Friday, April 3, 2015

RS Kisah Satu Malam Di Lolo Campsite

28/3/2015

Ceritanya bermula apabila plan asal nak ke Sungai Pertak Kuala Kubu Baharu untuk meninjau lokasi lepak yang baru tidak kesampaian kerana hal yang tidak dapat dielakkan. Maka idea spontan ini di utarakan untuk bermalam sambil berbbq dibuat untuk memenuhi hajat nak bermalam berdekatan sungai....

Pada pagi 28/3/2015 berlangsungnya Mesyuarat Agung (AGM) Kelab Orang Hutan Malaysia (KOHM) di Restoran BBQ N Steamboat Cafe D’Manggis, Kuang, Sungai Buloh. Habis acara termasuk lunch beriani kambing kami bergerak ke rumah Uncle Zainul untuk bersiap sedia ke Lolo. Hanya kami berlima je yang pergi, iaitu:
1. Uncle Zainul (ketua rombongan..)
2. Yusrie Yus selaku sweeper (setakat 5 org pun kena ade sweeper ye...)
3. Joe Gibran (yg beria-ria nak ke Lolo..)
4. Jojo (pengikut setia Joe Gibran..)
5. Ninie Tajuddin (dipaksa pergi oleh Joe Gibran..)

3.30pm
Setelah siap semua kelengkapan yang hendak dibawa, kami pun bergerak ke Pangsun dengan 2 buah kereta. Tapi singgah sebentar membeli bahan makanan untuk BBQ malam nanti. Hasilnya 3 ekor ayamas dan 5 tongkol jagung telah dibeli... makan besar ni..


Sessi kemas beg masing2 ...

6.15pm
Kami selamat sampai di tempat parking . Setelah siap sedia semua keperluan lebih kurang pukul 6.40pm kami memulakan langkah menuju ke Lolo... 45 minit  kemudian kami semua sampai ke pondok 1. Rasanya memang mencabar nak sampai sini.. Putus nyawa jugaklah...merah padam jugak muka semua.. Setelah berehat sebentar kami meneruskan perjalanan semula. Sepanjang perjalanan kami bertembung dengan ramai pendaki yang turun dari Nuang.  Uncle mencadangkan kami berenti di Pondok 3 kerana telah masuk waktu maghrib.. Kemudian kami meneruskan perjalanan semula.

8.00pm
Kami selamat tiba di penghujung trek balak. Cadangannya nak camping kat sini sahaja tetapi memandangkan ada sekumpulan orang telah pun memenuhi kawasan..... hari dah pun gelap dan kami pun tak berapa pasti keadaan campsite di kawasan ini maka Uncle mencadangkan kami terus ke Lolo Camp sahaja. Lebih kurang 30minit kemudian Lolo Camp kami jejaki. Alhamdulillah, port idaman (bawah pokok buluh) tidak didiami oleh sesiapa pun. Keadaan campsite juga bersih.
Abang Yus dan Uncle mula memasang fly dan hammock... Joe Gibran mula memasang api dan arang untuk BBQ dan Jojo mula memasak air...  Saya cuma tukang tengok sahaja... hihihi...

Santainya......menunggu ayam masak....

Tuuu dia..... ni baru sekor... ade lagi 2.....


Hasilnya..... Sedap wehhh.....

Setelah ayam masak.. kami pun membersihkan diri .. (mandi la... baru best nak berehat dan tido nanti...) Lepas mandi semua mengadap ayam..sosej dan jagung beserta nescaffe dan teh o madu.. (lupa bawak gula punya kes...so madu pengganti gula...) Dah kenyang apalagi, semua mula cari port nak lelapkan mata. Uncle dan Abang Yus mula masuk dalam hammock masing2.. Kami ber3 tido kat bawah je...

29/3/2015

2.00am
Ingat semua dah tido rupanya belum... masing2 melayan perasaan rupanya.. ataupun akibat penangan nescaffe mata jadi segar...kecuali Uncle, nyenyak sambil ber”karaoke”... Abang Yus bangun sebab lapar katanya.... Mula selongkar ayam (dah simpan elok dan gantung).. Semua bangun... Uncle pun bangun dari hammock,  tapi sambung bermimpi sambil ber”karaoke” kat bawah pulak.. Sejuk katanya...

6.30am
Dah bangun semua.... Pukul 7.00am sambung balik tido... dah datang pun nak bersantaikan.... rest la puas2... Joe bangun dan hidupkan api nak bakar ayam yang balance malam tadi.. untuk sarapan katanya...

Jojo snap gambar Joe.....

Sementara menunggu ayam masak, ada yang sambung tido lagi... bila semua dah bangun dan bersihkan diri dan makanan pun dah tersedia maka kami pun makan lagi... sarapan pagi mee maggi kari berapi + telur dan ayam yang lebih malam tadi.

Sambil bersarapan barulah Uncle buka cerita.... Cerita misteri yang berlaku sepanjang 1 malam di Kem Lolo ...  Cerita bila Uncle dan Abg Yus disapa oleh wanita berpakaian hitam... Cerita bila rupanya Abg Yus berselisih 3 kali dengan wanita yang sama... cerita bila Joe nampak orang berjubah putih tapi pakai headlamp... Cerita bila terhidu bau wangi Kek Pisang bila berjalan sorang2 di trek balak...

Moralnya: JANGAN BERJALAN PADA WAKTU MAGHRIB DI TENGAH2 HUTAN... TAPI KALAU DAH
                   TERPAKSA, JALAN SECARA BERKUMPULAN DAN JAGA ANTARA SATU SAMA YANG LAIN.
                   BERSERAH SERTA TAWAKKAL KEPADA ALLAH... INSYA ALLAH KITA AKAN DILINDUNGI
                   OLEHNYA......

10.30am
Kami bersiap sedia berkemas untuk bergerak balik menuju destinasi masing2... Uncle perlu ke Langkawi pada petangnya... Saya pula harus balik ke Kuantan ... Cerita tambahan... sorang lepas turun je terus buang kasut dalam tong sampah.. yang sorang pulak boleh pulak tertinggal kasut lepas mandi kat luar tandas.... Misi mencari kasut baru la lepas ni ye.....

Berkemas sebelum balik dan besihkan kawasan sebelum balik

Uncle Zainul.... nyaris ketinggalan Firefly...... “Balik kampung bang???”

Joe & Jojo ... Kembar tak seiras....
Report By : Esah Ninie



Komen / pendapat yang berbaur ugutan, hasutan, kepartian, perkauman, kelucahan serta apa-apa sahaja yang menyentuh keharmonian sesebuah negara / agama / bangsa adalah dilarang sama sekali dan pihak KOHM tidak akan teragak-agak untuk meminda / memadam mana-mana komen yang dianggap tidak sesuai untuk dipaparkan di dalam blog ini. Kebijaksanaan anda di dalam memberi komen / pendapat yang membina adalah dipohon.