Saturday, February 11, 2012

KOHM Nuang Extreme 2012

salam kodokrians... ehh silap... assalamualaikum OHMrians.... hahahhaha.... wah hebat penangan bulan 2 tahun baru 2012... 7 orang peserta KOHM Nuang Extreme telah kena penangan bisa badan yang terlampau PEWAI... cramps otak dan perut bila dipenuhi dengan kata-kata motivasi... huhuhuh... CRAMPS OTAK bila tak nak diketawakan jika CRAMPS dan JATUH... 

CRAMPS PERUT setelah menahan GELAK dan PEWAI sangat sehingga kan gelak pun keluar satu persatu HA HA HA HA.... hahhaahahahaah... (gelak jahat)... nak tengok demo korang kena tanya otai KOHM iaitu incik Yus.. k lah... yuk layan citer RS versus EXTREME ni....

040730 H Feb 2012
pagi-pagi lagi kodok, myra dan isz memulakan perjalanan ke Hulu Langat... berhenti seketika di Bukit Ampang @ Bukit Belacan melayan permandangan indah Bandaraya Kuala Lumpur yang diselaputi oleh kabus... huhuhu... sambil itu call uncle zainul (host) trip extreme ini masih lagi tido... huhuh..... jam 9.30 pagi kami berkumpul di Pejabat Hutan Hulu Langat (pangsoon)... 

040930 H Feb 2012
kumpul... kodok, abg yus dan uncle zainul siap-siap packing sambil tunggu isz dan myra yang masih di parking bawah.. sambil itu uncle bertanyakan tentang syafik @ sapek berselang seli tanya roti telur kerana nescafe panas dah kodok belikan cuma roti telus je masih ada pada is... dalam dok syiok packing2, tetiba sapek dan yats muncul dari keta berwarna hitam... aisehhhh... rupa-rupanya diorg pun awal jugak cuma tertido dalam keta sambil tunggu yang lain-lain sampai... syed, jerol dan ajis akan trekking pada waktu malam selepas syed habis kuliah petang ni..


pagi yang tenang... 

menyusuri trek balak yang amat memboringkan....



041100 H Feb 2012
6 orang peserta KOHM gerak bersama-sama setelah mendaftarkan diri di BUKU PENDAFTARAN Pej Hutan yang xbaper nak mesra alam... hehehehe... so list up pagi itu adalah uncle zainul, bro yus, kodok, myra, sapek dan yats... isz pulak menjadi peneman dan porter yang SETIA sehingga Kem Lolo... perjalanan melalui trails balak amatlah memboringkan dan kePEWAIan mental adalah tahap-tahap yang bleh diuji... apatah lagi si kodok yang dengarnya kul 4 pagi baru balik dari karok yang ntah apa-apa, bro yus yang packing apa ntah sampai kul 1.30 pagi dan uncle zainul yang baru siapkan keje nya yang tak habis2 sampai jam 2 pagi baru ZZZZ... huhuhu... 


 uish... belum sampai pondok pertama dah ada yang bunyi... "owh.. bila nak sampai ni...." penat kowt... ketahanan mental yang luar biasa dari uncle zainul mengundang kePEWAIan abg yus, kodok dan yang lain-lain termasuk isz... namun masing-masing diam jer lagi... layan mental yang ntah apa2... namun di pertengahan nak ke pondok pertama, uncle mcm menyeru-nyeru si kuntum membawa beg nye yang agak berat... selamba je si kodok menurunkan backpack uncle lalu serah kepada kuntum... hahahaha... nasiblah ko kuntum..


isz dan yats... citer apa pulok 2 orang jejaka ni.... ^^




sepanjang perjalanan masing-masing memujuk si kuntum untuk meneruskan perjalanan sehingga ke kem pacat... lepas tu turun lah... walaupun menggunakan pakar pujuk "myra edora" tetap juga tak makan saman... huhuhu...







 akhirnya sampai di pondok W1... masing-masing mencungap-cungap kepenatan... dan masing-masing pelik naper penat sangat... kaki rasa cam malas nak melangkah...ada yang mengadu nak cramps pun ada... 12 tengahari kami meneruskan perjalanan... pondok W2 kami malas nak singgah memandangkan jarak antara pondok W1 dan W2 amat dekat... kentut pun bleh dengar... ha ha ha ha... (gelak ala pewai abg yus) ^^





041215 H Feb 2012 - akhirnya kami sampai di pondok W3.. kat sini pun kami berehat seketika... masing-masing terduduk seketika... mengeluh kepanasan pun ada... berehat dan berhuargggggh semahunya, perdakian diteruskan... kali ini pondok W4 dan W5 tidak kami singgah... just drop by di pondok yang terakhir sebelum Kem Lolo... 


sampai di Kem Lolo tepat jam 1.15 petang... masa dok tgh bersembang ngan pendaki-pendaki yang lain, tengok2 si kuntum @ isz takde... tanya myra katanya isz dan nak gerak turun ke Pej Hutan... so abg yus dan uncle suruh panggil isz naik ke kem lolo untuk lunch dan rehat baru turun ke bawah... huhuhu... apalah... hurmm... so menu lunch kami ialah nasi putih, ikan kering, kuah kari, sambal tumis, telus dadar, kentang grg pedas dan telus masin... nyum.. nyum... 






so makan-makan, lepak-lepak, melepaskan malas yang tak pernah habis dan juga mengisi kembali air dalam beg, kami teruskan perjalanan tepat jam 1500 H... dan isz meninggalkan myra dengan kami semua untuk meneruskan perjalanan... aiseyy.... adegan sedih pulok situ... hehehehe...




pendakian ke Kem Pacat agak mencabar mental dan perut... yalah perut dan kenyang sangat kan... apatah lagi pewai yang pagi tadi masih belum hilang akibat kepanasan... tetiba yus mengerang... cramps... automatic gelak2 jahat meletus dari mulut kodok, sapek dan yats... uncle dan myra di hadapan... hahahaha... oops... so rest jup... hehehe..




wajah2 pewai....

pendakian diteruskan dan hampir 10 langkah lagi kaki kodok pulak cramps... arghhhh... seumur hidup tak pernah cramps masa mendaki... huhuhuh... inilah balasannya... sampai kat kem pacat, kodok kena gelak ngan yus... ceitttt... takde halnya... janji ada orang yang baik hati tolong pasang hammock... hehehehe... 

so sampai di kem pacat kul 1715 H petang.. wah2.. hebat2.. ONTIME kowt... heheheh.. cepat-cepat pasang, khemah dan banglo satu tingkat... then mandi dan persiapan masak... huhuhuh... menu malam tu sup daging, daging grg black pepper, cili kicap, ikan kering, telur masin lunch tadi bersama-sama air teh o limau suam.. nyum.. nyum.. sedap..



myra kena buli jawap soalan cepu emas...heheheehe..




lepas makan semuanya lepak2 sambil sesi ice breaking myra.. hahaahaha... sambil itu call si syed bertanyakan lokasi beliau... baru kat balai polis nak serahkan senarai nama... kul 2200 H time to claim tdo.. hehehehe... kul 0130 H terjaga bila mengenangkan syed dan kengkawan yang lain belum sampai... begitu juga uncle dan yus yang masih menunggu kehadiran syed, jerol dan ajis... akhirnya mereka turut sama terlelap..

syed, jerul dan ajis... muka mengantuk...

050630 H Feb, bangun dari tido bila terdengar suara syed... cepat-cepat panaskan sup daging dan milo panas untuk diorg... tapi yang bersemangat nak makan ialah syed... katanya sangat lapar... makan dulu baru sambung tido... hurmm... so pagi itu bekfes roti, nasi goreng, scamble egg dan sardin bersama milo dan nescafe... balance buat lunch kat puncak nanti..





051100 H Feb - perancangan asal nak bergerak jam 9.30 pagi telah dilewatkan... yalah... syed, jerol dan ajis baru sampai... rupa-rupanya diorg lepak dan tdo seketika di kem lolo dan 4.30 pagi baru gerak naik atas... huhuhu... so kul 11 pagi semua gerak perlahan-lahan ke CP Pengasih sebelum ke puncak Nuang yang tingginya 1493 meter...



oleh kerana sapek dan yats hanya akan daypack so beg uncle di bawa oleh yats... kemudian bergilir dengan bag kodok... 









abg yus, uncle, syed, myra adan ajis..

kawan baik... huhuhu.. ^^


syed yang masih tahan pewainya yang tidak cukup tido..

sapek penuh keriangan...




sepanjang pendakian yang mencongak tak habis-habis... gurau senda dan ketawa tetap ada... habis cramps otak menahan tak kasi jatuh dan cramps.. cramps juga perut sebab tahan gelak sekiranya xder yang jatuh... hahahaaha... motivasi hari ke dua ialah "sapa cramps kita gelak ramai2.." hahahaha... sapa lah yang tak pewai klau dah mcm tu... tapi alhamdulilah... xder jatuh dan cramps sehingga ke CP Pengasih...semuanya tahan mental kowt... masing-masing lebih takut diKETAWAkan dari jatuh atau cramps... hahahahaha... 


  
051215 H Feb 2012
alhamdulilah... sampai di CP Pengasih... hehehehe... lepak jap bersnaping sana dan sini... kesian pada syed, jerol dan ajis yang agak keletihan dan tidak cukup tido... tapi pendakian perlu diteruskan... yor lahhh... nama pun EXTRME so kena lah extreme kan mental tu.... hahahahaa... masing-masing menghabiskan gula2 masam manis uncle... hahahahaa... pada mulanya tak nak tapi memandangkan pewai tahap gaban so makan lah dan manissssssssssssssssss.... manis dalam erti kata terbalik.. haahahaa... 


15 minit kemudian kami meneruskan perjalanan... kali ini beg Myra dan beg Yus pulak dipikul oleh porter sapek dan yats.. sepanjang pendakian bertemu dengan pendaki-pendaki yang otai dan naik turun gunung nuang... hehehehe... ada yang kenal dan ada yang tidak kenal.. group KOHM menegur sapa sepanjang pendakian.. tetiba bertemu dengan seorg 'abg' otai yang baru turun dari CUS dengan Amir (guide)... hahaahahaa... so apalagi... sesi jual minyak lorrrr....


 ajis dan jerol menuramah 'abg' otai....




hehehhehe...


syed yang riang menunjuk empangan..

9 orang ahli KOHM yang mencabar diri...


model-model KOHM... hahahaha



alhamdulilah... akhirnya kami sampai di puncak Nuang jam 1.30 tengahari bersamaa 1330 H... sampai diatas ramai pendaki-pendaki yang bertembung dengan kami masa kami di kem pacat sedang berehat... kami melempar senyuman pewai dan menegur bilamana ada pendaki lain memberi tepukan pada kami setelah sampai di puncak... misi Nuang extreme akan dihebahkan sambil mengajak beberapa pendaki untuk turut serta... (ajak2 ayam kowt) ^^




setelah puas bersnapping, kami bererak di sudut yang agak lapang.. untuk lunch sambil menikmati view yang cantik... roti, sardin, telur dan nasi goreng dikeluarkan... air milo dan nescafe yang panas amat menyelerakan perut dan dok berdendang sayang....



tepat 3 petang kami mula bergerak turun ke Janda Baik... sapek dan yats kami tinggalkan kerana mereka akan turun semula ke Kem Lolo... sempat tinggalkan pesan supaya berhati-hati semasa turun... dari 9 orang kini menjadi 7 orang... wahh wah.. trek janda baik memang jarang dilalui oleh pendaki... mungkin kerana jaraknya yang agak jauh menjadi ukuran... 




kali ini dengan slogan 'sapa jatuh akan digelakkan" menjadi taruhan.... hahahaha.. amik ko...! orang pertama yang jatuh adalah syed.. kemudian ajis dan jerul... tidak lama kemudian uncle turun digelakkan... dan yang paling tak tahan cramps perut gelak bila tempat yang sama jerul jatuh, abg yus pulak jatuh... hahahhaa... kena gelak secara terang-terangan... kodok pulak jatuh bila menghampiri kem janda baik.. huhuhuh.. tapi ketawa bunyi pun lain sebab masing-masing dah pewai... hahahahaha.. cuma sorang je yang belum jatuh iaitu myra... hahahaahaha....



sebenarnya ketawakan orang bukanlah bermaksud jahat atau mentertawakan orang lain atau kengkawan... ketawa itu penawar bagi mental kami yang dah pewai... itu saja... dan jangan anda semua salah faham dengan maksud ini okay... o_O


sepanjang penurunan ke Kem Janda Baik, kami sempat mendengar bunyi 'tuktuktuk'.. hahahaa.. bunyi burung belatuk sedang duk buat kerja-kerja hakikinya... kami juga terjumpa dengan sarang burung enggang...  entah betul atau tidak kena tanya rusman tapi rasanya mcm betul sebab dia pernah tunjuk sarang burung itu kepada kami...


waterfall cemperoh..


akhirnya dengan berkat kesabaran, kami sampai di campsite Janda Baik tepat jam 5 petang... cepat-cepat pasang fly, ground dan khemah... sempat lagi membuat tempat untuk masak... geng lelaki pergi mandi di waterfall dan 2 orang wanita mandi di kawasan camsite jer sambil memasak nasi...

lepas mandi pakat-pakat masak lauk... menu malam tu sardin goreng, sayur kobis masak lemak, sayur goreng telur dan air teh o dan milo... kami makan dengan penuh kesyukuran bila uncle membacakan doa.. bertemankan air sungai yang mengalir, unggun asap yang apinya takmahu hidup dan music rock kapak... bak kata syed "mcm buat video klip rock kapak jer.. semua orang layan jiwang habis..." hahahahaha...


masa membasuh dan mengemas apa2 yang patut sebelum tdo, kodok mengadu sakit perut dan nak membuang... gila ke apa malam2 nak membuang air besar... huhuhu.. myra dah cuak.. so dia temankan sekejap.. dan masuk dalam khemah... abg yus menegur "aik sekejup jer...?" kodok mengadu mcm kena cirit birit lalu si jerul dan syed hulurkan ubat cirit birit.. kodok makan... masuk jer khemah tak sampai 10 minit, kodok kuar dan terus myra dan syed temankan dia... tapi sekejap jer... adehhh... malam2 camni cirit... 


masuk khemah myra ketawakan kodok yang tdo dalam posisi menonggeng, tidak tanggalkan buff  seolah2 standby nak kuar pergi membuang... hahaahah... uncle berpesan kejutkan diorg kalau nak membuang.. huhuhu... 


060630 Feb - kodok bangun seperti biasa dan kejutkan syed dan yang lain2 utk solat... pagi tu menu nasi goreng, bihun goreng dan telur... so mcm2 choice klau diorg nak makan... kata uncle kami akan gerak bersama group KOHM yg diketuai oleh abg hamidy... dijangka 9.30 pagi...


akhirnya 1030 pagi barulah group hamidy sampai... hamidy mengadu yang diorg belum sempat sarapan.. alahai... so kami memberikan makanan yang telah siap dibungkus untuk mereka.. alhamdulilah... 



jam 1100 H - kami bergerak meninggalkan kem Janda Baik... uncle masih lead di depan.. wah laju tak ingat kowt... 6 peserta lain iaitu kodok, myra, abg yus, jerul, syed dan ajis dah tunjuk muka tak puas hati.. tertanya-tanya apa yang uncle makan sampai laju mcm tu...lama-lama kelamaan group KOHM Janda Baik dab uncle meninggalkan kami di belakang... itupun gara cik kodok yang tak larat.. sebab tak cukup tido....






group hamidy sampai puncak nuang kul 1.30 tengahari dan kami sampai 2 petang.. kehadiran kami mendapat sokongan daripada beberapa group pendaki yang turut berada di puncak nuang.... kami rehat agak lama... hehhehee... 

kodok besor n kodok kemetod... hahahaha



aksi dan gaya fesyen terbaru dari ucuk... hahahahaha....

with group OHM yg datang bersama bro hamydy...


bro hamydy, kecik, rina, erma, ann, hardy, nina, thanks sebab masak air kopi, buah oren dan butterscotch yang bedal tak hingat... thanks sebab menghangatkan suasana KOHM dengan kami...


setelah puas berska ria diataspuncak, 2 group ini berpecah... yang datang dari dari janda baik akan turun ke janda baik dan kami 7 orang pendaki tegar ni meneruskan perjalanan kami ke Kem Lolo... yup.. di kem lolo ada group garfu sedang menunggu dan menyambut kami dengan pukulan kompang... ececcee.. tidak lah... ikut pada plan beliau and the gang akan menyediakan BBQ sebagai dinner malam ni... 


tanpa membuang masa perlahan-lahan kami turun... wah... sekali lagi uncle begitu semangat kowt... turun jer laju.. hilang jer daripada pandangan kodok, kena marah... siap buat ayat touching lagi... hahhaha... itu korang kena tanya uncle lah sampaikan uncle terpaksa memperlahan kan langkah lajunya itu... hehehehhehe... dan group belakang penuh ceria dan kutukan sebakul.. perjalanan kami ke Kem Pengasih akan memanjat sedikit... hehehhehe... but its okay... 


sampai di Penagsih kami rehat sekejap jer... kemudian turun kembali ke Kem Pacat.. still lagi uncle laju... kena marah lagi sampaikan ada yang boikot untuk uncle... klau trip extreme untuk uncle jer tulis xtreme, ya ng lain RS... hahhahaahha...




akhirnya kami sampai di Kem Pacat pada jam 6 petang.. rehat seketika sambil bergambar... lutut rasa macam nak tercabut jer... adehhh... pewai tu tidak lah.. sebenarnya tidaklah penat cuma kaki yang tak habis-habis goyang... huhuhu...


sambil itu kami dok sedap mengutuk garfu kalau-kalau plan BBQ seperti yang dijanjikan tidak menjadi... kami merancang akan singgah makan di Kem Lolo dan terus turun ikut trek balak kuar dari hutan... so apapun bergantung keputusan dari abg yus dan uncle.. sebab mereka dua orang ni paling senior... kami yang lain hanya menurut perintah... hahaahaha.. betul tak syed, jerul, myra, ajis dan kodok... heheheheh


alhamdulilah.... kami sampai di Kem Lolo 1920 H... uishhh...kami singgah di pondok betul jalan ke Kem Pacat utnuk mengambil ration yang telah sapek dan yats tolong turunkan... selepas itu menyeberangi sungai dan mancari port yang kami janjikan dengan garfu and d gang tunggu... wahhhh... menarik... BBQ ayam dan sosej... nasi putih pulak si kodok yang masakkan mcm biasa... kemudian pasang khemah dan fly serta ground... turut berada di kem lolo dan meyambut kepulangan kami adalah garfu, tokwan, fizah, ira, adik kecik ira, adik besor ira dan alap iaitu adik ipar garfu... semuanya happy melihat kami sampai dengan selamat... thanks sebab tolong sediakn makanan yang sedap utk kami dan tolong pasangkan fly dan ground utk geng lelaki.. myra nagn kodok kena pasang khemah sendirik... tak patut... diskriminasi kaum betul lahhhhh... hehehehe...


070630 H Feb - bangun mcm biasa... tapi malas nak kuar khemah lagi... so mcm boring dalam khemah, bangun dan lihat ira pun sudah kuar.. so pagi itu gtg royong sediakan sarapan pagi nasi lemak.. hahahaha... dengar suara bising kodok barulah ada yang bangun... nasib baik si syed bangun sebab solat subuh dan minum pagi... bila ada yang kuar masuk banglo setingkat tu, barulah diorg nak bangun... huhuhu....

so sarapan pagi tu nasi lemak, sambal ikan bilis, sardin, nasi goreng, air milo, nescafe dan teh o... nyum nyum.. makan ramai2 ni yag sedap... hehehehehe... lepas makan pakat2 mengemas bagpack...




akhirnya kul 11 pagi jugak kami gerak kuar... kali ni kami akan melalui trek Bomoh Ali yang akan membawa kami ke empangan... yeayyy... landai dan berbatu tapi perlu berhati-hati.. rekod kami iaitu 7 orang yang belum jatuh ialah myra... hahahahaa... semuanya menantikan saat dia jatuh... ahahahahhaha...

kami yang berjaya... ready...?

yeayyyy.. tinggi lompatan mereka...


 jerul @ ucuk...


kami sampai di Kem Bomoh Ali tepat jam 12 tengahari... wahh.. bagi yang 1st time lalu trek ni mmg akan teruja... air terjun kowt... apa lagi... mandi la... ada yang mandi, ada yang dok layan perasaan dan macam-macam seangkatan dengannya... kami pakat-pakat lunch dan minum teh o panas....

jerul dan uncle

 garfu


 ajisss...

 myra

adik ira.

 fizah

 ira..

 alap 

 tok wan

 syed..

 yus..

setelah puas mandi dan lepak2, 1245 pm kami meneruskan perjalanan... dari kata2 garfu ada 12 anak sungai akan di crossing... arghh... huhu... apapun ni adalah yang terbaik... banyak keunikan dari akar-akar kayu yang terbentuk.. memang unik dan menarik...

 garfu dan yus..

 syed dan ajissss....


 setelah mengharungi anak sungai, kami sampai di jalan yang agak berbatu... kami tidak berhenti lama kerana masing-masing nak cepat sampai di PEj. Hutan... wah.. kat sini dapat lihat empangan yang agak biru gelap.. yup. inilah empangan yang dapat dilihat dari puncak gng nuang...


 7 orang pendaki tegar pewai...

we are the KOHM..


kami hanya berhenti seketika di Empangan untuk melepaskan penat yang sedikit... hahhaahaa.. penat tu boleh diukur ker... bergambar tidak lama kerana cuaca yang agak panas dan hujan turun rintik-rintik... kami teruskan perjalanan keluar dan rehat di pondok berdekatan pintu masuk, parking dan tandas...


petang tu tokwan belanja aiskrim... hehehhee... sambil menikmati aiskrim, garfu dan syed membahagikan stiker kepada ahli KOHM... klau korang nak sila hubungi garfu dan syed k...


oklah.. itu saja laporan untuk KOHM Nuang Extreme ni... adehhh... sepatutnya report batu maloi kuar dulu tapi kerana faktor keje yang agak pack so lambat skit lah... report ni pun sepatutnya dah siap hari rabu... keje banyak urgent so terpaksa dibuat skit2... thanks to team BBQ, thanks to pendaki-pendaki yang memberi galakan pada kami di sepanjang pendakian extreme ini... dan tak kisah samaada lambat atau cepat, janji kita semua selamat mendaki, dan selamat untuk turun... dalam dunia rekreasi ini jangan pandang rendah kerna kita manusia... sama hebat, sama hati dan niat... siapa kita untuk tinggikan hati kita dari Allah SWT... ^^


insyaAllah next trip kita jumpa lagi...  ta ta for now..


2 comments:

  1. tahniah untuk 7 org pendaki extreme tersebut..heheh

    ReplyDelete
  2. salam kak die..
    thanks kak.... akak tak nak join telapak buruk pada 17-18 mac ni... klau nak join, contact uncle zainul dan abg yusri,k...

    ReplyDelete

- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

- Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

- Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAMkan serta merta.

Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.