoyaiii.... kemudian kami semua termasuk isteri bang agung keluar ke Nagoya Mall.. 



dalam 15 min perjalanan meredahi jalan-jalan yang tak berapa nak likunya, sampai... fuhhh... berpeluh gak... dah la tu sepanjang perjalanan melalui gerai-gerai satey, murtabak la... semua-semua yang panas... dan jadi macam gerai pasar malam... hahahaha... 

okay.. jom masuk... hurmm... aish tengok-tengok barang, uncle hampir merembat headlamp memandangkan dia tak berapa nk confident headlamp yang dia bawak... 


naik tangga lift, pusing-pusing jalan-jalan usha barang... hurm... sama je shopping complexs Malaysia cuma... barang-barang kat sini ada yang local, ada yang import tapi semestinya tiruan pun banyak... hahahah.... sapa yang gila shopping, bleh le ke sini... pusing-pusing... usha-usha... bape banyak kali usha... so deside makan...

nak makan pun memilih... kodok dengan jus avakaldo, syed dengan math nye, jo ngan sypul follow jer... uncle ngan fiza "nak cari nasi gak!" agung dan isterinya follow je... masuk kuar, masuk kuar kedai... last masuk kedai makan.... masing-masing order... kodok ngan fiza bubur nasi je layan... sypul n jojo nasi ayam tapiii... jojo extra tambah mee goreng lagi satu pinggan, uncle nasi gak... syed nasi goreng gak.... tu satu hal... oklah... pastu nak bayar pun gaduh lagi.... hahahaha... so jojo tolong byrkan dulu.... pastu masuk bilik collect.. hehehehe... 

aikk.... siapakan yg ditunjuk dan di padang sisi oleh sypul....? 
uncle...? usha dan rembat tali pingang.. hihihihi....

lepas makan... sembang2.. mata kodok tetiba merah dan ngantuk sangat... dia terlelap seketika atas meja makan... sebab tak tahan tengok si kodok yang duk mengantuk tahap GABAN terus kami yang lain kuar balik hotel... sampai hotel, dapat WiFi, terus masuk bilik dan muhasabah diri... esok pagi pasti penat...

esok pagi dah janji dengan agung kul 8 pagi waktu Indon... waktu Malaysia kul 9 pagi... turun janji akan ke Tanjung Punggur...tanjung punggur ini pelabuhan atau jety domestic yang akan ke pulau-pulau Indonesia jer... arr...

hari kedua, masing-masing dah siap.... 25 Disember 2015... munculnya agung dengan 2 buah teksi... kami check out then terus gerak... ke Tanjung Punggur...




No comments:

Post a Comment

- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

- Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

- Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAMkan serta merta.

Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.