Wednesday, September 21, 2011

RS - Gunung Batu Putih

salam aidilfitri....

mesti korang tertunggu citer pasal Trip ni kan... hahahahaa... memang the best lah... lagi klau geng2 otai spt bro grafu, bro yusri dan klau leh semualah seangkatan ngan KOHM ni dapat join trip ni... FOR SURE akan havoc GILER... hahaahaha... yup... masa nak wat report ni aku masih menunggu picture dari megat lambong... tapi takper.... maybe dia agak busy ngan study... 

trip ni best dan happening giler... aku masih terbayang-bayang akan si jerol, guide amir dan uncle... hahahaha.... kan korang dah gelak kan... hahahaa.... aku tidak mahu citer ni basi begitu saja... walaupun penangan Gng Batu Puteh blum hilang dan picture dari Megat blum dapat... weeeeeeeee.... ^^


oklah let check the report Beraya di Gng Batu Puteh dengan ketinggian 6993ft (2131m) dari aras laut... o_O

151800H Sept 2011 - aku bertolak dari Kedah jam 6.00 petang... petang tu aku hampir kena maki ngan penjual tiket di Stesen Bus Ekspress gara-gara nak tiket ke Tapah... yalah... mana ada bus yang kuar ke Tapah atau tol Tapah... cuma ada yang berhenti atau turun di Hentian RnR Tapah... aku masih berkeras nak gak turun ke tol tapah... hahaahahaha... mana tak kena maki... tapi ada aku kisah... hendak seribu daya, tak hendak seribu ALASAN.. so call Jerol, bgtau masalah aku.. so settle bila sepul, ninie, isz, dan uncle amek aku kat Hentian RnR Tapah... so nasib aku baik bila aku dapat naik free bas Transnasional yang kebetulan driver nya adalah seseorang yang aku kenal... heheheh.. so leh naik FREE.... yeayyyy.... ^^ dalam kol jam 23.30 aku sampai di Hentian RnR dengan selamatnya... seterusnya lepak di surau.. nak tido tapi mata tak leh pejam dan badan tngah penat..

so lepak sambil sms dengan isz dan baca komik... huhuhu... aku mengandaikan mereka sudah bertolak pada jam 11.30 pm juga... dan aku pasti semua yang dtg dari KL akan bertolak lambat utk membuat checklist akhir...
 

160200H Sept 2011 - akhirnya uncle menjemput aku dan telah menyusahkan mereka kuar masuk tol sebanyak 4 kali... hahahaha... yalah kena pusing balik dan tunggu di RnR tapah sebelah selatan... huhuh... boleh dikatakan semua dah ada kecuali jerul, dink dunk dan beberapa org lagi kerana aku masih tidak kenal mereka itu... so lepak dan makan2 sementara kaede dan kengkawannya tido dalam keta saja... dan aku nekad membeli lemang untuk makan di puncak nanti.. aku sempat perli isz pasal sanggup bawak durian yang berat tapi... nak bawak lemang tak mampu... hahahah...


akhirnya jam 3 pagi semua dah ada tapi aku masih tidak nampak muka beberapa org dalam keta... akhirnya kami bertolak ke Tapah dan bermalam di Masjid Al-Mukmin Bt 3, Tapah... hehehe... lena dowh.. masing2 penat termasuklah aku...


160530H Sept 2011 - aku dah bangun seperti biasa... kebetulan orang2 masjid sudah datang dan preparation untuk solat subuh... kejutkan ninie dan pegi mandi serta solat... uncle, sepul, kaede dan beberapa org lagi tido dalam keta dan ada yg tido dalam masjid...


selepas mandi dan solat, jerul membahagikan barang2 makanan kepada semua peserta sambil mengisi Borang OHM.. settle semua, jerul dan seorang yg bernama amir pergi ke Balai Polis Tapah untuk makluman masuk ke Gunung Batu Puteh... prosedur biasa... ^^


160815H Sept - kami bertolak ke Perkampungan Orang Asli Kuala Woh iaitu akan melalui Empangan TNB Kuala Woh..

isz @ shank yang mengantuk...


bila nak masuk simpang tengok2 keta kaede xder.. so tunggu di simpang masuk... masing2 xpuas hati... lambat lah.. itu lah, inilah... kenapa pagi td masa tggu jerul tak g isi minyak lah... dan macam2 lah tapi itu sekejap jer... pastu masing2 +ve thinking maybe dia baru perasan minyak tak cukup... huhuhu... bagus2... termasuklah aku... sorry kaede...!

jerul dan sepul lepakking...

160845H Sept 2011 - akhirnya kaede n 'd gang sampai... so kami terus bertolak masuk ke Perkampungan Orang Asli Kuala Woh melalui Kawasan Simpan Hutan Rekreasi Kuala Woh dan Empangan TNB...

melalui jalan2 yang agak sempit... but ok...

keta kaede...

masuk ke Perkampungan Orang Asli...

staring point...

picture dulu... yang badan 'gebu tu org panggilnya 'pakcik'... maybe guide UIA...

160900H Sep 2011 - kami sampai di starting point dan terus set up parking keta dengan selamat... yalah.. kena ada gak safety klau tinggal barang ni... hehee... kebetulan ada group alumni UIA yang akan masuk jugak... sebelum tu ada 2 group dah masuk... 

jerul bg taklimat skit...

lepas warmup, jerul buat taklimat skit pasal RS- Gunung Batu Puteh ini.. kemudian guide Amir... owh.. rupa-rupanya ni lah guide... hehe... rambutnya cantek... hahahaha... bleh tak aku kutuk skit pasal rambut ni... xmo2... mana leh kutuk guide... hahahaha.... guide amir memperkenalkan dirinya... dia juga salah sorang ahli KOHM... iye ker... but its good... +ve thinking kodok.. ko belum kenal dia lagi...! heheheh... lalalala... memang kebiasaan aku...^^

dink dunk, yusrie, megat, jon... 

owhhh... aku baru je berkenalan ngan yusrie, megat lambong dan jon.... hehehe.... otai tu.... konon khusuk mendengar tapi hati dan otak duk kat aweks itu... hahahahaha... lakonan semata-mata...

kaede, isz, ninie...

 uncle dan jerull...

hurmmm... xder maknanya cakap lama2 panjang berjela... perhatian untuk mendegar kata2 guide Amir hilang dalam masa 2 min... hahahaha... 

guide amir...

guide amir menekan keselamatan dalam pendakian... xder tinggal sebab banyak simpang sepanjang pendakian.... oleh itu semua akan berjalan dalam kumpulan... yeay... aku dan isz dah lah jalan slow... huhuhu... so jerul akan jadik sweeper.... uncle pun duk belakang gak... cuma aku dan ninie kena duk depan skit atau duk tengah... yeayyy... ada pengapit... mesti akan ada gossip2... betul tak uncle..? ^^

160945H Sept 2011- mula kan perjalanan masuk... melalui jalan yang bersimen untuk kemudahan pengangkutan penduduk orang asli... dari jalan simen, meredahi anak sungai ke kanan... trek akan rileks... kawasan hijau... cantik... 


aku tak sempat nak snap picture... huhuhu... but masih ada masa... dari trek yang agak landai kami mendaki skit melalui kawasan pokok buluh dan batu2 di tepi sungai untuk ke Sungai Simpang Y... anggaran perjalanan adalah 1 jam... hehehhe... dah makan pagi sendirik2...

sungai simpang Y..

sepul dan amir...

161030H Sept 2011 - akhirnya sampai di Sungai Simpang Y... so nak redah ni bukan senang... batu licin dan arus agak deras dan dalam... kamera ku sangkut/ kilik mcm sling beg... xboh dalam dry beg pun... aku jalan agak hati2 sambil amir mengawasi pergerakkan kami... fuhhh... selamat aku akhirnya... yang penting kamera canggih ku... ^^ beg aku pun tak basah... yeayyyy...

lukman adik kaede dan megat....

jerul as a sweeper memerhati  dari atas batu...


kami berhenti makan pagi seketika... ada yang makan roti dan ada yang makan nasi lemak... ada ke yang makan nasi lemak... hahaha... aku tipuuuu... boleh dikatakan semua makan roti yang di'pau' di RnR Tapah.... hehehehe...

uncle...

kaede... sempat lagi beraksi ketika aku menghalakan lense...


rehat dan sesi mandi....

sesi termenung dan... sesi usha aweksss...

kodok makan roti... pasta.. pasta...

10 minit kemudian kami bergerak... parking pada malam ni untuk 3 group di Gua Azan... InsyaAllah... trek dari Sungai Y alahai.... mencanak... mencanak... mencanak lagi... masing2 slow dan steady... dinkdunk pulok laju mengekori amie, sepul backup ninie, aku ngan isz... dan yang lain tolong2 back up sendirik2... ada yang laju... ada yang slow tapi... still dalam satu kumpulan... jangan nak tunjuk otai di Gng Batu Puteh ni yer... ketika melalui bawah pepohon bulu, ninie mengadu pening... so rest kejup... masing2 bergilir membawa beg ninie... alahai kesiannya awek ni... hehehe...

cuaca agak mendung dan gerak hati ku akan hujan... yup... tak lama lepas melalui anak sungai hujan turun.... dan aku sempat menjatuhkan diri kerana tak balance akibat terpijak batu licin... nasib baik kamera aku dipegang oleh sepull ketika aku membawa beg ninie.... oops... tempat jatuh ini akan ku kenang... hehehe...

jerull masak...

161230H Sept 2011 - hujan turun agak lebat memaksa kami meletakkan sauh... dan pasang flysheet serta lunch... lunch kami ialah keteow goreng Bt Puteh... hahahaha... betul tak namanya jerulll..? ahhh... janji sedap... sebab LAPAR... hahhahahaa... sepull pulok tukang masak air milo untuk memberi tenaga kepada 14 orang kami.... ehh.. aku tak mention awal erk baper org OHM ni kan... sorry... lupa... ampun... semuanya 14 orang termasuk guide... 12 orang kumbang dan 2 bunga... huhuhu...

sepul yang nak masak milo...

lepas makan dan minum menambah tenaga, kami bergerak semula pada jam 1315H.. mengikut amir, kami perlu melalui kem balak 1 dan 2 barulah sampai ke Kem Gua Azan yang boleh menampung 50 orang... huhuhu... tapi belum comfirm gak sebab klau satu group yang 1st masuk tu tido puncak, group kami akan lepak disitu.. jika sebaliknya terpaksa lah tido di Kem Balak 2...

trek ke Kem Balak 1 mencanak... memang mencanak... masing2 agak pewai termasuklah aku.. huhuhu... sebab masing masih kemengantukkan... hahaha... bleh guna tak "kemengantukkan"... hahahah... aku lihat ninie sudah hilang senyum nya, begitu juga dengan isz yg mengadu kat aku 'ngantuk.. ngantuk...' argh... 

kami banyak berhenti sebab penat dan pewai... sampai je nak berhenti dan nampak pokok balak semua tanya 'ni kem balak 1..' amir cakap bukan.. kem balak mesti ada balak yang melintang... barulah di panggil kem balak.. owhhh... sapa yang tanya lagi lepas ni mesti ada yang kena ni... hahahaa... ninie pulak dah xnak amik tau.. mental koyak lah tuuu... ^^


161500H Sept 2011 - akhirnya kami sampai di Kem Balak 1... rehat kejap dan ala kadarnyer... amik nafas dan jahit mental yang dok koyak macam seluar kodok yang terkoyak itu... hehehehehe... maluuuu.....!

5 min rest, kami gerak ke Kem Balak 2... anggaran adalah 1 jam... trek masih mencanak walaupun tak teruk tadi... agak licin dan perlu berhati... yalah baru lepas hujan... hehehe... 

161630 H Sept 2011 - akhirnya kami sampai di Kem Balak 2... niat bermalam di Gua Azan dibatalkan sebab 3 group sudah bermalam disana... keputusan parking sauh di Kem Balak 2... alhamdulilah... 

so setup khemah, banglo dan rumah setinggan... hahahahah... kena kutuk ngan amir bila aku dan ninie merungut nak ke waterpoint... mana tak nya, nak turun satu hal... airnya just mengalir jer... kocik sangat... pastu nak naik satu hal pulok... huhuhu...

lepas tukar baju dan solat, ninie masak... aku pulok tukar baju dan solat... jerul, uncle dan sepull membantu ninie... hehehe... aku tak payah tolong masak.. yeayyy... aku watper...? menjahit seluar ku yang koyak rabak itu... heheheh... lama gak menjahitnya... 

nape jerulll..?

menu malam tu nasi tomato, ayam masak merah dan cucur @ jemput2 ala uncle n sepul... hehehhe... nini masak pasta untuknya tapi makan skit je dan orang lain habiskan.. ninie makan wafel... sedap gak tapi aku tak makan... heheehe...

banglo...
malam tu masing2 tido awal... aku lihat ninie lepas letak kepala je terus lena.. aku masih membuat log.. tulisan pun org mengantuk... akhirnya aku tertido ketika pen masih di tangan... hahaha... betapa...

170530H Sep 2011 - aku terjaga macam biasa... kejutkan nini kul cakap nak ke toilet terus amik wuduk utk solat subuh... lepas tu kami terus tukar pakaian... begitu ahli yang lain... 

lepas sarapan dan packing, amir bagi taklimat skit pasal pendakian hari ni... yup, akan letak beg si Simpang ke Gua Azan dan Puncak.. misi, akan daypack ke puncak... konsi beg jer... masing2 duk kutuk amir dan jerul sebab... malam td beriya-iya cakap gerak kul 7 pagi... tapi diorg yang bangun lambat... hahaahah... tapi takpe.. nama pun Riadah Santai kan... ^^

170900H Sep 2011 - kami bergerak... trek memang mencanak habis... naik turun naik turun.. mencanak dan mencanak.. akhirnya sejam setangah kami sampai di simpang... terus packing2 barang yang perlu dibawa termasuklah lemang... yeayyy...

penanda jalan masuk gua Azan dan ke puncak..

yus... melepaskan penat jup..

sepul..


171030H Sept 2011 - akhirnya kami sampai juga di Simpang antara Gua Azan dan ke Puncak... cepat-cepat letak beg dan packing2... aku, ninie, isz share barang dalam beg beg sepull... hehehe... 

si lukman tgh usha aweks UIA sambil mengantuk barang...

jon..

jon dan das...

171100H Sep 2011- setelah memastikan barang penting dibawa seperti periuk, stove, headlamb dan lemang dibawa kami terus gerak... nini depan mengekori amir... dink dunk dan yusri amik alih tempat sepul back up ninie... aku pulok backup isz, kaede, luk, john, das, megat dan uncle di belakang ku... jerul dan sepul turun ke Gua Azan membawa sauh aku dan sauh jerul sebagai parking group OHM untk bermalam... lagipun dalam sauh aku tu ada ground sheet besor.... hehehhee.. untung lerr.... ^^

time snaping... heheheh.. isz bawak lemang... alahai... cian nyer...

ninie boleh senyum kira A lagi lah... hahahaha...



kami lepak seketika di batu besar ni untuk menunggu sepul dan jerul... lepak2 dan amik picture... trek lepas ni akan mencanak... mencanak dari simpang Y lagi... huhuhuhu... tak muncul gak... so kami amik keputusan tunggu di Gng Kak saja...


hahahha.. sampai kat sini aku diaorg kasi aku naik dulu... dengan alasan amik picture HERO diaorg... hahaha.. 


gaya dinkdunk...

gaya yusrie...

isz yang tidak sudi...

gaya kacak si lukman...

jon @ emi dengan senyum simpulnya... ahaaakssss..

kaede yang menerajui lemang pulok...

hahahha... megat dengan lambongnya...

uncle dengan gentleman...

panjat lagi batu3 itew...

hehehehehe...

das...

hj dink dunk..

isz yang agak keletihan

control macho walaupun penat... hahhahaaha..

gaya guide... hahaahhah

panjat lagi... menuju ke Gng Kak...

ninie...

tunggu jerul ngan sepul...

171200H Sep 2011- akhirnya kami sampai juga di puncak Gng Kak... hehehe... apalagi.. memasing control macho supaya tidak kelihatan PEWAI... hahahha... berlakon lah lebih2 lagi dink dunk dan amir yang mengambil peluang kerana si jerul tak der... hahahah... Megat Lambong turut amik peluang itu jugak... hahahah...

aku yang tengah setting tripod nak amik picture...


tengah setting, dslr ku dimasuki kabus.. hurm... nasib baik ada megat yang membantu... hehehehe... thanks Megat...





kodok yang agak kesjukkan..

171415 Sep 2011 - akhirnya kami sampai di last waterpoint iaitu air terjun nak terbunuh... hahahaha... mendengar nama pun aku agak berwaspada... tapi nak ke waterpoint tidak ku mahu kerana treknya curam menurun... lalu kaede, lukman dan yusrie turun utk amik air yang akan dimasak di Puncak... kemudian Megat dan Jon menyusuri.. sambil menunggu, kami masak mee bandung alaa goreng... hahahah... sambil itu group UIA dan Group UMP di hadapan kami... masing-masing dengan sendiri... 

tak lama kemudian, group dewasa semua (aku tak pasti apa nama 1st group)  turun dari puncak dan akan terus keluar... info benar atau tidak aku tak pasti... heheheh... waktu itu masing-masing baru sedar si dink dunk takder... kata amir dink dunk mendahuluinya...

ninie dengan makanan mee goreng basah...

lukman, yusri dan kaede di Air Terjun Nak Terbunuh...

kemudian makan dan minum dink dunk masih tidak muncul... argh sudahhh... ninie agak cuak bila kaede, lukman dan yusri sudah naik setelah amik air.. bertanyakan jika dink dunk ada di waterpoint... kaede cakap takder... pergi check pulok kat budak UIA cakap mmg ada nampak... huhuh... so kami beranggapan bahawa maybe dia teruskan perjalanan ke puncak... huhuh... 


lepas makan dan bungkus utk dink dunk, tetiba muncul dink dunk.. memasing terkejut dengan kemunculan itu... aku dan ninie diam jer... yg lain bertanya mcm2 sebab tak puas hati.. hurm... sambil tunggu megat dan jon naik, dink dunk makan dulu... huishh.. wierd tapi malas nk fikir dah... otai kan memang mcm tu...o_O

beraksi lagi si Luk ni... 

 megat lambong..

5 min kemudian kami gerak ke Puncak Gng Batu Puteh.. agak gelap sebab baru lepas hujan dan kabus... ninie masih berada dihadapan dan aku mengeluarkan kamera ku setelah yakin kabus tiada... alhamdulilah... ^^ 

sepul dan amir..

kali ini jerul dan dink dunk yang lead... amir dan sepul jadi sweeper... hehehe... motif..? jangan tanya aku... hehhee..




171700H Sept 2011 - akhirnya kami sampai di Puncak Gng Batu Puteh dengan selamatnya... cari pot yang sesuai untuk mengambil gambar... so bila sepul tiba dipuncak... cepat2 aku kuarkan kodok kesayangan ku... yeszaaa.. 

 mencapai tripod ku...

so amik gambo... dan bergambar..dan bergambar.. dan bergambar lagi..hihi

semangat giler group OHM ni nak amik picture... terus aku pasang tripod dengan bantuan megat.. hehehehe...

picture with group UIA yang best... tetiba barulah aku perasan aku tidak memakai baju kurung... hahahah... lemang nanti2 lah bukak... hehehe.. konon ketawakan aku sebab pakai baju kurung... tapi ada aku kisah... korang JELES... ahhahahaah...

patutnya ni picture ladies jer... tapi ada je yang menyelit... hahaahaha...

ni baru ladies...

aku dan ninie... n kodok...

guys... 

amir pun nak jugak berpicture ngan kodok... hehehe...

yusri ngan meriam lemang...

kami ngan polipop... 

 hahaha... nak jugak jon dan amir ngan kodok tu erk....

 megat, amir with kodok ku...^^

with bendera UiTM dan OHM..

ninie nk gak..

misi makan lemang dan serunding utk dirayakan.... hahahaha...

view dari puncak Gng Batu Puteh pada ketinggian 6993 ft...

lagi...

aku yang memanjat utk amik view...hehehehe

sesi beraya lemang dan serunding... 

nyum... sedap sampai lupa nak menjemput group UIA... hahahaaha..

tak menoleh langsung.... khusuknya...

sesi bermain mercun... 3 orang budak yg dok depan bakal kena mercun... hahhahaha...


171745 H Sept 2011 - kami mula turun... kena rushing skit sebab leh lepak di Gng Kak untuk menikmati fajar... tapi tak sempat.. aku memang tak leh laju2 untuk turun... hari semakin gelap... dan ninie terseliuh tangan kanan semasa turun.. aduhhh... kesian ku melihatnya... tapi kami tidak berpecah... jarak pun tidak jauh.. ninie mengekori amir, aku mengokori nenie dan isz mengekori aku... dink dunk dibelakang isz... begitu seterusnya... malam semakin gelap dan masing2 mengeluarkan headlamp... 

dinkdunk dok bising sebab dia dok belakang isz.. isz pulok suka membuang angin... hahaahah... nasib lah ko dink dunk... sapa suruh follow dekat2... kemudian aku barulah aku perasan yang isz sudah dok belakang... hurm...

akhirnya kami sampai di Gng Kak kul 8 mlm... masing2 lapar... tapi takde yang pewai cuma isz... agak mental... nantilah aku tanya nape dia nampak mcm tu..selalunya lapar dan ngantuk jer bdk tu... lepas take 10 min kami meneruskan perjalanan ke Gua Azan... target simpang ke Gua Azan dimana kami parking sauh disitu... 

akhirnya 2200 kami sampai di simpang Gua Azan... arghh... oleh kerana ninie injured aku tlg bawakan beg dia ke Gua Azan... 

sewaktu perjalanan selepas amir dan ninie melewati satu kawasan, tetiba sepul break mengejut.. aku tak sempat break terlanggar beg.. nasib baik tak jatuh... rupa-rupanya ular kat pokok... sib baik lagi.. aku agak cuak sebab tak tahu ular jenis apa... so dink dunk yang belakang memastikan itu ular sawa yang kecik... alhamdulilah dapat dialihkan... huhuhu... ^^

sampai di Gua Azan terus landing... cari pot yang sesuai utk rehat.. nilah 1st time aku tido bawah gua... bila malam aku tak dapat nak pastikan besar nya gua azan ni.. 

geng lelaki dengan penuh gembiranya mandi di waterpoint... wahhh... hahahaha... tanya diaorg mandi camne... ^^ tapi yang pastinya meriah... sedangkan aku dan ninie setengah jam gak dok jadi guide kat atas tu... huhuhu... pastu isz pulak teman kami...

lepas mandi kami terus naik.. tengok uncle, jerul dan sepul serta amir amik alih urusan memasak... yeayyy... so aku dan ninie just nak makan maggie jer.. sebab kesejukkan... 

lepas solat, makan dan sapu ubat pada tangan ninie, kami tido dengan lenanya tanpa kaco geng lelaki... hahahahaa...


180530H Sept 2011 - seperti biasa aku akan berjaga awal... bangun tercari-cari air untuk solat subuh...  kejutkan ninie tapi aku tgk dia tak terdaya nak bangun solat.. alahai kesiannya awek tu... lepas solat subuh, aku just tgk balik tangan ninie... dah kurang bengkak tapi still sakit... ninie mengadu sakit sangat... so just letak menza dan aku tidak membalut... biarkan ninie tido seketika... 

pagi tu amir suruh aku masak bubur nasi ayam dan ikan kering goreng... hehehehe... best sangat... so giliran aku pulok amik alih masak ni... sambil itu masak air sambil sembang2 ngan jerul dan amir... hahahaha... aku komplen pasal menu yang tak sedap... heheheh.. sorry la jerul... lain kali menu tu kasi bincang lorr... jalan penat, makan pun kena sedap... barulah motivated.. hahahahah...

masih tido yang lain... 

aku terus kejut ninie setelah selesai masak... g gosok gigi di waterpoint... pastu terus tukar baju... then naik atas siap2 packing... sambil makan sambil packing... 

kat sini aku kena kutuk... hahhaha... yalah.. kejutkan isz yang tak mahu bangun lagi... orang lain semua dah kejutkan dia tapi tak dihiraunye... aku kejut 2 min je terus bangun... hahahahah... teror tak aku....

tengok ninie yang boleh senyum tu melegakan hatiku...

sambil kemas sambil packing... heheheheh...

uoops.. sorry yus...! salahkan kaede ok...

gua Azan...

dah ada yang bangun...

sopan betul si lukman ni... ^^

sesi bergambar bila dah siap packing2... 

aksi mengoda...

lolypop yang belum makan...

bersnapping lagi... apa guna ada tripod klau tak digunakan... penat dowh ank angkut tripod tu... lalalalala..

zaman batu kapur...

heheheh. sesi snapping.... untung lerrrr...

untung ler orang tu bawak tripod.... ahahahahaa...


181030 H Sept 2011- kami gerak meninggalkan Gua Azan... 

 mengedarkan kuaci 

kami berehat seketika setelah sampai di Kem Balak 2... just lepak2 sambil makan ringan2... heheheh.. 

isz dengan ninie yang berbalut tangan...

dalam 5 minit kami terus bergerak turun... perlahan-lahan... tetiba hujan turun dengan lebat... jalan semakin licin... dan lankah kami agak laju... heheheheh... masing2 nak bagi cepat sampai di Sungai Simpang Y... kena merentasi sebelum arus deras dan kepala air....

dalam dok layan trek turun, hujan turun dengan lebat dengan tak henti-henti... lalu aku berhenti seketika untuk menyimpan DSLR ku dalam sauh aku... sambil itu sepul jugak telah memotong kayu utk dijadikan tongkat supaya aku akan bergerak laju.... heheheeh... lutut sakitlah dowhhh...

setelah melepasi kem balak 1, trek pulak curam menurun... aku sliding sekali, jon tak yah cakaplah... rajin nak sliding jer... 

lukman kebetulan nak melangkah turun tergelincir dan sliding turun dan.... terkena buluh di siku tangan kanan... huhuhu... aku tgk das dah lap darah tapi still banyak mengalir... so aku mtk laluan buar rescue... ehemm... ni baru macho dowhhh...  menjadi penyelamat! 


so aku bersihkan luka dapat lihat isi yang memutih dan hampir nampak tulang... so letak iodin dan terus lekap untuk stopkan darah... 

sempat lagi bergambar....walaupun aku tahu si Lukman tengah kesakitan... hahahahaha... 

lepas balut, kami teruskan perjalan ke Sungai Y... aku, isz, jerul dan uncle orang terakhir OHM yang melepasi nya... hujan dan arus walaupun tak deras dah menunjukkan tanda-tanda kepala air akan turun... kecil atau besar tak tahu... 


tak lama kemudian, isz menjerit suruh budak2 yang masih tengah mandi kat sungai naik... mana taknya kepala air kecil dan arus deras denagn tiba-tiba... cepat2 group tu naik klau tak... korang fikirlah sendirik k... pengajaran utk semua orang jangan bermain air sungai ketika hujan...

so lepas makan, masing2 cepat2 angkat sauh untuk keluar... aku dan yang lain masing2 tekan minyak laju jer mengekori amir... mana taknya... air sudah naik dan menutupi laluan kami... silap2 kami bleh terperangkap... huhuhu... hujan masih turun... cuak tu tak yah cakap...

akhirnya 30 minit perjalanan, kami sampai dengan selamatnya di parking keta perkampungan orang asli... setelah panaskan enjin keta, RV di masjid tapi... kureng sesuai.. so RV di Hentian RnR Tapah... kami berpisah di RnR Tapah... sepul, ninie dan isz menghantar aku ke Jalan Duta untuk menaiki bus terakhir ke Alor Setar... joe dah menunggu ku dengan tiket bas...

dalam bas, aku lena sepanjang malam sehingga sampai di Shahab Perdana , Alor Setar... ^^

kat sini aku sempat sms Jerul utk komen tentang trip nih... 
komen jerul sebagai ketua RS Gng Batu Puteh : "saya berpuas hati dengan kelancaran aktiviti RS ini. Beberapa perkara harus dibaiki iaitu dari segi ketepatan masa perjalanan dan disiplin semasa trekking dan saya puji peserta yang alert dengan perubahan sekeliling seperti kejadian kepala air di Sungai Simpang Y. Sikap inilah yang telah menyelamatkan nyawa peserta kumpulan lain yang leka bermain air tanpa menyedari kejadian tersebut."

aku suka ngan trip gila2 ni walaupun ada beberapa perkara yang aku kureng skit... tu jer kot... sekian laporan ringkas dari kodok... ^^


***
Artikel asal telahpun disunting bagi mengelakkan isu yang dibangkitkan oleh pihak yang tertentu daripada terus berpanjangan. Selaku wakil KOHM, saya memohon maaf di atas kekeliruan yang timbul berhubung artikel yang asal.


Garfu,
garfu@oranghutanmalaya.com

17 comments:

  1. ptt kuali kecik aku hilang..jerol bawak!!

    ReplyDelete
  2. wou...bace mcm nak lagi jer.....

    ReplyDelete
  3. heheheheh.... nanti tahun depan kita beraya kat mana2 pulok yer arenim... ^^

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. Tahniah pada yang berjaya menamatkan misi RS kali ni..I.allah, tahun depan kita akan ulangi misi ke white stone lagi skali & beri peluang kpd ahli2 lain plak.. ^^ (aku tak join la kot, tak larat panjat bukit tak mcm korang2 sume)

    Pada Anonymous, gurau senda, usik mengusik (dengan cara yang tidak melampaui batas2 sbg islam) adalah biasa dikalangan ahli KOHM. Dengan cara itu, hubungan sesama ahli makin akrab ibarat dah macam adik beradik.

    Mungkin setengah2 gurauan nampak macam kasar / menganggu ketenteraman pihak lain. Untuk itu, saya selaku wakil KOHM memohon maaf atas gurauan / usikan yang berlebihan yang dilakukan oleh ahli2 KOHM semasa RS Gng Batu Putih. Semoga di lain masa & ketika, mungkin KOHM boleh bekerjasama dengan UMP/UIA (Tuan Anonymous mungkin salah seorang drpnya) dalam menjayakan aktiviti outdoor, i.allah.

    Dan sekiranya terdapat perkara yang berbangkit berhubung dengan perkara tersebut Tuan Anonymous boleh berhubung terus dengan saya - garfu@oranghutanmalaya.com

    ReplyDelete
  6. emo sgt komen tuan anonymos tu, rileks sudah. nobody perfect..lgpun x elok la hina2 org. kalu ada yg xpuas ati bleh dbawa brbincang, xpun open table..haa..kpd penulis blog elakkan la menulis tntang org lain utk mgelakkn salah paham ssama kita.mintak maaf kalu sy terkasar bahasa.

    ReplyDelete
  7. Fuh ! Panjang dan detail. Dua tiga kali baca jugak baru habis. Haha

    Apa apapon, tahniah semua. :)

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. kepada Mr. Anonymous,

    sebarang pertanyaan atau komen2 terhadap ketidakpuashati terhadap penulis blog, atau terhadap KOHM, anda bolehlah berhubung terus dgn En. Garfu atau dengan saya sendiri. Diharap anda dapat memberikan kerjasama. Jangan takut, identiti anda tak kan didedahkan. : )

    ReplyDelete
  11. aduis.... terlalu sensitif emosi bisa menganggu ketenangan dalam jiwa... hope tuan Anonymous dpt mencari damai nye... :)

    ReplyDelete
  12. Cik Hajar,
    Terima kasih di atas teguran yang diberikan. Suka saya maklumkan bahawa artikel (asal) yang ditulis tidak melambangkan pandangan serta luahan hati keseluruhan ahli KOHM. Mohon maaf kerana suntingan tidak dilakukan terlebih awal & mengakibatkan ada pihak yang rasa tidak senang / tidak puas hati terhadap penulis.

    Kami terima teguran yang diberikan dengan hati yang terbuka di atas kelemahan kami sendiri. Semoga perkara ini tidak lagi dijadikan isu atau diperbesar2kan sehingga menimbulkan salah faham yang berpanjangan antara kedua2 pihak.

    Kepada tuan Anonymous, komen tuan terpaksa saya padam kerana tiada satu pun komen yang membina yang dilontarkan oleh tuan sebaliknya makin mengeruhkan keadaan dan kebudak2kan. Semoga tuan dapat terima dengan hati yang terbuka dan positif. Sekiranya tuan ada pandangan atau komen yang ingin dikongsi bersama, saya mengalu2kan tuan berhubung terus dengan saya.(email spt di atas)

    Akhir kata, terima kasih kerana berkunjung ke blog KOHM.

    ReplyDelete
  13. Artikel = style gile....

    5*.....
    terharu dpt join...hak3..

    ReplyDelete
  14. tahniah semua yang telah sampai ke puncak.. sikap open minded, ramah, prihatin, kepimpinan, sabar dan perasaan ingin tahu perlu ada dalam diri setiap kaki outdoor nie.. banyak pengajaran yang dapat kita ambil dalam mana2 trip dan aktiviti outdoor. Pandanglah dari pelbagai sudut, anda pasti dapat jawapan megenai apa yang anda cari..... Syabas dan teruskan usaha... cute la pakai baju kurung n bawak kodok naik puncak....

    ReplyDelete
  15. gile best nak join!!!hoho...bru sempat join sekali program korang ke gunung bunga buah...errkkk

    ReplyDelete
  16. alep member khairol anwar.....hehehehe

    ReplyDelete

- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

- Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

- Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAMkan serta merta.

Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.