Monday, September 8, 2014

backpacker short trip : Danau Labuan Cermin

sambungan...

jam 5.30 pagi, arghhh..... pagi yang sejuk.... malam tadi lepas mandi ala kadar terus kebabooom... yalah masing-masing letih dan semestinya sakit bontot.. huuhuhu... so pagi tu lepas subuh, terus keluar... wahhhh.... subhanaAllah... cantiknya... depan tempat penginapan kami ni... ada pantai.. sunrise pagi tu cukup indah... alhamdulillah... cukup mendamaikan... terkedu seketika... pantai yang bersih... air laun yang jernih menampakkan pasirnya walaupun ketika itu berdiri 20 meter dari persisiran pantai.... 

sunrise yang mula menunjukkan diri di celah-celah awan....

sebatang pokok yang menjadi trademark picture permandangan...

suasana sepi di Biduk-biduk

kanak-kanak berkejar ke sekolah

kami sarapan dulu baru keluar dari rumah penginapan.. itu pun setelah di beritahu oleh ibu Minarti... pagi tu sarapan sedap iaitu nasi lemak dan air kopi hangat atau teh o hangat... hahahaha.... sambil-sambil itu kami menunggu ibu minarti mendapatkan motor untuk kami ke jetty.... weee... ada 2 buah moto.. kebetulan ada pekerja-pekerja yang mengecat jalan bermalam di rumah penginapan yang sama menumpangkan joe ke simpang.. so jerul dan pokce merempit satu motor, kodok dan ila satu motor.... jauh gak... jauh ke... tak jauh sebenarnya... dalam 15 minit je nak ke jetty... tapi kami semua kan tak biasa so rasa jauh la... 


lepas rumah, rumah.. lepas pokok kelapa berbaris, jumpa pokok kelapa lagi... then jumpa sekolah barulah jumpa simpang yang ada signboard... tetiba mobil yang menumpangkan joe laju memotong... wooooooo... sampai simpang, motor jerul dinaiki 3 org.. hahahaha... tayar pun nipis semacam... oops... belum mau pancit lagi... hahhaahahha.. panas yang tak begitu terik menerima kehadiran kami di jetty... weeee.... lepas parking motor sesuka hati kat kedai kecil tu, masing-masing berselfie dan snappie... heheheheh... 

5 of us... 

suasana di jetty

wahhh... berselfie sakan beb.... kemudian kami mencari Pak Lit... orang kepercayaan Ibu Minarti yang rundingan awal dapat harga bot 100000 rupiah... so kami lima orang sorang 20000 rupiah... hehehehe.... kemudian masing-masing sewa BA atau PFD, goggle sekali ngan snorkling, dan kaki itik... hahahaha... (maaf, aku terlupa apa nama sains je.. org2 dive tahu lah...) kemudian kami dapat bot... yeayyy... 


dalam 10 minit perjalanan kami, wahhh.. dah sampai... serius beb... teruja... berdiri kemudian duduk... then berdiri lagi... cuaca pulak sangat marvelous.... heheheheh... tiba-tiba bot menyusuri laluan di celah2 antara 2... wah... airnyaaaaa... masyaAllah... nampak sehingga ke dasar... yang nampak kaler biru muda itu lagi dalam walaupun xnampak dasar... 

bukan macam laut okay... klau biru gelap meaning dalam yang amat.. tapi ini biru muda weehhh... huhuhuhu..... kami yang duk atas bot bleh nampat dasar... ingatkan jangkat tapi memang dalam.. aku ulang MEMANG DALAM... huhuhu... nampak kejernihan airnya.... rasanya macam nk buat aksi i jump u jump tapi....  yuk tgk pic kat bawah... huhuhuhu...

laluan bot untuk masuk ke danau labuan cermin..

nampak tak... jangkat kan tapi sebnarnya... DALAM!!

jetty kecil kat danau labuan cermin... 

klau korang terjun dan rasa-rasa kaki korang sampai tak untuk pijak dasar...? cer teka... muahahaahaha... oleh itu aku ulang... mmg tak cecah ngan kaki.. yeeeee... memang pada mata dasar nampak xdalam tapi cer korang turun tengok... klau korang selam... mmg sampai dasar itu pun kat tepi-tepi tu je... tapi sebenarnya dalam... 



kalau tengok pada mata kasar, mmg jangkat... tapi sebenarnya dalam... labuan cermin... airnya belum lagi di cemari apatah lagi sampah sarapnya tidak ada... walaupun di kawasan jetty... 

sampai kat jetty, letak beg capai kamera terus lepak atas jetty.... niat utk turun xde sebab sejukkkk... huhuhuhu.... ada bot kecik lalu pokse naik dulu... kayuh lah dia sengsorang... sambil menjerik "amik picture aku weii... amik picture aku weii.." aiyakk..... layan je lah...  


kemudian jerul turun dalam air... kemudian jo dan ila... akhirnya kodok juga yang lambat... semuanya sebab sejuk.... blurp.. blurp... dalam air... cer korang layan je lah pic kat bawah tu... aku pasti... korang mesti teruja kan...  

ila, kodok dan jerul....

see... kan jernih kan... huhuhu.. tahap jeles melampau....



hampir 4 jam, kami naik ke darat.. itupun setelah pokok hujan muncul.. tetiba hujan semasa dalam perjalanan balik.... huhuhu... bila sampai di jetty, hujan mula reda dan berhenti... korang layan picture okay.....



pokok kelapa line up... hehehe...


Balik dari Danau Labuan cermin, masing-masing sibuk mandi dan terus kebaboom... mengantuk tak yah cakaplah... aku lak mmg takleh tdo... walaupun penat tapi tak leh tdo.. walaupun tiada bekalan elektrik tapi bilik aku tetap sejuk... hehehehe... bilik lelaki mungkin panas skit sebab tu lah... si jojo dan pokce tidur luar dan jerol membuta dalam bilik...  


dan aku... tak bleh tdo... so apa lagi... kuar bilik lepak pantai... waktu tu tak berapa nak panas sangat... petang tu kami lepak ramai-ramai di kedai sebelah sambil minum kopi dan teh... petang tu kami just lepak2 sambil plan malam ni nak makan apa...

senja di persisiran pantai biduk-biduk...

malam aktiviti mencari makan... jalan-jalan cari makan... last-last makan kat kedai biasa je... hahahaha... poyo je nak cari bakso la.. satay la.. finally lelapan kat kedai ibu tu jugak... seb baik ada cewek yang manis... hahaahahaha...


to be continued....



2 comments:

- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

- Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

- Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAMkan serta merta.

Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.