Sunday, March 9, 2014

RIADAH SANTAI DEERLAND N INTERNATIONAL LEPHANT CONSERVATION CENTER

BISMILLAH

ASSALAMUALAIKUM

WELCOME TO DEER LAND n INTERNATIONAL ELEPHANT CONSERVATION CENTER

TRIP

FROM KL to LANCHANG EXIT ( LEBUHRAYA PANTAI TIMUR) - KG BOLOK- KG GANDAH- KUALA GANDAH.

OBJEKTIF
Memperkenalkan kawasan perlancongan di sekitar Lanchang Pahang.
Memberi Pemahaman Mengenai Projek Menyelamat Gajah Kebangsaan.

Al- Kisah.... Tersebutlah kisah...

Jam 1030 di DEER LAND.

sesi bergambar bersama ahli keluarga..... Senyum... nak masuk blog KOHM nie.
Guide Seluar Pendek Berbaju Merah..

Tiket Dewasa RM 6 .......Tiket Kanak2 RM 4
Buka jam 1030 sampai 1700
dibuka setiap hari kecuali hari Jumaat


ARE U READY GUYS..... ENJOY THE TRIP


Wildlife yang pertama korang akan jumpa ialah SAMBA..... Sambar unicolor ataupun RUSA SAMBAR... adalah spesies rusa yang terdapat di Malaysia. Jenis nie sahaja tau.
Pemilik DEERLAND mendapat permit khas untuk memiliki spesies nie dari Jabatan PERHILITAN.


Yang bertanduk nie adalah Jantan. Rusa Sambar mempunyai tanduk bercabang 3 pada setiap belahnya. Kalau lebih bermakna ianya bukan rusa sambar. Entahla rusa apa...
Berkuku ladam ( macam kuku kuda, kambing, babi dan sewaktu dengannya)
Yang betina plak takde tanduk... Spesis nie halal dimakan sekiranya sudah disembelih dengan sempurna. heheheh


( sombong plak dia, orangnak amik gambar taruk dalam blog KOHM nie )


Dengan harga rm1 anda boleh dapatkan sebakul kecil ubi keledek yang dipotong2 kecil untuk diberikan kepada rusa-rusa. Walaupun aktiviti ini banyak NGO yang tak suka n setuju, namun pandangan peribadi gue, demi pendidikan dan kesedaran, pendekatan ini perlu untuk bagi orang ramai mengenali spesies nie dengan lebih rapat lagi...


Aksi ini jangan di tiru, ia sekadar nak tunjuk lidah siapa yang paling panjang sebenarnya. Lidah rusa taklah panjang macam zirafah, namun ianya cukup panjang untuk melilit pucuk2 daun di hutan masuk ke mulut mereka. Rusa ini tak meragut macam lembu. 


Landak? heheheh bukan...

HEDGEHOG
  • A hedgehog is any of the spiny mammals of the subfamily Erinaceinae, which is in order Erinaceomorpha. There are seventeen species of hedgehog in five genera, found through parts of Europe, Asia, Africa and New Zealand. 

  • Scientific nameErinaceinae
  • Lifespan2 – 5 y (Erinaceus)
  • RankSubfamily
  • Mass0.6 kg on average (Daurian hedgehog, Adult), 0.4 – 1.2 kg (Erinaceus, Adult), 0.3 – 0.5 kg (Desert hedgehog, Adult)
  • Gestation period30 – 40 d (Erinaceus), 30 – 40 d (Desert hedgehog)
  • Length14 – 27.9 cm (Desert hedgehog, Adult), 15 – 20 cm (Daurian hedgehog, Adult), 20 – 30 cm (Erinaceus, Adult)
    sori malas nak menaip



  • tak berapa tajam sangat bulunya... 
    Adakah landak boleh menyumpit durinya?
    hahahah cer google..


    Guide seronok apabila pelawat seronok dan banyak tanya... jangan lupa amik guide untuk penerangan lebih lanjut... agar trip anda lebih BERMAKNA...


    Part yang paling geli sekali oleh guide ialah benda nie

  • Python reticulatus
    Snake
  • Python reticulatus, also known as the reticulated python, is a species of python found in Southeast Asia. Adults can grow to 6.95 m in length but normally grow to an average of 3–6 m. 
  • Scientific namePython reticulatus
  • ular sawa batik



  • dia lagi main dengan ular nie.... hahahah


    Albino Phyton


    pandangan sisi
    selamber jek


    pandangan hadapan
    warkkkkk.... gelinya...
    hahahah..

    amaran jika jumpa spesies nie yang liar kek luar sana.
    sekiranya saiz sebesar lengan anda, jangan mengada2 nak handling snake nie sorang2.
    kalau dibelitnya , susah untuk melepaskan diri. 


    sesi bergambar untuk kenang - kenangan..
    Kawan Indonesia cakap, masak kari sedap, macam ayam..
    Cukupla makan ayam jek.
    Beg tangan dari kulit ular sawa nie RM puluhan ribu tau.
    Watch strip saja rm200++


    tamat trip di DEER LAND
    Kini diteruskan ke IECC Kuala Gandah

    HERE WE COME 


    Masuk pusat pendaftaran, daftar nama, senang je, ketua keluarga amik borang, isi nama dan ic keluarga.
    banyak maklumat berguna dan fakta2 menarik pasal gajah di information center (IC).
    Dihias menarik dengan papan tanda interpretif dan ...... memang menarik la.

    kitaorang datang awal sangat, show kul 2.... biasa pelawat datang kul 1 ... layan dokumentari pasal translokasi gajah di malaysia kat IC.

    dah daftar dapat pelekat, 
    sila lekatkan di baju anda....


    sebagai guide, keselamat pelawat penting, so penerangan berkaitan Do n Don't wajib diberikan.


     apa kes nak pakai bikini tengok gajah....
    INTERNATIONAL ELEPHANT CONSERVATION CENTER tu beb.
    ramai pelancong asing datang sini. suka sangat mereka terutama aktiviti
    MEMANDIKAN GAJAH.
    tu yang mereka standby BIKINI..


    dengan harga RM2, anda semua boleh beli seikat kecil tebu untuk diberikan kepada Anak2 Gajah yang telah diselamatkan.
    Semua anak2 gajah nie anak yatim, kematian ibu @ terpisah dari kumpulan mereka.
    Di selamatkan untuk menjamin survival mereka.
    Ada juga anak gajah yang kudung kakinya, terkena jerat....
    Nama SELENDANG,,, dapat dari Felda Selendang, Rompin.. berhampiran
    Taman Negeri Endau Rompin.
    ( isk..isk..isk... kantoi orang rompin suka pasang jerat dawai kat T.Negeri. )


    Keselamatan anak2 adalah tanggungjawab keluarga masing2. Jangan paksa anak anda, sekiranya mereka 
    tak mahu beri gajah makan. 

    Pastikan Jarak Selamat ketika memberi makan Gajah







  • Elephant
    Animal
  • Elephants are large mammals of the family Elephantidae and the order Proboscidea. Traditionally, two species are recognised, the African elephant and the Asian elephant, although some evidence suggests ...Wikipedia
  • RankSubfamily
  • Tail length120 – 150 cm (Asian elephant, Adult)
  • Lifespan80 y on average (Asian elephant, In captivity), 60 y on average (Asian elephant, In Wild)
  • Gestation period547.9 – 669.6 d (Asian elephant), 669.6 d (African bush elephant)
  • Mass5,500 kg on average (African bush elephant, Adult, Male),
  • Height90 cm (African bush elephant, Newborn), 



  • SEBESAR2 HIDUPAN INI, MEREKA KALAH DENGAN MANUSIA,
    KERANA MANUSIA MEMPUNYAI AKAL.

    JADI GUNAKAN AKAL KE ARAH YANG LEBIH POSITIF.

    SAVE WILDLIFE, LIVE IN HARMONY 

     password: Public Awareness, Konservasi, Permit Khas, Take Guide n Enjoy. 

    No comments:

    Post a Comment

    - Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

    - Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

    - Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAMkan serta merta.

    Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.