Monday, February 27, 2012

KeReX's dan SRM UiTM Kedah - RS Batu Maloi Tampin

salam KOHMrians.. sorry lambat post report Batu Maloi Bulan Januari lepas.. keje menggunung beb...

 yuk.. sambung tentang Batu Maloi yang terletak di Tampin.. inilah kali pertama kami iaitu SRM dan KeReX's datang kesini.... ada seorang ahli kelab pernah datang kesini masa dia masih bersekolah...

23 januari 2012
7.30 gerak ke Bt Maloi... dalam setengah jam dah sampai... oleh kerana masih awal so minum dulu walaupun sarapan telah disediakan di Batu Maloi... dalam perjalanan ke Batu Maloi, kami memandang kiri dan kanan mencari buah durian.. yeayyy... akhirnya... pak latip yang kami sayangi membrek bas dengan tiba2 semata-mata kerana durian... hahaahahaa...

mengangkat durian...

semangat durian punya pasal habis 'bau'an chunk kena kat durian... hahahaa..

9.00 pagi parking bas mula gerak masuk ke dalam... jalan kaki sebab bus tak muat... hahhaahaha... sampai di kawasan batu maloi, kelihatan en. rusman menunggu kedatangan kami dengan penuh keceriaan dan senyuman manisnya... hehehheehe... :P

en. rusman memberikan taklimat serba sedikit ttg kawasan penempatan Batu Maloi..

tekun.. bleh caya ke muka2 ni mendengar... so excited... hahahhaa..

lepas penyerahan kepada en Rusman, kami bersarapan untuk kali ke-2 iaitu mee goreng... hehehhee... best2... makan lagi... yeayyyy... saat itu "hahaha.. rugi Baei dan joe tak ikut... hahahahah..." suara sapa ntah.. kami pun turut sama mengutuk... hahaahaha...

beratur..

En. Rusman Pegawai dari Jabatan PERHILITAN merangkap Pengerusi Kelab Orang Hutan Malaysia (KOHM)...


lepas sarapan dan persediaan, En. Rusman sekali lagi memberi taklimat persediaan dan keselamatan kepada kami... dan trip RS ini akan disertai oleh 5 orang guru dari Pusat Kokurikulum tapi tak pasti dari Pusat Kokurikulum mana.... lepas taklimat jam 1030 pagi, kami mula masuk dalam hutan... yuk..

aweks-aweks KereX's dan Sekretariat Rakan Muda UiTM Kedah...

memberi serba sedikit asal usul terjadinya susunan batu-batu di sungai...

tekun dan khusyuknya...

mula masuk meredahi sungai di celah susunan batu-batu...

deretan 7 dara pingitan... dari kiri sue, sarah, syaiza, die, wany, dila dan meow...

mira, milksugar dan nora..

akar-akar pokok di batu-batu sebagai titi.... 

sementara tunggu org belakang sampai, en rusman main game pendek... layan....


kuar dari celah-celah susunan batu yang kecil...

menyelam melalui celah2 batu... huhuhuhu...

mengereng badan...

syaiza...

sarah..




rehat dan lepak seketika....

dalam gua ni en. rusman menerangkan mitos dan sejarah awal terbentuknya batu-batu besar sehinggakan ia di namakan Gua Batu Maloi...

edham..

faizzz...

ajik dan hamdi...



meow... huhuhu...


terbentuknya mcm patung wayang kulit itu adalah dari air yang mengali dan tempias dari batu-batu tersebut... macam mitos tentang 'Maloi' ni... so klau korang nak tahu lanjut korang pegilah berurusan dengan Jabatan PERHILITAN Negeri Sembilan, k....
group depan...

group tengah...

akhirnya kami keluar dari celah-celah batu setelah mengharungi air sungai dan air terjun yang xbape nak tinggi... fuhh best dan basah kuyup kowt.... hehehehee... kecuali en zaidi yang basah skit jer... 










sampai di tempat perkhemahan batu maloi, hujan yang tadinya renyai terus mencurah-curahkan airnya... huhuhu.. lebat... kebetulan makanan tengahari dah siap... pakat-pakat tak ingat kowt.. masing-masing diam layan makanan sambil ditemani oleh hujan yang lebat...

 laju sungguh mencedok lauk.. hihihi...

 concerntrade makan... lapar main air dan hujan... hehehe..



 lepas makan nasi, pak latip dan pak non (abah) membuka buah durian... arghhhh... semuanya layan makan durian... best-best... sesungguhnya trip kali ni lebih bermakna walaupun group KOHM tak ramai turun kerana hal-hal masing...



lepas mandi dan tukar pakaian, majlis penyerahan sijil dilakukan... setelah hujan berhenti seketika kami berjalan ramai-ramai keluar dengan kenagan yang baru...


thanks to Jabatan PERHILITAN Negeri Sembilan dan KOHM yang meluangkan masa dan korbankan CUTI anda keran trip RS KeReX's dan SRM UiTM KEdah ni... insyaAllah... klau ada budget lagi sampailah kami buat kali ke-2... hehehehe...

2 comments:

  1. first time dtg batu maloi ni..ape pun..mmg best r tmpt ni!! hihi.. insyaAllah sy akan bwk mmbr2 sy plak g sne..:)

    ReplyDelete

- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

- Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

- Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAMkan serta merta.

Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.