Monday, June 28, 2010

Bukit Tabuh, Taman Melwati dan Sg Chilling, Kuala Kubu Bahru

Pemiinat-peminat aktiviti luaran, sebahagianOHM member sekali lagi telah pergi ke Bukit Tabuh, untuk senaman pagi pada 27 Jun 2010. Routin mendaki bukit sebenarnya adalah salah satu aktiviti yang sihat, disamping dapat mengeluarkan peluh yang luar biasa berbanding berjoging di tasik tetapi juga dapat menikmati panorama yang indah. Seperti berada di bangunan yang sangat tinggi atau kapal terbang.

Cerita pendakian Bukit Tabuh 27 Jun 2010 akan bermula.



Pertama skali tahniah kepada Zt Akhtar, menjadi orang pertama tiba di kaki bukit tabuh pada jam 6.15pagi. Seterusnya diikuti oleh Yusri pada jam 6.30pagi, Zainol dan Nabilah (8thn), dan diikuti oleh Khairul Anwar, Syed Ahmad dan Shaliza beberapa "minit" selepas itu

puncak tabuh, tiada dalam gambar zainol jamil.

Tepat jam 8.00 pagi kami bertujuh memulakan pendakian di sini, bersama ramai lagi pendaki lain yang menggunakan Bukit Tabuh sebagai sebuah tempat untuk berekriasi beramai-ramai sambil menikmati suasana yang aman damai. Mujur pada waktu tersebut cuaca amat cerah kerana telah hujan pada pagi itu.

Pendakian tidak mengambil masa yang lama, tetapi teknik pendakian tabuh adalah berlainan dengan bukit broga. Bukit Tabuh adalah bukit yang mempunyai satu jalan (one way), kalau boleh jangan return. Sebab ia menyukarkan pendaki lain yang hendak naik. Pendakian di bukit Tabur bukan sahaja melalui tanah2x biasa, tetapi terpaksa memanjat batu-batu kapur yang berada di atas. Untuk melintas dari satu puncak ke puncak yang lain, pendaki perlulah menggunakan kekuatan tangan dan kaki untuk panjat dan turun. Kekuatan ini tiada pada bukit lain seperti Bukit Broga yang juga digunakan oleh pendaki lain untuk berekriasi. Dinasihatkan kepada mereka yang hendak mendaki bukit tabuh, mendaki pada watu siang atau awal pagi, jangan mendaki pada waktu malam... kerana batu-batu yang perlu dilihat dan dijangkakan jaraknya. Kalau boleh tangan hendaklah "free" dari apa-apa barang.

Pada kali ini, OHM membawa seorang pendaki berusia 8 tahun, iaitu anak kepada Zainol Jamil yang juga penuh semangat mendaki puncak bukit broga. Walaupun masih kecil, sikecil comel ini tetap terus bersemangat sehingga menamatkan pendakian yang sukar.

Mendaki dan berehat dan turun, kami tiba di kereta lebih kurang jam 11.00 pagi, dan tidak sabar untuk meninggalkan tabuh untuk ke satu tempat yang berikutnya. Bukit Tabuh yang dapat dilihat melalui MRR2 ditingalkan dengan penuh kenangan yang indah

....

Sg Chilling, 2.30pm



TIba di Sg Shilling untuk menikmati air sungai yang sangat indah, untuk sessi "Refresh" untuk pengertahuan, Sg Chilling terletak di Kuala Kubu Bahru. Sg Chilling adalah tempat Sanituari ikan. So, kalau anda semua berenang sehigga mencapai kedalaman lebih dari ketinggian anda, sudah pasti anda berenang bersama dengan ikan2x yang juga turun bersama dengan anda.

Kos untuk ke Sg Chilling adalah RM 1.00 untuk pendaftaran, peserta perlulah mematuhi syarat yang telah ditetapkan, Sg Chilling dijaga oleh Perikanan Negeri Selangor. Antara syarat ialah tidak boleh memancing, tidak boleh camping (di atas), tidak boleh memasak di atas dan tidak boleh mandi semasa hujan. Sg Chilling ini pula dibuka pada Selasa hingga Ahad dan Isnin pada Cuti am (public Holiday) dari jam 6.00pagi hingga 6.ooptg (kalau x silap). Untuk berkhemah di bawah perlulah memndapat kebenaran daripaa Lemabaga perikanan dahulu. Surau dan tempat mendi juga disediakan dengan cantiknya.


air terjun sg chilling, ada satu tingkat lagi tue..... huhu dari seni dapat rasa die punyai kesejukan daripada air terjun yang memancut....

Kami tracking ke dalam untuk pergi ke kawasan air terjun yang sangat tinggi.... dan kedalaman lebih daripada 4 meter. Sungguh teruja dibuatnya untuk terjun kebawah. Air nya juga sangat sejuk sambil melihat ikan berenang2x. Susah nak rasa air yang sejuk ini kecuali di sini. Kalau baring tidur pun best sebab, dapat dengan alunan muzik daripada air terjun yang sangat menenangkan. cubalah kesana.....

jam 5.00 petang kami tinggalkan air terjun sg chilling dengan perasaan yang sangat gembira. Ada yang sudah keletihan.. ada yang sudah termenung menikmati alam. Seteruanya kami meneruskan perjalanan ke empangan yang berdekatan, kami meluangkan masa 10 minit untuk mengambil gmabr suasana yang sanyup kelihatn sehingga kejauhan.

p/s : jagalah sungai kita, Jangan buang sampah merata-rata. Ingat orang yang tersayang. Kalau. dah terjun tue jangan kelam kabut nnt lemas, Mandilah disungai sebab best!. Kalau meniti sungai hati-hati, takut jatuh....

Jumpa lagi di aktiviti yang seterusnya....

Saturday, June 26, 2010

Finding Nemo @ Scuba Diving


Tarikh : 26/06/10
Tempat : Pusat Latihan Maybank (Maybank Training Centre), Bangi
Masa : 10.30pagi - 2.00 petang
tok wan memulakan majlis

Jam 10.30 pagi Orang Hutan Malaya mula berkumpul di Parking Kereta P.L Maybank dengan perasaan yang sangat gembira. Dari puncak kita turun ke dasar mencari khazanah di dasar. Alhamdulillah, seramai 9 orang ; iaitu Smilestar White, Mardiana Abdul Rahman, Shaliza Nasruddin, Khairul Anwar, Abang Aenal, Syed Ahmad, Zt AkhTar, Hazel Anuar, dan Garfu Besi (klik untuk ke fb mereka).

Tuan Syed, Kids Scuba Director


Terima kasih kepada Abang Aenal @ tokwan kerana arrange kami untuk merasakan nikmat scuba yang memang bukan semua orang dapat merasakannya.... (kepada yang x dapat pergi tue, alangkah ruginya... tapi lepas nie leh joint program lain yang lebih seronok).


kusyuk mendengar penerangan drp En Dollah


Untuk scuba diving ini, ianya di bimbing oleh team dari kids Scuba (untuk maklumat lanjut boleh layari laman web mereka). Di kedalaman kolam renang sehingga mencapai kedalaman 5 meter.

syed peserta pertama turun ke kolam..tak sabar eh

Pertama kami diberi penerangan oleh Tuan Syed Abd Rahman yang juga director kepada, KidsScuba yang juga telah berpengalaman lebih daripada 21tahun dalam scuba diving ini. Tuan Syed memberi sedikit penerangan mengenai scuba diving (buku log, kesan, modul), kidscuba dan sambi menunjukan CD berkenaan dengan scuba yang juga digunakan kepada mereka yang berminat untuk mendapatkan lesen scuba diving. (time nie... kite orang dah gila excited nak try.... best)


sessi memakai wet suit


Penerangan Tuan Syed, diteruskan oleh En Dollah yang juga instructor untuk scuba diving ini berkenaan dengan alatan-alatan untuk scuba diving. Antara alat-alat yang diperlukan untuk scuba adalah Diving Mask, Snorkel, Scuba Fins, Buoyancy Control Device, Regulatro Set, Air Tank dan Wetsuit. (wa.......... gila la... nak try, nak try). Setelah penerangan diberikan termasuk cara menggunakan alatan tersebut, En Dollah menjemput kami untuk ke dalam kolam renang untuk mencuba alatan tersebut. Terus semua OHM menukar pakaian mereka dengan memakai Wet Suit dan masuk ke dalam kolam renang.
  


gadis-gadis litar OHM..auwww

Dalam kolam, En Dollah dan Cik Zila Zain mengajar cara apungan, menggunakan Regulator set, penafasan melalui mulut, cara menggunakana Dving Mask, Cara untuk tengelam. Kami duduk dalam air tersebut untuk belajar cara menggunakan regulator tersebut termasuk cara untuk menarik nafas, melepaskan regulator dan mengambil semula regulator, baring dalam air dan bermacam-macam lagi. Ada yang berpeluang menyelam sehingga kedalaman 5 meter. huhu
  


..dan misi pun bermula

merasa la juga belajar dalam air, duduk dalam air, baring dalam air... rugi xde kamera underwater jer... lupa nak bawak. Kalau bawak tue dah banyak dah aksi scuba diver daripada OHM ni....
  
di mana si nemo??

Setelah puas berada dalam kolam hampir 2 jam, tangan pun dah naik kecut.... kami pun naik keatas sambil menikmati makan tengah hari bersama dengan instrustur dan semua skali.... Akhirnya terubat air klorin yang kami minum dengan juadah tengah hari yang sangat sedap yang telah dihidangkan.. alhamdulillah.
  

blurbbb..blurbbbbb...blurrrrbbbb..

Seterusnya leih kurang jam 2.30ptg kami pulang kerumah... dengan impian satu hari ni dari puncak hingga ke dasar. Dapat kami masuk ke gua di dasar laut..... dan bersama dengan ikan2x...

akhir sekali..banner OHM turut menyelam sama

p/s Kids scuba boleh dilayari laman web mereka melalui www.kidsscuba.com

Sunday, June 6, 2010

Batu Maloi, keindahan Gua penuh cabaran (5 Jun - 6 Jun 2010



Kali ini, Orang Hutan Malaya (OHM) berjumpa semula di Gua Batu Maloi, Negeri Sembilan. Setelah setahun penubahan OHM. Akhirnya, mereka yang berkesempatan untuk memeriahkan aktiviti JC dan meredah gua datang dan memulakan ikatan mesra. Aktiviti dijalankan pada 5 Jun 2010 sehingga 6 Jun 2010.

Ala… 2 hari 1 malam jer, tapi best ooooo rugi sapa x joint

Kat sini saya akan bercerita untuk mereka yang tak pergi supaya mereka rasa berbakti kepada hutan, dan kepada yang pergi untuk mereka merasakan kenangan dan persahabatan yang dibina bersama di OHM akan kekal sehingga akhir hayat…

Cheewaahhh, ayat bunga-bunga cinta
Kita pergi kepada perjalanan program


Masa telah menetapkan dan Alhamdulillah semua telah berkumpul dan berjumpa di pekan Tampin, pada jam 4.00 petang. Selepas itu, mereka yang telah berjanji untuk tunggu di Petronas Tampin tersebut berjumpa dan bergerak bersama ke Batu Maloi.


Alhamdulillah, sampai pun kite org kat Batu Maloi, cukup rasa tenang… dapat hirup udara kampong.

Hari semakin petang, kelihatan Arjuna sedang membakar sesuatu, Awie sedang menggoreng sesuatu… wa.. seperti ada sesuatu pada malam ini dan yang lain2x juga seperti sedang menyediakan sesuatu pada malam ini. Ya Betul tekaan yang sangat kuat. Tanpa berlengah masa, mereka yang sudah sampai dan bersiap-siap pasang khemah terus ke tempat pembakaran dan penyediaan makanan ini. Pada malam pertama, di gua Batu Maloi, kita adakan BBQ. Malam BBQ yang penuh enak dan lazat disediakan oleh OHM sendiri. Antara menu-menu yang menarik adalah ; nasi goreng, ayam BBQ, kerang BBQ, ikan bakar BBQ, Ikan siakap BBQ, Sosej BBQ, udang BBQ. Yang dibakar segar diatas api yang membara… dihidangkan bersama air grape dicampurkan dengan Ais. Malam yang sunggu berselera dan mengasyikan.

Juadah BBQ OHM


Setelah kenyang dan makanan telah memenuhi seluruh inci perut, kami berkumpul di dewan lepas makan untuk mendengar taklimat daripada Rosman mengenai OHM, semua pun mendengar dengan kusyuk… Nampak mcm ketat jer malam tue.. tapi fun, ada unsur lawak dimana-mana. Betul x sang labah2x?.

Antara taklimatnya adalah syarat keahlian OHM, pengenalan Jawatankuasa OHM, kenapa OHM ditubuhkan, Halal ke Haram OHM ini, perniagaan di OHM, penggunaan nama OHM, tanggungjawab OHM. Semuanya telah diperjelaskan dengan seterang-terangnya seperti matahari menyinar disiang hari. Dan bila dah habis penerangan tersebut ada proses jualan dan beli dijalankan. Terjualah, beberapa baju baru daripada OHM. Menggunakan kain “cool fit” boleh dipakai dimana-mana sahaja. Sape yang nak lagi baju tue leh contact Rosman, murah2x.. Selepas itu masing2x buat kerja masing, ada yang jumpa sleeping beg, ada yang tengah “meeting”, ada yang bermain bersama “lappy” mencari line internet… hahaha celcom xde line yer…


Pagi tue se awal jam 7.00 pagi kita bersarapan, dan aktiviti yang disukai oleh ahli OHM kerana minat mereka adalah kita buat Jungle Clean Up… Semua peserta berkumpul dahulu untuk mendengar taklimat berkenaan dengan JC yang nak dibuat pada kali ini, pembahagian tugas diadakan dan seterusnya semua terus pergi mencari sampah supaya kawasan sekitar itu bersih. Kalau tak bersih nnt ada haiwan lain yang akan datang untuk bersihkan sampah2x itu dan haiwan tersebut akan mengangu orang lain untuk berkhemah di kawasan yang sama. Oleh itu, pastikan anda kemaskan betul2x kawasan perkhemahan anda selepas sahaja anda berada disitu. Sampah, buang jauh2x. o.k (pesanan khidmat masyarakat drpd OHM).



Bergambar setelah penat membuat jungle clean up.... Anda pun mene bersihkan jugak o.k

Aktiviti lepas kutip sampah, bergambar bersama “bukti” a.k.a sampah…

O.k, selepas itu semua dah x sabar untuk masuk gua. Mcm-mcm persediaan dilakukan, kasut berstokin, headlamp, baju dan bermcm2x lagi… Tepat jam 11.30, semua peserta sudah tidak sabar untuk masuk ke dalam gua.. tapi, kene tahan dulu dengan Rosman untuk mendengar taklimat penting…. Seramai 43 peserta dengan penuh khusyuk mendengar taklimat daripada Rosman. Cabaran untuk anda yang tidak berani, pada kali ini sekecil 4 tahun sudah berani masuk gua, advance betul dorang daripada rakan sebaya yang lain yang asyik nak main je keje. Tahniah kepada Muhammad & Fisha.




Nak masuk pintu gua... stanby heandlamp masing2x

Cerita pasal gua, tracking sejauh 500 meter (ala… Nampak dekat.. tapi try test masuk, tengok). Ada 12 Checkpoint yang mencabar… kalau berjalan 3 orang mengambil masa salama 1jam 45 minit. Kalau 43 orang, kira jer la sendiri. Ini bukan gua batu kapur mcm kat gua niah tue, gua batu maloi ada yang muat, ada yang tak muat laluannya, ada yang merangkak, ada yang kene baring, ada yang kene memanjat, ada yang kene menyelam. Ada 12 Checkpoit kesemuanya. Antara checkpoint yang menarik adalah ,cp 3 ada gigi maloi...,cp 5 - gua kelawar lepas tu naik tali, cp 6 - kapal maloi, cp 7 - lukisan kt dinding...lepastu lubang ibu mengandung, cp 9 - air terjun..panjat guna tali lewan arus, cp 12 - tempayan maloi. Di checkpoint 6, taklimat berkenaan gua diberikan oleh Rosman. Intrested betul, semua nye dengar… bagus la.. OHM nie, sambil meneroka gua dapat belajar something yang baru....

Cerita gua... oleh Mr Rosman

O.k dah? Lepas tue keluar gua dalam keadaan yang sudah basah kuyup, sebab dalam gua nie ada sungai dan air terjun yang dingin, nyaman dan sejuk. So, Ambik la peluang untuk mandi.. kalau tak rugi… beb. Dan dalam keadaan berbasahan kita mengambil gambar. Dalam perjalanan balik pun, kita sempat berkumpul dan bergambar bersama dahulu… ada dua tempat kita orang berkumpul untuk mengambil gmbr kenangan, di pintu keluar gua dan juga di hadapan batu maloi. Sambil berjalan pulang, sekali lagi ilmu mengisi dada. Rosman memperkenalkan pokok-pokok yang menjadi ubat tidak kira kepada lelaki dan perempuan.
Bila dan keluar dari gua, baru dengar bunyi kruuukkkraaakkk… bunyi perut yang dah lapar sebab dah pkl 3 pun… huihuu

Sampai jer basecamp, semua nye bersiap untuk Makan (paling penting). Makanan tengahhari memang mengamit selera semua peserta (maklumla.. lapor katakan). Makan penuh dengan kesopanan. Huhu.. best2x..best2x… dan selepas makan, semua bersihkan badan masing2x, mandi kemas2x untuk pulang ke tempat masing2x…. bersalaman dan mengucapkan selamat jalan… dan yang pasti insyalallah kita jumpa di program yang seterusnya...

p/s kalau nak tgk gmbr yang lain klik disini

Thursday, June 3, 2010

Tshirt OHM

-klik gambar untuk paparan yang lebih jelas-

Item : T-Shirt OHM (2010)
Warna : Merah / Hitam
Material : Quick Dry
Harga : RM20.00 (Ahli OHM) / RM25.00 (Bukan Ahli OHM)
Saiz : S, M, L, XL, XXL
Status : Tersedia untuk jualan. (Cash & Carry sahaja akan dilayan)

Sekiranya berminat, sila hubungi hijau.bumi.kita@gmail.com untuk tempahan / urusan pembelian.
Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.