Tuesday, January 10, 2012

RS - Kembara GBB

~DIARI SEBUAH KEMBARA DI GBB (7/1/12)~

Bermulanya kembara di Petronas Hulu Klang 2, MRR2.. Kami ( Desriani , Ira Suriani, Lini Aziz, Nor Hafizah, Nor Atikah ) gerak dr rumah b4 subuh lg (semangat nye!!) berhenti n bersolat di situ sambil menunggu en Mohd Yusri Yusre tiba (nk follow punye psl,tunggu je la).kami meneruskan kembara ni...berhenti seketika (dekat setengah jam jgk la) di tol gombak utk menanti cik keiko aka Siti Noraisyah.terus menyelusuri highway kesas dan bhenti sekali lagi di RnR genting SAMPAH (ke sempah..mane2 je la) utk berjumpe dgn Tuan Sepul, Mohd Faiz BJ, warga KOHM, Kelab Kelana Xtreme ( Nini Tajuddin & xtreme frens).attendant diambil (cikgu,sy dtg!) seramai 29 hikers hadir utk tawan gunung bunga buah (GBB),PAHANG.


(mcm xcukup 29 org je time nih..mane lg 2..sembunyi di mane nih?? )

Tepat jam 0900 (waktu tempatan), kami bersiap sedia n 'warm up session' by en berbaju hitam (lupe plak name en tuh..).dgn diiringi doa n semangat n kekuatan seramai 29 hikers kami mula memanjat.2bikers memulakan misi Le tOur de GBB.kami melalui kebun2 n dusun2 buah(straewberi,kobis,bunga2 an) milik org dlu sebelum tiba di kaki GBB. (DILARANG MEMETIK STRAWBERI DI SINI YE!). bgambo byk2 dlu di sini (walaupon lom smpi puncak lg)


(auntie n uncle,kami tompang lalu ye...)

Perjalanan diteruskan lg.....en tour guide (yg bbaju ijau) keep on ckp "sikittttt je lg nk smpi puncak!!" (dah 3 jam kot xsampai2 lg nih!) odw,kami terjumpe uncle2 n auntie2 yg berjaye turun dr puncak..wah,jeles2!! oh ye..b4 smpi puncak,kami tjumpe WATER POINT (air mineral free available) tibe2 hp ku berbunyik2... whatssapp, viber, fb notification masuk bertubi2..haha..free wifi available here (plg xblh terima dek akalku)


Kembara diteruskn lg...wahh!!! SUBHANALLAH..cantiknye n indahnye ciptaanMu sambil memandang keindahan alam di ROCK GARDEN. sikittt je lg nk smpi puncak..lutut n kaki dah gigil nih,xsaba nk daki lg.. 

Alhamdulillah...tepat jam 1400 (waktu malaysia) kami berjaye sampai ke puncak GBB! dgn linangan air mata,syukur, xtergambar kegembiraan di hati hikers masing2..(mcm over je siap air mata kua nih..hee) sile2 berfoto dlu,b4 turun blk. bekalan mknn kami pon dibuka n dikongsi bersama...ns goreng sejuk,sandwich telur hampir2 nk beku,limau mandarin,anggur segar dihulurkan sbg alas perot ala2 brunch gitu (breakfast+ lunch)


Angin sepoi2 bahasa,langit makin gelap,kilat hampir2 nk sabung menyabung..dek takot gelap..1430 kami cepat2 bergegas turun ke bwh. sepanjang kembara kami..ade yg kaki cramp sne sni( xblh mentioned namenye disini,kang xpsl2 kne mrh plak..haha), ade yg lutut dah gigil,ade yg tetap bsemangat.last group tibe tepat jam 1900 (cer..teka..group mane?.. hint: hello kitty,pink sne sni)


Kesimpulannya,mmg terbaekkk lah,mmg tersakittt lah,mmg santaiiiii sgt lah kembara GBB nih!!!!! special thanx to pihak penganjur en @yen.. aka buyen..aka abg baik hati.. ^____^

(p/s: tulisan buruk harap maaf, pecah kaca pecah gelas...)

layan je la video2 yg sempat dirakam di bawah nih.. hee..



No comments:

Post a Comment

- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

- Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

- Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAMkan serta merta.

Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.