Sunday, January 27, 2013

JC - An Unexpected Gunung Jerai

Assalamualaikum… ni hao..

jom sembang-sembang tentang aktiviti terbaru kerex’s n rakan muda. tengok tajuk pun dah boleh agak yang event ni “unexpected” dan tercetusnya idea ni bila sekumpulan dari kami lepak minum and supper lepas meeting bersama penasihat cik al-kodok.. so bila ramai yang nak pegi pun on lah.... yang bestnya, malam nak pegi baru lah kami berbincang dalam fb, agihkan barang-barang yang nak dibawak..

11 Januari 2013/ 3.00pm :- tarikh dan masa kejadian bermula..hehe..  dengan perasaan yang girang gemirang kite orang tunggu kat depo bas.. masing-masing pun rushing tak tentu pasal. Yelaaa.... sebab aktiviti yang tak dijangkakan.. yang pegi LDK pun sanggup keluar awal.. haha.. yang lagi best pergi tak de lah ramai mana. 10 orang student dan 5orang staff termasuk Kak Izan (mastermind), Cik isra, miss Jonet and fiancé dengan Guide Abg Opie.. guide pun diskus malam nak pegi tu... hahahahaha..... keje gila...


lebih kurang 3.30pm kami semua bergerak ke Seri Perigi.. janji kul 3 so masing2 xnak lewat takut kena saound butare.... itu cik al kodok, israa dan myra yg lambat... tambahan pulok si mira plak ada keje sket... akhirnya kul 4.15pm kitaorang sampai. guide dok bising bila mau naik... aduyai.... 

Oleh kerana “unexpected” lagi.. minyak masak pun kiteorang lupe nak bawak.. nasib baik la ada makcik jual pisang goreng tepi jalan.. ape lagi kami pun poww la sikit minyaknye.. masa atas bas baru teringat.... hahahahahahhah.... kami pun mengikuti langkah cik al kodok melintasi jambatan kayu... sana, guide bagi masa utk kami packing last2 dan check barang.. kemudian guide memperkenalkan diri dan terus bagi taklimat pendakian..... aishhh... dalam hati terdetik - hemsemnya guide kami... putihnya dan memang macho habis... tergoda beb tambah2 lagi si nora... hehehehhehe....


lepas Guide bagi sikit taklimat kul 5.00pm kami semua mulakan mendaki.. trek yang kami guna ni memang best sebab awal and akhir trek ni x de penanda.. so knela kami cari sendiri and kalau xsilap kami la group pertama guna trek ni Tahun 2013 ni... wahhh... hebat2... kata abg opie, trek ni sangat jarang digunakan dan dia berkata bahawa kami adalah group gila sebab ajak dia mendaki pada waktu malam... heheheheh....

 our mastermind…. kak ijan al-kodok

berhenti rehat seketika..


30 min pertama pendakian kami terhenti seketika... apabila nora tetiba slow dan fening.. so cik al kodok mengrahkan nora duk depan tapi dia kembali dok dibelakang.... lepas 15minit perjalanan.. “Unexpected” situation were happen.. Nora muntah so kami berhenti seketika... bagi bantuan apa2 yang patut terutamakasi perut dia dan kepala selesa, barulah kami teruskan perjalanan.... 




so kami semua slowkan perjalanan.. slow2 pun bergambar tetap laju.. sini sana sinun snap picha jer keje kami.. haha... bila dah behenti masing2 dok selak2... mak aiiii.. pacat 4-5 ekor kat kaki.. baru 1 kaki... selak kat kaki lg satu, pun ada 3 ekor... huhuhuhu... masing2 mulut dok cok cek... xde plak yang geli... pakai buang mcm tu jer... sapa just buang dekat2 memang kena sound.. sebab nanti tu pacat naik kat org kwn lain plak... baik xyah buang langsung... hahahaha... serius... sorang sekali kena maunya 6 hingga 7 ekor... huhuhu... 


dalam dok kami buang pacat, abg opie ckp... "biasalah, pacat tu sukan kat org baru pertama kali guna trek ni, kat aku dia xnak sbb dah biasa... hahahaha" masing2 duk kutuk, sekali abg opie selak suarnya haaaa... 3 ekor dok kat lutut... hahahaah... tetiba abg opie bangun.. bukak baju sambil duk belek2 badang dia yg sekeping... rupa2 nya dia terkena cekenit... apa lagi... kena bahan la... heheheh... seb baik dia spoting...


lupa plak nak bgtau... trek seri perigi ni memanjat jer.... cuma ada satu je menurun... yg lain semua memanjat... awal pendakian dah mencanak... adehhh.... tapi alhamdulillah... kami belum pewai kecuali NORA... hahahahaaha.....


akhirnya... kami sampai anak sungai... refiil air dan lepak seketika... waktu itu jam sudah tunjuk kul 6.45 petang... lepak sambil sembang2 kosong.....  cuaca pun makin gelap.... kul 7 kami memulakan perjalanan....

cik al kodok n faiz..

miss jonet, myra, cik israa, nora, syaiza & faiz...

pali ngan epy..

apalah yang dikutuk oleh nora tu sehingga pali suke dan kak izan tersengih..

lepas lepak kita org terus angkat sauh masing2.... sambil itu tourch light atau headlamp pun dah dikuarkan... masing2 senyap... setengah jam kemudian, terdengar azan yg menandakan waktu maghrib... so take 10 min... hehehehehe... kemudian kami sambung kembali perjalanan.... ada ketika nya kami berhenti seketika untuk mencari penanda trek....  

muhaimin yg menjadi model headlamp... muahahahhahhahaha....

 Magee time....

Mulanya perjalanan kami dijangka sampai dalam 4 jam.. tapi disebabkan beberapa perkara yang unexpected dan tak dpt dielakkan so perjalanan kami agak mengambil masa.. sempat la berhenti masak magee sebelom teruskan perjalanan and cari jalan tok ke puncak.. yummy… yummy… Pewai jugak la rasanya.. hehehe


Kire-kire kul 10.30 pm.. sampai la kami kat Kem Rimba.. waktu tu sume pun dah hilang penat.. excited jer nak bukak khemah… waktu sampai tu, kami tgk ada group lain pun duk berkhemah kat situ... group ngan penuh dengan motor dan lampu yang menggunakan generator... yeayy.. bleh kami menumpang cahaya sikit... selepas bertegur sapa, kami terus ke dewan terbuka... 

Sampai-sampai jer sume pun dah tau ape nak dibuat.. letak je beg, bukak kasut.... pasang khemah n bukak dapur la.. ape lg.. masing2 tolong2 apa2 yang patut... al maklum lah.. memasing penat dan sama-sama penat... dah tahu bahagikan kerja...


 Main masak-masak yokkk… tomyam di Jerai..


licin makanan malam tu...

Paling best sampai jer kat Kem Rimba ni sume pun liat nak g mandi.. mane idoknye kome sejuk bedi kat atas tu.. aktiviti malam macam biase lah.. makan dan ice breaking.. sume pun kusyuk jer dengar cerita guide tentang Gunung Jerai. Banyak jugak la yang kami tau tentang sejarah Gunung Jerai..Dalam kul 1 pagi baru lah sume pun urus diri dan rehat.. tentang pengalaman masing2 mendaki gunung... so bleh dikatakan semua beginner dalam mendaki gunung jerai ni tambahan pulak ikut trek seri perigi yang al-kodok dan guide rate 80% hardcore.... toink.. toink...

lepas makan dan membasuh serta mengemas, barulah masing2 pakat nk g mandi... walaupun sejuk, tetap gak nak mandi.... waktu tu guide dah masuk khemah tido... nyaman kowt lepas mandi... almaklumlah... petang tu, peluh tak ingat.. klau perah baju for sure dapat 1 baldi... baldi kecik la kowt.. melampau la weyyy.... busuk tu tak yah cakap lah... huhu....

 Myra, Cik Isra, Nora n Kak Ijan.. sempat lagi bergambar seyhh..

faiz, syaiza, cik israa, cik kodok dan nora yang terawal bangun... hehehehe..

 faiz, Epy, Muhaimin, Pali, myra dan suhair.... mengalahkan pompuan ni bile tangkap gambo..

12 Januari 2012/ 7.00am:- sume pun gagahkan diri tuk bukak mata.. warrgghhh…. Sejuk beku tido dalam khemah ni..haha.. untung lerrr orang tu tido dalam sleeping beg bulu angsa itik.. uiisshhh kelas kaww jah… haha… so as usuall la.. masing-masing pun wat ape yang patut.... tapi guide kami belum bangun lagi... ni comfirm pewai semalam tambahan pula malam tadi dia makan sikit dan lepas makan ubat sakit kepala....

Cik Al-kodok pagi2 da bangun tuk jalankan tugas masterchef.. menu pgi ni  bihun goreng + neslo.. kau hade…haha..seriously permandangan kat Kem Rimba yang sangat menyejukkan mata.. dari atas boleh tengok sawah and laut area Yan… and as usuall too.. click..click sana sini haruslah agenda utama setiap kali trip kan.. while all the gurl prepare for the break1st, mereka2 yang lain ditugas kan to bersihkan kawasan setempat sebelom semuanya together-gether sarapan....


bagi sudah puas mengambil barang2, kami semua jenjalan sambil mengutip sampah... sambil tu wajib lah bersnap2 sana sini... puas berjalan dan clearkan apa2 yang patut, kami kembali ke  tapak khemah...




sampai dewan terbuka, kami tgk bihun untuk bekfest dah siap cuma tunggu air je so cik al kodok mengarahkan semua khemah diturunkan.... . hehehehe.... sapa nak mandi bleh pegi mandi janji semua dan siap2 termasuklah khemah yang perlu diturunkan dan dikemaskan....


bihun grg utk bekfes...

guide kami yg hemsem yang muka tak mandi.... hehehehehe...

lepas bekfest masing2 mengemaskan kawasan sekeliling...dah siap semua kul 10.30 pagi, taklimat perjalanan sekali lagi diberikan... kali ini kami akan mngikut trek tangga kenari terus menuju ke Yan.... uiks... 4 jam jugak perjalanan ni... insyaAllah.....

nora khusuk dengar penerangan trek dari guide....(nora usha guide ke beri perhatian)


getah damar minyak yang boleh dibuat minyak wangi.... tetapi apabila dibakar ianya berbau kemeian....

unik tak....

13 of us... guide hemsem tlg amik pic ni....

sambil berjalan kami berhenti seketika untuk mengenali poko dan mendegar keistimewaan gunung jerai ini... sambil itu tugas utama kami untuk jungle clean dijalankan seperti biasa... 5 plastik hitam di sasarkan... hehehehe... tapi rasanya akan lebih ni... 





14 of us...


kerex's and sekretariat rakan muda

aksi apa ntah si nora ni...

macam2... ^^

muka happy jer... guide happy ke ngan kitaorg...

persimpangan ke trek tangga kenari, hotel dan gurun..

lepak seketika di telaga tok sheihk

apabila sampai di telaga tok sheik, masing2 amik peluang basuh kaki... agenda utama bergambo pastila ada tapi yang paling best... masa nak pakai kasut tu ada lah pacat yang sudah kenyang... perut nye buncit... hahahah.... pastu pacat tu nak angkat badan untuk bergerak xbole... punya la pacat tu amik masa dan try banyak kali pun tak boleh berubah kedudukan dia... apalagi lagi jadi bahan la pacat tu.... hahahahha... itulah balasan bagi pacat yang tamak... hehehehe....

tentang telaga tok sheikh ialah, Tok Sheikh ni merupakan orang yang yang bertanggungjawab mengislakan Maharaja Debar Raja l yang kemudiannya bergelar sultan muzaffar Shah pada abad 1136... huhuhuh.. lamaya.. beratus-ratus tahun dulu kalanya... dan makamnya di Kg Bujang adalah buktinya...

gerak nak turun tangga kenari... 

sepanjang perjalanan mengikut jalan tar ni, memang ada pelawat yang naik ke atas menggunakan kereta... kami je tak mampu bwk keta, so bwk lah beg... heheheh.... kat atas puncak ni macam2 ada... yang pastinya ada banyak tempat bersejarah dan mitos gunung jerai sehinggakan wujudnya nama pulau2 kawasan yan....



akhirnya kami sampai di Batu Kapal... mengikut abg opie yang dia pun dengar2 jugak... batu2 besar yang ada disini sememangnya adalah kapal yang telah disumpah oleh Sang Kelembai menjadi batu... dan pastinya ada batu yang berbentuk ikan yang berdekatan ngan abg opie (gambo diatas)... kami tak amik la picture tu... takut gak... heheheh... 

girls only...

leka mendengar mitos batu kapal....

menurutnya lagi kapal ini kepunyaan Maharaja Merong Mahawangsa di sumpah oleh sang kelembai ketika nak berlabuh di Pulau Serai, iaitu nama asal Gunung Jerai... huhuhu... Pulau Serai...? 



selepas melewati batu kapal, kami mula trekking menurun ke trek tangga kenari... di sini kami akan singga air terjun naga... kenapa dipanggil naga, jangan tanya kami,k... huhuhu... selepas meletakkan beg di persimpangan air terjun naga dan tangga kenari, kami pun mula turun ke bawah... adehhh... 

air terjun naga...

akar pokok...

puas berjalan, akhirnya kami menjejak trek tangga kenari... namanya tangga kenari tapi tangga tu ada di bawah lagi.... bukan kat atas ni ok... dan kami masih di puncak gunung jerai...

adidas sapa tu...

sepanjang perjalanan turun, muka pun masing2 agak pewai plus happy... why..? cik al kodok dok depan, sapa berani potong dia... katanya... org lambat kena dok depan... hahahaha... guide pun slow je turun... ikut laluan ni walaupun cerah tapi still lagi bahaya.... sekeliling adalah hutan yang agak tebal da penuh dengan batu2 besi... satu yang kami bleh lihat... trek tangga kenari ini dipenuhi dengan batu bijih besi.. so apalagi soalan pun terkeluar... katanya ada ura2 bahawa kerajaan kedah ada menawarkan orang2 kampung untuk mengendalikan batu besi di kawasan ini tetapi tiada siapa yang sanggup.. yalah... naik turun kan nak kutip batu besi ni... huhuh... kami pun tak sanggup...

menurut guide lagi, kami akan melalui south korea dan klia untuk trek ini... wuishh.. masing2 menantikan... check point itu... akhirnya kami berhenti seketika di kawasan lapang... tgk jam baru kul 1.00 tengahari... perut pun agak2 dondang sayang dah... so kami gerak ke batu putih... rupa-rupanya adalah kawasan air terjun... airnya tak yah cakap, agak bersih... masa nak sampai tu, kami terserempak dengan burung helang... subhanaallah... besar kowt... klau angkat manusia ni mmg bleh... huhh... 



sampai je, kami terus letak bag dan kak izan bwk kuar stove dan periuk untuk masak... menu tghari ialah sandwich dan maggie... bihun yang kak izan tapau balance tu di habiskan oleh abg opie... katanya itu sarapan dia... hahahaha... pagi td dia makan skit je sebab perut tak selesa katanya...

guide tolong masak...

guide (opie), faiz, pali, abg daim, zuhair dan syaiza...

lepas makan, dan rendam2 skit badan dengan air yg sejuk itu, kami mula packing... dah siap packing cik al kodok ckp perut tak selesa... nak cari port... hhahahahaa... ada jugak yg follow... terus dia turun cari port... dah settle semua, kami mula berjalan turun... sampai simpang yang kami letakkan plastik sampah, kami terus melalui KLIA... hahaahahaha... rupa-rupanya tangga tinggi yang 90' itu dipanggil KLIA... hahahaha... so turunlah... agka berhati-hati kerana licin dan batu2 dibawahnya tak berapa nak kejap... hehehehe...

selepas melalui KLIA kami mula memasuki trek hutan pulak... trek ini memang menjadi trail mountain bike... tapi masa kami guna trek ni, mmg xde group basikal dan xde pendaki yang turut menggunakan trek ini... uishhh.... nampaknya xde pendaki2 tegar yang nak ke sini... huhuhu...

south korea...

20 minit kemudian, akhirnya kami sampai di south korea... masing2 take five sebab... abg opie cramps perut... hahahahaha... duk gak kutuk2 dia tapi dalam hati je lah... mesti dia pewai... hahahahaha.... apa yang dikatakan korea, sbabnya kawasannya seperti musim luruh di korea... sejuk dan angin... serta lapang... macamlah kami dah sampai korea, kannnn.... heheheheh... so kenapa dipanggil korea, kami pun tak tahu... masa rehat tu si muhaimin plak duk pasang lagu winter sonata... adehhh... masing2 senyap layan hati... hahahaha... budak2 kerexs JIWANG... hampeh!


akhirnya kami sampai di pondok bermulanya anak tangga kenari 1000 tahun... dalam kul 4.30 petang macam tu.. huish laju gak kan.... tgk kat pondok tu sampah seperti botol air, tin banyak kowt... so masing2 pakat2 memenuhkan bag plastik sampah... sambil itu bleh take 5 kejup... cik al kodok pun nampak pewai... sama gak ngan guide... heheheheh.... 

syaiza..


habis je sampah tu, kami mula menapak turun... sambil itu mengira2 anak tangga kenari... masing2 agak perlahan kerana kuatir licin... kak izan dok bising klau ada sapa2 yang dok nak lari2... sambil2 itu si faiz dan mira duk mengira anak tangga... ramai gak yang sudi membilang bersama-sama...ada 1116 anak tangga..... berhenti je confirm menggeletar lutut..haha.. Sambil-sambil perjalanan turun kami buat jungle clean-up.. perkara yang amat dikesali tentang hikers yang xbertanggungjawab.. banyak noo sampahnye..


Lebih kurang kul 5.30 petang kami sampai ke Titi Hayun… cadangnye nak mandi air terjun tapi nengoknya ramai beno... so cancellah... nak g makan ais kacang kat Pantai Murni.. tapi disebabkan bumbung bas UiTM xlepas nak masuk jalan, kami membatalkan hasrat nak pergi n trus balik UiTM... naik je bas, masing2 amik peluang rehat... muka masing2 macam sedey jer... hurmm.....


Sesampainye kami di Depo Bas dalam kul 6.30pm, kemas-kemas barang dan sayonara la…. lepas kami kena bawak pegawai kehormat kesatria naik ke gunung jerai... buat aktiviti perkhemahan... owhhh... bagaimanalah nanti ngan diorg... mesti kami akan jadi skema dan keras semacam... huhhu.... 

penasihat : cik al kodok
ahli kerexs & rakan muda : myra, epy, syaiza, nora, faiz, pali, mursyid, muahaimin, zuhair
staf & pensyarah : cik israa, jonet & her fiancee daim
guide hemsem : saufi halim 

**ahli kohm : cik al kodok, syaiza dan myra.... 

by myra lululala... ohm00305


2 comments:

  1. boleh bagi no hp guide tak? -zairul

    ReplyDelete
  2. assalammualaikum... if don't just drop by my email kodok@oranghutanmalaya.com.. i'll give his nu, when i get permission.. thanks..

    -cik kodok @ kodok ohm

    ReplyDelete

- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

- Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

- Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAMkan serta merta.

Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.