Tuesday, December 20, 2011

Sehari Di Gua Batu Maloi

Assalamualaikum dan salam rekreasi suma!!!

Hahahahha..gelak dulu..pe cer brader..sehat x..orait..x nak buang masa..let go to my stori mori minggu ni..pada 18 dec 2011 telah berlaku satu perkara event diberi nama Sehari Di Batu Maloi.. dan terbuka pada suma hanya berbayaran 10 hengget Malaysia..anda diberi makan pagi, makan tengahari, lawak, hiburan, gambo, no talipon dan sabagainya…guide free of charge..antara mereka3 yg Berjaya join terdiri dari orang3 persorangan pasal mai sorang..kapelan pasai mai bedua dan mereka3 yang berkecimpung secara aktif atau pasif dalam industry pelancongan dan rekreasi ini..padan muka mana yang kena keje sabtu ahad..hahahahha…

Okeh..event ini bermula pada pukol 8.00 pagi dengan sepol ngan brader yus selaku penyambut tetamu bersiap siaga mandi awal tuh..x penah sepol mandi awal..brader yus siap pakai minyak rambut Johnson baby lagi..sikat kemas lagi..semata3 mau memastikan peserta3 kali ini menerima layanan terbaek! *mampus aku kena balun kat 2 orang ni.. ^^ v

Aku ngan uncle rozi pom mempolo kan diri g makan kat lua sementara aku lak ditugaskan membeli bawang besar untuk menyediakan santapan tengahari..peserta3 yang x tau jalan berkumpul kat petronas tampin manakala yang tau jln, dah mai siap3 dah..punye semangat depa neh..gud3..pas mkn roti canai aku ngan uncle rozi membuat last check up n tiada dah orang yang tertinggal..dat means sume brade yus ngan sepol dah angkut bawak p batu maloi..

Sesi pendaftaran peserta berlansung ngan gemilang dan sedikit cemas bila ah long atau taiko beso KOHM (uncle zainol) mula bertindak secara aktif memungut cukai3 atau bayaran sara diri untuk hari tersebut..ayok!

selepas isi nama siap sain lagi peserta3 xtvt dijamu ngan meehon dan juga air (lupe den ayo ape pg tu..hahahaha) hasil kreativiti dan air tangan kak May & adik ipa nye..terbukti sedap.. "anda layak ke pusingan seterusnya kak May!". pengaruh Master Cheff.. - -‘’

Haaaaa….dah makan basuh pinggan mangkuk pas tu g berkumpul di depan dewan..arahan terima..Over!

Sedikit penerangan dan juga kata3 aluan daripada Wakil Perhilitan, Brade Rusman dan Vice Pengerusi KOHM, Tok wan. hadoii..idea habis nak tulis weii..tengok jew la gambo…jom kutip sampah!!!!

Uncle : sapo3 x bayor 10 hengget korunk mkn jew sampah tu nati..bayo3..jgn ngelat
Khaidir: uncle saya 
Wakil Jabatan PERHILITAN En Rusman a.k.a Man atau pggilan manja3 kasih gitu brader man tapi bukan Rus lak ngah bagi taklimat mengenai aktiviti Jungle Cleanup
Bro Rusman: Test3 cubaan suara..hahaha..lama dh den nk nyanyi kat batu maloi neh..ini baru dapek peluang eih..

Bro Rusman: apo kono garfu eii..td elok den nyanyi ni kono kutip sampah lak..
garfu : ni latihan utk ko man..baik utk kerongkong..
amir: hik3..seronok nye kutip sampah..x gitu megat lambong..
megat : seronok mmg seronok..dari tadi aku jew kutip..ko sengih jew aku tgk..

Walaupom penat..sampah tetap ku gengem demi alam terchenta!

nk cari sampah..nak cari sampah..nak cari sampah..

Rakus menyelongkar sampah..

kiri ku sampah kanan ku sampah

Mereka yang arif saja di benarkan mengendali sisa harammm..

Mcm3 sampah kitaorang jumpe..

sampah botol ade..

sampah kaca ade..bahaya neh!

Sampah plastic ade..ayok…20 tahun baru terlupus weh!!

Sampah besi ade..besi buruk kot..

Sampah sarap pom ade jugak..

Sampah masyarakat jew x de dalam KOHM..alhamdulilah..^^ v


Selingan skett brader..okeh..meh aku cite sal kem site Gua Batu Maloi ni sket..orait!! Kem site Gua Batu maloi ni terletak di Kg Tanggai, Johol, Kuala Pilah, N9 (haaa..google copek jang..kompen dpt aih)..kem site ini di bawah seliaan jabatan Perhilitan N9..korunk kono bezo Perhilitan ngan pehutanan..kang korunk inget samo mapuih jang oiii..x samo..len tu..kat sini terdapat kemudahan fasaliti seperti kantin..surau/dewan..tapak3 perkhemahan yang leh muat la dlm 100 manusia dalam satu3 masa..x campur ngan gajah rimau lagi..mai gajah rimau mampuih den lari panjat pokok...terdapat 3 unit tandas ngan bilik mandi yang sempurna sifat nye tiada cacat cela..keta3 spot korunk leh park kat enterance kemsite ni.. doket joo.. x yah treking.. manakala gua batu maloi mengambil masa 10 minit treking dari kemsite ni..

Banyak xtvt seperti kem motivati dari skolah rendah sampai budak x skolah penah di buat kat sini..tompek den balaja pom poneh mai sini..Badan3 kerajaan dan juga swasta pom penah buat xtvt kat sini..pendek kata sesuai la nk buat seperti yang den nyata kat sini..
abam3 guide KOHM..Paling kanan dh kawen..len bujang lg...

Tudiaaa...sampai dalam keta depa cari na..dasyat..
Turut serta dalam program kali ni ade masyarakat orang asli yang tinggal di sekitar hutan rekreasi Batu Maloi dan juga peneroka ataupom orang lama Gua Batu Maloi, Uncle Joe..beliau otai beb..reverse Gua pejam mata kompen sesat..uncle joe merupakan penduduk tempatan dan juga merupakan guide gua yang berpengalaman..meriah...meriah...rugi sape keje sabtu ahad..hahahahaha...
Antara masyarakat orang asli yang terlibat..


orait bebebh..selingan lagi..kawe nak cite sket..batu maloi neh merupokan guo batu granit terpanjang kat malaysia (650m)..haaaa...bangga dop dah berjaya melepasi gua batu granit terpanjang kat malaysia..rugi la sape keje sabtu ahad...hahahahahahahah...terjadi hasil dari timbunan batu3 granit berjuta tahun dahulu membentuk laluan dan di bawah nya terdapat sungai yg mengalir slow3 syahdu jew..den dogar cite..terdapek 24 checkpoint dalam gua..tapi yang valid nye hanya 12..tu pom nak termuntah nak habis kan..kojong kaki tangan..kocut jari3..antara tompet menarik dalam gua seperti gua kelawar..batu kapal...batu tempayan..bentukan puteri maloi (ade mitos yang best korunk leh dengar) air terjun..jacuzi..mcm3 lagi la..memang adventour habis untuk sampai ke cp 12..ok dah..layan gambar lak..
ni sampah..tu smp u okeh..chess..^^

ni nak kutip sampah ko nak zumba3 neh..



mari kita menyampah..



orait..tu la sampah3 yang berjaya kitaorg kutip di sekitar kemsite Gua Batu Maloi ni..banyak jugak tu...penat jugak nak kutip beb..okeh mcm biasa la pas tu..sesi posing bersama sampah!

thanks suma kekawan yang sudi mensukarelakan diri menyelamatkan hutan kita..kalau bukan diri kita sendiri yang menyelamatkan hutan kita sape lagi..hutan membekal oksigen kat kite..lau banyak sampah kesian la kat hutan..kite nak beriadah pom x best..penyakit pom banyak..macam kencing tikus..eeuusss...bahaya woo..orang macam korunk la Bumi dan generasi masa depan perlukan..sekian..kita jumpe kat Tanjung Tuan plak!..yang ni lagi besh woo..^^ v

''CONSERVE NATURE THORUGH ADVENTURE''


:: disediakan oleh : OHM00123 Buyen

3 comments:

  1. hahahah best dapat g gua batu maloi. nnt lau adelagi inform2 laa ye :P

    ReplyDelete
  2. xde pom gambo hilux bawok sampoh

    ReplyDelete

- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

- Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

- Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAMkan serta merta.

Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.