Tuesday, May 4, 2010

Riadah Santai -Cabaran ATV


craving for something new & adventurous’ akhirnya mencetuskan idea xtvt santai kali nie - 'Cabaran ATV'. Kami memilih Package B (1 – 1½ hours offroad to 7-tiers waterfall) yg ditawarkan oleh ATVadventurePark utk sesi yg telah berjaya menarik perhatian 14 peserta.

laluan & pakej

Pada masa yg dijanjikan, masing2 berkumpul di Zoo Negara kerna tak semua org tahu kewujudan kawasan yg bernama Kg. Kemensah. Setelah melalui pjalanan sejauh 4.8km merentasi kawasan kg yg kaya dgn pokok2 yg menghijau & deruan air sungai, kami sampai ke ATV Park lebey kurang 3.00pm. Jlnnya agak sempit tp jgn risau coz signboard ke ATV Park terlekat di pokok2 sepanjang perjalanan. Dan dinasihatkan dtg beramai2 kerna parking agak sedikit (tepi2 jln je).

ATV Park

Sesampai nya di sana, hati mula berbunga teruja kala mata memandang sekumpulan pemuda pemudi yang menunggang ATV masuk ke basecamp (baru selesai sesi la tuh). Sabar2, jup nanti turn kitorg pulak.. Kami disambut oleh owner sendiri, En. Mas Fadzillah Khan yg kemudian memberi dikit taklimat ringkas tentang sejarah, keselamatan & cara2 mengendali ATV. Actually ATV nie bertapak since 4 yrs ago dgn kekuatan awal sebanyak 7 buah ATVs, di mana skarang dh bertambah ke 21 buah. Kesemua ATvs nie Taiwan mali. Kalau sesapa yg dah jatuh hati pd ATV dan nak jadikan koleksi, jgn risau..pesan & bayar je.

penerangan oleh owner sendiri

Disebabkan bilangan agak ramai, kami dibahagikan kpd 2 groups. Group 1 terdiri drpd abg2 macho (a.Aenal, gFu, Mat) dan juga gadis2 ayu (k.Sha, Mazu, Dayah, Akma). Group 2 kesemuanya young ladies (zt, Isma, Dila, Mira, Nani, Umi, k.Mar). Each of us diberi peluang untuk memilih ATV yg berkenan di hati (merah, hijau, biru). However, utk a.Aenal & gFu diberi sedikit keistimewaan – ATV manual. Dun worry, guys for sure tahu bw manual, kalau ada yg nggak tahu tu..haih, jatuh la saham.

geng2 ATV manual - Group 1 - Group 2

For safety, each of us diberikan masa untuk test ride, pusing2 base training track yg ada roundabout kcik & skit turun naik slope before proceed to next level (off-track journey). Kat sini la jugak memana peserta yg nmpk mcm kekok/lost or blur nak bw ATV, bimbingan & tunjuk ajar khas akan diberikan. Kalau masih was-was (kureng confident), jangan risau coz ‘special treatment’ (ST) akan diberikan..hehe. Apa tu ST? ada ler…

guides yg sedia membantu

Pengembaran bermula 330pm di mana Group 1 dilepaskan dulu, 1/2hr kemudian diikuti dgn Group 2 dan setiap kumpulan ditemani oleh seorg guide yg berpengalaman n also helpful. Cabaran bermula dengan menaiki bukit pertama di mana masing2 berjaya naik dgn bergaya. Bukit ke-2 agak mencabar, ini terbukti apabila seorg peserta menghadapi kesulitan (ATV senget bang…dh undur nie, tolong!) tp dgn tangkas berjaya diselamatkan oleh ‘guido’. Bukan tu saje, dgn kesabaran dan nasihat serta tips yg diberikan oleh guido, peserta yang diberikan ST itu juga akhirnya telah berjaya mendapat rentak. ST tidak lagi diperlukan…’freedom gain’.

cabaran mendaki

Pesanan ; ATV nie wpun motor bertayar 4, tapi jangan dipandang rendah..mengendalikannya mudah tp bergantung kepada si rider. Some quotes from us during test drive ‘nampak mcm senang, bila naik..’ & ‘adoi, kerasnya handle, cemana nk turn’. Yg pasti nya jgn terlalu perlahan, jgn terlalu laju – medium speed. Tapi ingat, merempit adalah dilarang ..eceh. Yg mmg susah nak elak dr wat coz mcm tindakan refleks je – kaki jangan diturunkan semasa berATV(bak kate lain, jgn memandai nk tampan ATV mcm tampan motor tu kalau rasa tersenget).

permulaan

Sepanjang perjalanan, pelbagai track dilalui e.g. Bamboo trail membuatkan masing2 teruja utk melepasi halangan buluh (tunduk…awas kepala), meniti titian buluh dan laluan bercerun yg agak licin. Yg menarik, setiap detik mendebarkan di laluan yg sukar telah diabadikan oleh guide yg rela hati menjadi photographer. Jadi sepanjang pengembaraan ini mmg amat berbaloi-baloi. "memandu sambil posing".

antara trek yg dilalui

Lebey kurang 4.00pm kesemua slamat berkumpul di pit stop, kawasan perkhemahan yang berdekatan dgn air terjun (Kamisah Waterfall). Nampak je air terjun, semua dah x sabar nak berendam & mandi-manda. Waterfall nie mmg hardly exploited by men sbb nk masuk sini x lepas kenderaan beroda 4 (xcept ATV). Memang menarik, berada di bawah pancuran air nye deras..terasa badan macam di massage. Tapi awas, sini ada pacat..terbukti.

pit stop - Kamisah Waterfall

Setelah merehatkan badan dan bermain2 air, perjalanan pulang diteruskan kembali. Tapi kali nie suasana agak berbeza kerna diiringi titis-titis hujan. Laluan menjadi licin, berlumpur dan berlopak. Perjalanan yg agak licin dan sukar ni membuatkan jari-jemari dan tapak tangan masing2 dah mula sakit and merah2 sebab asyik tekan brek, especially mana2 area menurun. Ketika ini lah skills dipraktikkan dgn sesungguhnya dan jarak selamat antara ATVs dititikberatkan oleh guides. Yg mana tersasar tu, akan kedengaran la bunyi bumper ketemu bonet. Jgn risau, tiada laporan kemalangan diterima..

penghabisan

Alhamdulillah, off-track yg sudah menjadi licin dek air hujan selamat diredahi dan masing2 mcm x caya je dh abes sesi off-track (x puas..nk lagi). Dalam 530pm masing2 slamat sampai ke destinasi tanpa mengalami sebarang kecederaan mental/fizikal. Yg best..sepanjang pengembaraan, mcm2 style kuar..ada badan tegak je, ada badan senget n ada jugak mcm dh blend dgn ATV. Utk bukti leh refer gambar2 di 'album'.

mcm-mcm ada

Disebabkan sesi kali nie petang, pulak takde org lain yg menunggu giliran. Jadi kesempatan yg ada x disia-siakan utk berposing habes-habesan, walaupun dalam keadaan hujan renyai2. Seb baik lpas berposing, baru hujan turun dgn lebat sekali. Tapi..walaupun hujan lebat, masih ada yg amek kesempatan berposing ala-ala rempit tengah2 hujan tuh.

line up

ATV Park ditinggalkan lebey kurang 630pm dgn kepuasan jelas tergambar di wajah masing2. Yg pasti, pengalaman yg amat berharga diperoleh dan persahabatan baru telah terbina. (^_^)

~ yehaa ~

4 comments:

  1. antara pengalaman yg beshhhh beb! rugi wooo sape tk try ATV nih..^^

    ReplyDelete
  2. tu la pasal.. dh la banyak 'gadis'..haha

    ReplyDelete
  3. aha 'gadis litar'.. ^^

    bulan jun nanti jgn lupa ye.. zeti handle white water rafting siri II plak :D

    ReplyDelete

- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

- Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

- Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAMkan serta merta.

Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.