Tuesday, August 23, 2011

Majlis Iftar OHM

-Peserta Iftar 2011 KOHM-


Pada 20 Ogos 2011 Majlis IFTAR Orang Hutan Malaysia 2011 telah Berjaya diadakan di Restoran Nur Alya, Putra Height yg dihadiri seramai 55 orang yg terdiri daripada Ahli-ahli OHM serta famili dan rakan-rakan. Restoran tersebut menyediakan makanan secara buffet dan bayaran utk Dewasa (RM20.00) Kanak-kanak 5-12 (RM10.00).

-menyelerakan-

6.00 ptg – 7.00 ptg
- Ketibaan Ahli-ahli Orang Hutan Malaysia. Mana yang sampai awal sanggup tunggu kat luar restoren, sbb masing2 tak tahan godaan makanan (hehehehe….ye kot). Bila Setiausaha OHM (BRO GARFU) sampai, beliau mengambil kehadiran Ahli-ahli OHM dan bagi yang belum bayar lagi, masa nie Bendahari OHM (UNCLE ZAINUL) mainkan peranan beliau. Bila SIS AWIE mengadu kepenatan berdiri diluar dan beliau mengajak duduk didalam restoran, (alasannya kesian pada ibu yg mengandung berdiri lama-lama kat luar ^_^), barulah kaum-kaum HAWA bergerak mengambil tempat yang telah di RESERVED kan dan diikuti kaum-kaum ADAM. AJK Longistik (BRO YUSRIE) memainkan peranan menunggu Ahli-ahli yag lambat sampai diluar restoren.

-menunggu azan berkumandang-
7.00 ptg – 7.20 ptg
- Majlis dipengerusi oleh BRO GARFU dan dimulakan dengan bacaan Doa oleh AJK Biro Khas (DINKDUNK) (perlahan sgt baca doa,alih-alih dan amin jer…), kemudian diikuti sedikit ucapan dari TOKWAN (Ketua IFTAR OHM 2011). Majlis IFTAR OHM 2011 diteruskan lagi dgn ucapan dan perasmian oleh Pengerusi OHM (BRO RUSMAN) serta penyampaian surat perlantikkan kepada AJK BIRO-BIRO OHM yg telah dilantik. Selesai penyampaian surat perlatikkan tersebut, masing-masing mula mengambil makanan dan minuman yg telah disediakan sementara menunggu waktu berbuka tiba.

-Ucapan drp Pengerusi KOHM-


7.30 ptg – 9.00 mlm
- Akhirnya tiba waktu berbuka dan sekali lagi bacaan doa diketuai oleh AJK Biro Khas (DINKDUNK). Masing-masing mula makan dengan aman (memang nampak muka-muka kelaparan masa ni muncul ^_^). Ada yang buka minum air dan kurma pastU terus pg Solat Maghrib kat sebelah restoren (kaum ADAM). Bagi kaum HAWA, tempat solat agak jauh sikit dari restoren. Mana yang dah solat tu terus sambung makan sampai lebam….Dalam kol 8.30mlm ada lagi 1 group baru sampai, yan,nisa & pasangan, syed. Dengarnya mereka sesat nak sampai ke restoren nie. Nasib sampai juga walaupun lambat. Lebih kurang kol 9.00 mlm, sesi bergambar pom bermula…punyelah lame nak tunggu Fotografer-fotografer bertauliah setting kamera. Dah mcm artis rasanya, merata-rata ada kamera.

-Penyerahan surat lantikan biro-
9.15 mlm
- Seorang demi seorang mula mengundurkan diri. Masing-masing ada aktiviti lain selepas itu. Sesi bersalaman pon berlaku (kaum HAWAhabis pipi masing2kan… ^_^). Bersurai……

-Meriah-

***Terima kasih pada AJK-AJK OHM yang bertungkus lumus,memastikan Majlis IFTAR OHM 2011 berjalan dgn lancarnya dan tidak kurang jugak pada mereka yang sudi menghadirkan diri bagi memeriahkan majlis ini. Semoga dengan adanya aktiviti seperti ini dapat mengeratkan lagi tali persaudaraan antara kita.


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR & BATIN
DARIPADA OHM116
(*raya jemputlah dtg kerumah ^_^)

Monday, August 15, 2011

RS - Sahur @ Bkt Broga

-view drp puncak yang pertama Bukit Broga-
12.08.2011
11.00 malam 
- Ketibaan para peserta yg menjoinkan diri utk bersama-sama sahur di Bukit Broga (xpyahla sebut sorang2 eh…xbape nak igt sgt nama nie). Sementara menunggu peserta-peserta lain tiba, persiapan beg dan kelengkapan dilakukan.

11.30 malam
- Ada gak group yg lambat sampai. Awie and the gang pastu baru aku & Yen. Sampai2 terus Abe Garfu bagi borang suruh isi.

-jerol (bujang lagi) & uncle(dah berpunya) sedang menjamu sahur-

12.00 tengah malam
- Kami mengambil keputusan utk teruskan perjalanan sbb ada group yg lambat sampai. Kalau kami terus menunggu group lagi 1 mesti sekejap je lepak kat atas nanti. So, Abe Garfu pun mengajak kami membawa kereta dan parking dekat dgn point utk mendaki. Sebab masing2 dah malas nak jalan kaki dari tempat parking bawah tu.

13.08.2011
12.05 tengah malam 
- Ada taklimat sekejap oleh Abe Garfu, pastu bacaan doa oleh DD. Sambil2 tu mana yg bru sampai tu, membuat senaman ringan.

12.15 tengah malam
- Perjalanan ke Bukit Broga dimulakan . Guide yang bertugas ialah Nazrul, dan Aliph sebagai sweeper. Bila sampai suku jalan Guide bertukar orang , sbb guide (Nazrul) yg dilantik mengadu kepenatan ^_^. Perjalanan diteruskan kejap2 Nazrul depan, kejap2 DD kat depan, pastu Nazrul balik yg guide.

-bakal pengantin (awie) sedang menjamu sahur sambil disuluh oleh bakal pengapit (hawa)-
1.00 pagi
- Akhirnya sampai gak kat Check point 1. 1st sampai DD dan Uncle Zainul dan diikuti peserta2 laen. Bila semua dah sampai masing2 cari port nak lepak untuk melepaskan lelah kepenatan kejap. Tidak lama selepas itu, nampaklah Abe Garfu sampai, merupakan org last yg sampai ^_^. Bila Epol start mengeluarkan brg2 masak, masing2 pom sibuk nak kuarkan makanan yg dibawa. Yang bawa Kamera dah start sibuk shoot gambar, mencari-cari angle utk shoot. Alhamdulillah, cuaca amatlah baik walaupun sebelum tu kawasan selain Semenyih hujan turun dengan lebatnya. Tapi pagi2 yang hening itu cuaca sgt baik dan diterangi cahaya bulan yg cantik dan terang bagai menyuluhkan kami yg bersahur di Bukit Broga itu.

-dinkdunk duk layan oh bulan-

1.40 pagi
- Group yg lambat tu pun sampai. Terdiri drp Ijan, Zt dan Isz. Mereka sampai terus kecoh kat atas tu. ^_^ . Dorang dtg xbawak makanan pom, tapi Nazrul telah kuarkan makanannya lagi. Rajin sungguh bujang sorang nie, siap masak dari rumah tu…. ^_^ Aktiviti makan diteruskan sampai lebam..

2.30 pagi
- Abe Garfu mengarahkan berkemas-kemas sbb kol 3.00 pagi dah kene turun. Aktiviti pembersihan pom berjalan, dan peserta pun mula berkumpul untuk meneruskan perjalanan pulang.

-model evergreen a.k.a model budjet-
3.15 pagi
- Semua peserta berjaya sampai dengan selamatnya dan Ada yang balik terus dan ada yg bersahur buat kali ke-2.

-saya lah OHM116... hihi gatai dahi lak-

:: Disediakan oleh : OHM116 ^_^

Thursday, August 4, 2011

RS- Menuang


Catatan peristiwa :

Jumaat, 29 Julai 2011

11.45 p.m - Ketibaan sulong Sepul, Nazrul, Eza (tunangan nye Sepul) dan Jo, berkumpul di parking kereta di pintu masuk Gunung Nuang. Tidak lama kemudian Kaede, Luqman dan Yusre (bkn bro Yus) tiba di tempat kejadian. Sementara menunggu peserta-peserta lain tiba, persiapan beg dan kelengkapan dilakukan.


Sabtu, 30 Julai 2011

01.15 a.m - Setelah 1 jam lebih menunggu, tiba kemunculan Uncle zainul, Bro Yus, Ismail (a.k.a Shanks Leroux) dan yang lain-lain di tempat kejadian. Aktiviti memunggah dan pembahagian barang-barang dapur dijalankan mengikut bilangan peserta.

02.50 a.m - Seramai 25 peserta berkumpul dan urusetia memberi taklimat ringkas tentang program. Senaman ringan dilakukan sebelum perjalanan yang diketuai oleh Hilmi Kujaji.

03.13 a.m - Perjalanan ke Kem Lolo dimulakan. Guide yang bertugas ialah Nazrul (guide awek2 je), dan Sepul sebagai sweeper. Tiba di pondok 1 pada pukul 03.40 a.m. Tiba-tiba hujan turun dan terpaksa tunggu lebih kurang 15 minit. Dalam kesamaran malam muncul 2 lembaga kuning (bukan maskot Digi ye…) iaitu Uncle Rozi dan ‘Wayar putus’. Perjalanan diteruskan~~~~~

05.30 a.m - Tiba di Kem Lolo, cari port, pasang khemah pastu tidur. Pastu tak ada apa-apa aktiviti kecuali masak-masak dan makan-makan.


12.00 p.m - Persiapan ke puncak gunung. Packing barang dan bekalan.

01.30 p.m - Mula perjalanan menuju puncak. Seramai 15 peserta yang mengambil bahagian, yang lainnya lepak dan ada yang sambung tidur di Kem Lolo. Guide yang bertugas Nazrul dan Sweeper Sepul dibantu oleh Hilmi. Tiba di Kem Pacat pada pukul 03.33 p.m. Berhenti untuk rehat dan makan di Kem Pacat.


03.50 p.m - Perjalanan diteruskan. Dipertengahan jalan, bro Jo terpaksa menarik diri dari meneruskan perjalanan atas sebab kesihatan. Oleh kerana bro Jo ‘cannot go’, Sepul terpaksa menemankan beliau turun dan berehat di Kem Pacat, sementara Sweeper diganti oleh Hilmi. Perjalanan diteruskan dan tiba di Puncak Pengasih pada pukul 05.02 p.m. Kaede dan Hero Remaja mengalami kekejangan akibat cuaca yang sejuk (biasa la orang malaysia) dan putus harapan untuk meneruskan perjalanan. Tetapi dengan galakan dari guide handalan dan rakan-rakan, mereka meneruskan perjalanan dengan penuh bersemangat.

05.35 p.m - Tiba dipuncak dengan jayanya. Peserta berehat sebentar sambil menikmati pemandangan berkabus dan cuaca sejuk di puncak. Nazrul selaku guide berehat dan makan bekalan beliau sambil menjeleskan peserta-peserta lain. Sesudah beliau makan, beliau tidur sebentar sementara peserta lain meng ‘snap-snap’ gambar untuk kenangan.

06.15 p.m - Persiapan untuk turun. Nazrul sedar dari tidur dan mengalami kekejangan di seluruh badan. Setelah beliau sapu minyak panas, beliau terus ok, dan perjalanan turun diteruskan.

07.01 p.m - Tiba di Puncak Pengasih dan perjalanan diteruskan. Dalam perjalanan menuju ke Kem Pacat, keadaan trek yang licin menyukarkan lagi perjalanan turun.


08.12 p.m - Tiba di Kem Pacat. Berehat sebentar sambil menunggu pasukan rescue tiba seperti yang dijanjikan. Tapi janji tinggal janji, pasukan rescue tak kunjung tiba. Perjalanan turun ke Kem Lolo diteruskan. Dalam perjalanan, terserempak dengan pasukan rescue tengah lepak-lepak, peserta pun tumpang sekaki dan ‘paw’ bekalan makanan dari rescue. Pasukan rescue terdiri daripada Uncle Zainul, Sepul, Bro Yus dan Al Fadi. Setelah berehat selama 10 minit, perjalanan diteruskan.

09.15 p.m - Tiba di Kem Lolo. Ada peserta yang terus mandi dan ada yang melantak (lapar).

10.00 p.m - Sesi sembang bersama Abe Garfu dan team yang baru sampai (yan dan izzudin). Selepas itu masuk tidur.


Ahad, 31 Julai 2011

10.00 a.m - Bangun tidur dan sarapan. Persiapan untuk turun dilakukan. Khemah di buka dan lakukan sedikit pembersihan di kawasan pekhemahan.

11.30 a.m - Peserta berkumpul dan memulakan perjalanan mengikut trek sungai menuju ke air terjun bomoh Ali. Guide yang bertugas ialah Sepul dan Sweeper Kaede dibantu oleh Al Fadi.


12.40 p.m - Tiba di air terjun. Nini, Eza, Sepul dan Echa dengan baik hatinya menyediakan makanan tengahari, menu megi sosej. Ada peserta yang mandi dan ada peserta yang santai-santai sahaja.

02.00 p.m - Setelah selesai makan tengah hari, perjalanan diteruskan menuju ke tasik empangan.


03.00 p.m - Tiba di tasik, berehat sebentar dan sesi bergambar.

0.310 p.m - Perjalanan diteruskan dan tiba di pintu masuk Gunung Nuang lebih kurang pukul 03.30 p.m. Peserta mandi dan ada yang terus pulang

~~~Tamat~~


:: dicatat oleh : OHM00110
Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.