Tuesday, September 23, 2014

backpackers short trip : Air Terjun Teluk Sumbang

sambungan dari entry lepas....
mood : menulis... bukan kerna nama.. menulis... bukan kerna glamor... tetapi sekadar menghiburkan rasa hati.... oklah back to our entry... ini merupakan entry terakhir untuk misi kami meninjau Labuan Cermin...

pagi itu aku bangun awal seperti biasa... bangun pagi, gosok gigi, cuci muka dan tak mandi... hehehehe.. kuar dari bilik, suasana rumah penginapan kami masih sunyi.. tidak kelihatan ibu susanti... tengok luar rumah, pun masih sunyi... lalu kaki melangkah tempat yg damai iaitu tepi pantai.... bukan tepi laut,k... 

cuaca pagi tu mendung... matahari seperti malu-malu nk tunjuk dirinya... macam nak hujan pun ada... air laut nak surut... sejuk, tenang dan damai pagi tu.... terfikir, adakah keadaan masih sama jika pantai sebegini di semenanjung Malaysia....? apapun ianya akan berupahan mengikut arus kemodenan.... 

matahari yang masih dilindungi awan tebal...

berbeza dengan semalam...

setelah lama menunggu, mentari masih begitu... lalu kaki langkah menyusuri jalan-jalan yang tenang... sekali kenderaan lori-lori, kereta dan motor-motor merempit bagaikan litar.... aku pun xberani nk jalan tengah2... hahahahaha.... takut gak beb... walaupun keberangkalian kemalangan tu zero... tapi klau Allah nak jugak benda tu jadi... maka jadilah dia... 

geng pompuan lori sekolah...

geng lelaki lori sekolah

tiba-tiba duk syiok menyusuri, haaaaa.... lori yang bawak budak-budak sekolah lalu... huhuhuhu.... terkezuuuut aku.. serius beb... satu lori ni bleh muat 20 hingga 25 orang atau lebih bergantung pada saiz pelajar yang naik... huhuhu... diorg memang suka naik ramai-ramai mcm ni..... owh yeke.. tapi bila aku nak try naik bagi memenuhi lori tu dah tak muat... memang tak muat... nak pijak pun dah xde ruang kosong... ada antara mereka ini berpelukkan bagi mengimbangi badan... lori sekolah ni plak bawak agak laju tak ingat...

aku berkira-kira... klau angkat geng gaduh 1 lori kecik ni best ni... satu geng pompuan, 1 geng lelaki... hahahah... meriah kan.... siapa yang tidak biasa dengan suasana kampung pasti rasa seronok.. berbeza... 

rumah penginapan kami..

jalan raya di persisiran pantai... hurmm...

makcik jual kuih..

setelah pusing, patah balik.. tidak lama kemudian ila kuar... then pusing balik g jenjalan... cuaca mendung dan yang lain bangun kemudian tidur balik... apatak nya... hujan turun lebat.. so camner nak kuar... dalam jam 11.00 pagi mcm tu.. kami bersiap-siap untuk kuar.. walaupu keadaan panas terik, hujan rintik2 tapi tidak mematahkan semangat nak kuar g teluk sumbang... sambil itu ibu susanti mencari orang yang boleh membawa kami kesana dengan harga yang murah... huhuhu... 

cerah dan berawan... 


sambil menunggu bot dan motosikal... kami minum kopi hnagat sambil lepak layan view tengah-tengah panas... jo dan jerul berjalan kaki menuju ke pokok yang berada 100 meter dari pantai... pokok ini menjadi trademark kami kat sini... bersnapping dari pelbagai kamera hingga lah ke hp yang tak berapa nak cokia... huhuhuhu.... 

dalam kul 12.15 macam tu baru lah ada motor tu pun setelah ibu susanti baru balik mengambil anaknya di sekolah.. kemudia kami berlima merempit dengan motor... jauh jugak sebenarnya nak ke penghujung biduk2 ini... di penghujung biduk2 ini dinama kan Teluk Sulaiman... dari pada rumah ke Teluk Sulaiman melalui desa Gri-gri memakan masa lebih kurang 30 minit... kawasan nya masih di persisiran tepi pantai... lebih kurang di Malaysia... 

isi minyak dulu...


jo, pokce n jerul..

sebaik saja tiba di jety Teluk Sulaiman, ada sebuah kedai makan... dan 2 warung... datang seorang nona manis menegur dan bertanya sudah ada bot mau ke Teluk Sumbang..? kami cakap udah tempah dari ibu susanti... wahhh.. hebat tak... kami tunggu dalam 10 min kemudian xde sapa2 yang bertanya bot yang ditempah oleh ibu.. so kami berlima jalan kaki masuk ke penghujung jety... dan ada seorang mas yang menegur lalu... dia keluar parking motornya... then mengambil bot untuk kami... 

sepanjang meniti jety tu, air laut di bawah tu sungguh jernih... for sure nampak ikang... eh ikan... ikang tu bahasa ganu... huhuhu... 

kanak2 yang seronok bermain..

kodok n ila

kerut muka si kodok ni... panas katanya..

sepanjang perjalanan mengharungi laut dalam, banyak lagi hutan-hutan yang masih terpelihara dan terlindung... hurm.. seperti pulau-pulau Langkawi yang masih dilindungi dan tidak boleh diterokai.... malah tidak boleh dihampiri.... macammana tu..? korang terjemah sendiri maksudnya.. heheheheh..

setelah mengharungi 1 jam perjalanan naik bot, finally kami sampai ke Teluk Sumbang.... kami turun bila bot berhenti 500 meter dari persisiran pantai... pulau ini masih terpelihara... dari jauh kelihatan kawasan perkampungan Islam.. sebab nampak kubah masjid.... kemudian mas yang bwk bot kami tu bertanya... "nak pegi yang dekat kok mau jauh..".. haaaaa... kami terpinga-pinga.. then mas tu gelak kemudian tanya lagi... nak pegi yang tinggi ke tak tinggi.." owhhh.. baru paham skit... 


melihat jam ditangan hampir jam 3 petang... kami jelajah yang dekat saje... mas yg bwk bot tu turun dari bot bawak kami masuk dalam hutan yang berdekatan... huhuhu.. dalam 5 minit masuk... wahhhhh..... nampakk air terjun teluk sumbang..... ini baru yang dekat.. blum lagi yang jauh, mendaki pacak dalam hutan 3 hingga 4 jam untuk menjejaki air terjun... sejuk beb... padahal masa tu xde sorang pun yang nak masuk dalam air tu... 

pokce mendaki air terjun..

bila tengok masing-masing duk tengok je air terjun... then duk tanya dalam ke tak.. mahunya tak tanya.. airnya kaler biru terquoise.. haaa... biru tulisan tu... huhu.. pastu tak nampak dasar lak.. kat tepi-tepi tu pun dah dalam.. apatah lagi yang dekat air terjun tuuuuu.... tetiba kedebushhh... splashh beb... tengok2 mas tu terjun... then berenang ke tepi.... then mas tu ckp memang dalam... so kami mintak dia ke tengah... tengelamkan sebagai ukur kedalaman... huhuh.. memang dalam dan tak jejak tanah... huhuhu... kemudian jerul masuk... bawak gopro nya.. then pokce main2 kat tepi then panjat di sebelah bukit... jojo dah masuk main2 kat tepi je.. kodok ngan ila duk berkira-kira... sejuk... sejuk... hampir setengah jam kemudian baru masing-masing merasa kesejukkan air terjun teluk sumbang...

pokce n jo

berkira-kira nak terjun... tapi penakut...


apa yang menarik air terjun teluk sumbang ni.. yang aku dapat info dari pakcik google, air terjun teluk sumbang ada 2... satu ialah air terjun yang kami ni di nama kan air terjun Bidadari... dan air ini terus mengalir ke laut... korang banyang kan.. air tawar berjumpa ngan air masin... huhuhuh.. satu lagi terjun adalah air terjun So'om yang letakkanya 3 hingga 4 jam pendakian.. nak ke air terjun So'om perlu melalui desa kecil dan perlu meminta kenebaran dari penduduk desa Pulau Teluk Sumbang... huhuhu... daripada info pakcik google lah kan... apapun.... insyaAllah... kalu ada rezeki dan masa, sampai juga kami kat air terjun So'om tuuu... 

batu-batu karang dan pokok bakau yang tidak ditengelami air laut jika surut...

menapak kuar...

kami meminta mas membawa kami ke pulau lain yang mempunyai pantai yang catik dan boleh mandi... akhirnya dia membawa kami ke Pulau Kayungan Besar... dari teluk sumbang ke Pulau Kayungan Besar mengambil masa 10 hingga 15 min... kami semua turun dan kami lihat mas itu berlari masuk kampung yang kami tidak tahu... kami hanya bermain-main disekitar pantai sahaja...

 yalah... aku tidak begitu berani nak sesuka hati yalah.. tempat orang.. lagipun kebanyakkan kawasan berpulau ini dilindungi oleh tentera Indonesia... so karang kena tahan... sesungguhnya kawasan pengairan malaysia yang dicerobohi meninggalkan kesan dalam pemikiran aku.. huhuhuh...


persisiran pantai kayungan besar

menyusuri laut yang memenuhi batu karang yang telah rosak... 

di Pulau Kayungan Besar ni memang mempunyai batu karang yang masih cantik... tetapi ke tengah skit... bukan di tempat bot parking memandangkan air tengah pasang.. hanya pokce je yang sanggup meredahi ke tengah laut demi mencari batu karang... hahahahaha... kami semua layan view... sambil memikir nak mandi ke tak... huhuhuh... xnak...


dalam 1 jam kemudian, pokce memanggil mas... tetapi anjing bape ekor ntah menunggu pokce di luar... sedangkan mas dan seorang teman lagi (kami kira kawan Mas) sudah menghampiri bot... tapi kami masih tak nampak pokce.. 15 min baru nampak pokce berlari-lari anak sambil di sauk oleh anjing2 tu... anjing tu macam menghalau kami kuar daro pulau tersebut...

jerul melayan jiwang ...

5 of us... jo penat, ila peace, pokce jiwang... kodok ong2 n jerul raben merah...

sampai di jeti Teluk Sulaiman, bayar kat mas tu 500,000 rupian...huhuhu... oklah tu dari kena pau 600,000 rupiah... lagipun kami dah la naik motor free... walaupun kami mengisi minyak... masing-masing merempit.. kerana waktu tu hampir gelap... huhuhu... itik segala itik pun ada.. ayam segala ayam pun ke tepi sebab bagi laluan pada kami yang duk merempit....

sampai masing-masing meluru dalam bilik... yalah... sejuk beb... dengan baju yang tak bertukar... masih lembap then hujan renyai-renyai tambahan pulak angin pantai semuanya buat kami mengigil terutama kodok...

malam tu, kodok dan ila buat keputusan makan malam di kedai biasa... pokce dan jo mencuba makanan lain...then jerul mengikut ila n kodok masuk... so menu kami malam tu ikan merah masak asam, dan ada cili... hehehehe... lelapan yang terakhir di biduk2 sebelum kami berangkat balik malam ni...

lelapan...

jam 11 malam kami check out dari rumah penginapan kami... naik mobil yang sama, pak supir yang sama yang membawa kami ke Lapangan Terbang Berau... dia bawak lajuuu... huhuhuhu... dan kami sampai di lapangan terbang jam 3.30 pagi... huhuhu... masih awal... so lepak2... g toilet... toilet kat sini meme cantik dan wangi... kodok dan ila syiok kot... 

akhirnya pokce mengeluarkan hammock dan menghampar di atas lantai... apalagi.. masing2 lepak n baring-baring... arghh.. leganya.. tapi sekejup je lah.... sambil tu sembang-sembang... 

jam 5.30 pagi, ada satu group pelajar dari Jakarta... wahhh.. dengan haversack bertingkat-tingkat... dalam 15 orang mcm tu... tetiba nk beratur menunggu masuk... kami pulak rileks jer... sambil siap2 apa2 yang patut... barulah kami beratur masuk bila pintu masuk sudah dibuka... jam 6.00 pagi kami dah check in tapi semasa check dapat info flight delay... maybe 8.30 or 9 pagi.. huhuhu... so tak pelah.. flight kami ke Kuala Lumpur pun jam 12.30 tengahri... so check in, byr airport tax dan naik tunggu atas... sarapn kejup... 

kodok beberapa kali masuk toilet... katanya sakit perut... mengkin penagan membelasah lelapan malam semalam yang tak ingat dunia.. yalah... tak makan malam tetiba semalam makan malam.. siap ratah sambal yang ada belimbing besi.. huhuhuhu... comfirm le tu....

8.30 pagi macam tu, kami dah mula beratur masuk... flight kami Sriwijaya Air... wah... picnya aku tak sempat nak amik... tapi aku bleh gambarkan... Sriwijaya Air ni lebih kurang pesawat MAS yang kecil... macam flight MAS domestik... dari KLIA nak ke AS, or KLIA ke Langkawi... yup lebih kurang macam tulah... prosedur biasa... dari Berau ke Balikpapan mengambil masa lebih 45 minit... heheheh... so alhamdulillah... kami sampai di Lapangan Balikpapan jam 10.00 pagi macam tu... hehehe...


so aku kira cukuplah dulu short trip backpacker ke Labuan Cermin... misi complete dan extra lagi mencari air terjun... hehehehe... sengaja letak pic banyak2 supaya korang lebih menghayati apa yang sebenarnya kami lalui... kami melihat dan kami merasai... 

so TTFN... :)


No comments:

Post a Comment

- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

- Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

- Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAMkan serta merta.

Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.