Monday, July 26, 2010

Riadah Santai : Menjejaki Air Terjun Bukit Saga, Ampang

RIADAH SANTAI MENJEJAKI AIR TERJUN BUKIT SAGA
(dan sesi belajar bahse Melayu Moden)

TARIKH:  25 JULAI 2010 (AHAD)

PESERTA:  SYED,KAK NINI,KAK IJA,YEN,FAISAL,EPIT,WAN & KAK ZETI

- tahniah -

Rancangan awal sememangnya OHM ingin melakukan aktiviti riadah santai survey trek Bukit Saga/Bukit Putih/Bukit Ah Peng, tetapi syed selaku pengelola membatalkan aktiviti tersebut kerana terdapat sedikit masalah keluarga..(no no no...x kawen lg tau)..

Walaubagaimanapun beberapa High Commette (HC) dan ahli OHM (syed,kak nini,kak ija,kak zeti & awie-part time je..jap2 ada..jap2 xde) telah mengadakan satu ‘emergency meeting’ (sebab venue kat area kecemasan HUKM)..berkaitan aktiviti OHM seterusnya yakni Riadah Santai meneroka keindahan panaroma Gunung Ledang (tunggu...). Tanpa disangka2 timbul idea untuk merealisasikan rancangan awal OHM iaitu Riadah Santai ke Bukit Saga. Kebetulan juga (rezeki korang ni...) Syed selaku pengelola aktiviti tersebut terlewatkan/terkanselkan ‘hal keluarganye’ kepada tengahari..maka tercapailah satu kata sepakat untuk menjayakan juga aktiviti Riadah Santai survey trek Bukit Saga.

Rancangan awal aktiviti bermula seawal am 5.30 pagi di mana kak nini & geng perlu berkumpul di petronas tesco ampang..tetapi biasa la janji melayu...ngeh..ngeh..ngeh..
Seterusnya ikutilah jurnal perjalanan kami..

6.00am – kak nini & geng (kak ija & kak zeti) telah tiba di petronas tesco ampang

6.30am - berkumpul di D’kayu bandar baru ampang..cadangnye untuk breakfast..(cam xde makanan la pulak..)..kami berhijrah pula ke TAR KARI juga di bdr baru ampang...(sama dengan la..)...geng yen (faisal,epit & wan) pun da sampai time ni...ok2...last choice kata syed...kitorang bergerak ke HAFIZ corner di sri nilam...kitorang pun breakfast la jugak walaupun keadaan sama je ngan dua-dua restoran tadi..timbul pula satu persoalan dari salah satu peserta..’aku order lain,dia anta lain pulak kang’...tetapi ternyata salah anggapan itu...hahaha...Nasi lemak+telor mata sebelah (sebab goreng sbelah je), roti telor, roti kosong menjadi santapan kami...sedang enak menjamu selera..berlaku satu senario yang memang sudah di duga..mata sorang2 peserta terpaku di kaca televisyen..(channel star movies maa..)..akibat pengaruh cerita ‘spaceball’..kot...maka salah seorang peserta telah mempelajari istilah baru dalam kamus bahasa beliau yang akan di guna pakai sebentar lagi...jeng3...eh...eh...kol bape kite nak gerak ni?...

7.30am – Kami mula bergerak ke 7-e Taman melor untuk membeli sedikit bekalan makanan dan minuman..oh tidak di nafikan...syed wajib dgn Twister nye...opss..

7.50am – Tiba di parking kereta berhampiran kaki bukit saga..Syed selaku guide/lead memulakan sesi stretching..1.2.3...kire sendiri la dalam ati..hahaha..(pemalu ke?)

- 1, 2...8 lagi -

8.00am – Kami memulakan langkah menghala ke kaki bukit saga..perjalanan bermula..yen selaku sweeper...Trek bermula dengan agak mencabar...sedikit seperti trek gunung dato’..agak mencanak jugak..tetapi kerana semua peserta dah breakfast (kecuali kak nini..mkn roti 60sen je??)...maka tidak menjadi masalah bagi mereka mengharungi keadaan tersebut..sume nampak OK lagi...

8.30am – Kami tiba di pondok pertama...seorang peserta dilanda masalah mabuk gunung/x cukup oksigen... kena AMS kot, laaaalalalalala...(pas ni jgn lupa bawak kipas ok)...tetapi keadaan masih terkawal..

8.35am – Teruskan pendakian..trek masih lagi mendaki..masih agak mencanak..


9.00am – Kami tiba di Saga Summit..sesi bergambar sedikit sebanyak..ok...alamak!!...Guide dlm dilema...hhohoho...setelah perbincangan dilakukan antara syed dan yen..keputusan telah dicapai...kami memutuskan untuk memilih trek C/D untuk perjalanan menuju ke waterfall dan pulang ikut Trek station 5&6..

- Saga summit -

9.10am – Mula bergerak...sedang asyik melayan trek yang landai..tiba2...

9.20am – Jap2..korang jangan x tau..sini pun ada ‘beirut’ tau..(guide pown x tau...hahaha..)..guide agak konpius..’tak pernah jumpa pown’...tetapi masing2 buat steady je..snap pic serba sedikit..(sikit ke?)...teruskan juga perjalanan sehingga la bertembung dgn 2 uncle..berbicara sepatah dua...sekali salah jalan daa...patah balik semula ke ‘beirut’..(uncle tu ikut kitorang tau..)

- teruja nampak 'beirut' -

9.30am – Tiba semula di ‘beirut’..teruskan perjalanan menuju ke waterfall..trek mula menuruni bukit..agak curam..sehingga tiba di satu anak sungai..terdapat sebatang 'pokok tebang' (bukanlah..’pokok terbalik’) ...ish3... Bahasa baru ‘pokok tebang/pokok terbalik’..perjalanan di teruskan meniti batang balak lebih kurang sepanjang 50meter..dan merentasi sungai (cetek je..kan)..

- x perlu melintas balak terbalik, nie action je lebey -

10.30am – Kami tiba di 1st waterfall..guide memberi cadangan supaya peserta survey lg satu waterfall..ok...’i follow’ kata mereka...huhu...(uncle 2 org td da jumpa geng kat 1st waterfall)...bye2 uncle..perjalanan kali ini agak mencabar..peserta di bawa merentasi sungai...menggelosor bawah pokok besau..meredah lecak2 selut2..akhirnya tiba juga di waterfall kedua..(dekat je sebenarnye)..ok..bentang flysheet (ground takde lg laa..)..’tak best la sini..kita pergi 1st waterfall la’ guide berbunyi..’i follow’..again..’tapi taknak ikut trek tadi’ sungut mereka..sementara itu yen pergi mencari port yang sesuai di 1st waterfall menggunakan ‘kelajuan tak munasabah’ sehingga meninggalkan pisau yang tidak berdosa..cian pisau tu..(tuan dia x kesian ke??).. Bahasa baru lagi ‘kelajuan tak munasabah’..(pengaruh cerita spaceball)...hahaha..Guide dgn rasa tak bersalah nye membuat trek sendiri (trek redah)...berbagai bagai pengalaman mereka tempuhi dalam perjalanan ini..lalu gua ada klawar...kan..kan..

- melintas balak... best! -

11.00am – Kami tiba di 1st waterfall..flysheet sedia terbentang..yen nampaknye seperti sesuatu..or nampak sesuatu..ehem2...(tatau...kami semua tak terlibat)..hehehe..seperti biasa...MAKAN LAGI....menu megi kari,megi ayam,megi tom yam,biskut gula,wafer coklat,cekedis,roti gardenia,chili tuna,roti sweetie coklat & kaya,air twister,air milo & air nescafe..aktiviti bebas...makan2...sembang2..eh..eh..ada ‘udang baru tumbuh’ terpacul dari mulut salah sorang peserta sewaktu melihat2 kolam ternakan di sebelah..Bahasa baru jugak ‘udang baru tumbuh’..

12.00t/h – ‘Korang ni tanak mandi ke?’ tanya guide..terpaksalah guide memulakan langkah dalam kesejukan (sejuk jugak walau dah kol 12)..mandi2..sambil guide sembang2 ngan salah sorang peserta group lain (group pro+atlit...hahaha)..lantas terjawab lah persoalan yg berlegar legar di kepala semua peserta..(jawapan tu guide je yg tau ok..)..peserta lain sila buat tekaan anda..soalan akan menyusul bersama gambar...secara perlahan lahan barulah peserta lain berjinak2 mendekatkan diri dengan air terjun...kecuali sorang peserta ni melepaskan batuk di tangga..eh...bukan...sory2...melepaskan penat lelah berbaring sambil melelapkan mata barang seminit dua..sambil2 mandi berbagai2 aksi paparazi@jurukamera ala2 amatur menye’nap’/menge’shoot’ beberapa view..

12.45t/h – kami semua sudah siap berkemas..’bye’ kedengaran dari salah sorang group pro+atlit tadi...owh..baru ku tahu..bye itu hanyalah simbolik menghalau kami dari kawasan tersebut...wakaka...(peserta lain jangan jeles sebab guide je tau jawapan walaupon bertubi2 soalan yang korang ajukan kepada group pro+atlit)..laaalalalala...perjalanan pulang sedikit mencabar..lebih kurang 10 minit peserta terpaksa menggagahkan kaki dan diri mendaki trek...selepas itu trek kembali landai...

1.15pm – Kami tiba di pondok kuning (station 5)..kami teruskan perjalanan...eh2..jap2..’nape trek ni menurun’ terpinga2 sebentar guide..salah jalan lagi daa..(sory ye kepada sesiapa yang mengutip tiket kajang tu..tak dapat nak guna..kalau boleh guna la kan..)..INGAT!! u must take signboard to station 6 if u wanna go to saga summit..

1.30pm – Tiba di station 6..kelihatan komuniti disana sedang mengadakan meeting (kononnye..)...kami pun menyibuk2kan ‘konon’ ber meeting juga sambil meringankan beg masing2 (abeskan air lorr..)

1.35pm – Mula bergerak ke saga summit..sememangnya trek yang landai membuatkan kebanyakan peserta melayan blues sambil trekking..(tatau dlm kepala masing2 pikir apa)..

2.05pm – Kami tiba di saga summit..ada peserta yang melepaskan gian bermain buaian..(takpe2..orang tak tau..kat sini takde budak2 kecik nak sound korang)..

2.15pm – Kami mula bergerak menuruni trek yang agak curam..tetapi..lihatlah betapa bersihnya trek ini..KUDOS to uncle yang jadi ‘Sweeper Malaysia’...good job..we should follow good effort by this fellow to protect our nature..Itu dia...nampaknye 3 peserta baru kita mendahului yang lain...ya..begitu bersemangat sekali nampaknye mereka menuruni bukit yang agak curam itu..bunyi2 keletung keletang itu adakah satu tanda kemarahan mereka..mereka terus meninggalkan peserta lain tanpa menoleh ke belakang lagi..manakala peserta lain trekking dalam keadaan slow and steady..

- ni baru 'sweeper' -

2.30pm – 3 peserta tadi sudah tidak kelihatan..tinggal lah kami baru tiba di 1st pondok..kami juga meneruskan perjalanan turun..

2.40pm – Kemungkinan besar 3 peserta tadi sudah sampai di kaki bukit...kami hampir tiba di tokong (jangan terkejut kepada 1st timer sampai sini) ...tiba2 salah sorang peserta mula merasa sesuatu.di kakinya..(haish..bukan pacat la..)...biasa je...sengal2 sikit je kat kaki tu...kami berehat sebentar sambil rawatan/urutan diberikan kepada peserta tersebut..

2.50pm – mula bergerak slow2...biar lambat asal selamat kan..

3.00pm – Wah...kami berjaya juga..sampai di kaki bukit saga..seorang peserta tergamam seketika ‘kran kah itu?’ persoalan membelenggu fikirannye..setelah di amati lebih kurang..oh bukan...kami berjalan sedikit kehadapan hingga tiba di sebuah gerai (pemilik orang thai kot..) menjual air,buah buahan,pagi ada kuih dan nasi lemak..Amboi!!...korang dapat sofa tu macam tak jumpa sofa 8 tahun je kan..kami semua santai sebentar di gerai tersebut sambil bersembang2...jap...layan pulak lagu thai ni..hmm...’jom2..tu ada group lain lak nak rehat’ tegur guide...

3.10pm – kami semua beransur perlahan2 meninggalkan bukit saga yang penuh dgn kenangan dan pengalaman..laaaalalalala..

3.15pm – Tiba di kereta...Bersurai...

9 comments:

  1. lawak betul post kali ni.. sapa yg tulis?

    ReplyDelete
  2. author : syed
    editor : zt
    ngeehehe...

    ReplyDelete
  3. ahli OHM ni ramai sbnr nye yg bleh bercerita / menulis report(caya laa syed), lepas ni sape2 yg rasa nk tulis report aktiviti amat2 digalakkan ^^ sekurang2nya kite bleh tau cerita/pengalaman ahli mengikuti aktiviti OHM drp pandangan mata diorg..^^

    lepas nih sape lak nk tulis report?? hiks

    ReplyDelete
  4. SEELOK2NYA YANG GI LA TULIS REPORT.... BERGILIR2 LA ANTARA AHLI... BLEH TENGOK KEKREATIFAN MEMASING DALAM PENULISAN.... PENULISAN JURNAL NIE KALU BOLEH DIAMALKAN..... MACAM ISTERI GARFU... WAKAKAK

    ReplyDelete
  5. ya betul2.. ramai punya bakat terpendam tu sebenarnya..

    ReplyDelete
  6. kak mar pun apa kurangnye hiks ^^

    ReplyDelete
  7. salam..team Kelab Kembara Serdang mengucapkan selamat hari raya dan selamat menyabul semasa mengembara..calooo..

    http://www.kelabkembaraserdang.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. wah...i dok serdang. nak join u punya kelab gak la wahai kelabkembaraserdang. :))

    ReplyDelete

- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

- Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

- Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAMkan serta merta.

Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.