Sunday, January 23, 2011

Jungle Cleanup @ Tangga Kenari, Gunung Jerai Bersama Kelab Rakan Muda UiTM Kedah

Assalamualaikum otai2 OHM... hehehe.. lama gak tak pakai 'otai' tu...

Dengan rasa rendah hati inilah kali pertama saya buat Jungle Clean Up (JCU) kat Kedah ni... Sebelum ni saya hanya join venture jer ngan bro Garfu dan Nozeck (zt) di Gng Angsi bersama Isz dan... Edham dan Isz sekali lg buat JCU.. So tahun ni saya gerakkan Kelab Rakan Muda untuk bersama-sama buat JCU sebagai langkah permulaan... hehehe...


So tempat pertama ialah Tangga Kenari, Yan - Gunung Jerai... Tangga Kenari ni terletak di Daerah Yan dan merupakan salah satu trek mendaki ke Gunung Jerai (gng yang tertinggi di Negeri Kedah). Selain dari Gurun, Tupah dan Muzium Arkeologi Lembah Bujang... Tangga Kenari 1,000 Tahun mempunyai 1,230 anak tangga tapi aku taklah mengira anak tangga tu.. ish.. so back skit to details laporan..


8.00 pagi - Kami gerak dari UiTM Kedah.. ikut plan asal 7.30 pagi tapi... ishh... biasalah nama pun student mesti lambat... dah lah tu yang lambat tu presiden kelab pulak... adeehhhh... ahli kelab semua dah sampai... so kenalah skit 'habuan' dari aku...

8.30 pagi - Sampai kat Titi Hayun, Yan... orang tak ramai dan... pakcik yang dok sapu daun2 tu senyum2 pada aku... wah senang banyak diaorg kali ni... hahaha... so kami jalan kaki masuk perlahan-lahan sambil tunggu 2-3 orang ke toilet...


9.00 pagi - Sesi warm-up dilakukan oleh Edham dan dibantu oleh Wafa.. dan sesi taklimat dilakukan oleh Saya @ Kodok...

9.15 pagi - Start climbing... ikut plan asal nak panjat sehingga pos Batu Besar tapi.. bila dah ada yang pancit dan masa tidak begitu mengizinkan.. kami just rehat di Pos Balak... huhuhhu.. biasalah budak baru nak mula belajo mendaki... take break 5 minit... sambil membahagikan plastik sampah...

10.30 pagi - Gerak turun base camp sambil aktiviti mengutip plastik, botol secara santai... mulalah kedengaran 'bila nak sampai bawah ni...' hahahahah...


11.30 pagi - Sampai bawah... Edham dan Wafa buat cooling down sambil duduk... budak2 baru mcm malas buat so... Kodok buat plak streching... hahahah... streching ni penting supaya esok pagi tak sakit badan... hahahah..

Then sesi bergambar dan santai...


* Walaupun pertama kali anjurkan JCU ni respon dari student Kelab Rakan Muda amatlah baik dan of course kami akan buat lagi... tapi kali ni ke Daerah Baling pulak... cuma masa dan tarikh belum ditentukan lagi... heheheh...

* JCU di Air Terjun Puteri Mandi tidak sempat buat diatas keputusan ramai kerana sebelah petang penganjur JCU ada game hoki di USM dan ajk lain ada aktiviti sukan... so insyaAllah lain hari dalam masa terdekat...

:: Disediakan oleh Izan @ Kodok (UiTM Kedah)

1 comment:

  1. ada sape2 boleh bawa aku naik jerai ikut tangga kenari ni tak? duduk kat sp je tapi tak pernah naik ikut sini lagi.. -zairul-

    ReplyDelete

- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

- Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

- Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAMkan serta merta.

Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.