Saturday, July 23, 2011

Menjejak G7 UiTM Kedah

~Perkongsian Pengalaman~


edisi gunung tahan :) jejak G7

salam....
tertangguh entry ini... minggu lepas dalam projek Jejak G7-Gunung Tahan 2011 telah pun selesai.. Misi berjaya... so UiTM Kedah telah pun menawan 3 gunung dalam  Jejak G7 ini... iaitu Gunung Chamah (7121 ft'), Gunung Ulu Sepat (7089 ft') pada tahun 2010, Gunung Tahan (7186 ft') tahun 2011 dan Gunung Korbu (7162 ft'), Gunung Gayong (7129 ft'), Gunung Yong Belar (7155 ft') dan Gunung Yong Yap (7113 ft')tahun 2012 InsyaAllah... tapi ini semua baru perancangan..


kat sini details kan skit tentang pendakian ini... 


Pegawai Sukan, En Shahrin memberi sedikit ucapan dan pesanan bagi mengantikan TPHEPA dan Rektor UiTM Kedah

nizan dan lokman yang kyusuk mendengar...

penyerahan bendera UiTM kepada Mohd Ismail (Isz) sebagai ketua pelajar..


peserta bergambar bersama sebelum bertolak..

9 mei - bertolak ke Merapoh.. singgah di Petronas Gombak amik 2 orang student iaitu chunk dan ajik... heheheh..



10 mei - sampai di Merapoh jam 5.30am.. kami tido di dalam bas saja... malas sudah mahu kemana-mana.. 6am solat dan pembahagian makanan yang tertinggal... acap ada kematian(pakcik mnggal dunia.inalillah)...


pemandu Pak Latip dan Pak Non sedang bersarapan....

pak teh 4WD...

kak ijan @ kodok...

wafa dan kak ijan... 2 org je pompuan dalam trip ni..

7am - kami bersarapan di gerai makan yang berdekatan.. hmm.. pagi2 lagi peserta mencari nasi kerabu.. dalam 8.00 am, pak teh 4WD bersama pembantunya datang mengambil kami.. 

abe ej @ nizan...

aiman..

ajik




8.30 am - kami bergerak masuk ke Taman Negara Sungai Relau.. sampai disana En Jaie telah menunggu kami.. wahhh... so disini lah prosedur yang perlu di patuhi dan antara 'job' yg ssh dibuat adlah check brg yg dibawak... dengan erti kata lain kami perlu punggah kembali isi dalam haversack kami itu... susun elok2... 

kak ijan sebagai ketua, orang pertama yang kena declare barang... so mcm2 lah.. itu la.. inilah.. baper plastik termasuklah pakaian... adehh... so ikutlah.. nak bagi cepat skit kan.. lepas tu kak ijan kena g pej taman negara utk pembayaran pulak... permit, guide, kamera dan lain2 lah...  en jaie memberi sedikit taklimat sedikit..


mengira plastik ke wafa... ahaksss...

banyak nye makanan....

abg zul menerangkan laluan ke Puncak G. Tahan...

student lelaki...

tak sabar-sabar nak masuk...


10.00 pagi kami bertolak terus ke Kuala Juram dengan 4WD.. hehehe...masing2 pakat-pakat berebut nak dok belakang .. hehehehe... yalah semuanya xnak melepaskan peluang...


sampai kat gate masuk, kenderaan berhenti.. masing2 berebut nak amek gmbar kat signboard taman negara  hahahaha... terpaksa lah pembantu pakteh tunggu...  



inilah roller coster yang membuatkan peserta gementar.. 
mendengar taklimat dari guide abg aki...

sampai di Kuala Juran jam 10.40 am...so mendengar serba skit penerangan dari guide kami iaitu En Aki dan En Zul.. hehehehe... Abg Aki tu banyak diam dan first impression kami 'skema'.. hahahaha... so guide bagi masa pada kami utk uruskan apa2 yg patut sebelum masuk trail... heheheh...

sesi menyumbat plastik hitam utk clean up nanti...

susunan beg kami...

we @ UiTM Kedah..

selepas warm up dan baca doa, kami mula angkat sauh masing-masing... 
kira dulu baper orang...karang ada yang ngelat...


1045 am - mula gerak masuk trail Kuala Juram... kali ni abg zul sudah kedepan... jalan terus jer.. hehehehe...   


wafa dan abe ej @ nizan...



kami bertemu anak sungai yang pertama... so memasing muka agaklah... awal2 lagi dah basah... redah aje :)

mengharungi sungai... xdalam sgt sbb 2 hari dah tak hujan..



satu persatu anak sungai kami redah... tapi itu xmnjadi hlgn kami mnuju ke destinasi :)

nizan dan kak ijan...

take 5.. huhuhu..


naik turun... jalan then berhenti sebab ade beberapa masalah.biasalah xprepare awal2 kan.. beg chunk tidak di'packing ngan baik... hmm... last sekali kak ijan masukkan belanga ke begnya... hamdi pulak cramp kaki.hah.pki lg jeans.kan da berat sampai blh cramp.

dan setelah meredahi 4 sungai kami sampai di Kuala Luis...


1245pm - sampai di Kuala Luis.. guide abg zul suruh rehat 1 jam... solat zuhur dan sapa nak mandi2... ape lg,kami pulak cepat-cepat keluarkan stove dan gas serta periuk utk masak air.. just alas perut dengan biskut...


milo panas... sblm g solat...

muka penat sbb tak dapat tdo lena dalam bas... hehehehe..

2.00 petang kami bergerak kembali ke Lata Luis... bergerak perlahan-lahan .xkn lari gunung dikejar :P


4.30 pm - sampai di Lata Luis... hehehe...


wah... katak kak ijan tak mo tertinggal utk bergambar...


berhenti sekejap sbb nampak air terjun...

again.. dan kak ijan dah mula pakai knee guide...

peace...

5.25pm - kami sampai di Kem Kor.. wah best2.. sebab  dan takde group lain sebelum kami mendaki.. hehehehehe... best2... so tak payah nak rebut2... elok jer sampai kami mula letak sauh.. bukak dan pasag khemah dulu.. 

potong bawang... for SALE!


lepas solat, kami terus mula aktiviti memasak bergotong royong bagai...  so menu malam nasi putih, sayur kobis plus cendawan grg, kari ayam dan sambal telur... best..!!!


8.05pm - hujan mula turun.. kebetulan kami baru selesai makan... hehehe.. so tak dapet lah nak lama2 borak... lagi plak kami agak keletihan kerana kami penat tido dalam bas sepanjang perjalanan dari Kedah.. so tido awallah.. kecuali ada yang lapar malam tu  diaorg mlntak makan maggie jer.. hahahhaha... malam itu jugak proses pengasingan makanan yang perlu dibawa sepanjang 2 hari ke puncak... heheheh.. ringan beg..


10.30 pm - tutup lampu n tido...


note perjalanan Sg Relau - Kuala Juram : 13km
                Kuala Juram - Kem Kor : 13.5km




0530a.m. peserta bgn awal.solat subuh semue.gosok gigi n kak ijan n wafa prepare bfast :)kami yg lain packing khemah dan brg2.. dan tinggalkan barang2 makanan balik di Kem Kor... kemudian abg zul dan abg aki menerangkan laluan trek yang begitu mencabar mental... antara laluan trek iaitu Bukit Good Morning dan Bukit Kembang Hidung @ Bkt Tak Sudah... hahahaah...



9.00 am - kami mula bertolak.. perjalanan hari tu 6km ke Kem Kubang... hehehe... walaupun hanya 6km tapi tak semudah difikirkan... huhuhuhu... seperti biasa abg zul sebagai guide depan...

abg mie masih maintain... heheheh

10.30am - kami sampai di kem permatang :)



kami lepak seketika dan student sempat mengambil gambar... begitu juga kodok kak ijan yang amat setia....


5 minit kemudian, kami gerak kembali... satu lagi trek yang begitu mencabar.. hamdi dah ok dari cramps.. laju gak dia... cuma isz... isz perlahan jer step dia.. memang dia akan slow apabila mendaki..



dalam 1230 pm macam tu kami berhenti di tengah2 trails... hehehehe... just letak beg dan kami kuarkan mestin utk masak air dan makan biskut.. abg zul dan abg aki masing2 layan nasi goreng pagi td... so kami lepak agak lama... yalah rehat dan recovery tenaga.. sbb kejap lagi trek lagi mencabar... haahahahaha...


passing skit2 bagi semua merasa... heheheh...

trek mencanak...

setengah jam kemudian, kami bergerak kembali... hahahaha.. kami lihat trek mencanak dan nampak puncaknya... kemudian sampai puncak bukit itu, trek mencanak lagi dan lagi...mana puncak yang terakhir sebelum mendatar ke Kubang ni..argh!!! hahahah... 

abg zamri dan abg mie... semput..?


abg mie penat ke? ahaha..


kak ijan saje bg mental dekat staf2..nasib staf2 steady je..xmntal pon :)ya.. semangat itulah yang diperlukan dlm hiking... 

wafa... abg zamri tgh tekun memanjat...


abg khamis yang sentiasa tersenyum... hehehehee

kak ijan...




3.00 pm - sampai di Kem Kubang jer kami letak beg dan bukak kasut dulu... pasang flysheet dan khemah... 

aeman yang mengah dalam diam...

chef kodok... tgh prepare utk tomyam campur no seafood...


semua keluarkan makanan bila isz bentangkan flysheet... hehehe... kak ijan masak nasi sambil dibantu oleh  abg nizan.. kemudian baie pun minat gak... so menu special mlm itu tomyam ayam + cendawan + carrot = tomyam campur...

memang waktu itu masih awal baru jam 4.00 petang.. so student yang lain ade job ckit kne g amik air kat bawah utk mask dan buat air semue...


sambil memask pon sempat pose :)


ha berlakon lah...

 arm, chunk dan kak ijan..

settle masak, kemudian kami solat... lepas tu masak air dan lepak2 sambil layan arm buat unggun api...

wafa dan chunk...

dalam 6 petg kami makan... abg zul dan abg aki menyertai kami... mulalah sesi kutuk mengutuk tapi tak menjadi hal lah...


lepas makan budak2 lelaki kena cuci pinggan mcm biasa... heheheh.. 

note perjalanan Kem Kor - Permatang : 2.5km
                Permatang - Kubang  : 3.5km

baie dan isz yang kelaparan pagi2 buta..

12 Mei 2011 - jam 5.30 pagi mcm biasa kami dah bangun... solat, gosok gg bagai.

settle semue kak ijan terus buat cucur ikan bilis utk sarapan... sambil berkemas sambil bersarapan... tapi tak bleh gak sebab masing-masing dok keringkan flysheet dan khemah... khemah abg mie, abg art dan abg zamri dah jadi mcm kapal nasib bocor skit.. so diaorg alas ngan plastik hitam dan teruskan tido... huhuhuhuhu.... kesian diaorg..

hamdi, isz dan arm lipat fly dan ground...


so siap packing semua dan abg zul dan abg aki seperti biasa menerangkan trail hari ni dan menuju ke Puncak... hehehe... target tido di puncak...

bagusnya abg zul ni bila dia ckp trek ok hari ni dan becak sebab hujan... ahhahaha... taklah mendaki sangat mcm semalam... takdernyer... selepas Berlumut, ada satu lagi trek curam menurun 90' dan naik... hahahaha... 

memanjat lagi...


sampai Kem Berlumut take 5 kejap.. sebab masing2 nak bermain dengan burung2 di situ...

lalalalala...

siap panjat lagi..


nizan, hamdi dan arm...

wafa..

nizan..


wafa dan isz dapat mengejar kami tapi mereka agak slow... so perjalanan diteruskan..

akhirnya sampai di Bonzai...


isz, ajik, hamdi dan wafa.. belakang arm...

isz & arm..

chunk

akhirnya sampai di Bonsai jam 2.30 pm... hehehe... so bukak beg kuar dapur dan mestin.. masak air milo... cicah ngan roti.. sebab masing2 dah lapar... ubi yang kak ijan rebus pagi td ada pada naqib yang belum sampai... sambil tunggu dan snap gambar dlu .hehehehehe... 


baie @ azri

ubi keledek... habuan lunch...


aksi gedik ala 60an di Bonsai... 



view di tutupi oleh kabus... huhuhu..

nik lukman sedang memberi rawatan pada abg zamri.. 

tetiba abg khamis dan abg mie sampai... bagtau kak ijan abg zamri jatuh dan tergelecek bekas accident injured balik...nasib ade abg nik lukman buat rawatan kat abg zamri..
kak ijan buka beg abg zamri dan barang2 dia diagihkn pada student yang laju dan mntal kuat... hahaha... 4 orang semua... alaaa.. bukan banyak pun skit jer... hahahah.. dan..tibe2 cuace mndung.. kak ijan mngrahkan kami semue kuar bju hujan sbgai persiapan..



3.30 pm- kami meneruskan perjalanan ke Bkt Botak dan seterusnya ke Puncak... perlahan-lahan... cantik view menyebabkan masing-masing nak kuarkan kamera... hujan turun dengan renyai-renyai...


hujan dari renyai2 semakin lebat... guruh dan kilat sudah menunjukkan belangnya...kami berjalan cepat utk staydown dulu di Bkt Botak kerana keadaan cuaca yang tidak begitu mengizinkan...


sampai je di Bukit Botak, kami letak sauh dan terus masuk bawah flysheet abg zul.. hahaha... so semua pakat2 masuk himpit2... hujan tak berhenti-henti malah makin lebat... abg aki yang baru sampai dan abg zul yang kesejukkan tak ingat... hahahaah... kami dok pot pet... masing2 tgk kamera dan kamera wafa je terkorban dalam banjir... hahaha... apalagi bila pakat-pakat kumpul ni masing2 dok mengutuk.. abg zul dan abg aki diam... mungkin sejuk..
tiba-tiba chunk dan naqib kuarkan maggie.. wah.. satu kebetulan.. apalagi pakat2 share... abg zul sejuk.. aku risau gak.. then kak ijan guna kuasa vito as a captain stand down kat bukit botak... hehehe.. lagipun masa tu pun dah jam 4.30 petang.. abg mie masih nak bermalam di puncak... so jam 4.45 petang hujan masih lebat... kol 5 kami pakat2 xmo tunggu lagi... kuar dari flysheet dan terus pasang khemah..hujan2 kitorg pasng beb. bygkn dgn suhu ntah brape ntah kat situ.hujan lg.tgn nek beku beb!!haahhaa.. abg zul dan abg aki setuju dengan keputusan kak ijan kerana mngkin amek risiko kalau truskn prjalnn... alhamdulilah...

dalam jam 6.30 petang.. hujan mula reda... student seronok mandi di air terjun... then layan view sunset kat Bkt Botak... kak ijan masak.. hehehe... nizan dan aiman pergi layan view... kak ijan ingatkan peserta tentang keselamatan sbb batu licin selepas hujan...

isz, hamdi dan arm..

naqib dan ajik..

belum makan malam, abg mie dan abg art dah masuk tido... terlampau penat... nasib baik sebelum tu diaorg makan maggie dan minum kopi untuk alas perut sebelum tido... hmmm... orang-orang veteren ni semangat amat kuat...

lepas makan dan lepak2 masing-masing nak tido awal... abg aki dan abg zul jugak begitu... kak ijan dan 2 org guide tu bincang esok solat subuh di Puncak G. Tahan... means dari Bkt Botak jam 5.00 pagi free body.. hahahaha... mendengar 5 pagi tu abg zul dah tak sanggup bangun.. hehehe... kami semua setuju.. dan malam itu berlalu dengan jalan ceritanya sendiri...

note perjalanan Kubang - Berlumut : 1.5
                Berlumut - Bonsai  : 5.5km
                Bonsai - Bukit Botak : 3 km


13 Mei 2011, 4.30 am - tanpa dikejut, semua dah bangun... wah.. MARVELOUS..!! semua dah siap2 tukar baju...  4.50 buat warmup dulu dan baca doa... dan abg zul ingatkan sepanjang perjalanan perlu lihat dulu dimana tempat berpijak dan nak pegang... kerana keadaan gelap takut haiwan berbisa di celah2 pokok bonsai...

5.20 am - kami gerak perlahan-lahan ke Puncak... abg zul mendahului kami..

kak ijan yg pertama sampai... hehehe...

akhirnya 6.30 am - kami sampai... kak ijan yang pertama sampai bila abg zul memberi laluan.kemudian abg nizan, chunk dan yang lain-lain... wah seronok kitorg.. masing-masing memanjat kesyukuran kerana semua berjaya sampai... masing-masing berebut nak amik gambar sunrise..

abg mie, abg art, aeman dan abg zamri serta wafa..

sunrise... 

subhanaAllah... 

trails g. tahan

UiTM Kedah

selepas amik gambar beramai-ramai, kak ijan mengingatkan solat subuh yang belum ditunaikan.. waktu itu jam menunjukkan 6.50 am.. abg nizan, chunk, isz mendahului yang lain... begitu jugak abg zul...

hamdi yang sedang menunaikan kewajipannya..

chunk..

edham..

kak ijan yang sedang pukul golf..

menikmati pancaran matahari...

abg art..

kak ijan lagi...

wafa...



abg nizan..

naqib dengan shinpad...

wafa dengan gaun malamnya..


kemudian acara memotong kek dan minum twister di Puncak G. Tahan... hahahaahah.... yup... itu acara yang wajib dan kami semua menunggu saat-saat ini... kek Jejak G7..

pagi-pagi sarapan kek... hahahaa... so masing-masing amik sorang skit dan minum twister oren, anggur dan epal.. apalagi sesi bergambar dengan kek pulak... masing-masing ceria... haahah...


makan kek..

lepas makan dan jam sudah menunjukkan jam 7.25pagi..kami mula bergerak turun... perlu... nanti lambat turun dan lambat pula nak bergerak... 

abg nizan dengan muka tension sakit perut... hahaha..

ajik dan arm..

kak ijan, nizan, abg art dan baie...


lalalalala.. 
jejaka yang tak mandi... hahaah..


peace yaww..

layan...


sampai di Bkt Botak, masing-masing mengemas dan menjemur flysheet.... jam 9.00 semua dah siap dan tunggu abg aki yang belum siap... dok sambung tido... adehh.. so tgk kami dah siap, abg zul memberi taklimat skit


selepas warm up dan baca doa, kami bergerak ke Kem Kor... dan akan singgah sekali je untuk makan tengahari... target sampai di Kubang utk mengambil makanan yang ditinggalkan dan periuk besor.. hehehe... 

layan view yang cantik.. cuaca pun lawa..

kak ijan, abg khamis dan arm..

bila sesi turun ni...masing2 mental. dan kami hanya makan kek jer utk sarapan... adehh... 

 kak ijan yg sedang pewai...

lepas makan kami semua gerak.. dan abg mie, dan yang lain2 stay dlu sebb dorg nk mkn meggi.. 

kami turun dengan agak laju dan kak ijan mengingatkan hari ni perjalanan kena push sebab taknak sampai lewat di Kem Kor... masing-masing faham.. semua bergerak walaupun slow2.. sampai di Berlumut, kami sempat ambil air dekat situ sebagai bekalan sepnjg perjalan.mne taw haus kan.air kat situ plg best antare tempat lain.wane  air f&n zapple beb.haha 


so kami sampai di Permatang jam 4.30petang... alhamdulilah. kak ijan teruskan perjalanan bersama abg mie, abg art, nizan dan aiman... edham follow ... chunk dan hamdi da jauh ke depan. dorg nie plg semngat. ske je lead kat depan.. abg zul mengekori kami.... 

abg nizan yang lega...

 aeman yang kelegaan sebab sampai...
so dalam kol 5.30 kami sampai di Kem Kor... kelihatan makanan dan semua barang yang ditinggalkan dalam khemah dalam keadaan baik... heheheh... 
ikan gelama masam dan ikan kelah pekasam...


goreng sayur cendawan plus kobis...

lepas mandi dan tukar baju kak ijan dan nizan serta wafa mula merangka menu... masak air, hamdi ngan isz buat air nescafe... aeman potong bawang, abg zul dan abg art masak nasi... abg aki dok melayan lgu je. wah.btri hp die xhbis2 ke. haha. wahh best.. hari ni makan sedap sebab ada ikan gelama masam campur ikan pekasam ikan kelah, sambal ikan bilis dan sayur goreng... tidak lupa budu! hmm... makan ramai-ramai dan.. kami tidak lupa jiran yang sudah berjiran dengan kami di Bkt Botak lagi... dan follow group kami yang ramai... jiran kami hanya berdua... dua-dua lelaki ok... !!

dinner... makan sampai kenyang!


selesai makan, lepak ramai2 kat ngan unggu api... abg zul dah dok bwh flysheet.. 
mlm tu masing2 lepak santai je. stdnt laki n staf dok bercrte pnglmn masing. abg nik lukman dan abg mie xhbs2 cte pasl pancing dorg. da nme kaki pncing kan.. :) kitorg jugak sempat dgr pengalamn abg aki sepnjg die jd guide..

nota perjalanan-Bkt Botak-Gng Tahan : 2.5km
             Puncak Gng Tahan-Bkt Botak : 2.5km
                Bkt Botak - Kem Kor : 16km



14 Mei 2011 5.30 am - bangun mcm biasa... solat dan tukar pakaian.. kemudian masak air dulu... abg nizan plan nak masak murtabak maggie... wah bunyi pun dah macam sedap... hehehehe...



masing-masing packing sambil bersarapan... so hari ni ringanlah beg skit... murtabak yang tak habis kak ijan letak dalam mestin dan bawa sebagai bekal bila masing-masing xnak bawak... bila semua dah siap... abg zul dan abg aki memberi skit taklimat yang terakhir.. jiran kami yang sudah lama siap pun menunggu kami dan berjalan keluar bersama.. wah ramai-ramai lagi seronok... 

abg zul..

abg aki...

bergambar sebelum keluar...

kami mula berjalan... dan aku berjalan di depan... hamdi, nizan, aiman, naqib dan chunk didepan ...laju tak hingat! aku mula suruh perlahan... sampai di Lata Luis, abg aki mendahului dan abg zul dibelakang sebagai sweeper pulak... hahaha... makin lama makin laju... dalam perjalanan kami terserempak dengan satu kumpulan... guide pun ada dan semua bersapa dangan kami... wah ramainya dan tentunya meriah... 


akhirnya kami sampai di Kuala Luis 12.30 pm.. ada orang dari group yang sama... ada dari perhilitan.. dan campur2 lah... hehehe... so kami lepak sambil tunggu abg aki yang syok bersembang dengan guide di tengah2 trek tadi...

sambil itu kami pakat2 menyalahkan abg aki yang laju meningglkan kami semua bila abg zul sampai... hahaha... abg aki geram jer.. tapi senyum bila kami kenakan dia... heheheh.. 

abg nizan yang xmo langsung letak sauh...

ajik n kak ijan...

naqib yang rindu sama yana..

isz meratah milo...

wafa dan maggie...


1.00 pm - kami meneruskan perjalanan... abg zul yang berjalan dengan kami meninggalkan kami dan jalan seorang di belakang... sambil itu chunk tak henti-henti buang pacat yang amat menyukai betisnya.. hahahahahahaa...


merentasi sungai...


akhirnya kami sampai jam 2.30 pm... nampak kenderaan PERHILITAN yang masuk ke Kuala Juram.. nak memberi makanan pada ikan kelah... kami berlari-lari menyertai... yeay... dapat main ikan kelah.. 

bukak kasut dulu... 


memberi ikan kelah makan... heheh

ni pasukan yang berani mati bersama ikan kelah...

wafa dapat pegang ikan kelah..

aeman cuba utk pujuk ikan kelah...




3.30 petang kami ke Taman Negara Sg Relau... urusan belum selesai.. nak declare barang2 dan buang sampah... 

muka kepuasan.. dan kegembiraan...

kelencunan dan kebasahan..

angkat sauh naik 4WD..

dalam perjalanan keluar, kak ijan mintak abg driver berhenti di menara pandang... berlari-lari kami naik... dah tak ingat pada kesakitan dan penderitaan gng tahan... hahahah... alang-alang dah sampai biarlah dpt naik menara ini... pak teh dan yang lain terus ke Sg Relau...

wafa..

naqib, chunk dan abg mie..

mulenye kami plan nak ke Kuala Gandah dan naik gajah... tapi tak jadi.. sebab masing-masing dah lepas mandi semua sakit sana sini.. jalan pun mcm terhenjut2.. 
so malam tu kami tido di Bentong.. lepas solat di Masjid Bentong, terus gerak balik ke Kedah... singgah KL antar chunk dan ajik... singgah Giant Gombak dan dapat beli Fitball Adidas... hehehehehe...

kepada abg zul dan abg aki - thanks a lot... jasamu dikenang...
kenangan gunung tahan -uitm kedah :)


::Artikel sumbangan Kerex's UiTM Kedah

No comments:

Post a Comment

- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

- Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

- Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAMkan serta merta.

Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.