Monday, July 26, 2010

Riadah Santai : Menjejaki Air Terjun Bukit Saga, Ampang

RIADAH SANTAI MENJEJAKI AIR TERJUN BUKIT SAGA
(dan sesi belajar bahse Melayu Moden)

TARIKH:  25 JULAI 2010 (AHAD)

PESERTA:  SYED,KAK NINI,KAK IJA,YEN,FAISAL,EPIT,WAN & KAK ZETI

- tahniah -

Rancangan awal sememangnya OHM ingin melakukan aktiviti riadah santai survey trek Bukit Saga/Bukit Putih/Bukit Ah Peng, tetapi syed selaku pengelola membatalkan aktiviti tersebut kerana terdapat sedikit masalah keluarga..(no no no...x kawen lg tau)..

Walaubagaimanapun beberapa High Commette (HC) dan ahli OHM (syed,kak nini,kak ija,kak zeti & awie-part time je..jap2 ada..jap2 xde) telah mengadakan satu ‘emergency meeting’ (sebab venue kat area kecemasan HUKM)..berkaitan aktiviti OHM seterusnya yakni Riadah Santai meneroka keindahan panaroma Gunung Ledang (tunggu...). Tanpa disangka2 timbul idea untuk merealisasikan rancangan awal OHM iaitu Riadah Santai ke Bukit Saga. Kebetulan juga (rezeki korang ni...) Syed selaku pengelola aktiviti tersebut terlewatkan/terkanselkan ‘hal keluarganye’ kepada tengahari..maka tercapailah satu kata sepakat untuk menjayakan juga aktiviti Riadah Santai survey trek Bukit Saga.

Rancangan awal aktiviti bermula seawal am 5.30 pagi di mana kak nini & geng perlu berkumpul di petronas tesco ampang..tetapi biasa la janji melayu...ngeh..ngeh..ngeh..
Seterusnya ikutilah jurnal perjalanan kami..

6.00am – kak nini & geng (kak ija & kak zeti) telah tiba di petronas tesco ampang

6.30am - berkumpul di D’kayu bandar baru ampang..cadangnye untuk breakfast..(cam xde makanan la pulak..)..kami berhijrah pula ke TAR KARI juga di bdr baru ampang...(sama dengan la..)...geng yen (faisal,epit & wan) pun da sampai time ni...ok2...last choice kata syed...kitorang bergerak ke HAFIZ corner di sri nilam...kitorang pun breakfast la jugak walaupun keadaan sama je ngan dua-dua restoran tadi..timbul pula satu persoalan dari salah satu peserta..’aku order lain,dia anta lain pulak kang’...tetapi ternyata salah anggapan itu...hahaha...Nasi lemak+telor mata sebelah (sebab goreng sbelah je), roti telor, roti kosong menjadi santapan kami...sedang enak menjamu selera..berlaku satu senario yang memang sudah di duga..mata sorang2 peserta terpaku di kaca televisyen..(channel star movies maa..)..akibat pengaruh cerita ‘spaceball’..kot...maka salah seorang peserta telah mempelajari istilah baru dalam kamus bahasa beliau yang akan di guna pakai sebentar lagi...jeng3...eh...eh...kol bape kite nak gerak ni?...

7.30am – Kami mula bergerak ke 7-e Taman melor untuk membeli sedikit bekalan makanan dan minuman..oh tidak di nafikan...syed wajib dgn Twister nye...opss..

7.50am – Tiba di parking kereta berhampiran kaki bukit saga..Syed selaku guide/lead memulakan sesi stretching..1.2.3...kire sendiri la dalam ati..hahaha..(pemalu ke?)

- 1, 2...8 lagi -

8.00am – Kami memulakan langkah menghala ke kaki bukit saga..perjalanan bermula..yen selaku sweeper...Trek bermula dengan agak mencabar...sedikit seperti trek gunung dato’..agak mencanak jugak..tetapi kerana semua peserta dah breakfast (kecuali kak nini..mkn roti 60sen je??)...maka tidak menjadi masalah bagi mereka mengharungi keadaan tersebut..sume nampak OK lagi...

8.30am – Kami tiba di pondok pertama...seorang peserta dilanda masalah mabuk gunung/x cukup oksigen... kena AMS kot, laaaalalalalala...(pas ni jgn lupa bawak kipas ok)...tetapi keadaan masih terkawal..

8.35am – Teruskan pendakian..trek masih lagi mendaki..masih agak mencanak..


9.00am – Kami tiba di Saga Summit..sesi bergambar sedikit sebanyak..ok...alamak!!...Guide dlm dilema...hhohoho...setelah perbincangan dilakukan antara syed dan yen..keputusan telah dicapai...kami memutuskan untuk memilih trek C/D untuk perjalanan menuju ke waterfall dan pulang ikut Trek station 5&6..

- Saga summit -

9.10am – Mula bergerak...sedang asyik melayan trek yang landai..tiba2...

9.20am – Jap2..korang jangan x tau..sini pun ada ‘beirut’ tau..(guide pown x tau...hahaha..)..guide agak konpius..’tak pernah jumpa pown’...tetapi masing2 buat steady je..snap pic serba sedikit..(sikit ke?)...teruskan juga perjalanan sehingga la bertembung dgn 2 uncle..berbicara sepatah dua...sekali salah jalan daa...patah balik semula ke ‘beirut’..(uncle tu ikut kitorang tau..)

- teruja nampak 'beirut' -

9.30am – Tiba semula di ‘beirut’..teruskan perjalanan menuju ke waterfall..trek mula menuruni bukit..agak curam..sehingga tiba di satu anak sungai..terdapat sebatang 'pokok tebang' (bukanlah..’pokok terbalik’) ...ish3... Bahasa baru ‘pokok tebang/pokok terbalik’..perjalanan di teruskan meniti batang balak lebih kurang sepanjang 50meter..dan merentasi sungai (cetek je..kan)..

- x perlu melintas balak terbalik, nie action je lebey -

10.30am – Kami tiba di 1st waterfall..guide memberi cadangan supaya peserta survey lg satu waterfall..ok...’i follow’ kata mereka...huhu...(uncle 2 org td da jumpa geng kat 1st waterfall)...bye2 uncle..perjalanan kali ini agak mencabar..peserta di bawa merentasi sungai...menggelosor bawah pokok besau..meredah lecak2 selut2..akhirnya tiba juga di waterfall kedua..(dekat je sebenarnye)..ok..bentang flysheet (ground takde lg laa..)..’tak best la sini..kita pergi 1st waterfall la’ guide berbunyi..’i follow’..again..’tapi taknak ikut trek tadi’ sungut mereka..sementara itu yen pergi mencari port yang sesuai di 1st waterfall menggunakan ‘kelajuan tak munasabah’ sehingga meninggalkan pisau yang tidak berdosa..cian pisau tu..(tuan dia x kesian ke??).. Bahasa baru lagi ‘kelajuan tak munasabah’..(pengaruh cerita spaceball)...hahaha..Guide dgn rasa tak bersalah nye membuat trek sendiri (trek redah)...berbagai bagai pengalaman mereka tempuhi dalam perjalanan ini..lalu gua ada klawar...kan..kan..

- melintas balak... best! -

11.00am – Kami tiba di 1st waterfall..flysheet sedia terbentang..yen nampaknye seperti sesuatu..or nampak sesuatu..ehem2...(tatau...kami semua tak terlibat)..hehehe..seperti biasa...MAKAN LAGI....menu megi kari,megi ayam,megi tom yam,biskut gula,wafer coklat,cekedis,roti gardenia,chili tuna,roti sweetie coklat & kaya,air twister,air milo & air nescafe..aktiviti bebas...makan2...sembang2..eh..eh..ada ‘udang baru tumbuh’ terpacul dari mulut salah sorang peserta sewaktu melihat2 kolam ternakan di sebelah..Bahasa baru jugak ‘udang baru tumbuh’..

12.00t/h – ‘Korang ni tanak mandi ke?’ tanya guide..terpaksalah guide memulakan langkah dalam kesejukan (sejuk jugak walau dah kol 12)..mandi2..sambil guide sembang2 ngan salah sorang peserta group lain (group pro+atlit...hahaha)..lantas terjawab lah persoalan yg berlegar legar di kepala semua peserta..(jawapan tu guide je yg tau ok..)..peserta lain sila buat tekaan anda..soalan akan menyusul bersama gambar...secara perlahan lahan barulah peserta lain berjinak2 mendekatkan diri dengan air terjun...kecuali sorang peserta ni melepaskan batuk di tangga..eh...bukan...sory2...melepaskan penat lelah berbaring sambil melelapkan mata barang seminit dua..sambil2 mandi berbagai2 aksi paparazi@jurukamera ala2 amatur menye’nap’/menge’shoot’ beberapa view..

12.45t/h – kami semua sudah siap berkemas..’bye’ kedengaran dari salah sorang group pro+atlit tadi...owh..baru ku tahu..bye itu hanyalah simbolik menghalau kami dari kawasan tersebut...wakaka...(peserta lain jangan jeles sebab guide je tau jawapan walaupon bertubi2 soalan yang korang ajukan kepada group pro+atlit)..laaalalalala...perjalanan pulang sedikit mencabar..lebih kurang 10 minit peserta terpaksa menggagahkan kaki dan diri mendaki trek...selepas itu trek kembali landai...

1.15pm – Kami tiba di pondok kuning (station 5)..kami teruskan perjalanan...eh2..jap2..’nape trek ni menurun’ terpinga2 sebentar guide..salah jalan lagi daa..(sory ye kepada sesiapa yang mengutip tiket kajang tu..tak dapat nak guna..kalau boleh guna la kan..)..INGAT!! u must take signboard to station 6 if u wanna go to saga summit..

1.30pm – Tiba di station 6..kelihatan komuniti disana sedang mengadakan meeting (kononnye..)...kami pun menyibuk2kan ‘konon’ ber meeting juga sambil meringankan beg masing2 (abeskan air lorr..)

1.35pm – Mula bergerak ke saga summit..sememangnya trek yang landai membuatkan kebanyakan peserta melayan blues sambil trekking..(tatau dlm kepala masing2 pikir apa)..

2.05pm – Kami tiba di saga summit..ada peserta yang melepaskan gian bermain buaian..(takpe2..orang tak tau..kat sini takde budak2 kecik nak sound korang)..

2.15pm – Kami mula bergerak menuruni trek yang agak curam..tetapi..lihatlah betapa bersihnya trek ini..KUDOS to uncle yang jadi ‘Sweeper Malaysia’...good job..we should follow good effort by this fellow to protect our nature..Itu dia...nampaknye 3 peserta baru kita mendahului yang lain...ya..begitu bersemangat sekali nampaknye mereka menuruni bukit yang agak curam itu..bunyi2 keletung keletang itu adakah satu tanda kemarahan mereka..mereka terus meninggalkan peserta lain tanpa menoleh ke belakang lagi..manakala peserta lain trekking dalam keadaan slow and steady..

- ni baru 'sweeper' -

2.30pm – 3 peserta tadi sudah tidak kelihatan..tinggal lah kami baru tiba di 1st pondok..kami juga meneruskan perjalanan turun..

2.40pm – Kemungkinan besar 3 peserta tadi sudah sampai di kaki bukit...kami hampir tiba di tokong (jangan terkejut kepada 1st timer sampai sini) ...tiba2 salah sorang peserta mula merasa sesuatu.di kakinya..(haish..bukan pacat la..)...biasa je...sengal2 sikit je kat kaki tu...kami berehat sebentar sambil rawatan/urutan diberikan kepada peserta tersebut..

2.50pm – mula bergerak slow2...biar lambat asal selamat kan..

3.00pm – Wah...kami berjaya juga..sampai di kaki bukit saga..seorang peserta tergamam seketika ‘kran kah itu?’ persoalan membelenggu fikirannye..setelah di amati lebih kurang..oh bukan...kami berjalan sedikit kehadapan hingga tiba di sebuah gerai (pemilik orang thai kot..) menjual air,buah buahan,pagi ada kuih dan nasi lemak..Amboi!!...korang dapat sofa tu macam tak jumpa sofa 8 tahun je kan..kami semua santai sebentar di gerai tersebut sambil bersembang2...jap...layan pulak lagu thai ni..hmm...’jom2..tu ada group lain lak nak rehat’ tegur guide...

3.10pm – kami semua beransur perlahan2 meninggalkan bukit saga yang penuh dgn kenangan dan pengalaman..laaaalalalala..

3.15pm – Tiba di kereta...Bersurai...

Tuesday, July 20, 2010

Riadah Santai - Mengejar Matahari @ Gunug Datuk , Rembau



-->
- Permandangan Matahari Terbit Dari Puncak Gunung Datuk, Rembau -
Riadah Santai - Mengejar Matahari @ Gng Datuk selesai dgn jaya nyer. Sesuai dgn tajuknyer “riadah santai” pendakian malam dalam hujan lebat memang mencabar tp syiokkk wooo, memang santai habis…come lets fun our journey…mengikut dr kaca anak mata hatiku (sory yer summary BM den lemah sikit..huhu) ^_^…go..go..go…

-->
17 July 2010-Friday
Memulakan perjalan dr KL ke Rembau memakan masa dalam 1 jam setengah kalau melalui LEKAS highway…kalau ikut Plus highway lebih kurang 2 jam (tp tnye syed awat dia lambat sgt…hikssss). Setibanyer d Senawang.. jeng2.. hujan la pulok.. comfom kali ni pendakian dlm hujan. Lebih kurang pukul 11.30pm – 12.30am ketibaan semua peserta seramai 16 orang (5 wanita, 11 lelaki) dan perlu melaporkan diri ke pihak pengurusan Gunung Datuk terlebih dahulu. Sebelum pendakian peserta mengemas barang2 yg perlu di bawa (sape taw beg saper paling berat?? teka jew lah...hiksss) dan di beri sedikit taklimat oleh Tuan Garfu (Zizi) mengenai Gunung Datuk serta melakukan senaman ringan untuk menggendurkn urat2 yg tegang (takut krem wooo…)
-->
18 July 2010-Saturday
Lebih kurang pukul 1.45am perjalan dimulakan dlm keadan hujan yg agak lebat mengikut barisan kerana tidak mahu ader peserta yg tertinggal jauh. Di dahului Syed sbg guiders, permulaan pendakian merempuh sebatang anak sungai dan kawasan landai. Lebih kurang dlm 10 minit pendakian di teruskn dgn trek yg agak menegak 75 darjah betul2 mencabar para peserta yg pertama kali mendaki Gnung Datuk ini dengan hujan semakin lebat menyebabkn trek basah dan bertambah licin seterusnya berlaku lah adegan krem mengkrem dan pancit memancit.. gigit menggigit (pacat weiiii) hehehe.. tiba2 peserta pertama iaitu cik Ira kena sampuk dgn “hantu krem” (krem kaki lah..hikss) mengalami kekejangan kaki di beri rawatan, lebih kurang 5 minit perjalanan seorg lagi peserta kena sampuk dek “hantu krem” iaitu cik Ninie (aku lah weiiii…hehehe) pula di beri rawatan. 5 minit berehat peserta meneruskan perjalan dgn di iringan irama penghuni hutan dan radio bergerak yang takder lirik (seorg peserta wanita menyanyi bagi “mensaiko”diri sendiri utk menghabiskn pendakian.. emmmm..... eemmm… "i'm yours" klu x silap aku lah lagunyer….ekekekek)
-->
- Trekking malam dalam hujan -
Selepas sejam setengah perjalanan dgn mental yg kuat peserta berhenti rehat selama 5 minit di satu kawasan yg di panggil “khemah runtuh” untuk mengumpul kembali segala tenaga2 sakti bagi meneruskn perjalanan. Perjalan memakan masa lebih kurang 3jam setengah, peserta akhirnya sampai di tapak perkhemahan Gunung Datuk pada pukul 5.15am dgn muka yg ceria+kelat+sejuk (penat wehh..dh smpai tp blm kat puncak lg..hikss) . Di tapak ini peserta merehatkn diri, memanaskn badan sebab kesejukkn sudah menguasai diri peserta2 dan ade yg melelapkn mata, mengisi perut sambil menunggu matahari terbit. Sedang elok peserta merehatkn diri dan tido, tiba2 para peserta di hiburkan dgn gemersik suara alunan merdu mereka yang lena di buai mimpi (lawan berdengkur lah..hiksss) menghilangkn rasa keletihan bagi mereka yg x tidur (ader gak yg x tdo koz sejuk gila..menggigil wehhh..huhuhu).
-->
- Di lokasi campsite puncak gunung, persiapan untuk aktiviti Jungle Cleanup -
Pada pukul 7.30am, selepas bangun tidur dan bersiap-siap, peserta memulakn pendakian ke puncak melalui bukit batu2 yang besar, mendaki tangga besi yang agak tinggi, tepat 7.45am.. Akhirnya peserta sampai ke puncak Gunung Datuk. Semua peserta terkesima sebentar melihat matahari perlahan2 keluar memancar keseluruh sekitar Gunung Datuk dan terkedu sebentar dan merasa bangga kerana dengan susah payah mengharungi pendakian kesemua peserta berjaya menawan puncak Gunung Datuk ( kami dah sampai wehhhhhhh….hiksss). Berada di puncak peserta tidak melepaskan peluang merakam@mengabadikan potret masing2 oleh jurufoto2 amatur dan bermacam2 aksi di gayakan oleh model2 bidaan terjun (hehehe….)  
- Mencabar, menaiki tangga untuk ke puncak -
-->
- Bersama banner OHM di Puncak Gunung Datuk, Rembau -
Pukul 9.00am, peserta dengan sayu meninggalkan puncak Gunung Datuk ke tapak khemah semula untuk bersarapan pagi. Selepas sarapan, peserta tiba2 rasa sebak dan sedih melihat keliling puncak gunung penuh dgn sampah sarap. Sungguh sayang puncak gunung yang cantik tetapi di cemarkan dengan pemandangan yang menyakitkan mata semua peserta. Seperti tema group OHM JC, peserta OHM melakukan JC sekitar kawasan gunung setakat yang termampu.
- Antara makhluk " sampah" yang di pungut oleh peserta OHM -


Tepat pukul 10am, selepas berkemas, kesemua peserta mula bergerak pulang meninggalkan puncak Gunung Datuk. Ketika inilah sekali lagi bermacam2 aksi telah di tunjukkan para peserta…adengan menggelongsor…tarik menarik…tahan menahan… menceriakan para peserta. Perjalanan pulang kami bertembung dengan beberapa trakers pelbagai bangsa melayu, cina, india (satu Malaysia lah katerkan…hiksss) dan beberapa group student luar (klu x silap dr Pakistan). Semua peserta tersenyum sindiri melihat trek ketika turun..macam ni rupa nyer malam tadi kita naik..(^_^)….

-->- Aktiviti Jungle Cleanup sedang berlangsung -

12.30pm, kesemua peserta OHM akhirnya sampai ke bawah dengan selamat nya tanpa sebarang kecederaan. Kesemua hasil tangkapan (sampah sarap) di kumpul dan di abadiakn di dalam potret sebagai bukti…hehehe…jam 1.30pm semua peserta bersurai. Jap2….ader lagi…kitaorg semua confius mcm mana kereta si GARFU boleh kuar padahal kena block kiri ka nan depan belakang oleh 2 3 4 biji kereta..nak taw tnyerlah tuan empunya kereta…kihkihkih…sekian…jumpa lagi di lain gunung…bye-bye..majulah gunung untuk negara…wachaaaaaaaaaaaaaa….. (^_^)
-->
- Bergambar bersama 'hasil' yang di kutip sepanjang trek -
P/S : mendaki waktu hujan lg best sebenarnyer koz x rasa dahaga lansung….hehehe..

Friday, July 9, 2010

Riadah Santai- Pendakian Gunung Tahan 2010

-Gunung Tahan's Trekkers-

Akhirnya, aktiviti Riadah Santai Pendakian Gunung Tahan 2010 telahpun berakhir dengan jayanya pada 8 Julai 2010 jam 3.00ptg. Sesuai sekali dengan nama programnya iaitu ‘Riadah Santai’, trip ke puncak Gunung Tahan pada kali ini memang betul-betul santai & meriah dengan nyanyian dan gelak tawa Awie, Hawa, Along & Izan.. ala-ala Tahan FM gitu.. Alhamdulillah, setelah penat lelah memanjat serta menuruni bukit bukau dan gunung ganang, akhirnya mereka ini sudah layak bergelar ‘Gunung Tahan’s Trekker’. Ikuti ringkasan perjalanan trip Pendakian Gunung Tahan 2010 dari sudut pandangan mata hati jantung AKU

-Pintu masuk Taman Negara Sg Relau-
2 Julai 2010 – Jumaat
Selepas bersarapan bersama-sama Awie, Along & Hawa di Medan Selera Veledron Cheras, kami kemudiannya bertolak ke Stesyen Bas Jalan Duta untuk mengambil seorang lagi peserta iaitu Izan, yang tiba lebih awal dengan bas daripada Kedah..semangat btul nih!

Kami yang sepatutnya bertujuh dan bergerak dengan 2 kenderaan akhirnya tinggal berlima sahaja memandangkan En. Sabar (Senior Guide) mempunyai komitmen kerja di Kuala Tahan. Perbualan dengan En. Sabar melalui telefon, beliau meminta kami bergerak dahulu ke Taman Negara Sg Relau, beliau bersama En Faizal akan menyusul setelah urusan kerja beliau selesai dan kami diminta menunggu sehingga beliau sampai bagi meneruskan aktiviti pendakian.
-Menanam azam sambil melihat Puncak Gunung Tahan dari jauh-

Setelah tiba di Taman Negara Sg Relau, urusan pendaftaran dilakukan.. Sempat juga AKU berjumpa dan berborak dengan Timbalan Penguasa Taman Negara Sg Relau, En Zulkifli dan menyerahkan Cenderahati daripada OHM.. (En Sabar telahpun menelefon En Zulkifli bagi memaklumkan situasi semasa) Kami kemudiannya diberikan 3 buah chalet (No.6, No.7 & No 8) untuk berehat sambil menanti ketibaan En Sabar & En Faizal.
-Menuju Kuala Juram dengan 4WD a.k.a Roller Coster-

Di sebelah malamnya, kami keluar untuk makan malam di Pekan Gua Musang (lebih kurang 20 minit perjalanan) sambil membeli barang keperluan sebagai tambahan. Malam itu, sebelum melelapkan mata, aktiviti mengemas dan packing barang-barang berlangsung sehingga jam 11mlm.

-Antara sungai yang terpaksa diharungi-
3 Julai 2010 – Sabtu
Oleh kerana ada diantara peserta yang bangun agak lewat, AKU dan Izan Cuma memanaskan air di dalam chalet.. Kemudian, idea untuk memasak spageti timbul setelah perut mula berkeroncong..(pagi tu makan spageti beb..ekeke)

Lebih kurang jam 1ptg, kami keluar untuk makan tengahari di pintu masuk Taman Negara Sg Relau, dikesempatan ini AKU gunakan untuk menelefon En. Sabar, memandangkan kat dalam Taman Negara, line telefon tak berapa clear dan berita yang diterima agak mendukacitakan.. En. Sabar memaklumkan bahawa beliau tidak dapat mengikuti trip pada kali ini kerana urusan kerja di Kuala Tahan tidak dapat diselesaikan. Akhirnya kami membuat keputusan untuk meneruskan pendakian walaupun cuma tinggal 5 orang sahaja. (itu pun selepas AKU dengan jelas nampak wajah keyakinan di muka diorg..ecehh!)
-Sungai last di Kuala Luis-

Selepas itu, urusan untuk meneruskan pendakian dilakukan, dan kami di hantar ke ‘Starting Point’ iaitu Kuala Juram dengan mengunakkan pacuan 4 roda oleh Renjer Kanan Taman Negara En. Jaie lebih kurang jam 3.30ptg. Setelah tiba di Kuala Juram, kami membuat keputusan untuk terus memulakan trekking walaupun hari sudah agak lewat. Sedikit senaman renggangan dilakukan sebelum meneruskan perjalanan (diketuai oleh ‘Otai’ Izan yang merupakan Penolong Pegawai Sukan UiTM kedah..Iklan ahaks). Lebih kurang 2 jam trekking kami kemudiannya tiba di Kem Kuala Luis dan terus memasang khemah. Malam itu, hujan agak lebat..terpaksalah diorang menumpang di bawah hammock AKU untuk makan malam & berborak ala-ala ‘ice-breaking’. Kemudian…tuttttttttt…(Tanya Awie & Hawa….Along & Izan tak campur sebab dia tidur awal ekekekeke)

-Suasana di Kem Kor-
4 Julai 2010 – Ahad
9.45pg, Selepas peralatan perkhemahan dikemas, perjalanan santai melenggang Mak Limah diteruskan melalui Dataran Pacat (digelarkan sebegitu disebabkan kawasan tersebut memang kaya dengan ‘Pak Cak’). Di Kem Lata Luis, kami berehat agak lama sambil memanaskan air dan berborak.. Kemudian, lebih kurang jam 2.30ptg, kami tiba di Kem Kor untuk berkhemah.. Lebih kurang jam 6.30ptg, 1 kumpulan pendaki lain tiba dan berkhemah di Kem yang sama. Masing-masing menjeling apabila melihat kelibat anak-anak dara OHM (jelingan anak-anak dara OHM pun tak kurang hebatnya jugak..hihihi). Tidooooo…

-Anak-anak dara OHM membuat unggun api / asap bagi menghalau agas-
5 Julai 2010 – Isnin
Pagi ni, kami berkemas agak awal dan memulakan perjalanan lebih kurang jam 8.30pg.. Seperti biasa Izan & Awie menjadi org 1st bangun & memasak seawal 5.30pg.. (tq Izan sbb jadi chef utk kami ekekeke & awie pembantu chef). Di awal perjalanan kami perlu memanjat Bukit Kembang Hidung, memang kembang kempis lubang idung dibuatnya.. Namun, di pertengahan bukit, kami berehat seketika untuk mendapatkan line telefon dan menghubungi insan yang tersayang masing2 bagi memaklumkan keadaan terkini kami.. (…two three four five six….^^ tanye awie sbb dia paling lama bergayut hihi)

Lebih kurang sejam setengah trekking kami tiba di Kem Permatang & singgah untuk mendapatkan air (last water point sebelum tiba di Kem Kubang). Selepas berhempas pulas memanjat akar-akar kayu serta trek yang agak menegak, lebih kurang jam 2ptg kami tiba di Kem Kubang sebelum meneruskan perjalanan ke kem Berlumut dan tiba lebih kurang jam 3.30ptg dan berkhemah. Kem Berlumut merupakan campsite yang dibina di atas laluan permatang di kawasan paya.. Sumber air juga agak terhad di situ namun, Alhamdulillah pada malam itu, hujan agak lebat dan peluang itu kami gunakan untuk menadah air dengan mengunakan flysheet..(dapat la chef Izan memasak & Hawa membasuh mestin dengan menggunakan air tersebut..kan kan??) Malam itu juga, khemah diorang dah jadi macam rakit dah sebab kat bawah penuh dengan air.. Kesian hiks ^^… zzzzzzzzzz….
-Trek yang mencanak-
6 Julai 2010 – Selasa
Setelah trekking lebih kurang 2 jam, kami kemudiannya tiba di area yang di gelar Bonsai Bawah dan bergambar (panorama kat situ memang cun..diorang siap posing kat atas pokok bonsai lagi youu..auww!). Di situ juga kami berselisih dengan group abang-abang macho yang baru turun dari Puncak Gunung Tahan.. Ucapan Tahniah daripada kami dibalas dengan ucapan ‘Good Luck’ daripada diorang (tergugat gak laa anak-anak dara OHM nih ^^). Lebih kurang jam 1.30ptg kami tiba di Kem Bonsai dan berehat sambil minum kopi cicah biskut untuk alas perut sebelum meneruskan perjalanan. Kemudian kami menempuhi laluan bonsai yang lecak dan berselut (penat nak bergayut kat pokok sebab takmo kaki terselam dalam selut). Selepas melalui laluan yang agak indah dan syahdu serta berkabus, kami kemudiannya tiba di Kem Botak lebih kurang jam 4.15ptg dan berehat.

-Merakam kenangan-

Jam 6ptg kami akhirnya tiba di Puncak Gunung Tahan (2187m) selepas memanjat batuan licin serta bonsai lecak sepanjang jalan dan berkhemah. Memandangkan di puncak gunung hari masih lagi cerah.. peluang bergambar dihadapan signboard Gunung Tahan serta Banner OHM dengan memakai Tshirt Edisi Khas (ekekeke sape naik Tahan je dapat..lalalala) diteruskan sambil menikmati permandangan matahari terbenam dari Puncak Gunung Tahan yang agak indah pada petang itu. Sebelum itu, kami bergilir2 untuk mandi di perigi buatan yang berhampiran. Di sebelah malamnya pula, chef Izan menyediakan juadah spageti untuk kami..yea yeahhh! Untuk makluman, cuaca pada malam itu amat bagus sekali, tiada hujan, tiada kabus & tiada angin…nyaman beb!. sehinggakan bintang-bintang serta planet Zuhrah jelas kelihatan dari Puncak Gunung Tahan. (memang kami adalah diantara pendaki yang bernasib baik..rezeki beb!) Tidur lena di Puncak Gunung Tahan sambil terkenangkan insan tersayang (jodoh pertemuan kami di Gunung Tahan pada bulan Julai tahun lepas ^^ ngam2 setahun ecehcehhh ^^) Sebelum tidur.. masing2 sempat menelefon insan yang tersayang bagi berkongsi kejayaan menawan Gunung Tahan….zzzzzz krohhhh krooohhh kiokkkkkk..

-Mental koyak bila tengok laluan seterusnya ^^-

7 Julai 2010 – Rabu
Puncak Gunung Tahan pelahan-lahan dengan sayu kami tinggalkan.. Walaupun Cuma semalamam, namun kenangan & perasaan berada di puncak Gunung Tahan memang syahdu.. Walaupun sudah beberapa kali Aku menjejakkan kaki di Puncak Tahan, setiap kali perasaan tidak berubah dan tersemat di dalam hati, tahun hadapan AKU akan datang lagi..insyaallah..
-Pembikinan cover album-

Sepanjang perjalanan, panorama indah tidak dilepaskan begitu sahaja oleh kami.. Kesempatan ini kami gunakan sebaiknya untuk merakam gambar kenangan yang terbaik.. Aksi-aksi model bidsan terjun serta jurugambar amatur kelihatan di mana-mana hihi..Alhamdulillah, cuaca cerah serta permandangan langit biru dan gunung ganang yang sebahagian puncaknya dilitupi awan membangkitkan kekaguman dalam diri kami..hasilnya lihat gambar ye ^^
-Indah...perjalanan turun-

Kerana asyik merakan gambar disepanjang perjalanan, kami tiba agak lewat di Kem Botak.. Namun perjalanan diteruskan selepas berehat seketika di Kem Botak dan menghayati permandangan gunung ganang dari kejauhan.. Lebih kurang jam 12 kami tiba di Kem Bonsai. Kemudiannya, menyambung perjalanan ke Kem Berlumut (menggunakan laluan shortcut tanpa melalui Bonsai Bawah) dan tiba lebih kurang jam 3.30ptg untuk memungut kembali sampah yang kami tinggalkan (gantung pada pokok) pada hari sebelumnya untuk dibawa turun ke kaki gunung.

-Kem Botak dari kejauhan-
Lebih kurang jam 4ptg kami tiba di Kem Kubang, semua peserta diarahkan untuk menyiapkan peralatan (headlamp dll) untuk berjalan pada waktu malam sekiranya perlu memandangkan hari sudahpun semakin gelap serta hujan. Lebih kurang pukul 5.20ptg, kami tiba di Kem Permatang untuk berhenti rehat seketika. Perjalanan kemudiannya diteruskan, dah akhirnya kami tiba di Kem Kor lebih kurang jam 6.30ptg dengan masing-masing mengadu sakit kaki ekekekeke ^^ (mana tak sakit nye..kena push 16km beb hahaha). Malam itu berselera kami makan..tq lagi skali ye Izan hiks.. Mata pun di pejam sampai pagi…

-Menuju Kem Botak-
8 Julai 2010 – Khamis
Pagi yang cerah.. Hari terakhir misi. Kami memulakan perjalanan agak lambat hari ini.. Maklum laa line clear..takde orang..selesa la sikit nak tuttttttt…(ekekeke tanye Awie sebab dia paling cekap dalam hal ni wakakaka ^^ ) Selepas setengah jam trekking, kami kemudiannya tiba di bukit yang di kenali sebaai ‘TudungPeriuk’ dan berhenti rehat sambil menghayati permandangan air terjun.. Setengah jam kemudian kami tiba di Kem Lata Luis dan meneruskan perjalanan sehingga ke Kuala Luis dan berehat serta bergambar.
-yeahhhhh..!! Nak balik dah!-

Sebelum tiba di Kuala Juram, kami berselisih pula dengan 3 pendaki daripada Belgium.. Mereka ternyata kagum dengan kegigihan team anak-anak dara OHM yang telahpun berjaya menawan Puncak Tahan.. Apa yang menarik, pada hoversack salah seorang ‘Mat Saleh’ tersebut tergantung sebungkus Petai..!!! Sedangkan kami yang semuanya Melayu tulen naik gunung bawak spageti & hotdog wakakakaka.. dah terbalik la pulak ^^. Bila AKU tegur, dia cakap “yesss pethaiii is good”.
-Nukilan Awie-

Akhirnya, selepas berhari-hari naik dan turun gunung..meredah sungai dan lain-lain lagi cabaran..kami kemudiannya tiba di jambatan gantung Kuala Juram yang menandakan tamatnya perjuangan kami menawan Puncak Gunung Tahan dengan perasaan yang sangat puas, gembira dan bersyukur kerana semuanya selamat serta tiada kejadian yang tidak diingini berlaku sepanjang kami beraktiviti.. Kami kemudiannya di jemput oleh En. Jaei lebih kurang jam 4ptg untuk kembali ke Taman Negara Sg Relau..
-Akhirnya, pasukan Belanda berjaya ke Final (Takda kena mengena kan? hiks)-

Tahniah kepada Awie (HUKM), Along (HUKM), Hawa (HUKM) & Izan (UiTM) di atas kejayaan korang menawan Puncak Gunung Tahan pada 6 Julai 2010 jam 6.00ptg.. Semoga lepas ni korang akan lebih bersemangat dan cekal dalam menghadapi hari-hari yang mendatang..

Sekian…

Garfu / 9 Julai 2010
Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.