Monday, September 28, 2015

RS ~ Hari Malaysia di Gua Kandu

Cuti Hari Malaysia 16 September 2015... ramai orang ada rencana dan xtvt tersendiri. Pada kali ini Gua Kandu menjadi destinasi saya. Selain dari itu ada juga ahli yang menyertai xpdc CUS..

Gua Kandu teletak di Gopeng, Perak.Terletak kira2 setengah jam dari Gua Tempurung. Gua Kandu telah digunakan oleh tentera Jepun semasa perang dunia kedua kemudian diambil alih oleh gerila komunis semasa darurat sebagai tempat persembunyian mereka. Ianya bersebelahan dengan Lebuhraya PLUS dekat Gopeng.

Saya menyertai Awan Adventure lagi pada kali ini. Bersama Zainul Fikri ( Founder Awan Adventure), Kak Nonie dan Harriz berkumpul di Awan Clubhouse Batu Caves pada malam 15 September. Persiapan makanan dibuat bersama Kak Nonie untuk bekalan dalam gua. Tidur sekejap di clubhouse sementara menanti Mus dari Melaka. Sekejap la sangat..... sampai pagi la jugak... Kami bertolak dari KL jam 5pagi camtu.. Singgah Rawang ambil anak Kak Nonie. Sampai Gopeng lebih kurang 8 pagi dan bersarapan di pekan Gopeng. Seorang lagi peserta adalah abang saya Abang Zul dari Ipoh.Pertama kali Abang Zul menyertai xtvt gua. Dia dah sampai pun kat Kandu Eco Adventure Resort Gopeng. Kami berjumpa dan berkumpul di sana. 7 orang semuanya...





Kali ini kami menyambut Hari Malaysia yang ke 52 dan juga ulang tahun ke 50 Union International of Speleology (UIS).


Pintu masuk Gua Kandu. Ianya tidak terjadi secara semulajadi. Ianya diletupkan bertujuan untuk mendaratkan dan menyimpan kapal terbang perang.

Berjalan masuk menuju ke Gua Kelawar

Merangkak sepanjang masuk ke Gua Kelawar

Sementara menanti Zainul ketuk dinding gua ni, kami yang lain boleh berehat. Yang tak rehat2  dia sorang je.....

Selepas siap dinding diketuk, tali dipasang.. kami turun ikut sini.. ...

Selepas turun dari Gua Kelawar, masuk ke Gua Kandu menuju ke Gua Sanding. Kami berehat, makan tengahari sambil melihat ladang rusa yang kelihatan dari pintu gua. Pemandangan dinding gua ni sangat cantik.


Sambil melihat ladang rusa....
Selepas berehat, kami menuju ke Gua Intan....

Gua Intan kecil je.. Masuk duduk dalam ni, tutup lampu pasang lampu yang malap cahayanya... Kita akan melihat dinding gua berkelipan bagaikan bintang di waktu malam... nak turun ke sini memang seksa jugak la... Takde jalan keluar jadi kena la panjat semula untuk keluar dari sini....


Selepas Gua Intan kami pun mula berjalan untuk keluar dari sini... Terdapat berbagai bentuk batu seperti Nenek Kebayan, Kepala Singa dan Dinosour pun ade....



Dah nak keluar dah ni......


Turun ikut sini pulak... Tinggi lebih kurang 80meter katanya... Dari kejauhan tu adalah Lebuhraya PLUS......

Turun je terus masuk dalam air.... 

Masuk gua kat dalam air ni pulak.....
Air ni dalam sangat... tak jejak dasar pun.. Menurut guide kat situ, dulu air ni takat betis je.. tapi lepas siap lebuhraya terus jadi dalam.....


Selesai sudah aktiviti kami. Hujan turun dengan lebatnya sebaik sahaja kami keluar dari gua. Tetapi seketika sahaja. Walaupun keadaan berjerebu semasa kami bertolak dari KL tetapi cuaca dan keadaan langit di Gopeng sangat cerah, tiada berjerebu semasa itu. Setelah membersihkan semua peralatan.. (wajib tu) kami membersihkan diri dan bersiap untuk pulang ke destinasi masing-masing. Kami singgah makan di Gopeng.

Senyum semua sebab dan kenyang.....



# Kepada yang berminat untuk menyertai aktiviti meneroka gua boleh ke Facebook Awan Adventure.. Sebarang pertanyaan tentang xtvt gua terus berhubung dengan Saudara Zainul Fikri.
Juga boleh menghubungi Kandu Eco Adventure Resort Gopeng Perak...

Sekian sedikit perkongsian saya pada kali ini....

Penulis: Ninie Tajuddin
             OHM00307

Sunday, September 27, 2015

AWAN's Speleo Workshop



Bab Akhir

Salam sejahtera....
 Maaf kerana mengambil masa yang agak lama (memang lama pun) untuk menyambung bab seterusnya...

30/8/2015
 Hari ke 2 saya di Merapoh,
Kelas  pagi ni - Preparation for caving ( technical cave) .. selepas minum pagi kami pun memulakan cave exploration... Gua pertama pada hari ni adalah Gua Merah...

Persediaan sebelum meneroka gua

Bukit Batu Kapur 

Pintu masuk Gua Merah

Persediaan sebelum ke pintu gua... 

Posing dulu.... Ninie & Nonie

Pemandangan dalam Gua Merah

Kak Nonie dengan Jalur Gemilang.... Esok Hari Merdeka!!!!

Gua Merah

Kibarkan Jalur Gemilang!!!!

Dari Gua Merah kami ke Gua Katak....

Pemandangan dari luar.. Gua Katak

Penerangan dari Saudara Zainul Fikri tentang Gua Katak

Bergambaq sat!!!!

Gua Katak ... jaring dipasang oleh Prof Khairul.. untuk melihat spesis ikan yang hidup di gua ini...



Setelah petang, kami telah menghabiskan penjelajahan 2 buah gua pada hari ini. Seperti biasa, kalau jumpa sungai, wajib berendam.. untuk mencuci baju sebenarnya...  pada sebelah malamnya selepas makan malam bermula Class session 3 - Flora & Fauna of Cave oleh Profesor Khairul..


31/8/2015

Pada pagi ini, selepas menghirup udara merdeka.... kami bersarapan dan  membuat persediaan untuk meneroka Gua Padang Kawad @ Gua Hari Malaysia.... Kami menaiki 4WD lebih kurang 20minit , setelah itu berjalan kaki merentasi sungai dan belukar selama 45 minit untuk sampai ke pintu gua. Gua ini dipenuhi air sahaja... Ianya sepanjang lebih kurang 900meter lebih... memang mencabar, lebih-lebih lagi semasa terpaksa menetang arus deras air terjun untuk memanjat keatas... Terima kasih kepada Zainul dan Harriz yang memberi talian hayat untuk saya naik ke atas.... Walaupun agak kecewa kerana tidak sampai ke penghujung gua kerana air naik.. Diharap dapat mengulanginya di lain kali... InsyaAllah...

Merdeka!! Merdeka!! Merdeka!!



Flora

Sudah sampai di pintu gua.... Persediaan untuk masuk ke dalam...
Seksa nak naik ni..... takkan lupa ni sampai bila-bila pun.....


Air sahaja di dalam ni.... 



Dah naik tadi kan... kena la turun pulak....

Bersama Prof Khairul... Kami berehat sebentar.....

Cantik batu ni.....

Ceria....

Sijil penyertaan

Bergambar selepas penyampaian sijil oleh Saudara Zainul Fikri dari Awan Adventure
Setelah bergambar, kami pun bersiap untuk bertolak balik ke ibu kota.. (esok kerja...) Kami bertolak lebih kurang pukul 8.30 malam.. Jalan agak sesak kerana semua warga kota pulang setelah cuti panjang sempena hari merdeka. Kami semua selamat sampai ke destinasi lebih kurang jam 2 pagi....

Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih atas layanan dan tunjuk ajar sepanjang aktiviti ini berlangsung. Ianya merupakan pengalaman baru untuk saya. Terima kasih sekali lagi untuk Encik Zainul Fikri, Kak Nonie, Harriz, Prof Kahirul, Kak Azila dan lain2 dari SGI Outdoor Merapoh....

Penulis:
OHM00307 Ninie Tajuddin
27092015



Wednesday, September 2, 2015

AWAN's Speleo Workshop 2015

28/8/2015 – 31/8/2015

Bab 1...

Salam Sejahtera...

Pada kali ini saya ingin berkongsi pengalaman saya semasa menyertai workshop ini yang dianjurkan oleh AWAN Adventure (Founder En Zainul Fikri Mohd Idris ) dan SGI Outdoor Merapoh ( En Syukri). Workshop yang dianjurkan 3H 2M ini di sertai oleh saya secara tidak sengaja... Kesibukan dengan xtvt yang sedia ada dan komitmen dengan kerja hakiki membatasi xtvt bersama ahli KOHM.. Last minute Uncle Zainul Rizal ajak tak dapat la nak ikut....  sbb dah ikut Zainul yang lain... Sorry Uncle Zainul!!!

 Jumaat - 28/8/2015

Saya ke AWAN Club House yang terletak di Taman Samudera, Bt Caves... Pukul 9 mlm berkumpul disana. 1st time jumpa orang yang terkenal dalam dunia outdoor ni Zainul Fikri Mohd Idris..... Sambil menunggu peserta yang lain, Farhan dari Bangi dan 2 orang dari Singapore. Sebelum ni saya hanya berhubung dengan Kak Nonie sahaja (nice to meet you Kak Nonie...ari ni dah rindu dengan akak, anak2 dan bibik..) Setelah semua siap, kami menuju ke Merapoh... Untuk pengetahuan, hanya saya seorang ahli KOHM yang mengikuti xtvt ini.....

 Sabtu - 29/8/2015


Lebih kurang pukul 4 pagi kami selamat sampai ke destinasi... Khemah sedia terpacak menanti ketibaan kami... Terus merehatkan diri...

Campsite
Sangat selesa... Terima kasih SGI Outdoor
Ianya di kelilingi pokok rambutan, ada juga pokok dokong..jadinya memang puaslah dapat makan rambutan kat sini... petik sahaja...

Class Session 1
Caving Basic
SRT Gears (harness & belay device)...Helmet...Gloves...Coverall

Cave Exploration 1... Gua Rimau....
Kami  ke sini selepas lunch...

Penerangan tentang Gua Rimau...
Jom masuk!!!!


Untuk tatapan bersama.....





Menyeberang tapi tak boleh pijak dasarnya... errrr... ade ke dasarnya tu........
Memang payah bagi saya, kalau tak takde lah telan air ni... huhuhu

Kami dah sampai di penghujung... Berehat sebentar....
Ada jalan keluar dari sini, tapi tinggi..
Kami akan berpatah balik untuk keluar

Terdapat banyak cengkerang siput di dalam ni... Diberitahu, ianya dibawa oleh Burung Raja Udang

Twin Tower
Ianya hasil daripada percantuman stalacyite dan stalacmite  dan di panggil Column

Akar kayu di dalam air....

Sudah boleh keluar... Pandai2 la memboloskan diri dari sini.....

Buah Koko...
Manala tau kan, Kot2 ada yang tak kenal...
Ada la orang yang gelakkan saya ambik gambar ni... huh!!

Untuk sampai ke pintu gua, kita akan melalui dusun buah-buahan yang dimiliki oleh penduduk tempatan. Rata2 pemiliknya kenal dengan Saudara Zainul Fikri dan telah pun diberi kebenaran untuk memetik buah2 di sini sekiranya ada....

Ada sebatang anak sungai didalam kawasan ini.
Cara2 membersihkan coverall atau pakaian anda di ajar oleh Saudara Zainul....
 Teknik ini dinamakan Kuak Terlentang....hihihi

Melihat matahari terbenam..
Ianya tak jauh dari campsite. Hanya perlu menaiki Hilux dan sekutunya untuk sampai ke puncak ini.. 


Selepas makan malam, Class Session 2 bermula. - Basic Alpine Caving Techniques. Ianya berkenaan penggunaan SRT Gears untuk xtvt meneroka gua esok hari. Setelah diberi penerangan, kami diminta mencubanya. Semua peserta mencubanya kecuali saya... hihihihi..

Kami menanti kedatangan 2 lagi peserta untuk esok hari.. Profesor Khairul dan Nur Azila.. Mereka datang naik keretapi... Bagi yang mahu ke sini jika tidak mahu memandu, boleh menaiki KTM dan turun di Stesyen KTM Merapoh..  

Kita berhenti dahulu di sini... Bab 2 akan menyusul nanti.... 
Gua Merah, Gua Katak dan Gua Hari Malaysia @ Padang Kawad...

#Bagi yang berminat untuk melakukan xtvt ini boleh terus ke FB Awan Adventure untuk maklumat lanjut...

Penulis:
OHM00307 Ninie Tajuddin
02092015
Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.