Tuesday, November 20, 2012

Morning Tracking : Tabuh East Melawati

#Salam

Di awal 1 Muharam, beberapa ahli KOHM menjalankan "morning tracking" di Tabuh East. Disebabkan kerana cuti umum. Kami juga tidak mendaki gunung, sebab gunung mengambil masa paling kurang 1 hari. Kami ke sini kerana ingin mengeluarkan peluh dan mengekalkan stamina pendakian yang ada. Disamping aktiviti "melawart kawasan".

Bagi kami banyak perubahan yang berlaku di Bukit Tabuh ini, sebab semakin ramai orang yang menjadikan bukit tabuh sebagai tempat pendakian utama, selepas broga. Namun, mungkin disebabkan oleh pendakian nya yang lebih mencabar daripada bukit broga, Semenyih. pendakinya tidak seramai disana.

Permukaan batu, mampu mengoyakan seluar anda, jika anda tidak memakai seluar yang betul :p

Laporan aktiviti kali ini
Pukul 7 kami tiba di kaki Bukit Tabuh
Pukul 8 Kami mula naik di Bukit Tabuh East melalui jalan bawah menyusuri paip air. 
Selepas 2:45 minit pendakian + traffic jam + lelah. kami tiba di puncak bukit tabuh
Lepak di hujung tabuh east, hujung tabuh east bukan puncak tabuh east tetapi ia adalah panorama yang menggerunkan. Kami share video yang telah diambil oleh salah seoarang ahli kami : 


Pkl 12:00 kami dah tiba di perkampungan orang asli dan juga sampai di bawah. Kami teruskan ke Sri Gombak untuk makan tengah hari. Uncle Zainol dan Syed planning untuk next expedition


#FAQ of WHY of the event

WHY kami pilih tabuh east
- sebab dia menarik daripada tabuh west. walaupun taknampak genting, tapi lagi cantik la...
WHY pagi
- tengah hari panas oooooooooooo. gila ke panjat batu2 nie panas. nak pegang pun dah dahaga.
WHY ohm!
- Sebab KOHM best ler.... x yah la nak ulang 10x
WHY sampai tengah hari
- Sebab start pagi ler... nak panjat bukit inie memang la lama sebab jalan atas batu
WHY dorang pakai kasut
- Sebab mendaki sesuai pakai kasut, takkan pakai selipar jepun. atau selipar jalan, naik atas putus
WHY bawak kamera
- Kan dah ckp sebab pemandangna menarik
WHY syed duduk di hujung batu
- Syed menguji keberanian die yang menakutkan orang2 di atas itu... (lihat video)


Next event; Pendakian Nuang. contact uncle Zainol. 


No comments:

Post a Comment

- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

- Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

- Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAMkan serta merta.

Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.