Sunday, June 24, 2012

RS Gunung Stong - KeReX'S & Sekretariat Rakan Muda UiTM Kedah

salam.

15 Jun 2012....4.30 pagi lagi dah gagahkan mata untuk bangun and ready tggu dkat depo bas. Masing-masing dgn mata yg ala-ala beruang koala pun menapak masuk dlm bas stelah menunggu KAK IZAN yang lambat tewww. Then, bas pun gerak. Dlm kul 6.30 gitu, ktorang brenti ntuk solat subuh kat masjid kuala ketil. kemudian perjalanan diteruskan... masing-masing tido tak ingat....

Perut dah berkecorong membuatkan kami semua pakat bangun... tpi mmg laa menyedihkan bile RnR yg ktorang singgah tu tutup atau lebih tepat lgi sbnrnya tak bkk lgi. haha. so srpn laa ktorang dkat pekan jeli. lpas tu, ktorang continue perjalanan ke Dabong. tpi adelaa org tu yg lupa nk pegi bank so kne laa patah balik... kuang3.


Dalam pukul 3.00pm cmtu, ktorang pun smpi ke resort, sedia ntuk tukar pakaian, packing apa2 yang patut.... warm-up.... then kitorang dah start trekking. 


semua muka2 maintain cool walupn trek agak mencanak ye waktu tu....hahahhaahaha....... behenti rehat kejap di wakaf terakhir.... minum jup.... 5 minit kemudian kami meneruskan perjalanan ke Kem Baha..... trek memang agak mencanak.... smpi agak2 dah gigil lutut, ktorang pun smpi laa ke Kem Baha... mcm biasa la aktiviti wajib kem iaitu pasang khemah, masak, mandi... malam tu, lepass ready2 semua, ktorang pun gather2 ntuk mamam malam :)

menu mmg sedap2 belaka antaranya sup daging baha, air asam stong, te'o jelawang, sayur kobis goreng kicap dabong and last but not least petai bakar... yummy! bila perut pn dah kenyang, meh laa sembang2. malam sesi perkenalan antara ahli :) kul 11.00 malam masing2 masuk khemah dan tido.... 

16 Jun 2012....

pukul 6.00 dah celik mata ntuk solat n masak. then ramai2 sarapan menu nasi goreng and teh'o panas dan kopi'o kawww. pukul 9.00 pagi dah mulakan misi mendaki puncak gunung stong. baru stengah jam, masing2 dah brenti kluarkan coklat. haha.gain energy sekejap....

senyum smpai tersepit mata. seswaaii dgn gelaran en.isz smiley nyerr :-)

muka2 presiden yang mantooppp! 

kak izan nk kasik kurma dkt syaiza ttp tdak dilayann....hahaha..=P

promote kitkat keww rege??

kak isra & kak fathia sdng berbuat apekah???... yg penting,,mak tetap maintain kt belakng tuh ^_^

peace yaww!

jgnkan coklat,semua jenis mknn keluar! bru stengah jam pertama kot.... haha

choki2 pn coklat jugakk! 

abg isz n kak myra <3

then, slpas dh puas mkn coklat,kurma, ambik air smua bagaii ktorng pun gerak ntuk meneruskan perjalanan....setiba nya di kem balak abe miji a.k.a poknik memberi penerangan tentang persimpangan gunung ayam & gunung stong..masing2 mendengar dgn penuh kekusyukkan dan ketawadukkannya..nk tunjuk baik letewww..hahaha...then, meneruskan lagi perjalanan......... 

Agak2 dlm pkul 11:30 cm2 smpi lah kitorng di Gua Bogo.. motif utama berenti disitu adlh ntuk take 5 and ambik bekalan air ntuk masak.. but..... sempat lg semua berposing maut dpn gua tu knn.masing2 dh rse mcm hot & spicy sngt la tuh knn...hehe...

kat Gua Bogo... 


Mengikut pengiraan semasa...kononnya akan smpi di puncak Gunung Stong 2 dlm pkul 1 petang... tetapi apakan daya kita hnya merancng dan Tuhan yg menentukan right???...tetibe jer knn..padahal nk gtau yg kitorang smpi lewat 1 jam kt atas 2.mne xlewat asyik berposing jerk..huhu..so,dlm pkul 2 cm2 bru lah dpt menjejakkan kaki diatas puncak Gunung Stong tuu...Alhamdulillah....bersyukur sngt2..segala kepenatan serta keletihan terhapus begitu shj setelah smpi dipuncak Stong..terserlahlah kegembiraan disetiap wajah2 yg begitu excited tetapi agk semput ditambah pula dgn perut yg sedang menari2 kelaparan...hahaha

Oleh krna semua duk wt muke 10 sen sbb lapar...so, master chef kitorng a.k.a Kak Izan pun mulalah operasi memasaknyerr dan dibantu oleh bbrpa org pmbntu yg hot2 gituu...haha... Sambil2 menunggu chef2 msak, ktorng sempat lg bergmbar dgn tupai kt atas tuu...best kott...



KeReX's UiTM Kedah.... ^^

chunk dan am...

ada tupai yang amat selesa makan di tapak tangan.... nyum.. nyum...

Lepas mkn, ambik gmbar smue kmi pun mula turun lebih kurang pkul 3:30 ptg cm2... ade bersame kmi time tu adlh student2 UTM Skudai, Johor...

masa nk turun 2 smue muke ceria jer sbb xsabar nk mandi sungaii kott..so,,hasilnyer perjalanan menjadi agk laju....time turun bleh la nk laju2 kn.cube time naik tgok.. mampos nk laju2..pakat pancit la smue kn..heeee..yg paling bestnyerr time nk trun tu keadaan menjdi ceria apbila mak tetibe jer jd bnyk ckp.. mcm2 yg dingomelnya.. sronok turun bukit agaknyerr. time naik kn penat.so.... smue mcm spechless jerr..




Pkul 7 mlm macan tu, trip pertama smpai di kem baha dan terus mencapai pisau, periuk, belanga, kuali ntuk mencincang ape yg patut and memulakan operasi msak for our dinner.. mmg sngt bersmngt time masak tuhh sehinggakan rse mcm ada dlm pertndingan master chef..haha.. .padahal kitorng msak cepat2 tu sbb tkut ada org 2 bising n dh xsabar nk mandi sungai...hihihi.

Ok...part ni yg paling best...Makan Time !!!...nyum nyum..menu agak menarikk..nk tahu ape menu mkn malam kitorng???..menu mmg best.tomyam,kubis goreng,telur dadar,ikan masin, petai rebus,air nescafe,kopi'o, teh'o....sedaaapppp..actually xsure samade mmg sedap or mmg kitorng lapar.hah....

Setelah selesai mkn mlm, 13 org drpda kmi pgi menengok2 view mlm yg terrsngtlah indah..kecantikkan mlm 2 mmg xdpt nk digmbarkan dgn kata2..bintang2 yg berkedipan sngt menyentuh hati dan jiwa yg lara...amboihhh..tetibe jd jiwang plak kn..hehe.senang citer pemandangan mlm 2 mmg layaaannn habisss la..rugi benor lah kpd sesiape yg xtgok..sila jeless kpd yg xdpt ikut tu yerr..hahaha

kabur.. kamera masuk kabus... hahahha...

us...

joe dengan kain pelekatnya.... adehhh...

lepak sambil mengahayati bintang... hahahhaa



17 Jun 2012...

Pada keesokkn pg nyer... mcm biase la bngun awal ntuk msk sarapan.... sambil sarapan kak izan ajak g tgk sunrise... huhuhu... malangnya, kerana kabus yang agak tebal so tak dapetlah nak nengok matahari naik.. huhuhu... 






Menu sarapan : nasi lemak,ayam masak merah, ikan bilis sambal, sambal petai & telur rebus..Masing2 makan dgn penuh keasyikkan sbb nk gain energy ntuk Tirukk....huhu. Oraite..... lpas mkn smue, kami pun mulalah berangkat ntuk memenuhi objektif utama kmi iaitu TIRUK.... TIRUK.... 




adehhh.. untuk sampai disini, kami kena menapak bukit yang mencanakkk... huhuhu... nasib baik sarapan td makan nasi lemak... adehhhh... bukit tu agak tinggi... kak izan di belakang dengan adiknya iaitu, Hery... Pkul 9:30 cm2 smpi lah kitorng di pertembungan antara 2 air terjun dr Gunung Stong & Gunung Ayam.. Sejam kemudian gerak ke telaga 7.. Disitu lah beraksinya pelbagai aktiviti termasuklah akitvti gelongsor, keretapi 9 gerabak dan yg sewaktu dgnnye...rsenye xperlu nk cite pnjng2 la kot tgok je gmbar kt bwah ni dh bleh byangkan betapa kebesttan nyer tu...^_^







guide pok nik dan mat dam






fatyia..


After dh berseronok-ronok kt telaga 7 tu kmi pun balik and mandi sekali lagi di kem baha..mmg puas mandi la katakan..unfortunately...objektif utama kmi xtercpai jge oleh sbb2 yg tertentu.. kmi xdibenarkn oleh guide ntuk tiruk sbb licin..so,its very dangerous la kn..... Anyway,kitorng smue happy2 jer..heee =)


lepas je tiruk, kami naik terus kemas2 dan packing... kak izan masakkan maggie yang sedap itewww.... makan dengan lahapnya... sambil itu sampah2 dikumpulkan dalam plastik hitam yang mmg ada spare bawak seperti pesanan... kami tidak meninggalkan sampah dan bawak turun seperti biasa... hehheeheh.... 

makan maggie...


5 orang ahli KOHM.... heheheh... joe lambat.... 


ahli OHM ada 6 iaitu kak izan, joe, isz, syaiza, chunk dan myra...

tepat jam 1 tengahari kami mula meningglkan Kem Baha... sampai di pondok kami mengikut laluan yang membolehkan kami nampak air terjun Jelawang yang tingginya 350 meter... huhuuu....






ngan guide adam...



jam 3.30 petang kami semua selamat sampai di bawah... sementara tunggu kak izan, mak, cik israa, kak fat, isz, myra, am dan chunk serta guide pok nik, kami tukar baju dan mandi di tandas yang berdekatan.... arghhhh.... terbang segala kepenatan yang melanda.. rasa puas hati kowt....

group kedua sampai... cepat-cepat kami tolong apa2 yang patut.... better tolong daripada dok syiok bersembang... jup lagi kena jelingan maut orangt tewwww... haru 1 bas.... huhuh... kami mengadu lapar.... so cepat-cepat je kak izan dan yang lain g mandi dan solat... setelah settlekan bayaran dan selamat tinggal kat guide 3 orang tu, kami terus keluar menuju ke Kedah... naik je atas bas... masing-masing lena... hahaahaha...


kami singgah atau lepak kejap kat RnR Titiwangsa... bergambar seketika... waktu itu jam menunjukkan 6.30 petang.... kami tak lama disitu.. just amik gambar kejap... amik keputusan untuk solat dan makan di RnR Perah... hehehehe...

akhirnya kami sampai di UiTM Kedah jam 12.00 malam.... kami semua happy jer... walaupun tahu pagi esoknya nak pegi kelas kul 8.00 pagi tapi... klau dah seronok camni oklah... stress pun hilang... hehehe... insyaAllah... lepas raya kami akan ke Gunung Jerai via Lembah Bujang... heheheheh....

sekian dari kami, sara :)

copy dan paste kat website http://kerexuitmkedah.blogspot.com/ oleh Kodok

2 comments:

  1. ala iz.. dtg shah alam, sombong dengan aku.. bla la... hahaha

    ReplyDelete
  2. perghhhhh thumbs up la evelibodi....hahahhahaah T_T nanges sebab tak dapat itot!!

    ReplyDelete

- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

- Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

- Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAMkan serta merta.

Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.