Monday, June 1, 2015

RS Sungai Pertak / Bukit Kutu

Salam sejahtera..
Maaf ye kawan2. Event ni dah hampir sebulan berlangsung tetapi baru sekarang dapat dikarangkan di sini untuk tatapan semua.

9/5/2015
Bermulanya perjalanan kami ( Abang  Yus Rie & Ninie) ke Kuala Kubu Baharu (KKB). Kami bertolak dari Klang pukul 8.00 pagi.. sampai di pekan KKB. Singgah di Dataran KKB untuk sarapan. Maklumlah pepagi hari dah keluar rumah. Plan asal nak kerumah Uncle dibatalkan. Biarlah semua barangan dibawa oleh Uncle dan Syed. Takkan kami berdua nak memikul sampai ke campsite.. huhuhu....

Selepas sarapan, kami terus ke Sungai Pertak. Tujuan terus ke sana awal2 pagi untuk booking campsite. Kalau lambat takut pulak penuh. Tapak campsite di sini terhad dan selalunya group 4x4 yang akan berkhemah di sini. Sampai di jambatan besi Abg Yus pun ke tapak khemah untuk meninjau kawasan dan cari nombor telefon... Alhamdulillah, memang dah tertulis rezeki kami pada hari itu maka setelah menelefon Pn Ros/En Ambak perjanjian pun dibuat untuk kami menggunakan campsitenya.

Bab ni yang paling boring sekali, menunggu/menanti... bayangkan seawal 10 pagi kami dah kat Sg Pertak, yang lain tu lebih kurang pukul 1 petang baru sampai.... duduklah melangut la bak kata orang kampung saya, kat tepi sungai tu sementara menunggu ketibaan ahli yang lain.


Campsite di Sungai Pertak

Gigih... sementara menanti ketibaan ahli yang lain......

Akhirnya... Beberapa orang ahli yang dah sampai ke campsite... Abe G @ Garfu (dahaga sungguh...), Nazrul @ Jerul (tetiba baca paper lak....) Tok Wan @ Abang Aenal (pikir nak masak macam mana nih...dapor tak sampai lagi ni....) dan Emir (tak sabar nak main api...). Masa ni Joe Gibran sedang berendam di dalam sungai... gambarnya tidak dapat dimuat turun di sini... 18SX... Sypul dan Jojo sedang melawat kawasan dengan Abg Yus....

Sementara menanti kedatangan Uncle dan Syed.. Ada yang memasang fly, ada yang pergi  mengangkut barang dari kereta Tok Wan..ada yang duduk sahaja berehat...

Boleh pasang yang ni sahaja... yang lain kena tunggu Syed dan Uncle......

Sedang kami duduk sembang-sembang, datang kawan Sypul beritahu yang ada seorang budak sekolah pengsan di jambatan ke 2 tak jauh dari kami. Sypul dan yang lain pergi melihat sekiranya dapat memberi bantuan sambil membawa air mineral  .. Ninie dan Tokwan meneruskan kerja di campsite untuk persediaan memasak. Tak lama kemudian, Sypul datang  meminta air 100+ untuk diberi kepada pelajar berkenaan. Dikhabarkan, pelajar adalah murid tingkatan 1 dari Selangor, datang bersama guru dan kawan-kawannya. Rupanya selain kami, guru dan rakan-rakannya, dia juga telah dibantu oleh team outdoor yang lain. Ninie pergi juga melihat keadaan pelajar berkenaan, agak kritikal dan tidak sedarkan diri (mungkin diserang sawan).. tak lama kemudian, bantuan dari Ambulan tiba, kelihatan strecher dibawa ke tepi sungai, dan pelajar berkenaan diusung beramai-ramai sehingga ke Ambulan. Sypul dan Jerul ikut menghantar sehingga ke Ambulan.. yang lain kembali ke tapak campsite untuk persediaan sebelum hari semakin gelap.

Hari semakin gelap, dapor tak sampai lagi.. maka kami menyalakan unggun api untuk dibuat dapor sementara menunggu kehadiran Uncle dan Syed.. (bila call katanya masih dirumah... sedehnyeee...)

Abe G @ Garfu dengan pengalamannya.. menghidupkan api untuk masak nasi.....

Menu ke 2.. ayam pangsuh...tak sempat nak rasa.. habis sudah!!

Lebih kurang jam 7.00 petang, barulah Uncle (bersama famili) dan Syed tiba dengan senyum simpulnya.....

Tokwan..Chef bertugas ditemani yang lain...

Masak ape tu........

Setelah makan malam, kami memulakan mesyuarat AJK di pengerusikan oleh Timbalan Pengerusi KOHM

AJK yang hadir.. (bila kenyang mata bertukar..... hihihihi.....) sedang mendengar ucapan alu-aluan dari Tok Wan

Selesai meeting, masing-masing mula bergerak ke khemah... sambil menanti ketibaan peserta TNB dari Port Klang bermalam bersama kami untuk ke Bukit Kutu keesokan harinya....  Abang Yus akan pergi menjemput mereka nanti kerana mereka tak pasti jalan masuk ke campsite... Lebih kurang 4 pagi baru diorang tiba... zzzzz

10/5/2015
Pada pagi ni, TokWan awal pagi dah bangun, maklumlah Chef, perlu menyediakan sarapan dan lunch pack untuk peserta. Sarapan dengan mee hoon goreng dan kopi o.. untuk lunch pack Tok wan telah menyediakan Nasi putih, ayam masak cili dan sayur kobis masak lemak.. Setelah semua sudah bersarapan, maka seramai 10 peserta  dari TNB dan 3 orang  guide (Uncle Zainul, Abang Yus dan Fitri) telah bersiap sedia untuk mendaki Bukit Kutu.

Sessi taklimat oleh Uncle Zainul....(errkkk,,,apahal TokWan pegang kuali tu....)

Antara para peserta....

Joe dan Tok Wan berposing dengan Abang Buff@Yus Rie sekejap......

Setelah doa dibaca, maka perjalanan ke kaki Bukit Kutu pun bermula lebih kurang jam 9.00 pagi. Menurut  guide lebih kurang jam 1 petang mereka semua selamat sampai ke puncak. Setelah selesai makan tengahari dan sessi bergambar, lebih kurang jam 2.30 petang mereka semua bergerak turun ke bawah.

Sementara mereka menuju puncak, kami di campsite ada yang mula bersiap untuk meninggalkan Sungai Pertak kerana ada urusan peribadi. Yang tinggal di campsite hanyalah Ninie dan Joe sahaja. Kami berdua ditugaskan untuk menyediakan minum petang untuk  para pendaki. Maka lebih kurang pukul 3.30 petang kami mula menggoreng mee hoon dan maggi goreng bersama kopi O panas.

Antara yang sedang bersiap sedia untuk balik awal.....

Sebaik sahaja selesai memasak, hujan mulai turun. Tak lama kemudian lebih kurang jam 4.30petang Uncle, Fitri  dan beberapa orang peserta telah selamat sampai ke campsite. Tak lama kemudian hujan turun dengan lebatnya. Dari seberang sungai kelihatan Abang Buff@  Yus Rie  sedang setia menanti dalam hujan semua peserta sampai di bawah. Setelah semua selamat sampai barulah dia bergerak ke campsite.

Menunggu hujan teduh sambil menanti rakan yang lain...

Fitri..termenung .. pikir ape tu????

Kami bergerak dan bersiap balik setelah hujan agak reda. Nak tunggu berhenti nampak gayanya tidak akan berhenti.  Setelah semua peserta meninggalkan campsite, kami pun beransur pergi ke kenderaan.
Joe terus balik ke rumahnya manakala Uncle, Abang Yus, Fitri dan Ninie singgah makan malam di Dataran KKB. Lepas kenyang, kami pun beransur balik. Fitri terus balik ke Semenyih.  Lepas hantar Uncle ke rumhnya di Sungai Buloh, Ninie ke Shah Alam dan Abang Yus terus ke Klang.

Inilah serba sedikit corat-coret saya untuk kali ini.

#Kami mendapat tahu dari kawan Sypul, pelajar yang diceritakan pada awal cerita telah meninggal dunia di Hospital lebih kurang jam 3.00 pagi. Innalillahiwainnahiroji’un.. Al Fatihah untuk arwah.

Ahli yang turut serta kali ini:
1. Tok Wan                           5. Yus Rie                    9. Jojo
2. Garfu                                6. Sypul                      10. Fitri
3. Uncle Zainul  & Famili    7. Nazrul @ Jerul       11. Syed
4. Ninie                                 8. Joe Gibran


Penulis: OHM00307 NinieTajuddin
Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.