Sunday, May 20, 2018

Trip Crossing Gunung Tahan 2018 - Mental Sliper / Sandle vs Kasut

hehehe... korang... klau nak baca journal yang aku tulis kena prepare mental tau... jangan jadi macam penulis tau... hahahahaha.... yuk kita sambung...

22 April 2018
Fuhhhh… pagi ini kami akan bergerak masuk ke Sungai Relau… kat Taman Negara Sungai Relau,  kami perlu melalui prosedur biasa iaitu declaration barang seperti plastic, baju, gas dan kasut serta tin… yalah berapa banyak yang kami bawak, jumlah itu yang perlu kami bawak keluar… kihkihkihkih…. Owh ya.. untuk maklumat WET TISSUE ADALAH DILARANG SAMA SEKALI.. so klau lepas ni sapa yg nak naik gunung tahan, jgn bawak okay… TISU KERING xde masalah…. Hahahaha…

Selepas sarapan, usyar makanan untuk kami tapau, kami lepak dulu sambal tunggu guide hemsem yang tak kunjung tiba… kami bergerak ke stesyen keretapi dulu lahh… mengimbau kenagan masa dulu2 naik train ke merapoh klau nak naik gunung tahan… dan jugak naik train ke Gua Musang bila layan CUS… 


Dah puas amik gambar, kami balik ke kedai yang kami bekfes tadi… tengok dah disediakan lunck pack kami, dan guide tgh makan… hahahaha… for sure dia lewat… jenuh leeeee…. Kul 9.00 kami gerak masuk ke Taman Negara Sungai Relau… jumpa lagi aku dengan en Jaei… hahahaha… masa ni lah aku nk pujuk untuk lepas kan aku bawak wet tisu, xde maknenya dia nak lepas… hahaha… dia sanggup balik amik tisu kering bagi kat akuu… mengganti kan tisu basah tu…


Setelah declare apa2 yang patut, kami naik 4WD untuk masuk ke Kuala Juram… 30 min gak le… sampai Kuala Juram jam 10.45 am tak silap aku… kami layan lah dulu ikan kelah memandangkan nanti tak jumpa dah ikan kelah tu… huhuhuhu… yalah keluar nanti di Kuala Tahan… so naik jalan lain, turun jalan lain… huhuu… dari 10 min jadi 30 min bila guide ckp “awal lagi”…. hahahaha… 

kat sini lah bermula drama... konon2 lepa yang tangkap ikan kelah tu... pastu duk cari plak ikan kelah kaler merah...  hahahaha... gelagat ni bukan kami tau... "orait.. yuk kita cari ikan kelah merah dulu.. awal lagi ni...  " - dirul... 

aku pewai dengar... adeh.. bila nak sampai Kem Kor ni... 


Jam 11.30 baru kami mula masuk… dari Kuala Juram kami akan menuju ke Kem Kor… dari sini kami akan layan 8 sungai dan melalui Kuala Luis dan Lata Luis sebelum sampai ke Kem Kor… jarak perjalanan adalah 13.5KM dan masa lebih kurang 5 jam…


Uncle pakai sandle je, abg yus, aku dan nad mmg pakai kasut hiking walaupun tahu akan melintasi sungai… dirul jugak berselipar… adehhh… mental kejup aku… cabaran kot…. Sebelum masuk, kami baca doa dulu… mohon agar perjalanan kami dipermudahkan dan selamat keluar kembali ke pangkal jalan dan jadi manusia yang bertamadun.. aameen…  dalam perjalanan kami sempat bertembung dengan trip lain yang akan keluar hari ni dan aka nada satu group di Kem Kor….


Cer korang tengok picture atas… eh silap.. abg yus pun pakai… oh my my my..  huarghhh… jeles… aku tak bawak sebab xnak memberatkan beg… huhuhuhu…

sepanjang merentasi sungai, mata aku memerhati sliper dirul... wah selambanya... tak licin, tak de pape... mcm mempunyai cekauan pada batu, dan tanah sepanjang kami berjalan.. adehh... aku kan klau bab2 org pakai sliper mcm tu mmg buat aku mental.. stress... huuhuhu... harapan gak if klau ada orang jatuh semasa merentasi sungai tu kan.. then basah... hahahaha... aku nak gelak.. SERIUS aku nak gelak... 

Finally kami sampai Kuala Luis jam 1.40 tengahari dengan paras ketinggian 306M… lunch lah dulu… lapar kot lagipun dah pukul 1.40 tengahari.. dalam pada itu kami terserempak dengan group abg zul.. guide by abg zul… hahaha… cepat benar dia kenal muka aku dan still ucapan yang sama… “turun sini tak hello2..” hahahaha… lepas sembang2 kejup, dia meneruskan perjalanan ke Kuala Juram dan kami…  time to lunch... hahahaha… apa sangat org nak kisah kan… 

jam 2.45 petang kami pun gerak meneruskan perjalanan ke Lata Luis… dan sampai Lata Luis jam 3.20 petang dengan ketinggian 558M… sebenarnya kami tak lah penat tapi dengan cuaca panas kami “terpaksa” lepak jup, si nad g toilet… pekena air best kaler hijau milik dirul… bukan apa… nak meringankan beg jer… lagipun cuaca amat panas kan.. huhuhuhu…. 

Kami meneruskan perjalanan ke Kem Kor… huish… bila nak sampai2 ni… adehhh… tetiba abg yus meluru jalan tak hingat… plouuup.. jatuh ‘gaung’ kecik… hahaha… itulah… tahu lah penat.. cer sabar… sia-sia je kotor... hahaha…


Alhamdulillah… kami sampai di kem kor jam 4.55 petang dengan ketinggian 750M… uiks awal sehhhh… masa kami sampai dah ada satu group yang tgh lepak kat kem kor… tapi macam 3-4 orang jer… maybe yang lain belum sampai lagi kot… hehehehe…

So letak beg, bukak kasut… nad dan aku meluru mandi dulu… abg yus, uncle dan dirul setting hammock, fly dan tempat masak… then kami ubah duk diatas sket memandangkan esok mudah trus gerak ke Kubang… kononnya lebih dekat laaaa dengan laluan tu,,, hahahahaha… esok citer trek mencanak… huhhuhuhuh… so lepas aku dan nad mandi, terus masak air, masak nasi untuk dinner… lepas masak air, bagi si 3 orang tua tu makan, mudah aku dan nad cari port untuk tukar baju… hehehehe… lepas tu solat jama’ then setting makan plak… sambil2 tu nad menghadapi serangan sakit kepala… huuuuuu… lama dia tinggalkan dunia hiking.. tu pasal jadi begitu.. kih kih kih kih kih kih… dia makan biskut cicah air the o, makan ubat then boleh dia tido kejup… lagipun masih awal lagi.. amik gambar kat signage Kem Kor…? Tak pun… aku malas… lagipun dah banyak kali amik… kodok aku xmo kuar dan mengotorkan diri… kodok aku yg baru ni mmg pemalas sket… nak tunggu puncak baru duk terhegeh2.. hahahahahaha…. 


So masak lah aku sorang2 dengan resepi suka2 hati aku… kihkihkihkih… menu kami malam tu nasi putih, tomyam ayam plus sayur, n telur dadar… nad makan sket je... maybe perut tak bape selesa… then sambung tdo… jam 9.00 malam mcm tu dia bangun dan sambung makan… hahahaha… panaskan tomyam, dan lepak2 ngan uncle n abg yus… kami mengendap bawah fly dirul, dia xde… comfirm dia g lepak bawah fly abg aki (guide) yang bawak group depan kami ni… hehehehehe… kul 10 suku mcm tu… aku nak tdo..  tdo awal… lagipun kepala aku pun duk berat sebelah gak… hahahahaha… esok nk kena cergas bangun awal, bekfes dan buat lunch lagi… then esok nk kena hadap Bukit Kembang Hidung…. hahahahaha… korang nak tau bukit apa itu kembang hidung, so kena mendaki ler…. Hehehehehehe…


 Jam 4.00 pagi tu aku tersedar… sebab hujan.. huhuhu… terus hulur tangan dari hammock tarik ground supaya tutup beg masuk bawah fly dari terkena air hujan.. Alhamdulillah… hujan tak lah lebat sangat… huhuhu… klau tak, mmg aku angkat beg masuk dalam hammock aku ler jawabnya… kihkihkihkih…  sambung tdo….? bleh ker… ntah… 

to be continued... hehehe... 




Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.