Thursday, December 8, 2011

RS Kayakking at Royal of Belum Rainforest

salam geng...

so sorry... biasalah.. kodok kena amik masa 5 hari klau kena buat report skema... hahahaaha... dan akan edit picture yang GEMPAK utk korang kutuk, senyum dan lain2 lah... heheheh... so check it out...

2 disember 2011

kodok, baie dan amir dari Kedah amik masa 2 jam perjalanan ke Gerik... uncle, ninie, sepul, eza, pija, mariam dan 3 orang lagi bergerak kol 8 sampai di gerik kul 1.30 pagi... kami lepak di Great Wall Hotels... hehehee... dan masih menunggu group last tapi still tak sampai akhirnya kami terlena...

dalam bilik girls, ada berlaku peristiwa eza vs kodok... hahahahaha...tanya eza... lalalalalla...

3 Disember, dapat sms dari aney ckp diorg lepak masjid... hurm... so 7.00 pagi semua dah ada kat bawah hotel... biasalahhh... kalau dah ramai2 camni memang akan ada yang terhegeh-hegeh dan lambat... hahahaahahha... jgn marah yer... gurau jer....

suasana depan hotel..


akhirnya 7.30 kami gerak g kedai makan...ninie telah pun penempahan lebih awal.. menu pagi tu nasi lemak, sanwish, kopi O, teh O dan teh... hurm... lepas makan2 sambil menunggu lunchpack dan membeli apa2 yang patut.. kami gerak terus ke gerik... pada masa yang sama seorg lagi peserta belum sampai iaitu si myra... uncle dok tanya beberapa kali kat kodok.. bila nak sampai, dah kat mana...huhuhu... so gerak dulu dan amik keputusan tunggu kat Rainforest Resort jer... hehehehe...

stop seketika di shell dan kebetulan tidak lama selepas tu si myra sampai... so list up semuanya 23 orang termasuk guide... hehehehe... tanpa tggu lama-lama kami gerak terus ke Rainforest of Belum Resort... hehehehehe...

4 orang sudut sana dok sibuk ngan lense 70-300mm baru... hehehehehe...


selesai parking, masing-masing buka bonet keta untuk packing barang2 sambil tunggu amir dan bulk amik BA... kedengaran suara uncle meberi arahan untuk amik ration yang telah dibahagikan oleh aney... hehehehehe... settle semua kami terus bergerak turun kebawah...

uncle menjadi last man tgglkan pengkalan... hahhaahaa...


sampai jeti, ada jugak pelancong luar yang beriadah disini... ada juga yang naik rakit... baguslah.. tempat ni agak terpencil tapi dijaga dengan baik... masing memakai life jaket dan guide amir memberi sedikit taklimat kepada peserta.. semua beri tumpuan sekejap jer... ke guide amir sebab masing2 dok tengok air tasek yang kehijau-hijauan.. hahahahaa... 

kemudian si megat pulok amik alih memandangkan dia baru je abis kursus TOT rekreasi di PD baru-baru ni... buat warm up, dan seterusnya water confident...

bukannya bagi tumpuan pun .. hurmm..

megat yang memberi penerangan..

warmup first..

semua tgh fikir... nak turun ke tak.. sejuk ker...? huhuhuh...


hahaha.. setelah megat dan amir turun dulu, barulah yang lain turun... hahaaha... siap ada yang xnak turun dalam air.... tapi kena jugak.. sebab ini basic keyakinan diri dalam air dan percaya pada BA... hahahaah.... betul tak Megat... BA ke BDF, megat...?

wah.. seronoknya...

ija yang pertama kali...

baie dan myra (belakang), amir, isz, megat.. oops...!!

apsal megat...?

setelah pack barang2 dalam kayak masing-masing, 11.00 pagi semua gerak kuar dari jeti...uishh... terkejut kodok.. masing2 so excited nak kayak... kodok ngan aney just senyum... just wait and see... sapa yang akan bertukar partner duluuuu... hahahhaa... sepatutnya klau naik kayak double ni kena la girl and boy... xbleh girls only... sebab kekuatannya kayuhan ada berbeza... but what to say... see dan smile jer lah... itu kata aney pada kodok... so smile... heheheheeh... lagipun guide amir, megat dan bulk pun tak ckp apa2... so shuhhhhhh... ;P


semangat.. wehhh..

maryam dan baie... maintain...

org JB... abg kepada uncle zainul...

love birds... sepul dan eza..

ninie dan fizah...

yusre dan org jb.. sorry ambe tak kenal nama...

guide amir @ megat dot dot....


30 minit pertama dirasakan seakan lama... hahahahaha... ada yang laju.. ada yang slow... atas arahan guide bulk, kami rafting kat pulau temenggor... so guide bulk terangkan serba sedikit tentang pulau-pulau kecil yang sememangnya belum diterokai oleh manusia... so means Hutan Belum DiRaja ini dijaga dengan baik... segala macam ada disini... termasuklah Orang Asli yang betul-betul asli... sambil mendengar, sambil kami reload kembali tenaga yang telah dikeluarkan td... hahahaha...

reload ngan buah rambutan... sponsor by myra..

sambil itu, atas arahan guide bulk, pertukaran pasangan dilakukan iaitu hamdi yang naik ngan myra dengan orang JB... huhuhu... kan kawe dah cakap... huihhh... agak berubah but... kuarnya ayat kodok "anggap training untuk MASUM 2012" membuatkan myra kembali senyum... hahahahah... yang lain still okay...

tidak lama kemudian, ninie dan fizah bertukan stern dan bow... hehehehe... uncle dan pija agak slow dan ketinggalan... tapi megat menjadi sweeper... alahaiiii.... yang didepan agak laju... hurmm... kodok, aney, baie, maryam, sepul dan eza just maintain tengah memandang ninie dan fizah agak slow...

pertukaran stren dan bow girl..

kodok yang comell....

zack...

layan nasi ayam..


1 jam kemudian kami singgah di Kem Guess... hahahahaa.... nama kem Guess gara-gara cermin mata gelap yang berjenama guess fizah jatuh dalam air tasek... hahahahah.... siap ada tawaran klau dpt belanja makan 1 minggu.. woww... pakat-pakat menyelam dalam air untuk mencari... hahaahahaa... ada menjadi dugong dan memerang... hahahahhaa... tapi tak nyer jumpa... sedekah kat ikan tioman la jawabnya... ahahahahaa... hohohohoh... mesti akan masuk suratkhabar 'ikan tioman dengan spek mata hitam jenama guess'... hahahahaha... gurau ye fizahhh...

kat sini pun ada pertukaran.. heheheh.. uncle mengadu penat... pewai ke uncle... so tukar ngan megat... megat menjadi jurulatih pija... huhuhu... dan nini naik ngan yusre... ehem... ehem... aduhhh sakit tekak ku... dan fizah naik ngan hamdi... hahahahaa... yang lain masing2 partner...



wahhh... bila dah reload masing2 laju...

uncle...


lepas settle semua, kami teruskan pergerakkan menuju ke CP Raflesia.. hehehehee... setengah perjalanan tetiba amir menjerit... 'tunggu, tukar... uncle dah tak larat...' betul jugak... so tukar ngan aney... kodok pulok ngan uncle... kesian dia... hurmm... so laju jer kodok ngan uncle sebab melihatkan yang lain sudah nak sampai ke CP Raflesia... huhuhuhu... 

alhamdulilah... sampai kat CP Raflesia jam 3.30 petang...


pada mulanya malas nyerrrrrrrrrrrrr kodok nak trekking semata-mata nak tgk raflesia yang tidak kembang lagi... tapi mengenangkan kodok tak pernah tengok so... gagahlah jugak... dah lama tak mendki ni... adehhhhh... so jom lah gak... heheheehehe...

siap ada tanda amaran tu... ntah2 ada CCTV... hahahahaahaha...

baie ngan myra..

huhuhuhu... tidak berkembang... mungkin dalam 2-3 hari lagi...

ninie, ilah, eza dan pija...

kodok pun nak jugakkkkk... weeeeeeeeeee...



setelah puas menilik, ber'cliks' dan ber'snapping', misi diteruskan ke camsite... myra naik single ganti aneyy... so aney naik ngan aku.. lagipun kata guide bulk, campsite kat depan tu jer....

mengantuk ker....


dalam perjalanan ke campsite, hujan yang tadinya renyai2 mula lebat... hurmm... dah 3 kali kena hujan masa berkayak tadi.. tapi alhamdulilah semuanya okayyyy.... klau boleh semua nak cepat-cepat nak sampai kat campsite dan rehattt... termasuklah kodok... huhuhu... dan semua oranglahhh... dan yang paling penting laporrrrrrrr... hahaahahhaa...

sepantas mungkin menghampiri campsite... yalah.. masing-masing dah pewai... mental pun dah koyak rasanya... hahahhahaa...

uncle...

yeayyy... dah sampai campsite... hahahaha..

dalam 4.10 minit akhirnya semua selamat... kemudian pecahkan kumpulan untuk settlekan campsite... huhuhu... tapi mcm tak sesuai jer.. hahahaha... lubang sana sini... laluan Lady Gaga... kodok agak ragu2 bila tengok amir dan megat ke hulur ke hilir... last cadangkan uncle suruh ubah camsite depan skit... so guide amir dan bulk naik kembali kayak masing2 patah balik... tak jauh... hehehehe... dalam 5 minit camtu dapat isyarat... so cepat2 alihkan kayak... ada yang naik kayak... ada yang tolak kayak... dan ada yang masuk dalam kayak mtk tlg tolakkan... macam2 lah... sebab masing2 dah penat....

so terbalikkan kayak yang telah diterbalik..

jom... pindah camsite..

yeah... yeah... apa yang penting... KERJASAMA.. hahaha..


geng penakut air... ahahahaah..

geng berani mati main air...



sampai jer terus bukak fly dan ground sheet... adehhh... kena cepat2 sebab nanti nak pegi amik air kat jeram dan mandi manda... tetiba megat mencari parang hitamnya... adehhh... masa kat campsite yg tak jadi tu kodok telah memberinya.. tapi kini dia mencari lagi...uwhhh... dan tak jumpa... lepas settle semua, ada yang pegi mandi kat sungai bawah jer... dan ada yang g jeram... 

nak pegi jeram untuk mandi kena naik kayak... hahaha... cuma team KOHM jer ada situ... agak riuh rendah kami kat sini.. hahahaha... guide bulk, fais, yusre sampai dulu... kemudian kodok dan myra... mandi... wahhhh... airnya sejuk TAK HINGATTTTT... kodok hampir-hampir tak mau mandi... memang sejuk gilerrrrr.... 



weeeee... ^^


kemudian kodok, ezan dan myra main jeram.. huhuh... besttt... walaupun airnya sejuk tapi... keseronokkan mengatasi segalanya... selepas 2 lap kodok dan myra dah stop... sejuk dowhh... yusre, sepul dan ramai lagi turut serta... hahahaaha... kami tak lama sebab nak masak pulok... dalam 6.30 petang semua dah gerak balik ke campsite... huhu...

sejuk... xmo main dahhhh...

main masak2... hahahaha..

sampai jer campsite, ninie, maryam dan kodok terus masak... tgk si amir dah mula lapar... hahahahah... so cepat2... amir dan megat buat cekodok... maryam dan ninie masak... kodok tolong kacau jer... ilah tlg tgk... dan isz tolong kacau dan angkat... hahahhaa... dan yang lain2... ada yang sudah tido dan baring2... hurm...  makanan dah siap panggil semua makan... ada yang makan, dan ada yang xnak... dan ada yang dah tido sehingga tak mahu makan..... maybe terlampau penat... malam tu menu : sardin, nasi puteh yag agak mentah, sayur kobis grg kicap, telur dadar dan keropok... hehehehe... 

lepas makan, ada yang masuk tdo... ada yang jadik santry... santry lah sangat... hahahaahaha... apa2 safety jugak lahhh...

pagi 4 dis 2011, bangun pun dah 6.45 am... lepas solat... terdengar org ngadu lapar.. hahahaah... kodok no komen.. teruskan tido... so pija dan fizah kuar buat sarapan... sambil dibantu oleh guide bulk dan amir... heheheheh... yeaaayayy... tapi bwh fly kodok yang dok lapar bangun gak... buka butterscotch dan sambal ikan bilis... hahahaha... myra, ninie, ilah, maryam dan eza turut bangun... dengan tak gosok gigi semua makan skit mengisi perut yang agak lapar... hahaahahaha... malas nak kuar dari sleeping bag.. heheheh...

dan tetiba amir menyapa... "siapa yang pakai baju merah semalam....?" oopps, kami yang berada dalam khemah terus pandang maryam... hahahahaah.... (korang sambung dalam FB lah erk... hahahahah..)

fais dok mencari cengkerik utk aneyy dan hamdi..

misi...


ninie, maryam, kodok dan myra plan tukar baju awal.. nanti sempatlah pakaian yang dah basah tu kering... hahahha... kat sini ada terjadi nya nikon skodeng...hahahahaha... so lepas tukar baju, tolong uncle dan sepul mencuci... sambil snapping.. hehehe..


si baju merah, maryam... lalalala...

uncle dan sepul dalam pertandingan mengira bekas plastik... hahhaahaha..

bila nak bersarapan nie...

yeayyy.. sarapan time...

 maryam...

hamdi..


lepas sarapan masing-masing nak pegi mandi jeram, ada yang nak mancing dan sebagainya.. kodok, myra, ninie dan maryam mengambil tugas-tugas memasak lunch pack... heheheeh...

amir dan megat..

bangun pagi gosok gigi... hahahahaa...

tukang menyibuk... lalalalaa....

isz dan hamdi yang berjaya mendapat tioman....



alhamdulilah... nasi putih yang kami masak dengan eloknya... maryam dan myra serta kodok makan ngan ikan kering panas2... wow... meletup kowt... tiba-tiba amir naik turut join kami yang masak... hahaahah... lapar la tu sebab baru lepas main air... hahaahhaha.... so lunchpack adalah nasi goreng, ikan masin goreng, hummm... bekas plastik tidak mencukupi so kodok dan ninie plan masak maggie atas kayak karang.. hehehehe...


lepas luchpack siap, dan yg lain settle, kami semua pakat2 kemas2... parang megat masih tidak jumpa... bising dia... hahahhaa... so campsite yang kami tak jadi lepak dinamakan campsite parang megat... hahhaaha... dan kodok juga agak bising kerna cawan army terjatuh dalam air semasa Checkpoint Reaflesia.. huhuh..


plastik ni aku bawak... plastik tu ko bawak.. lalaala..

"aku nak gak.." aney dan sepul serentak... hahahahaa..

model KOHM... hahahaha...

geng skema... hahaahaha...

readyyy.... 1...

2....

jump... hahahaha..

"wow nice jump maryam..." said amir... lalalalalla...

sampah2 dikumpulkan.. kedengaran suara sepul psl sampah yang nak letak di kayak mana... cadangan letak dalam kayak kuning sebab kayak kuning besar dan tidak sempit mcm kayak merah... semua setuju... tapi bila semua dah siap dan naik kayak masing2... pack sampah ditinggalkan.. kayak kuning yang banyak tu hilang... wuuuuuuuuuuu... dan tinggal 2 biji jer kayak kuning... arghhh... nak meradang gak tapi... malas arhhh.. sebab karang uncle bising pulok.. so pakat2 ngan sepul, kayak aney dan sepul jer letak... yalah.. walaupun tak berat apa salahnya ringan sama dijinjing... dah lah sepul dah tolong bawakkan fly ngan groundsheet.. hurm....

ninie dan kodok..

 sepul, eza, fais dan ila...

so masing-masing dayung... uncle singgah sebentar di CP cawan (raflesia).. katanya nak tgk raflesia.. mungkin sudah berkembang sbb semalam hujan... alhamdulilah... kembang separuh.. tiba2 fais cakap dia nampak cawan tin yang jatuh smlm... hahaahah... apalagi si yusre tel=rus menyelam mendapatkan cawan tin itu.. heheheheeh.... thanks fais... thanks yusre... jasamu dikenang... hehehehe...

bunga raflesia yang separuh kembang..

sukeeeenya maryam...

maryam, ilah, amir, yusre dan uncle... kodok tlg snap jer... ong ong...

sempat lagi niii...

ini lagilah sempat... hehehehe....

penunggu yang setia..... hahahaaha......

kami berhenti seketika.. di depan kami nampak 2 buah kayak sudah ke depan dan laju... guide bulk sudah menunggu kami dan gerak sekali.. amir dan megat seperti biasa menjadi sweeper tunggu ninie dan kodok yang agak ke belakang... biasalah.. kudrat pompuan... arghhhhhhh...

take a break..

 hujan lebat...

dalam perjalanan hujan turun lebat dan rintik... kemudian berhenti seketika dan hujan kembali... huhuhu.. tapi perjalanan masih jauh... akhirnya kami sunggah seketika untuk lunch jam 2.50 petang... hahahaha... masing-masing agak kelaparan...

pulun fais habiskan lunch nya... 


masak meggi utk ninie yang xmakan beras @ nasi.. hahahahah

baie, ninie, myra dan maryam yang sedang menjamu maggie..

isz yang berdebar-debar akan dikenakan ngan amir... hahahaah... belated birthday boy... hahahah...

minum milo...

pulun maryam menghabiskan maggie... hahahaah..

duyong-duyong yang tak mandi pagi... hahahahaha.... oops!

eza dan sepul..

ija dan yusre..

happy birthday to isz...

ninie dan megat..

backgroud jambatan besar...

sorry fais... terlindung muka kelapa kamu... :P

rafting ramai2... untungla orang kayak tengah.. hahahahaha...

lawa kan... opps background yg cun... hehehehe.. gurau saje... jgn mare yer...

sampai kat atas group JB dah siap2 nak balik... diorg gerak dulu kerna jauh perjalanan... setelah bersalam, ahli yang baru naik darat terus gerak ke tandas untuk bersihkan diri... walaupun kena marah ngan mat bangla cleaner masing2 buat muka POYO... hahahaaha...apalagi sesi bergambar lahhhh... hahahaahaa....

geng UiTM Kedah @ KOHM members..

ramai2...

dan lagi ramai... hahahaaha..

girls only.... i like this pic.. eza look cute... ^^

selepas bergambar dan tunggu yang lain selesai, kami pakat2 bergerak keluar dari Rainforest Belum Resort dengan pelbagai kenangan... menghantar life jacket di Jeti Hutan Belum, kami gerak ke Gerik... makan dulu di kedai dan Uncle Zainul belanja... yeayy...

8.30 malam bersurai :
- kodok, baei dan myra gerak balik ke Kedah sampai kul 10.30 malam... hehhehehe
- uncle, sepul, eza, ninie, amir, bulk, fais, zack, pija, ila, fizah, ninie, yus, hamdi, isz, megat, maryam sampai kul 2 pagi.... hehehehehehe...

oklah.. tu je kowt.... hehehehe... minta maaf kepada sesiapa dalam trip kali ni jika ada kekurangan, terOVER gurau, terkasar bahasa... dan masih berdemdam... kodok mtk maaf sesangat... sebab kekadang kita lupa bahawa dalam diri kita ni masih ada sifat ego dan tinggi hati... dan terima kasih kepada organizer terutama Uncle Zainul yang sentiasa bersabar dengan karenah2 orang muda yang ntah apa-apa... begitu juga kepada guide Amir dan Bulk yang setia menunggu kayak belakang yang konon sweper... hahahahaha... 

ada masa, ada hati, ada jiwa dan panjang umur kita berjumpa lagi next time... ^^

5 comments:

  1. Best2.... klu ade lg nk join. Smua sporting. Thanks to all...

    ReplyDelete
  2. mr yusrye : thanks for everything too.. hehehehehe...

    ReplyDelete
  3. best! harap dapat diadakn aktiviti ni lagi nanti..

    ReplyDelete
  4. hoooo? bilo nieee...xhajak pom

    ReplyDelete
  5. next kita try route 7 jam kayak sehala pulak....

    Bukh

    ReplyDelete

- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

- Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

- Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAMkan serta merta.

Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.