Tuesday, January 5, 2016

Pendakian Gunung Angsi : First KOHM event 2016


Tarikh Event 03 Januari 2016
Guide : Joe ( Gibran Khalil KOHM )

Asal event ini adalah untuk Garfu dan Joe mengurangkan gula dalam badan, ramai antara kami mau kurangkan gula juga. Selapas sahaja turun kami menikmati mee udang



Monday, January 4, 2016

Trip Redah Berpantun KOHM - Pulau Batam

seperti yang entry lepas nak sambung citer pasal trip ni...

dari Stualang Laut, Johor Bharu, Malaysia... kami menaiki feri ke Pulau Batam.. perjalanan lebih kurang sejam setengah.. dalam feri tu penuh dak la.. letak beg di ruang bagasi (kononnya padahal ruang tu mmg utk letak barang tapi bukan bagasi mcm flight itew yer..) masing-masing cari park baik punya... duk depan yang xde orang dan satu line tu kosong kecuali kami yang amik sorang satu.. hehehe... konon2 nya nak tdo... masing-masing pakat termenung kejup.. kodok, sypul, uncle dan syed dah hilang naik ke bumbung feri.. fiza dan jojo macam nak layan mata je... tapi kami yang kat atas ni kejup je lah sebab hujan... hahaha... memang TAK la berhujan untuk tgk view... so turun kembali, duduk seat masing2 mulalah hanyut seketika.. ZZZZZ....

fiza, uncle n syed d legend... hehehe...

dalam 3 petang (waktu Malaysia) sampai terus amik giliran beratur foreigner Passport... masa ni aku dah duk jeling-jeling klau orang Indon masuk lorong ni gak... hahahaha... haissshhh.... lepas imegresen, kami terus cari teksi atau angkut2 yang murah2 sket... syed ngan uncle tolong adjust... kami nak lepak kat nagoya, so cari hotel murah2 utk letak beg dan tido... hehehe... alhamdulilah...

lepas check in, letak beg dan terus merayap... cari makanan untuk isi perut bila masing-masing dah lapar tahap dewa... hikhikhikhikhikhik... kami gerak kuar dari hotel dan pusing rumah kedai yang berdekatan dan jumpa Nagoya Walk... macam mall tapi xlah menarik sangat pun.... nak cari shopping complexs Nagoya Mall pun xtahu sangat jalan... so singgah kedai bila uncle masuk dan terus order nasi yang set tu.. yang lain order mee goreng je.... lepas makan, terus kuar masuk Nagoya Walk tu...

i'm king of jati... raja..? raja apa..? raja kapur... kihkihkihkih... sorry sypul...

kami xbeli apapun just meninjau-ninjau dan mencari makanan yang boleh dimakan... pijankodok beli jus apricot tapi pahit la plak... huhuhu... orang tu tak pandai buat... nak jus aprikot... lepak-lepak kejup sambil tunggu uncle bershopping kasut, syed teringin nk makan burger, pijan dan fiza memerhati orang ramai disekeliling dengan bermacam ragam... hahaha....

panduarah kedai-kedai yang ada di Nagoya Walk... hehehe

lepas uncle dapat apa yang dia nak, syed dapat burger idaman, kitaorang gerak jalan kaki menuju ke hotel... sambil-sambil itu fiza usha jugak perfume... hahaha... katanya sini murah2... ntah la... so kodok teman si fiza masuk kedai perfurme... last2 semua pakat2 masuk... hahaha... xmembeli pun cuma usha harga... tak murah sangat pun.. boleh lah... tapi bagi aku memang TAK laaaaa.... hehehee... yuk jalan balik hotel... petang tu dah janji nk jumpa gogo yang akan membawa kami ke Gunung Daik... 

sampai hotel, kodok dan fiza naik bilik... yang lain nak jalan-jalan beli stok rokok... hahaha... xsir la kamu nk follow... jam 7.30 malam bang Agung (gogo) berjumpa di hotel... kodok terus kenalkan uncle sebagai ketua ekspedisi... duk bertanya soalan pe semua tetiba :

"siapa pijankodok nya itu...? inikah..?" bang agung bertanya sambil matanya melihat kodok....
"inilah pijankodok itu..." jawab uncle sambil ketawa..
"laaaaa.... ingatkan pijankodok itu lelaki... hahahaha... dia pun xmengaku lelaki ke wanita.. masa di FB saya panggil 'bang' dia tak cakap apapun... hahaha" jelanya bang agung... 

kodok pun ketawa dan senyum-senyum jer... hahahaa... lawak jup... kodok ni memang suka mengenakan orang... adoyaiii.... kemudian kami semua termasuk isteri bang agung keluar ke Nagoya Mall.. 



dalam 15 min perjalanan meredahi jalan-jalan yang tak berapa nak likunya, sampai... fuhhh... berpeluh gak... dah la tu sepanjang perjalanan melalui gerai-gerai satey, murtabak la... semua-semua yang panas... dan jadi macam gerai pasar malam... hahahaha... 

okay.. jom masuk... hurmm... aish tengok-tengok barang, uncle hampir merembat headlamp memandangkan dia tak berapa nk confident headlamp yang dia bawak... 


naik tangga lift, pusing-pusing jalan-jalan usha barang... hurm... sama je shopping complexs Malaysia cuma... barang-barang kat sini ada yang local, ada yang import tapi semestinya tiruan pun banyak... hahahah.... sapa yang gila shopping, bleh le ke sini... pusing-pusing... usha-usha... bape banyak kali usha... so deside makan...

nak makan pun memilih... kodok dengan jus avakaldo, syed dengan math nye, jo ngan sypul follow jer... uncle ngan fiza "nak cari nasi gak!" agung dan isterinya follow je... masuk kuar, masuk kuar kedai... last masuk kedai makan.... masing-masing order... kodok ngan fiza bubur nasi je layan... sypul n jojo nasi ayam tapiii... jojo extra tambah mee goreng lagi satu pinggan, uncle nasi gak... syed nasi goreng gak.... tu satu hal... oklah... pastu nak bayar pun gaduh lagi.... hahahaha... so jojo tolong byrkan dulu.... pastu masuk bilik collect.. hehehehe... 

aikk.... siapakan yg ditunjuk dan di padang sisi oleh sypul....? 
uncle...? usha dan rembat tali pingang.. hihihihi....

lepas makan... sembang2.. mata kodok tetiba merah dan ngantuk sangat... dia terlelap seketika atas meja makan... sebab tak tahan tengok si kodok yang duk mengantuk tahap GABAN terus kami yang lain kuar balik hotel... sampai hotel, dapat WiFi, terus masuk bilik dan muhasabah diri... esok pagi pasti penat...

esok pagi dah janji dengan agung kul 8 pagi waktu Indon... waktu Malaysia kul 9 pagi... turun janji akan ke Tanjung Punggur...tanjung punggur ini pelabuhan atau jety domestic yang akan ke pulau-pulau Indonesia jer... arr...

hari kedua, masing-masing dah siap.... 25 Disember 2015... munculnya agung dengan 2 buah teksi... kami check out then terus gerak... ke Tanjung Punggur...




Saturday, January 2, 2016

Mountaineering..Canyoning..Caving & Tree Climbing

Salam sejahtera...

Masih belum terlambat untuk saya mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru 2016...
Sebelum 2015 melabuhkan tirainya saya mencari xtvt penutup bagi diri sendiri.... cuti 4 hari tu..
Saya telah memilih untuk menyertai Awan's Special Project 2015 ( yang diadakan 2 tahun sekali tapi dengarnya akan dijadikan acara tahunan..) Setelah menghubungi saudara Zainul Fikri dari Awan Adventure dan mendapat serba sedikit info mengenai xtvt ini.. saya telah mengajak ahli KOHM yang lain untuk turut serta, akhirnya  Koh dan Anand bersetuju untuk turut serta...

24/12/2015 - Mountaineering Technical

Bemula dengan berkumpul di Awan Club House..(saya akan bermalam disini setiap kali ikut xtvt..) Perjalanan bermula pada jam 5.30 pagi.. dengan 2 buah kenderaan.. Berhenti sebentar di Terminal TBS untuk mengambil Sam dari Kelantan dan Hariz di Bangi... Di Pekan Rembau menunggu Koh sambil bersarapan..

Dah kumpul2 tu jadi la 7 orang semuanya mengikuti xtvt ini diketuai oleh Zainul Fikri, Mus & Hariz dari Awan Adventure Team (AAT), Sam, Anand, Koh dan saya sendiri... Ini merupakan pengalaman pertama melakukan abseiling dari Gunung Datuk.. Sementara menunggu Zainul memasang tali temalinya... wajib la bagi saya, Koh dan Sam melihat dan mengingati kembali apa yang diajar sebelum ini...  sambil tu sessi bergambar bermula.... Ketinggian dari tapak kaki Hang Tuah sehingga ke bawah 80 meter... walau pernah melakukan abseiling sebelum ini, perasaan berdebar-debar tetap ada..... Semua dapat turun dengan jayanya.. Koh tersangkut sekejap pada tali.. tapi dengan tunjuk ajar Hariz dari bawah dia berjaya turun ke bawah. Anand yang merupakan kali pertama bermain tali memang nampak sangat cuak pada mulanya... tapi akhirnya nak ulang lagi.....


Selesai xtvt di Gunung Datuk... kami turun dengan lajunya kerana langit sudah menunjukan tanda2 hujan akan turun. Sampai di kaki gunung, hujan pun mencurah turun dengan lebatnya.. (sampai roboh khemah kat gerai makan tu...) Acrara mengisi perut bermula sambil menunggu hujan teduh... Setelah membersihkan diri... perjalanan bermula untuk mencari tempat bermalam. Rancangan asal adalah kembali ke CH tapi tak extereme la kata Mus... dari Rembau menuju ke Hulu Langat.. Sepanjang perjalanan hujan masih turun... Oleh sebab tu tak dapat lah yang lelaki ni tidur dalam hammock... (hahahaha...eksyen sangat kan.... ) berpusing-pusing cari tempat tido.. akhirnya tempat parking kat Air Terjun Gabai yang menjadi pilihan... sebabnya dah keletihan dan mengantuk sangat dah... Ada yang tidur dalam khemah (pasangan bahagia..) yang lain memilih tidur dalam kereta sahaja...


25/12/2015 - Canyoning

Setelah mandi dan bersarapan.. kami pun bersiap sedia untuk xtvt hari ke 2 iaitu canyoning... Pada hari ini Kak Nonie ( AAT) turut serta. Dengan kelengkapan di badan (helmet dan SRT Gears) mendaki anak tangga sehingga ke air terjun yang atas sekali.. Ini merupakan pengalaman pertama untuk Anand dan ke 2 buat Koh...

 Pelajaran pertama dari Cikgu Zainul... bagaimana untuk menanda tempat terjunan dan cara terjunan yang selamat.... lepas demo yang dibuat olehnya... kami wajiblah terjun ... banyak kalilah kena buat sebab asyik salah je....
Kedua...  kami di ajar bagaimana untuk meyusuri laluan air... bagaimana posisi kaki dan pemilihan tempat untuk meletakkan kaki...
Ketiga... bagaimana untuk cascading ( abseiling di air terjun)...cara memegang tali.. sambil berdiri..sambik duduk...
dan yang terakhir... bagaimana untuk sliding dengan cara yang selamat....

Berakhir 4 subjek ini maka bemulalah cascading.. (canyoning adalah cascading tanpa henti lebih dari 1 air terjun). Air terjun pertama agak tinggi... airnya sangat deras kerana hujan lebat pada sebelah malamnya. Oleh kerana 2 kali terjatuh semasa turun dengan berdiri kerana tolakkan air yang kuat .maka akhirnya saya duduk sahaja sampai ke bawah... ( janji selamat...) Air terjun ke 2 pun agak tinggi... agak gerun jugak nak sampai bawah.... sebab kena pergi ke tepi...(agak semak sikit disitu)
Air terjun ke tiga... macam lagi tinggi dari yang pertama je rasanya... saya turun berdua dengan Koh... sampai kasut hampir tercabut tapi di selamatkan oleh Koh...  Kami semua selamat sampai ke bawah... tapi separuh jalan kena berhenti untuk tukar tali... (kena la buat sendiri sambil diperhati oleh Cikgu Zainul... kalau salah dia akan betulkan...) Kami bermain air dan bergambar sementara menunggu Zainul turun dan membuka tali.... Hampir pukul 5 petang.. Xtvt pun selesai... semua ke kedai.. makan dan makan sebab semua kelaparan.... setelah siap semuanya.. kami pun bergerak kembali ke Club House di Batu Caves... ( lega dapat tido atas katil...) Sebelum sampai ke CH kami shopping dulu untuk mencari coverall buat Koh dan Anand untuk xtvt pada esok hari...



26/12/2015 - Caving

Hari ke 3...

Pada paginya selepas sarapan dan menunggu kedatangan Kak Nonie, kami menuju ke Gua Damai Extreme Park di Batu Caves Selangor... Pengalaman pertama untuk Koh dan Anand ... Perjalanan masuk ke gua dengan menaiki tangga ke atas... serba sedikit penerangan diberi oleh Saudara Zainul...  Pada kali ini kami diajar bagaimana untuk turun menggunakan ladder.. memang tinggi... ladder tu pun separuh sehaja.. Anand dan Koh berjaya tetapi saya memang rasa susah sangat... (failed).. sampai separuh tali akan menurunkan kami sehingga ke bawah....
 Kemudian kami di suruh abseil ke bawah  ... sangat tinggi (bagi saya ) dan dalam kegelapan... hanya bergantung kepada headlamp sahaja.... Ketika ini Anand mengalami kesulitan... tergantung agak lama.. nak ke atas tak boleh, nak turun pun tak boleh sebab tali dah lock... Maka Hero pun datang menyelamat... sape lagikan Zainul Fikri laaa.... agak lama jugak kami menunggu sehingga Anand selamat sampai ke bawah... dan dia ditenangkan oleh Sam dan juga menenangkan diri sendiri di sudut gua yang ada laluan keluar... yang lain alhamdulillah selamat sampai ke bawah... Konon cikgu cakap yang kat bawah tutup lampu... biar yang turun tu teraba-raba nak mendarat kat mana tapi sampai separuh je... yang lain suluh lampu dan suruh possing untuk bergambar.... hahahahah.....

Oleh kerana Zainul mengalami kecederaan di lutut (terjatuh semasa canyoning) maka kami memutuskan untuk mengakhiri xtvt caving kami.. Lagi pun esok ada xtvt lagi....
Kami bersiap setelah melepaskan lelah..bergambar sakan... terus menyusuri jalan untuk keluar dari gua damai....


Pada malamnya... xtvt melawat Up Town Danau Kota.... cari headlamp untuk Koh... ni sebab Anand dah pergi pada malam sebelumnya dapat beli headlamp murah....


27/12/2015 -Tree Climbing

 Pada hari terakhir... malangnya saya tidak dapat mengikuti xtvt pada kali ini kerana last minute kena bertugas... ( Kami Sedia Membantu...)  cuma saya hanya dapat kongsikan gambar2 semasa xtvt dijalankan....



Xtvt Tree Climbing diadakan di Takun Height, Sungai Kanching Templer Park Rawang... Ianya memerlukan kita bergerak dari 1 pokok ke pokok yang lain menggunakan tali.. Ianya memerlukan kemahiran bagaimana memilih pokok dan dahan yang baik... memasang tali.. naik ke atas.. bergerak di atas dan turun ke bawah semuanya menggunakan tali...  Oleh kerana saya tidak berada di tempat kejadian maka tidak banyak yang dpat diceritakan... Harapan saya xtvt ini akan diadakan lagi di masa akan datang... 

Peserta yang paling muda dan paling comel....... 


Tahniah... Gambar ini terpilih sebagai Picture Of The Year oleh President Tree Climber Malaysia..


Secara keseluruhannya xtvt ini sangat seronok tapi soal keselamatan tetap paling utama... banyak pengalaman baru dan pelajaran baru yang kami kutip setiap hari. Walaupun ini bukan kali pertama saya mengikuti xtvt dengan AAT tapi setiap kali mesti ade perkara baru yang akan saya pelajari. Banyak juga kenangan yang lucu yang akan kami kenang sepanjang hayat kami...antaranya peristiwa ditimpa "taik burung"... ( gelak lagi sampai guling2....) 

Terima kasih yang tak terhingga diatas segala tunjuk ajar (halalkan ye segala ilmu,,,) dan pertolongan dan diberikan oleh  Awan Adventure Team..Zainul Fikri.. Hariz, Mus dan Kak Nonie... juga buat Sam... yang selalu memberi tunjuk ajar dan membantu dan selalu menceriakan suasana.... Juga buat Koh dan Anand yang sudi menemani saya pada kali ini....

#Untuk mengetahui XTVT seterusnya dari AAT bolehlah ke Fan Page Awan Adventure...


Penulis:
OHM00307 Ninie Tajuddin
02012016

Friday, January 1, 2016

Trip Redah Berpantung KOHM - Stualang Laut

Pulau Pandan Jauh Ke Tengah
Gunung Daik Bercabang Tiga
Hancur Badan dikandung Tanah
Budi Yang Baik Dikenang Juga

wahhh... hebat kan pantun melayu yang tidak ditelan dek zaman... Dua pembayang pantung itulah yang menjadi taruhan kami KOHM untuk menjejak dan ingin tahu adakah gunung itu benar-benar wujud dan pulau pandan itu di jauh di tengah laut.... hahaha... selain itu ianya merupakan pendakian penutup bagi tahun 2015... so guys... not coming back year 2015... and wish you all 

HAPPY NEW YEAR 2016

aku doakan semoga korang dan kita akan menjalani kehidupan yang lebih tabah, pandanglah dari padangan positif dan redha apa yang berlaku pasti ada hikmah-NYA..

ok let jump to redah berpantun KOHM... selama ini kita anggap 2 pembayang pantun cuma rekaan semata-mata tetapi hapus sama sekali bila melihat sendiri kewujudan kedua-dua objek itu depan mata... alhamdulillah... hahahaha... tak caya kan... tapi itulah kenyataan... aku sebagai perancang ekspedisi ini hanya merancang dalam 2 minggu... padahal study tentang gunung daik ini hampir 3 tahun.. menyimpan impian dan akhirnya inilah hadiah untuk birthday aku... so ekspedisi ini diketuai oleh uncle (paksarela), syed, jojo, sypul, fiza dan pijankodok (aku le tu)... sebelum itu nk ceritakan sket tentang 2 pembayang pantuk tersebut (ayat skema)...

Pulau Pandan sememangnya berada nun jauh di tengah laut, kecik dan lebih-kurang ada 10 batang pokok yang dipenuhi dengan batu dan tidak berpenghuni oleh manusia... ianya dijadikan tempat teduhan bot kecil jika ribut atau angin kuat. Pulau Pandan ini merupakan sebahagian daripada 377 pulau yang menjadi wilayah Kabupaten Lingga dan hanya 92 pulau sahaja yang dihuni manusia... di sebelahnya ada banjaran yang membentuk tulangbelakang sebahagian Pulau Daik Lingga bersebelahan dengan Pulau Dabo Singkep, di Kepulauan Riau, Indonesia... banjaran itulah Gunung Daik Bercabang Tiga... 

info dari aku baca dari pakcik google.com, kewujudan pantun lama ini berkait rapat dengan kehidupan masyarakat Melayu Riau pada zaman dulu yang menggunakan jalan air sebagai laluan pengangkutan utama. pulau Lingga juga merupakan bekas pusat pemerintahan Kerajaan Melayu Johor Riau Lingga, kesinambungan runtuhnya kerajaan Malayu Melaka (tetiba teringat buku Sulalatus Salihin) sudah pasti pada suatu ketika laluan di situ sibuk dengan kapal pedangang dan aktiviti harian, so tidak hairanlah si bijak pandai bahasa mencipta pantu berkenaan berdasarkan apa yang mereka lihat di sekeliling. Sekarang laluan laut masih digunakan tetapi perjalanannya jauh lebih singkat kerana menggunakan feri ataupun bot laju. 

Gunung Daik dikategorikan sebagai gunung tidak aktif dengan ketinggian 1,165 meter dari aras laut. Walaupun dikatakan mempunyai 3 puncak, tetapi hanya boleh lihat fizikal nya 2 puncak je yang jelas, yang satu puncak tu agak rendah dan memang tak nampak dari jauh... Pandangan dari udara lebih jelas kerana ia akan kelihatan seperti bentuk segi tiga. Puncak paling tinggi ialah Gunung Daik, puncak kedua pejantan atau pinjam pinjaman dan puncak terendah digelar Cindai Menangis.

so cukup-cukup la... klau korang nak tahu lagi, korang study before korang nak pegi... so dari sorang, kami menjadi tiga.. dari 3 orang menjadi 5 orang dan tambahlah sorang lagi last-last minit plan.... menjadi... kami mengharapkan agar ekspedisi ini selamat dan berjaya..

24 Disember 2015 - kul 3 pagi sypul dan jojo telah berada di umah uncle... cuma tunggu pijankodok yang datang dari kedah... jauh kowt dia drive tapi what to do.. kami kan group gila-gila tak berapa nk remaja... kodok sampai dengan dihantar oleh bumblebee... so riuh la kejup... kemudian sambil menunggu syed dtg, kami packing-packing apa yang sepatutnya... bila syed sampai kul 4 pagi, kami packing lagi kali kedua bila kuar masuk barang-barang takut karang tertinggal.. lebih kurang 5.30 pagi kami gerak g amik fiza di selayang... sambil2 itu uncle call fiza tapi xberangkat... entah2 fizah masih tdo... hehehe... dlm pada jojo ada mengingatkan berkali2 jangan lupa buku merah.. hihihihihihi.. passport... tanpa passport tu kami xboleh nk merentasi sempadan indonesia nanti...

tentatif ringkas je...

selepas amik fiza, kami terus gerak ke Stualang Laut, JB... tiba-tiba bunyi bising.. kedegang...! masing2 diam.. then uncle melajukan kenderaan citranya.. bila nk selekoh tu bunyi lagi "kedegum".. huhuhu.. rupa-rupanya bunyi tayar keta belakang bertemu dengan body kereta.. alahai buat suspen je.. kul 7 kami berhenti seketika di RnR Nilai... ini semua permintaan syed yg xbape nk kecik nak makan nasi lemak best.... nasi lemak best kat nilai.. so layan je laaaa.... karang tak layan karang hati bertukar pinky.... hahahahah

solat subuh (qhada') then baru lah makan... kul 7.45 kami bergerak kembali ke JB.... kali ni syed yg drive memandangkan keinginan dia nk makan nasi lepas tercapai.... cisss... so kami yg duk di belkang apa lagi.... tidooooooo.... hihihihihi

jam 11 pagi sampai ke Zon Bebas Cukai Stualang Laut... masuk cari parking kat dlm Mall tapi xboleh  sbb tgh renovate.. so pusing kuar n parking luar... masa nak masuk parking tu, uncle tekan nk amik kad tapi tak boleh.. si kodok duk ulang "what is ur order, sir"... teringat plak citer "what is ur car dude" scene masa diorg nk order mcD... hahahah.... kelakar.... tetiba mesin tu jawab... "again.. and again...?"... hihihihi

rupa2nya mesin kad tu rosak... huaaa... xboleh nak reverse memandangkan ada keta lain plak duk belakang citra uncle... arghhh... huuuurmm.... mengeluh jup seketika... macam-macam dugaan betul... kodok duk tgk jam... lambat ke kita nanti.... duk terfikir2 tapi takpe... inilah moment yang kita takkan dapat dengan org lain... hehehe... 30 min kemudian, ada pekerja Waterfront datang.. alhamdulillah... amik kad, then uncle terus parking... bwk turun sauh masing2 dan checking barang2 takut tertinggal karang... huhuhuhu... so jalan masuk shopping mall Zon Duty... naik tingkat 2, kodok mendahului yang lain... then terus masuk beratur untuk membeli tiket... agak ramai waktu tu... so kodok n uncle dapat gak beli tiket feri kul 12.30 tengahari... kami ada masa 45 min... so sempat lah rehat, g toilet dan merayau-rayau... kemudian kodok muncul dengan roti di tangan... hampir2 lupa tentang bekalan itu...

tiket, passport n kodok...

sypul tgh layan diri yang xbape nk sihat... dan fiza plak tgh layan cramps perut... hehehe..

nk jugak beratur panjang....

lagi 30 minit, ramai org dah beratur untuk check in... kami pun ikut beratur... syed, sepul dan jojo beratur dibelakang... kodok, fiza n uncle beratur tepi menunggu giliran... tetiba kodok celah dapat check in... takde makna nye nak beratur bagai bila ada je warga Indon celah2 then dapat check in.. hahahaha.... check in, check passport kuar malaysia... masa beratur kat imigresen satu hal... ini yang kekadang aku cukup tak puas hati ngan warga asing kat negara kita... sesuka hati ja... dah kat situ tertulis "passport malaysia" dan "foriegn passport", ko masuk lah "foriener".. tapi yang ko duk gediks nk beratur dan masuk "Malaysia" apa hal... nak kata ko tak faham, ko bukannya warganegara yg tak faham bahasa melayu, tapi memang ko faham... kan, penat2 ko beratur then ko kena beratur kat lane ko... aiiyak... buat lambat betul.... selamba je org imigresen tu tunjuk suruh ko beratur lane ko... hurmm... lainlah klau dia panggil ko bila kaunter dia xde org malaysia... hurmm.... itulah yang aku maksudkan....

positif thinking, k fine... dia tak perasan tentang kaunter tu... so sesukahati dia la nk masuk mana... ahhahaha....

orait... to be continue...





Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.