Friday, July 20, 2012

JC Rumah Api Tanjung Tuan 2012

BERITA PANAS!


PORT DICKSON ; 15 Julai 2012 - Jungle Clean Up, telah berjalan di di persekitaran Rumah Api Tanjung Tuan, Aktiviti ini dijayakan bersama, Jab PERHILITAN N. Sembilan, Jab PERHILITAN Melaka, Jabatan Alam Sekitar Negeri Sembilan, Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal Dan Pembersihan Awam, SWM Environment Snd Bhd, Politeknik Port Dickson, Politeknik Ibrahim Sultan (PJB), Politeknik Merlimau dan Kelab Orang Hutan Malaysia.

Korang nak baca berita ini start dari mana??
O.k kita start dari semalam, 15 Julai... bukan semalam hari ini...

PORT DICKSON; 14 Julai - Suasana aman damai Pantai Port Dickson berubah menjadi aman dan damai, pokok mula bergerak kiri dan kanan, suasana ini jarang berlaku kecuali apabila kedatangan KOHM, pada waktu Sabtu membawa bersama semangat cintakan alam, 


Ok seperti mana dalam rajah diatas, itulah sebab mereka datang awal dari sepatutnya. Terima kasih kepada semua yang membawa makanan dan menyumbang tenaga masak. Oleh kerana semuanya sudah cukup kita mulakan BBQ kita dengan rasa tenang...

Q&C checker


Apa macam terliur tak? ok serba sedikit jer gambar masakan BBQ kami pada malam itu, mana leh tunjuk lebih takut nanti orang cakap menunjuk pulak. Ada ikan, ada ayam, meehon lagi, ada air pelbagai perisa bertambah ice, ada roti tuna... o.k yang ini kami tak menunjuk cuma cakap sahaja. Setelah puas makan dan berBBQ. Tiba masanya untuk kita buat sedikit pengenalan dan menerangkan aktiviti esok.



Itulah serba sedikit apa yang dibincangkan sambil Bbq tersebut. Ada lagi, pembahagian group mengikut group masing-masing. Ada 9 Group untuk JC kali ini. Yang di ketuai oleh CL (Clean Up) leader. Selepas daripada itu kami berkumpul mengikut group masing. Setelah semua selesai, mereka membasuh pinggan dan barang-barang BBQ.

AJK KOHM pula pergi mesyuarat! yang lain, jaga diri masing-masing (kami keluar jejalan... )

Flashback news 15 Julai

PORT DICKSON ; 15 Julai 2012 - Jungle Clean Up, telah berjalan di di persekitaran Rumah Api Tanjung Tuan, Aktiviti ini dijayakan bersama, Jab PERHILITAN N. Sembilan, Jab PERHILITAN Melaka, Jabatan Alam Sekitar Negeri Sembilan, Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal Dan Pembersihan Awam, SWM Environment Snd Bhd, Politeknik Port Dickson, Politeknik Ibrahim Sultan (PJB), Politeknik Merlimau dan Kelab Orang Hutan Malaysia.

Besoknya kami, menunggu kehadiran pelajar-pelajar Politeknik Port Dickson dan Politeknik Merlimau. Politeknik JB dah sampai awal, dorang pun joint BBQ kita malam tue. dan yang lain-lain skali la, semuanya dalam 200 orang. Ramai betul yang takecare alam sekitar, tetapi semua bergantung kepada diri anda juga. 


Sebelum apa-apahal tunjuk gambar banner dulu


Figure 1.1 : The banner of jungle clean up 15 Julai 2012; scale 1:12 (khairul, 2012)


Sebelum kedatangan peserta, kita tengok gelagat sebahagian daripada ahli KOHM! maklumla, baru bangun. Masih aktif dan bersemangat



Dalam pukul 9 pagi, student dari Politeknik PD yang penuh bersemangat sampai ke sini, amboi baju cantik2 berlake? nak gi JC ke nak gi Dating.. hahaha aktiviti pertama adalah pembahagian uniform GC.


Peserta JC daripada Politeknik PD, kusyuk mendengar taklimat oleh En Rusman. Mereka kelihatan tidak sabar-sabar mau jalankan JC nie. masing-masing dapat uniform free. 
Tunjuk sikit cam mana baju die.. kalau nak joint JC lagi yer lepas nie




Ok, seterunsya mereka salin baju, dan pergi berkumpul ikut kumpulan yang telah ditetapkan... Saya perkenalankan CleanUp leader dulu la....




Kemudian mereka diberi penerangan ringkas berkenaan dengan program ini sebelum pergi minum pagi dan juga berkumpul semula untuk pergi ke Rentis yang ditetapkan. Nie nama rentis2 die rentis laksamana, rentis pantai, rentis pulau intan dan rentis monkey bay. Setelah [aham dengan taklimat lebih kurang pukul 10.15 mereka bergerak ke rentis masing2 dengan gaya masing. Sempat saya merakam gaya ini ;




Apa yang bestnye? korang tanya...tengok la.. ada sorang jer pakai baju merah itu lah aku... hihi. Abg Man suruh kami rekod sampah2 yang ada.... tujuan die untuk mengenal pasti berapa banyak sampah yang berjaya di kutip, memang x tertulis la, terutamanya mereka yang berada di Rentis Pantai. kalau nak tengok lagi gambar aktiviti jungle clean Up yang lain klik disini je... 

Tengok ini, betapa banyak sampah di pantai sekitar Tg Tuan nie




kalau kita lihat disini, ini sebahagian sahaja sampah yang ada. tapi kesedaran bermula kepada diri anda yang membaca artikal saya yang tah pape nie.. Kami amat berharap, jika kami datang lagi, tiada lagi benda yang mengecewakan ini lagi. Jom bersama kami untuk JC yang akan datang!

Eh kejap.. belum habis lagi.



Pukul 12.30 kami dah berkumpul di Rumah Api Tg Tuan. wow! dapat nampak kapal. 



Dah sampai ke sini kami menikmati pemandangan yang luar biasa! tengok kat album kami ada upload gambar. Setelah berjaya hilangkan penat, kami berkumpul semula ke Kem side untuk makan tengah hari, pengiraan sampah, solat zohor dan majlis penutup

Total up semua group, dapat jumlah sampah banyak ini


Sampai x muat dacing tue. kami juga mahu perhatian untuk menjaga alam sekitar

lebih kurang pukul 3.30 aktiviti penutup diadakan. pemenang menerima hadiah masing-masing, antara pertandingan yang dijalankan peserta terbaik setiap kumpulan, dan kumpul yang memenangi gambar mengikut kategori....

Sebelum majlis penutup kami mengambil ramai-ramai

maaf lensa tak cukup luas.. yang kat belakang tue tengah berlari2 nak ambik gmabr... dapat la gambar tengah lari... hahahaha

Acara tamat jam 5.00 petang. Terima Kasih kepada semua....Terima Kasih kerana membaca. 

Monday, July 16, 2012

RS - Pengenalan Ikhtiar Hidup

Sapa kata tak perlu...apabila kita keluar daripada zon selesa mcm rumah kita sebenarnya kita dah berada dalam zon survival katanya...

Lagi..pernahkan anda pergi kursus yang sangat santai dimana anda dibenarkan duduk bersila sambil memeluk bantal, baring2 sambil berselimut, meniarap, membuat aksi superman?....hehehe

Pastu disajikan pula makanan yang marbeles dan superb..ish ish ish

--------------------------------
Bahagian atas adalah iklan! hahaha 
Entry ini adalah daripada kacamata saya..l

Kisah berlaku pada 29 June hingga 1 Julai 2012 (Jumaat hingga Sabtu) yang lalu. Kursus ini adalah anjuran Kelab Orang Hutan Malaysia (KOHM) selepas Kursus Asas Kemahiran dan Peta. Perserta dan Urusetia adalah Rusman, Garfu, Uncle, Nazrul, Sepul, Hero Remaja a.k.a Alip, Cikgu Zaha dan Imran, Ina Omar, Ira, Rashidah, Ain & Uchu dr PoliJB

Saya memang menunggu kursus ini dijalankan oleh KOHM, rasanya ilmu ikhtiar hidup ini sangat penting kepada setiap daripada kita terutamanya kepada peminat aktiviti 'outdoor'. Sekarang, setelah mengikuti kursus ini, saya merasa lebih yakin untuk menyertai ataupun melakukan aktiviti 'outdoor' . Saya sarankan kepada sesiapa yang berminat untuk aktiviti 'outdoor' haruslah menyertai kursus seumpama ini selain daripada pengalaman2 sendiri (ini mcam testimonial la pulak).

29 June 2012
Sampai je rumah lepas balik kerja, saya mula mencampakkan barang2 dalam beg. Sauk je apa2 yang patut. Jam 8.00 malam berjanji dengan Garfu di Petronas selepas fly over Senawang. Sampai di Hutan Rekreasi Gua Batu Maloi lebih kurang 9.15 mlm, Rusman dan keluarga telah pun 'set up' tapak perkhemahan, dapur dan dewan. Sejurus kemudian, Ain dan Uchu sampai..diikuti dengan Cikgu Zaha dan Imran..diikuti dengan Uncle dan family. Sepul, Jerul dan Alip tiba bila kami dah mula taklimat..

Malam tu, menu 'dinner' kami adalah steam boooaaaatt! 

 Rusman & Isteri sedang memotong daging rusa yang ditaja oleh Cikgu Zaha
hohoho rugilah sapa tak join..

 
Garfu, Cikgu Zaha & anaknya Imran... dan tidak ketinggalan anak Rusman si kakak hehe

Ok start makan



 Cedok jangan tak cedok Uncle..

 Antara bahan2 untuk steamboat kali ini - fishball, sotong ball, ketam finger, sosej, fish cake,kupang, sotong, udang biasa, daging rusa (takde plak dalam gambar) udang harimau (Cikgu Zaha sponsor lagi..hai terima kasih Cikgu, semoga murah rezeki Cikgu)

 sayur sawi, sayur kangkung, cendawan tiram dan mee kuning..kuah sup dan kuah tomyam nyum nyum
tak terabis kami makan malam tu hehehe 

Ira, Uchu, Ina Omar, Rashidah

yang kat tgh adalah Ain

Selepas kenyang, sedikit taklimat disampaikan oleh Rusman tentang intipati kursus yang akan bermula esok hingga Ahad.


30 June 2012
Hari Sabtu dimulakan dengan kelas teori, lupa pulak nak salin nota Garfu masuk ke thumb drive. Ada 5 aspek penting bila kita dalam keadaan survival ni:

1. Api
2. Tempat Perlindungan
3. Isyarat
4. Makanan/Air
5.Pertolongan Cemas

 Garfu sebagai penceramah untuk kelas teori

 Ina, Ira & Ain

 Uchu



 haaa..santai tak? aksi superman

 mana ade kursus bila masuk kelas sambil peluk anak? isteri dok kat belakang pun dengar sekali, cuba bagitau kat mana ada? 
KOHM je yang buat..hahahaha

siap baring?, sandar2.... yang berselimut tu ha lagi best..

Lepas kelas teori, praktikal pulak....masing-masing menjadi duta stokin pacat yang diperkenalkan oleh Garfu hahaha..

 cuba teka kaki2 sapakan ini

 Garfu memberikan penerangan

 potong akar kayu untuk?...

 dapatkan airnya..sepul meng'test' air dari akar kayu

 tu dia airnya..memasing pakat cuba sorang sikit..air dia agak payau sikit, kira macam minum air rebus akar kayu tu la hehe tapi tak pahit

 di tadah dengan daun..hmmm lupa pulak nama daun ni, daun ni org dedolu guna untuk buat lemang instead of daun pisang sekarang ni..ia lebih wangi..kalu masak nasik letak daun ni kat atas pun bagus katanya

 satu lagi cara nak dapatkan air

buah yang boleh dimakan

 tabung air daripada buluh

 sediakan bahan untuk pratikal api





 rerambut...bahan untuk mulakan api

 amik lumut2 ni..kemudian perah..airnya boleh minum

 pucuk ubi

 ubi kayu kecik ..hehe

bahan bakar

 bahan2 untuk dimasak/makan

bahan untuk tambah perisa...hehehe
taklah..berkesempatan bertemu dengan ulat gonggok besar ini..atau mentibang ekk?

 cuba menghidupkan api

bahan2 untuk practical nanti

Selepas itu, rehat makan tengahari. Menu adalah nasi ayam..lupa pula nak snap gambar masa tersebut. Mungkin sebab lapar hmmm?

Petang sikit, lagi kelas praktikal untuk tempat perlindungan pula...

 teknik untuk merapat daun untuk dijadikan dinding/atap
  
 shelter group saya

 shelter group lawan..kat tebing tinggi kau!

air dari bunga pokok halia hutan

Seterusnya praktikal menghidupkan api dan memasak ala survival...

 api berjaya dihidupkan

 hasilnya..ayam yang dimasak dalam buluh..uish sedappp!

 nasi yang dimasak dalam buluh

BBQ.. ayam dan ikan jaket

 sambal kicap dan air asam

pucuk ubi 

Setelah perut telah pun kenyang, kelas teori seterusnya untuk topik peta & kompas juga ikatan & simpulan..

 ini petanya ye..

 dapat koordinat A ke B, cari jarak dan bearing

 penceramah kali ini adalah Rusman, haa tengok2 penceramah pun santai gile hehehehe

 kelas ikatan dan simpulan oleh Garfu
siap ada sound effect..zuppp! zuppp! hahahah

 
 hujung sana memasing semangat buat ikatan yang diajar
Rashidah pula berusaha keras agar mata tidak tertutup terus hehehe

 Yea! Berjaya buat, Ira mmg seronok sakan bila satu2 ikatan berjaya dibuat

 "pusing tali camni ye..zupp!"

 
'artillery loop'

1 Julai 2012
Sarapan pagi ini, disediakan secara gotong royong dan diketuai oleh Ina Omar sebagai chef, Ain pula tukang buat air...saya perati je dari jauh, biarlah yang muda2 tunjuk bakat haha (alasannn)



 menu pagi - nasi goreng In Omar, Sosej Layu , Ikan Jaket, dan Telur Dadar Masin Terlebih hehehe
takpe-takpe..praktis..sok-sok cuba lagi sure lepas tu perfect hehe





 Lepas sarapan, kami bersiap, untuk sesi orienteering



 kami dibahagikan kepada 3 group, group saya bersama Alif dan Shida

 dan fasi kami adalah Uncle

 terlajak sampai ke sungai...moral - jgn lupa tanda2 dipeta

 jumpa tapak babs (tapak kaki anjing lor - garfu)

 bertembung dengan group Ain dan Uchu, fasi Jerul di CP4

Stokin pacat terbukti berkesan..tiada gigitan pacat dikaki..tapi pacat adalah bijak, berjaya naik ke belakang badan dan perut cisss..hehehe. Jarak sesi orienteering  adalah dalam 500++  meter kerana ada rakan yang perlu menghadiri kursus lain pada petang tersebut. Sesi makan makan menyusul dengan masakan kampung yang simple..dimasak oleh orang kampung la hehe..

 ayam masak rendang

 lemak putih

 sambal belacan

ulam raja yang baru dipetik..

Selepas makan adalah sesi kemas mengemas dan bergambar. Kami bertolak meninggalkan Batu Maloi hampir jam 3.00 petang.





Koleksi 
 sesi rumusan lepas amik gambar reramai depan 'keris'




Secara keseluruhannya, ecehh.. mesti ada rumusan sikit!! hehe. Kursus ni memang bagus untuk outdoorian, especially utk ahli KOHM la kan sbb ilmu haruslah penuh di dada disamping pengalaman sedia ada. Lagipun ini adalah salah satu usaha KOHM untuk melahirkan barisan2 pelapis tenaga pengajar untuk mengajar ahli2 yang lain dan generasi akan datang.

Kursus seperti ini juga merapatkan hubungan antara saya dengan geng KOHM yang lain mcm Ina, Ira, Rashidah, Ain, ..first time jumpa mereka hehe (nampak sangat jarang join aktiviti KOHM hahaha)

Terima kasih kepada urusetia kerana bersusah payah mereka menganjurkan kursus seumpama ini. Bukan mudah sebenarnya nak anjurkan satu2 event apatah lagi kursus macam ni. Macam2 benda kena diambil kira..makan, tempat tinggal, sampai memikir nak ajar apa..buat slide.. sian jugak tgk, pastu. Remeh kerjanya. Saya tahu sbb saya pun organizer kursus di Jabatan hohoho. Pening acik, belum masuk kerenah peserta huhu. Saya amat menghargai usaha kalian. Bukannya mereka dapat upah pun mengajor. Masa dengan family pun dikorbankan bagi memastikan KOHM bergerak dan membangun. Jadi apa lagi, yang lain? rebutlah peluang bila ada kursus seumpama ini diadakan, kalau nak pergi yang kat luar, mahal dorang charge, pastu mana boleh nak tergolek2 baring meniarap bagai dalam kelas haha..tu yang mahal tu. 

So i'am looking forward for the coming kursus..maybe next year??


:: Artikel oleh : OHM00017 ::

Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.